Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Ayna 20:29, 28 sty 2014

Selly, a może wykorzystać tu tego modrzewia i podsadzić go bukszpanami?
Selly 20:34, 28 sty 2014

Wiosna na razie w domu

Zaczęłam rozmnażać moje begonie i pelargonie. Mam ambitne plany tylko miejsca na parapetach mało

(
Selly 20:42, 28 sty 2014

Ayna napisał(a)
Selly, a może wykorzystać tu tego modrzewia i podsadzić go bukszpanami?

Tak na sucho - to wydaje mi się , że ten mój nieszczęsny modrzew nie będzie mi tam między bukszpanami pasował. Myślałam o tym miejscu już wcześniej. Muszę go po prostu wiosną przymierzyć na " na żywo". Zobaczymy .
Jakby co , mam jeszcze całą jedną rabatę o długości 20 metrów do zagospodarowania. W końcu znajdę dla niego jakieś miejsce. Tak to jest , jak się kupuje rośliny tylko dlatego , że się nam podobają, bez konkretnego planu i wyznaczonego miejsca do zasadzenia. Mam nadzieję, że w tym sezonie będę mądrzejsza i uniknę takich nieprzemyślanych zakupów
Selly 13:01, 29 sty 2014

Chmmm, nie minął jeden dzień a ja już znów mam wątpliwości co do kształtu moich rabat. Kiedy się naoglądam ogrodów geometrycznych, podobają mi się rabaty prostokątne, a kiedy się dużo naoglądam ogrodów z falistymi rabatami, zmienia mi się pogląd na mój ogród.
Do wczoraj chciałam tu rabatę prostokątną, ale wychodzi wielka i dość sztuczna. Może zatem zaokrąglić jej kształt ?

A tu plan z wczoraj, dziś już związany z wątpliwościami ...
Selly 13:09, 29 sty 2014

I analogicznie wątpliwości z drugiej strony

[
Selly 13:31, 29 sty 2014

A to plan rabatki koło tarasu. To coś na pniu ma imitować róże pienne różowe, niżej róże rabatowe białe i lawenda
Ayna 15:58, 29 sty 2014

Pomimo, że sama wolę "dzikie" rabaty, to jednak ta wersja bardziej mi się podoba.
Ayna 16:07, 29 sty 2014

Selly napisał(a)

A to plan rabatki koło tarasu. To coś na pniu ma imitować róże pienne różowe, niżej róże rabatowe białe i lawenda

Myślę, że to będzie fajnie wyglądać.

Natomiast jeśli chodzi o narożnik z rh to obie wersje są ok.

Ale znalazłam jeszcze taką inspirację dla modrzewia:

żródło: www.mojpieknyogrod.pl

Rośliny to: pęcherznica, modrzew, perukowiec, cyprysik, goździki chińskie i róże (większość roślin zgodna z Twoimi preferencjami)
Selly 08:05, 30 sty 2014

Ta wersja bardziej mi się podoba niż z kwadratową rabatką, ale ma jedną wadę. Latem po przekwitnięciu rh będzie tam dość poważnie.

Zamieniłam więc na próbę bukszpany i trawki na tawuły zielonozłote i jeżówki purpurowe.

Ciekawa jestem ile jeszcze tych wersji stworzę do wiosny... szybkość podejmowania decyzji to jednak nie jest moja mocna strona
Selly 08:07, 30 sty 2014

" Krakowskim targiem" połączone