Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Monika Wita z okolic Szczecinka 08:08, 12 kwi 2013

Do góry
Nie ma co kombinować, wesela się nie robi tylko każdy ciastko przywiezie ze sobą i herbatkę zrobicie
Północno-wschodnia kraina, czyli marznie nawet świerk 07:57, 12 kwi 2013

Do góry
Witaj, fajnie się zaczęło, od razu od antyreklamy mojego narzędzia Połamało się bo pewnie trafiło na kamienie, albo podważałaś, a gleba zbita jak piszesz ...

No cóż, ja nim pracuję i mnie się nie połamało, a jak się połamało to trzeba odesłać z paragonem lub nie, wyślemy drugie i wtedy umiejętnie trzeba nim pracować. To nóż nie szpadel do kopania.

Porad jest u nas mnóstwo, trzeba zakasać rękawy założyć gumiaki, wziąć szpadle w ręce, bo samymi radami się nie zrobi

Powinnaś zatrudnić cięższy sprzęt żeby chaszcze przeorać. Trzeba najpierw zlikwidować chwasty, oczyścić teren, przeorać glebę, żeby ziemia czysta była i wtedy brać się za robienie ogrodu.

Jeśli finanse ograniczone, to nic na to nie poradzimy, ogród to inwestycja, tak jak dom, tylko z tą różnicą że na dom zawsze pieniądze muszą się znaleźć, bo w domu się mieszka , a ogród jest gdzieś tam na końcu, bo nie "musi" być. Dla mnie musiał, ja do tej pory nie mam kuchni, a ostatnią łazienkę wykończyłam niedawno, ale ogród dla mnie był akurat na pierwszym miejscu.

Bez dobrego przygoptowania terenu nie ma co marzyć o sukcesie, bo rośliny będą sie Kisiły nie rosły

Jak ziemia będzie czysta, wytycz kształt rabat i załóż trawnik, a rabaty możesz obsadzać potem.

Jak zakładać ogród możesz obejrzeć od początku, Pokazuję realizacje kilku ogrodów od podstaw. Możesz śledzić etapy. Tutaj przykładowe ogrody.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu

Popatrz na zdjęcia w galerii i poczytaj tutaj jak zakładać i planować ogród. Napisałam te porady więc nie będę ich kopiować. Są tutaj wszystkie potrzebne informacje, tylko trzeba to niestety przeczytać, a w dwóch zdaniach nie da się tego zawrzeć.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=jak+zaprojektowa%C4%87

Świerk serbski - Picea omorika 02:09, 12 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Powyżej do połowy przewodnik oznacza przewodnik główny Kasiu

Każdy sposób jest dobry, zależy jaki chcesz osiągnąć efekt, Nie ma ścisłego przepisu ciąć czy nie ciąć i jak.
Ja cięłam u siebie jednym przewodniki w połowie a boczne po prostu piłą jak leci, bo mi zależało na zagęszczeniu, jeśli lity mur chcesz osiągnać, a powyżej raczej doradzałam w innej sprawie.

Kasiu za bardzo nie przeżywaj tak tego cięcia, bo te instrukcje dotyczą dwóch różnych sposobów prowadzenia świerków. Równie dobrze można nic nie ruszać.

dziękuję Danusiu oczywiście, że przeżywam przejmuję się bardzo, bo chcę żeby było ładnie, ciachnąć łatwo,,,potem tego nie dokleję ) jako początkująca trzymam się instrukcji )
ja dobrze zrozumiałam o tym głównym przewodniku, tylko ja jeszcze ich ciąć nie będę bo muszą w górę dobrze rosnąć, narazie skupiam się na cięciu w celu zagęszczenia )) jak będą już satysfakcjonująco wysokie to będę cięła główny przewodnik
Próba cięcia już była łatwo się tnie, bo młode gałązki są mięciutkie jak będzie ładna pogoda to wszystkie serby będą miały fryzjera
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:54, 11 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cyprysy eksport też

Danusi czy to cyprys Goldcrest? Do jakiej temperatury wytrzymuje, będziesaz go na noc chować przy niżej temperaturze (choć mam nadzieję że już ciepłe noce będą, teraz u mnie +11) Kolorystycznie pasuje do żurawki na oknie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:27, 11 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Promanalem pryskamy końcem zimy. temperatura tutaj jest ważna. Do 10 stopni, więc pewnie miały rację.

To co teraz będzie z robalami?

Help!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:03, 11 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ze stołu posprzątane,a jeszcze wczoraj było tam 30 cm śniegu

Bardzo lubię ten stół. Pierwiosnki bardzo "angielskie". Widzę że dużo szarości, takiej ołowianej w dekoracjach, oczywiście bardzo konsekwentnie, podoba mi się też.
Callistemon cytrynowy - kuflik 21:00, 11 kwi 2013

Do góry
Jeśli ma sucho to pierwsza sprawa to podlewanie, nie nawozimy suchej bryły.
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 20:56, 11 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
"POranna Rosa" i stara "Polana". Na nowych się nie znam

Możesz żółte posadzić dla urozmaicenia.

zanotowałam...dzięki...a tak wogólę to czy teraz jest właściwy moment na sadzenie malin?...hmmm?
Ogród w Holandii 20:53, 11 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to ja mam dla Was chyba ? holenderskie bukiety

Prawda czy nie Agatko? Po jakiemu popisane jest?

Duizendschoon nie pozostawia wątpliwości - to holenderskie goździki! Takie bukiety sprzedają tu na targach. Bardzo to malownicze. Dziękuję Danusiu
Cis - Taxus 20:51, 11 kwi 2013

Do góry
Nie, one się zabudują, najwyżej suche igły poskubiesz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:49, 11 kwi 2013

Do góry
Promanalem pryskamy końcem zimy. temperatura tutaj jest ważna. Do 10 stopni, więc pewnie miały rację.
Ogród w Holandii 20:45, 11 kwi 2013

Do góry
No to ja mam dla Was chyba ? holenderskie bukiety

Prawda czy nie Agatko? Po jakiemu popisane jest?

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:30, 11 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja po marketach nigdzie nie jeździłam więc nie mam orientacji, ale na giełdzie kwiatowej byłam i tulipany kwitnące wyczaiłam, tylko że zimno wtedy było.

Mam zamiar zakupić białe tulipany i narcyzy po raz drugi, bo tamte przekwitły w garażu przez nikogo nie oglądane bidule.

Szkoda ich bardzo.....U mnie najbliższa giełda kwiatowa w Bielsku - więc trochę daleko Ale na pewno w tym roku tam pojadę, bo kilka rzeczy do domu muszę kupić
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:27, 11 kwi 2013

Do góry
Podmarzły chyba.
Ogród Magdalenka 20:27, 11 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Świetne zdjęcie i wrzośce bardzo ładnie rosną.

Danusiu dziękuję ... wrzośce to Twoje typy
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:26, 11 kwi 2013

Do góry
Ja po marketach nigdzie nie jeździłam więc nie mam orientacji, ale na giełdzie kwiatowej byłam i tulipany kwitnące wyczaiłam, tylko że zimno wtedy było.

Mam zamiar zakupić białe tulipany i narcyzy po raz drugi, bo tamte przekwitły w garażu przez nikogo nie oglądane bidule.
Testowe dodawanie zdjęć 20:11, 11 kwi 2013

Do góry
Działa
Ogród Magdalenka 20:11, 11 kwi 2013

Do góry
noemi napisał(a)

Świetne zdjęcie i wrzośce bardzo ładnie rosną.
Kondziowy Ogród :) 19:20, 11 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Soboty masz pracujące?
chyba będę chciał żeby więcej zarobić wszystko zależy od tego jak będzie się pracowało a w tą sobotę chciałbym u siebie coś zrobić muszę jeszcze raz przemyć kostkę i taras
Kondziowy Ogród :) 18:29, 11 kwi 2013

Do góry
Soboty masz pracujące?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies