Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

W spadku po dziadku... 20:34, 26 wrz 2014

Do góry
Też chciałam Ci zaproponować obejrzenie wątku O... Piwniczkę można ładnie wkomponować w ogród. Masz dużo fajnego kamienia, można wymurować z niego murki oporowe dookoła piwniczki, nie będzie się wtedy ziemia obsuwać i można stworzyć piękną rabatę podniesioną, z której mogą zwisać floksy szydlaste, bluszcz zimozielony, którym mogę się podzielić i jeszcze mam w nadmiarze zapomniałam jak się nazywa, ale jest płożące i kwitnie wiosną na żółto.

Kanny pięknie Ci zakwitły i zasłona z nich też bardzo dobra, u mnie bluszcz zimozielony na siatce nie zdał egzaminu, w zimie umarzały mu listki, a wiosną długo się regenerował.
Jest kolejny ogród , którym nieustannie się zachwycam. Any ogród mały-czyli wygrana walka z ugorem
Ogród ogrodniczki 13:09, 23 wrz 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
To jest floks.
Wygląda pięknie wiosną.Długo kwitnie.Pasuje do róż.

taki gęsty?
mam dopiero co posadzone floksy, ale kilka sadzonek na krzyż
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:06, 21 wrz 2014

Do góry
Nie wiem jeszcze, między 1-7.X będę na północy, zobaczę kiedy uda mi się wyskoczyć.
Tak, Pani Joanna jest przesympatyczna. Zawsze jak jestem, to idę jej szukać i wyciągam ją na pogawędkę. Życzliwa i mądra kobieta.
Jestem tylko indywidualnym klientem, a zawsze zaprosi na ciacho, pogada, przedostatnio sprezentowała mi ambrowca.
Przemek mi pisał ostatnio wieści (był na zjeździe, mieszka blisko), że mają fajne nowe floksy rosyjskie, krwawnice, jarzmianki no i moje ulubione rutewki. Już się nie mogę doczekać odwiedzin
Ogród prawie romantyczny 16:41, 21 wrz 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Agnieszko, ja też lubie takie wiejskie rabaty i babcine kwiaty Na początku jak się wprowadziliśmy do naszego domku, to miałam właśnie takie babcine kwiaty: kosmosy, ostróżki, floksy, orliki. Ale tak się rozrastały i siały same, że zaczęłam je wyrywać i skutecznie je zlikwidowałam teraz trochę żałuję. Zaczęłam je kupować

Ogród prawie romantyczny 23:53, 19 wrz 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Agnieszko, ja też lubie takie wiejskie rabaty i babcine kwiaty Na początku jak się wprowadziliśmy do naszego domku, to miałam właśnie takie babcine kwiaty: kosmosy, ostróżki, floksy, orliki. Ale tak się rozrastały i siały same, że zaczęłam je wyrywać i skutecznie je zlikwidowałam teraz trochę żałuję. Zaczęłam je kupować

Mnie też się same rozsiewają, ale ponieważ mam dużo pustej przestrzeni do zagospodarowania, przesadzam je i tworzę z nich kolorowe plamy
Orliki, piszesz orlików nie mam na przyszły rok trzeba się będzie w nie zaopatrzyćbo ślicznie wyglądają
Gdybyś potrzebowała jakichś "babcinych" kwiatków, które rosną w moim ogrodzie, to służę pomocą
Ogród prawie romantyczny 23:42, 19 wrz 2014

Do góry
Ogród prawie romantyczny 23:36, 19 wrz 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Aksamitkowa rabata jest cudna , to moj ulubiony kolor choc opatrzony i już nie jest modny, dla mnie najładniejszy .

Bogdziu, dziękuję
U mnie trochę takich wiejskich babcinych rabatek - aksamitki,malwy, ostróżki, naparstnice, floksy które mają tyle urokuPowiem szczerze, że z modą to ja trochę jestem na bakier ale lubię ten swój ogródek, chociaż taki jeszcze nieopierzony, bo włożyłam w niego wiele miłości i pracyi on taki mój jest...
Dobranoc
Mój zielony świat 21:06, 19 wrz 2014

Do góry
Pokażę parę roboczych zdjęć.

Kiepskie, bo z tel. Robię nową rabatę koło garażu. Znowu wydarłam parę metrów z trawnika Ale to już ostatnie takie swawole.
Ścianę garażu obsadziłam bluszczami i przywarkami japońskimi. Chcę, aby stała się zielonym tłem. Na środku, koło oddzielone geoborderem, do którego trafi żwirek (taki jak w warzywniku, tylko o mniejszej gradacji). W kole stanie ławka półokrągła (przez okres zimowy nie będzie zakupów roślinnych, więc może uda mi się oszczędzić na porządną teakową, idealnie pasowałby tu model Banana 120 cm). Za kołem posadziłam hortensje Incrediball, będą plecami dla ławki. Wkoło posadziłam różne byliny, m.in. jeżówki, floksy, ostróżki, naparstnice, jarzmianki, rutewki i ostnice. Dojdą jeszcze róże (tam gdzie są wbite zielone kijki), hortensja Vanilla Fraise i duże drzewo. No właśnie, duże drzewo… Będzie rosło na rogu, tam gdzie wbiłam wysoką tyczkę bambusową. Teraz kwestia wyboru.
Poniżej chciejstwa:
Brzoza (wielopienna Doorenbos lub Royal Frost)
Klon (Atropurpureum lub pensylwański)
Magnolia (Lennei Alba lub Satisfaction)
Robinia Twisty Baby
I tak to jest… Podoba mi się 7drzew, a mam miejsce na jedno

Oczarował mnie floks w odmianie Purple Flame. Jest niziutki (ok. 30 cm), kompaktowy. Zniewalająco i intensywnie pachnie. Czaruje amarantem. Zdjęcia kiepskie z tel., ale chciałam go pochwalić i podzielić się zadowoleniem.
Podlasie :) 21:00, 19 wrz 2014

Do góry

Oto moje "mini" floksy (mam 1,75m wzrostu)
Mój zielony świat 20:56, 19 wrz 2014

Do góry
Agata, znam te dylematy Będzie pasowało. Wybrałaś piękne róże.
Jak pachnące, to może jeszcze lawenda i floksy?
Zaraz pokażę więcej odsłon, zrobiłam parę zdjęć. Z tym, że aktualnie różanka nie przeżywa chwil świetności. To rabata założona jesienią, ma więc dopiero roczek. Róże potrzebują czasu, żeby pokazać swoje piękno. Teraz ‘drugie tłoczenie’ jest słabiutkie, do tego zgapiłam się z przycięciem lawendy i teraz bardziej szpeci niż zdobi. Rośnie tam też Patagonka, ale mam jej za mało. Zesztą sama zaraz zobaczysz.

Irenko, dzięki Niedługo do Ciebie idę dogadać Wojsławice

Aganiu, Paulownia zdecydowanie zdecyduje na specjalne miejsce. Cudnie wygląda wyeksponowana jako soliter, kiedy można ją podziwiać z dalszej perspektywy. Ty masz tę perspektywę, u mnie bidulka się ciśnie.
Pewnie, przyjdzie i czas na Paulownię. Można kupić sadzonki, jak się zdecydujesz, daj znać, prześlę Ci namiar na sklep internetowy. Serdecznie

Małgosiu, witam sąsiadkę.
Kule tęczowe/bańki mydlane się rozmnożyły, są teraz trzy

Tess, dziękuję za pochwałę różanki. Nie pamiętasz, bo to świeżyna, ma roczek. Czerwiec-lipiec wygląda najpiękniej, wiosną cieszą tulipany i piwonie, teraz musze dopracować jej jesienne wcielenie.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 13:39, 16 wrz 2014

Do góry
Goździki masz piękne, Marto. Ja też muszę je zakupić, bardzo lubię te delikatne kwiatki I floksy jeszcze u Ciebie kwitną, u mnie też. Uwielbiam ich zapach
"Niezdecydowana ogrodniczka" 12:15, 16 wrz 2014

Do góry
Karola, nie mam teraz odpowiedniego zdjęcia.To zdjęcie jest nieaktualne, chodziło mi o kształt jak wygląda, żeby pokazać. Ale generalnie to nic tam już nie ma. Pęcherznice przesadziłąm na inną rabatę, berberys też. Zostały tam floksy ale chyba nie chcę ich tutaj.Mogę zrobić coś zupełnie od początku. Biała karta Coś posadzić żeby przysłonić trchę siedlisko naszego psa Kapsla i żeby się zgrywało z rabatą dalej , na której będą zamówione grujeczniki, horti i szmaragdy.
W ogródku Iwony 20:38, 15 wrz 2014

Do góry
grazyna napisał(a)

Iwonko, przyglądam się Twoim floksom i zero mączniaka nie widzę ( w przeciwieństwie do mooich)i ciekawi mnie jak z nimi postępujesz by były takie zdrowe.

Ze starych kwiatów, ze wspomnień dzieciństwa bardzo lubię floksy między innymi.

Grażynko, niestety floksy są podatne na mączniaka, dlatego jak widzę pierwsze objawy pryskam topsinem. W tym roku chyba ze 2 razy. Pozdrówka
Rośliny okrywowe 20:33, 15 wrz 2014
Do góry
floksy mam na tyłach rabat wiasna ładnie kwitna a w ciagu roku ich nie widac prawie ...lub nie bedzie ich widach docelowo jak roslinki z przodu się rozrosna

w miare szybko sie rozrastaja ( ale nie jak tojesc która okreslam mianem zarazy)

ograniczaja chwasty czasem wyjdzie mlecz albo oset lub perz to musze razem z korzeniem głeboko go wyciac i tyle

jeden minus ...wiosną floksy wygladają paskudnie ...sa bure
W ogródku Iwony 10:45, 15 wrz 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)

Iwonko, przyglądam się Twoim floksom i zero mączniaka nie widzę ( w przeciwieństwie do mooich)i ciekawi mnie jak z nimi postępujesz by były takie zdrowe.

Ze starych kwiatów, ze wspomnień dzieciństwa bardzo lubię floksy między innymi.
Rośliny okrywowe 14:27, 12 wrz 2014
Do góry
bardzo watek na czasie
akurat tez szukam takiej zadarniającej niskiej roślinki ...ale tojeści mówie dośc po 3 sezonach jest strasznie ekspansywna i zawaliła mi wszystko w tym roku normalnie ja wyrywam jak chwast a ta dalej rosnie ze zdwojona siła ....jedynie co to kolor ma fajny

mysle ze w miejsce tojeści dam niskie floksy, choc zima i wczesna wiosna wygladaja paskudnie

poczytam jeszcze o tym mazusie ..co za jeden
Ogród prawie romantyczny 13:53, 12 wrz 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Aniu, krwawnicę mam pierwszy rok, więc obserwuję ją króko. Rośnie obok tawułek i rh w kwaśnej glebie. Na rabacie rozłożona jest linia kroplująca, więc gdy jest sucho i tak dostaje odpowiednią ilość wody, bo włączam podlewanie. Ale na pewno nie można powiedzieć, że rośnie na mokrym terenie. Raczej mam wrażenie, że latem ją kilka razy przesuszyłam Przez całe lato pięknie wygląda,a w tej chwili, gdy przekwitły floksy jest głównym akcentem na rabacie
Pozdrawiam

No i to jest dobra wiadomość!
Ogród prawie romantyczny 13:14, 12 wrz 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Witaj
Krwawnica zawsze mnie kusiła, tylko obawiałam się, że może sobie nie poradzić na moim wzbogaconym piachu
Jak u Ciebie sobie radzi, ma rzeczywiście mokre podłoże, czy daje radę na przeciętnej rabacie...?
Wielosił też interesujący, hmmm...

Aniu, krwawnicę mam pierwszy rok, więc obserwuję ją króko. Rośnie obok tawułek i rh w kwaśnej glebie. Na rabacie rozłożona jest linia kroplująca, więc gdy jest sucho i tak dostaje odpowiednią ilość wody, bo włączam podlewanie. Ale na pewno nie można powiedzieć, że rośnie na mokrym terenie. Raczej mam wrażenie, że latem ją kilka razy przesuszyłam Przez całe lato pięknie wygląda,a w tej chwili, gdy przekwitły floksy jest głównym akcentem na rabacie
Pozdrawiam
Bajkowy ogród Weroniki 22:51, 10 wrz 2014

Do góry
victoriagos napisał(a)
Weroniko - przyszłam się podpytać o floksy
czy można je teraz dzielić, czy lepiej na wiosnę
zaczęły kwitnąć - to normalne?
a i najważniejsze, na wiosnę po kwitnięciu ścinasz? jeżeli tak to na jaką wysokość?

Victoriagos, odpowiedziałam w Twoim wątku. Ja dzielę o różnych porach. Nadmiary wyrywam, wycinam i albo wsadzam albo na kompost. Przyjmują się łatwo, nawet w kawałkach bez korzonków. Floksy wysokie też można przesadzać po przekwitnięciu.
Floksy szydlaste zakwitną po zimie, to teraz dedykuje Ci 2 zdjęcia z ogrodu zimowego.

Rozplenice i topiary.

Czerwone trawy.

W alejce hibiskusów ogrodowych znalazłam taki okaz, wielkości mojej dużej torebki.
Wilcza Góra 08:56, 10 wrz 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
U mnie niestety piękno hortensji nadmierny deszcz załatwił, a u Ciebie takie jak powinny być i te cudności koło tarasu mnie zachwycają.....fiolet też uwielbiam ale białe floksy wydaje mi się że na ten czas nadają takiego optymistycznego nastroju że nie myślimy o jesieni. Też takie chcem)

u nas te lipcowe burze zrobiły swoje, ale wiesz ....Anabelki długo były pochylone, a teraz jakby się lekko ponownie uniosły ...

ja floksy uwielbiam, a w bielach i fioletach to już dla mnie kompletne, floksowe szczęście
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies