Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Jeden ogród – dwie osobowości 13:34, 19 lip 2013

Do góry
teraz wrzucę kilka roślinek

na wiosnę było tak:
moje ulubione cebulowe - czosnki

irysy i liliowce wczesne

floksy szydlaste, tawuły, irga, sosna himalajska i świerk srebrny

a na tym zdjęciu już środek lata i kwitną tawuły i trochę poszerzyliśmy krawędź rabaty

na tym zdjęciu perukowce

dzięki budlejom odwiedzają mnie motyle tutaj budleja Dawida 'Black Knight'

ale nie tylko do budlei przylatują motyle
tutaj na jeżówkach

a na tych zdjęciach liatra kłosowa

tu liliowiec

żurawki, wciąż mi ich mało dwie sadzonki żółtych żurawek są jeszcze malutkie.

i najmniej wymagające krzewy bardzo atrakcyjnie wyglądają sadzone w grupach świetnie znoszące cięcie i zanieczyszczenia pęcherznice uwielbiam je.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 08:33, 19 lip 2013

Do góry
Asiu ,ja tawuły dopiero co ciachałam ,chyba w tamten piątek i to przez przypadek wpadły w moje ręce ,rosną przed różami ,obcinałam kwiatostany różą i one podeszły pod sekator .Ostnice podziwiam cały czas i wzdycham .Zapisuję się do Ciebie na Werbenkę.
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:27, 19 lip 2013

Do góry
Julka - w kąciku fantazyjno-fantazyjnym już miałam kulkę z cisa.. i było fajnie, póki sie tawuły i tujki nie rozrosły...wiec trzmielina na pniu już została przesadzona w zeszłym roku..
2009 rok.... wcale nie jest gęsto

I tak się urosło.. samo urosło ..

Trzmielina przesadzona, a azalie przesadzę jesienią... uzupełnię tawułę.... bo ją lubię, wiosną i jesienią za liście
Tu odpoczywam 08:25, 19 lip 2013

Do góry
Grażynko azalie ,róże śliczne masz ,u mnie powstaje ,kończy się w bólach rabata różana z przodu mam właśnie tawuły Golden princess ,w środku róże pomiędzy nimi szałwia omszona ,wypełniaczem będą trawy a z przodu bukszpan ,którego nie lubię ,ale to przód domu i chcę coś zimozielonego.Zrobiłam też 2 rabatę na skarpie róże okrywowe między nie trawy a obwódka lawenda .Kocimiętka też super pomysł .pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:45, 18 lip 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Joasiu, pięknie w Twoim ogrodzie taki ład i porządek jakby ogród wyszedł dopiero od fryzjera

Poczochrane głowy, rozwiane grzywy, fryzjer by się przydał moim bukszpanom i tujkom na pniu, tawuły nie cięte, ale brakuje mi ostatnio czasu Aniu. Ogarniam tylko pobieżnie ogród, może w weekend coś nadrobię.
Mój 4 arowy azyl... 21:45, 18 lip 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Tak, Krysiu, o parku
Z roślin, które pamiętam to: tiarelki, dzwonki Poszarskiego i motylkowy, irysy pumila, rudbekie, kocimiętki, bodziszków kilka odmian, przetacznik, szałwia omszona, kilka odmian hortensji, tawuły, irysy bródkowe i syberyjskie, perukowce, kaliny, przegorzany, floksy, astry belgijskie, kilka odmian bergenii i host, o których już wspomniałam.
Poza tym przy Promenadzie trawy, róże, runianki...
Pewnie sporo pominęłam

A słoneczniczek dostałam jako gratis

O matko, co za park. No dla tego parku warto odwiedzic to Twoje miasto. W stolicy raczej nie ma takich nasadzeń, ale może się mylę. Warszawiacy, poprawcie mnie. Mamy takie bogactwo roślin gdzieś w parku?

Często tam bywasz?
Zrobiłabyś zdjęcie Przegorzanów? Pliiiisss
Mój 4 arowy azyl... 21:40, 18 lip 2013

Do góry
Debra napisał(a)

Ale piszesz o parku, nie o swojej działce?

Aż diw, że takie bogate nasadzenia w tym parku.

I zgadzam się z Irenką - ten pasiasty słoneczniczek wyjątkowo śliczny.

Tak, Krysiu, o parku
Z roślin, które pamiętam to: tiarelki, dzwonki Poszarskiego i motylkowy, irysy pumila, rudbekie, kocimiętki, bodziszków kilka odmian, przetacznik, szałwia omszona, kilka odmian hortensji, tawuły, irysy bródkowe i syberyjskie, perukowce, kaliny, przegorzany, floksy, astry belgijskie, kilka odmian bergenii i host, o których już wspomniałam.
Poza tym przy Promenadzie trawy, róże, runianki...
Pewnie sporo pominęłam

A słoneczniczek dostałam jako gratis
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 13:32, 18 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Nadal podziwiam!
Pomarańczowa stipa.... Nigdy w życiu nie widzialam...

Tawuły... Ach widzisz wiem, że muszę je mieć

Marzenko - polecam te tawułki, bo się mnie słuchają
Są też wdzięczne za cięcie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:33, 17 lip 2013

Do góry
M. mnie nie zabił..widział moje koślawce.... stwierdził tylko, że dać małpie brzytwę i mi nożyce... efekt ten sam

Haniu - tawuły i tujki się rozrosły i jedno drugie zagłusza, łapie choroby grzybowe.. wiec postanowiłam zrobić z tym porządek.. jak będzie do niczego to wyciepię wszytko No nie , żartuję tawułki lubię za wiosnę i jesień Super kolor liści Mam tam 2 azalie, przesadzę i dosadzę tawułek a tujki na warunkowym są

Ewa - ja też nie mam pojęcia

Bogdzia - M powoli sie oswaja... tuje przyciachane w finezyjnie, niepowtarzalne kształty... jałowiec podcięty i pseudo kulki przed chałupą, a z rozpędu i macierzanka, bo mi pacyfikowała tujki pstrokate

Gierczusia - ja zawsze powtarzam, że jak mamy marzenia, to nie jest źle Wszytko zaczyna się od marzeń

Renata- ja mam tych pomidorków pełno wszędzie.... i najśmieszniejsze, że one zaowocują Małe koktajlowe, też kilka przypadkowych siewek zostawiłam .. część już kwitnie I tak mam co roku, nawet na kamiennym podjeździe rosły i kwitły.....

Madżen - ale ty we mnie wierzysz.... ja jestem bananowo-stalowa Bananowy jest po prostu żywot mój

Warmińskie dylematy 20:26, 16 lip 2013

Do góry
krzywe tawuły i pozostały bałagan

Ogród u stóp klasztoru 21:48, 15 lip 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Piękną masz tę żwirowo-lawendową rabatę przy domu. Zdradź tajemnicę techniczną Alinko, co masz pod żwirem, że chwasty nie rosną?

niestety nie chwale się tu technicznymi szczegółami , bo Danusia by mnie zrugała , ale pod żwirem jest mata . nie wyobrażam sobie innego wykonania . chwasty i tak rosną w kamieniach ale minimalnie . ale wyobraźcie sobie że nawet siewki lawendy wzeszły na tych kamykach . co by było gdyby tej maty nie było ...nawet nie myślę . jednak tam nie ma żadnych drzew , krzewy to tylko malutkie tawuły Golden Princes. i parę jałowców Blue Star , no i miscant gracimullus tak więc to wytrzyma takie warunki
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:24, 15 lip 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

A tawuły też możesz Moje i tak tnę nieterminowo, bo robiłem z nich żywopłocik

Sebek masz może foto tego żywopłocika tawułowego ? ja swoje kulki tawułowe w tym roku na żywopłot przerobiłam i chętnie bym zobaczyła efekt u Ciebie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:02, 15 lip 2013

Do góry
Gabi - moja już zbrązowiała, więc pociachałem Jak Twoje jest ładna to nie tnij

Ala - mam nadzieję, że pokażesz efekty

Waska - teraz właśnie tniemy
A tawuły też możesz Moje i tak tnę nieterminowo, bo robiłem z nich żywopłocik

Ula - czy to kulki to nie wiem - rosną blisko siebie i się zrosły
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:55, 15 lip 2013

Do góry
Sebek to mogę już sciąc lawende?
A tawuły jak już kończą kwitnąć?
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:34, 15 lip 2013

Do góry
Nadal podziwiam!
Pomarańczowa stipa.... Nigdy w życiu nie widzialam...

Tawuły... Ach widzisz wiem, że muszę je mieć
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 10:47, 15 lip 2013

Do góry
Marzenko, skarpety są z tawuły Little Princess, strzyżone w kwadraty.
Trawka jest pomarańczowa
Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 12:32, 14 lip 2013

Do góry
Aniu, dziękuję za odwiedziny. Ta rudbekia nazywa się owłosiona niska.Jest raczej traktowana jako jednoroczna, ale również wysiewa sie sama. Ja na jesieni zbieram nasiona i pod koniec lutego wysiewam do dużej doniczki i póżniej pikuje juz na miejsce stałe.Jeżeli chodzi o krzewy, to co roku po kwitnieniu przycinam dosyć ostro szczególnie krzewuszki, migdałka i tawuły aby miały zwarty pokrój. Ketmie przycinam wiosną.Serdecznie pozdrawiam.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 09:36, 13 lip 2013

Do góry
kachat przeczytałam Twój wątek i widzę, że już Danusia, Skula i Asica udzieliły Ci dobrych rad. Ja ze swojego doświadczenia napiszę, że przy większej przestrzeni sprawdzają się grupowe nasadzenia jednej odmiany. Ja mam np ponad 40 hortensji koło siebie . Kupiłam kilka a resztę rozmnażałam i czekałam na efekty. Do tego nawoziliśmy ziemię. Nawet nie pamiętam ile, ale było tego dużo. Oprócz tego każda roślina dostaje w dołek kompost (kompostownik powstał zanim zaczęłam w ogóle ogród). Poza tym to woda, woda i jeszcze raz woda. Zwłaszcza w pierwszym roku po posadzeniu. Żeby nie zbankrutować zrobiliśmy studnię głębinową. Teraz dodatkowo przymierzam się do łapania deszczówki.
Z roślin polecam Ci jeszcze derenia elegantissima - super rozjaśnia cieniste zakątki, tawuły, pęcherznice. To szybko rosnące rośliny i posadzone w większej grupie szybko wyglądają efektownie.

kachat napisał(a)

Aha, z tyłu za rabatą na zakręcie (ok. 3 metry za środkiem planowanego różanecznika) siedzi posadzony rok temu świerk srebrny. Ale siedzi tam głównie dlatego, że nie wiedzieliśmy, gdzie go posadzić, a gdzieś trzeba go było posadzić... Powiedzcie, jak duży musi być odstęp pomiędzy tym świerkiem a krzewami (głównie RH), aby wszystkie sobie zdrowo rosło i sobie nie przeszkadzały?

Pewnie chodzi Ci o świerk kłujący, potocznie nazywany srebrnym. W zależności od tego jaką masz odmianę tego świerka (nie mogę go zlokalizować na zdjęciach) odległość powinna być od 0,5 m do kilku metrów... Po wielkości przyrostów można zorientować się jak szybko przyrasta i wyobrazić jego docelową wielkość. Zawsze też można ciąć .
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 19:48, 12 lip 2013

Do góry
Jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł na zagospodarowanie tej rabatki za zakręcie, to niech się nie krępuje Wśród roślin mam do dyspozycji: kosodrzewiny, tawuły, jałowiec chiński stricta, azalie, różaneczniki, róże okrywowe, lawendę, wrzosy, jałowce płożące, irgę płożącą, trzmieliny, hortensje bukietowe... To wszystko pojawiło się z różnych powodów, i nadal siedzi w doniczkach przez moje kompletne niezdecydowanie i załamanie wynikające z nadmiaru powierzchni do zaroślinnienia

Niedługo wkleję zdjęcia kolejnych części "ogrodu", z którymi nie wiem, co zrobić...

Aha, z tyłu za rabatą na zakręcie (ok. 3 metry za środkiem planowanego różanecznika) siedzi posadzony rok temu świerk srebrny. Ale siedzi tam głównie dlatego, że nie wiedzieliśmy, gdzie go posadzić, a gdzieś trzeba go było posadzić... Powiedzcie, jak duży musi być odstęp pomiędzy tym świerkiem a krzewami (głównie RH), aby wszystkie sobie zdrowo rosło i sobie nie przeszkadzały?
Warmińskie dylematy 12:51, 12 lip 2013

Do góry
Małgosiu, tawuły lubię, strzygłam wszystkie (sztuk ze 25 ?) w kulki, ale wczoraj mi się nie chciało, a kwiaty przekwitły i brzydko wyglądały, zrobiłam w jednym miejscu zamiast kulekt płotek - a widok z okna mnie dobił, bo okazało się, że krzywo jeszcze ostatnie wyciachałam i odstają od reszty

Wiem, że na wiosnę odbiją i będą piękne, ale teraz patrzeć nie mogę

Jak w nocy zaczęło padać, tak leje bez ustanku, do ogrodu nie wyjdę, ciśnienie mi poleciało w dół, 2 kawy nic nie pomogły, siedzimy z psicą w domu, rysuję w zeszycie rabaty i piekę ciasto z czarną porzeczką. Jak się uda, to Was poczęstuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies