Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Rododendronowy ogród II. 17:54, 23 lis 2014

Do góry
U mnie i marcinki, i floksy białe były...to chyba jednak je mączniak dopadł..będę pryskać zapobiegawczo, po deszczach. A marcinki ciachnę w czerwcu/lipcu, Małgosia tak robi, nie wyrastają tak wysoko i zdrowe są.

Zamówienie na czekoladowy przyjęte

Buziolki
Ogród z łezką II 17:17, 23 lis 2014

Do góry
Dostałam masę roślin, które wszystkie pięknie rosną w moim ogrodzie. Wiele przyszło pocztą. Część dane mi było odebrać osobiście

Dalie, ciemierniki, rogownice, floksy, rozchodniki, hortki, trawy, lilie i wiele innych!!! Dziękuję Bogusiu, Elu-Elizo, Juleczko, Aniu rzeszowska, Kasiu z ZG, Irenko, Mariolko, Sebku, Łukaszu...mam nadzieję, że nie pominęłam nikogo...jeżeli tak, to przepraszam bardzo!!! Ile dobrych rad tu dostałam, nawet od zabieganej Szefowej ( przesadzałam na cito Nigrę), ile roślin mi tutaj uratowano...ostróżki, rodki z fytoftorozą, buksy, buki, porzeczki...nawet sama już nie wiem...Wszystkim dziękuję, bardzo się cieszę, że jesteście!!!
Rododendronowy ogród II. 07:20, 23 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No to szkoda że nie mozesz miec statywu. Floksy podziel wiosną, teraz juz za późno. Jak byś jakiś ode mnie chciała to pisz ale wyśle dopiero jesienia bo nie rozpoznam który jaki chyba ze to obojętne to moge wysłac.Małgosia dośc chętna na wycieczki to moze sie uda.Pozdrówka.

To wiosną dzielę i chyba im miejsce zmienię. Na razie dzięki, bo miejsca mi brak..
Małgorzata fajna dziewczyna, uda się, miłej niedzieli
Rododendronowy ogród II. 20:46, 22 lis 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
W tym roku też dosadziłam kilka floksów...jeśli to nie mączniak to się cieszę...bardzo się obawiałam,ze zaatakuje.Pozdrawiam.

Znalazłam , mówił o tym dr Jacek Marcinkowski.Prawdę mówiąc można sie było tego domyślac bo wszystkie rośliny gubią liscie do których nie ma dosteale tak jest. Marcinki i floksy to wysokie rośliny i dośc gesto ulistnione wiec liście na dole przestaja pracowac i schną.Pozdrawiam Bogusiu.
Rododendronowy ogród II. 20:10, 21 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Mam 3 floksy, biały, różowy z białymi obwódkami i czerwony, a od Gosi dostałam taki pink intensywny; wiosna może podzielę, czy teraz jeszcze?
Fajnie się ogląda to samo miejsce w różnych odsłonach statyw nie wypali, bo biegiem robię fotki, a psy by miały używanie, leżałabym razem ze statywem nie raz już mi nogi podcięły sunia strasznie chora była, powoli wyłazi, az się nie mogę nacieszyć, mimo, że taki łobuz z tej moje Dżagi
Tak Małgosię trzeba namówić i basta i zorganizować tak, aby ogrody wasze nie cierpiały przez wojaże

No to szkoda że nie mozesz miec statywu. Floksy podziel wiosną, teraz juz za późno. Jak byś jakiś ode mnie chciała to pisz ale wyśle dopiero jesienia bo nie rozpoznam który jaki chyba ze to obojętne to moge wysłac.Małgosia dośc chętna na wycieczki to moze sie uda.Pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 17:15, 21 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Kup sobie statyw nie będzie problemu z rękami. Floksy atwo rozmnazac więc nietrudno o ilosc.Miłego dnia.

Mam 3 floksy, biały, różowy z białymi obwódkami i czerwony, a od Gosi dostałam taki pink intensywny; wiosna może podzielę, czy teraz jeszcze?
Fajnie się ogląda to samo miejsce w różnych odsłonach statyw nie wypali, bo biegiem robię fotki, a psy by miały używanie, leżałabym razem ze statywem nie raz już mi nogi podcięły sunia strasznie chora była, powoli wyłazi, az się nie mogę nacieszyć, mimo, że taki łobuz z tej moje Dżagi
Tak Małgosię trzeba namówić i basta i zorganizować tak, aby ogrody wasze nie cierpiały przez wojaże
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:08, 21 lis 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Agata...nie wiem jakim cudem, ale u Ciebie jest wiosennie Choć jak się cofam do tyłu to jednak też piękną jesień widać Lubię takie 2w1

Sebek baaaaaaardzo miło Cię widzieć
przyroda faktycznie szaleje
kwitną floksy goździki i pierwiosnki ...
oczywiście nie całymi łanami jak wiosną, ale są
Ogródek Iwony 16:46, 19 lis 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
W każdej wersji rabatka mi się podoba, aróżyczki piękniutkie. Do floksów również mam słabość.

Haniu, floksy w szkółce tak cudnie pachniały, że nie mogłam im się oprzeć, choć trochę w ogrodzie już miałam.
Rododendronowy ogród II. 11:28, 19 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Czasami się uda, ale warto się pouczyć. ...kiedyś miałam czołówkę. ..wypadek samochodowy i po tym zostały mi trwałe uszkodzenia, drżenie rąk,uszkodzony nerwy w kręgach szyjnych i dlatego nie zawsze te foty wyraźne, ale nie narzekam, coś widać
Cudne te floksy u ciebie, ilość powala

Kup sobie statyw nie będzie problemu z rękami. Floksy atwo rozmnazac więc nietrudno o ilosc.Miłego dnia.
Rododendronowy ogród II. 06:02, 19 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Irenko jaką technikę foto chcesz opanowac , fajne zdjecia robisz. Na kursie nie byłam ostatnio ale wiele wiadomości ciekawych było co wiem z relacji Anipli, w tym tygodniu mam nadzieje ze juz będę.

Czasami się uda, ale warto się pouczyć. ...kiedyś miałam czołówkę. ..wypadek samochodowy i po tym zostały mi trwałe uszkodzenia, drżenie rąk,uszkodzony nerwy w kręgach szyjnych i dlatego nie zawsze te foty wyraźne, ale nie narzekam, coś widać
Cudne te floksy u ciebie, ilość powala
Rododendronowy ogród II. 21:02, 18 lis 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Jakie Ty masz łany floksów Bogdziu!!! Piękne!!!

Pozdrówka

Floksy rozmnożyłam i już mam ich sporo , brakuje mi tylko czysto białych ale nie chce ich bo przy pozostałych wyglądają zimno. Mam białe z różową obwódka w środku i nawet one wyglądaja chłodno.W czasie ich kwitnienia w ogrodzie jest różowo i w tej tonacji juz ma zostac. Za mało mam jeszcze fioletów i niebieskich ale to kwestia czasu.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:07, 18 lis 2014

Do góry
rabatka przy oczku wodnym.
Wiosna (tulipany, czosnki, dąbrówka)

Lato (liliowce, floksy)

Jesień (tojad, hortensja,odętka)

Zima (trochę nieaktualna bo bez powiększonego oczka)
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:07, 18 lis 2014

Do góry
Póki co wklejam 4 pory roku wybranych rabat

rabata z oczkiem wodnym
Wiosna (lilak, wawrzynek i tulipany)

Lato - czerwiec/lipiec (liliowce, funkie)

Lato - sierpień (floksy, liliowce)

Jesień

Zima - do uzupełnienia
4 pory roku w ogrodzie 18:06, 18 lis 2014

Do góry
Z dalszej perspektywy rabata z oczkiem wodnym
Wiosna (lilak, wawrzynek i tulipany)

Lato - czerwiec/lipiec (liliowce, funkie)

Lato - sierpień (floksy, liliowce)

Jesień

Zima - do uzupełnienia
4 pory roku w ogrodzie 17:58, 18 lis 2014

Do góry
A co tam, wkleic zawsze można
4 pory roku rabatki przy oczku wodnym.
Wiosna (tulipany, czosnki, dąbrówka)

Lato (liliowce, floksy)

Jesień (tojad, hortensja,odętka)

Zima (trochę nieaktualna bo bez powiększonego oczka)
Ogródek Iwony 00:25, 18 lis 2014

Do góry
Na tej różowej rabatce w sierpniu królowały floksy cudnie pachnące, razem z różami i jeżówkami. Rabata powstała w tym roku, w lipcu i sierpniu. Wcześniej w tym miejscu był trawnik:

Tak było jeszcze w czerwcu:

A tak we wrześniu, po rewolucji:
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:23, 16 lis 2014

Do góry
A teraz wracam do wpisów moich stałych bywalców ... tych co się wpisują mniej lub więcej... Może do rana mi się uda

Zbyszek - jak na Krupówkach.. tylko ja Krupówek nie lubię, a forum kocham Ja mam Morskie Oko.. ale tego też już nie puścili.. bo do kamery nie powiem, że moje oczko jest zwane Kałużą I nie nazwałam Wsiowej - Wsiową .... .. Mała J ze mnie. A za Litworowy dziękuję .. kocham Taty, kocham skały wapienne i nic na to nie poradzę

Beti - nie ma takiej opcji.. Nie bojaj się.. stres przechodzi.. wracam na stare tory Zrelaksowałam się nad prawdziwym stawem.. dzięki Zbyszkowi

Ewkakonewka - już Ci pisali, ale masz super Nicka .. i dobrze (dla Ciebie), że tylko wirtualnie spacerowałaś, bo inaczej bym Cie zanudziła gadaniem gdzie co jest i co jeszcze bym przerzuciła ..

Hanuś - jest dobrze i dobrze... ale dobrze, że przeminęło z wiatrem...

Wilczyco - Twój ogród też bym zwiedziła wirtualnie... chyba mus gdzieś zakablować, że jest taki piękny ogród i ogrodniczka z pasją.. i jeszcze cudne fotki robi

Olaw - co się odwlecze to nie uciecze... ja też dopiero o 20 obejrzałam na spokojnie I żyję..

Krysiu - Wszystkich to nie pamiętam, bo niektóre nazwy są wymyślane złośliwe, a ja antytalent językowy... ale większość mam na pewno zapisaną Póki dysku nie wetnie, to mam... no właśnie miałam kopię zrobić po doświadczeniach Sebka..

Wiunia - może to raj nie jest, ale miło się wypada do ogrodu na spacerek I coś podłubać ... przy okazji spacerku.

Weronika - pierwsze emocje opadły i już jest OK.. na lilie, liliowce i floksy przyjechali o 1-2 tygodnie za późno... wcześniej do tego wszystkiego byłyby jeszcze wymienione gatunki.. lilii miałam ponad 90 gatunków, piszę miałam, bo coś łopatą ostatnio uszczupliłam.
Tej już nie ma.. a nazwy nie zapisałam.. buuu będę szukać co za jedna.. wysoka na 2 metry..

I specjalne wydanie programu.... z wisteriami, bo są dwie różne.. nie wiem czemu nie pokazali, akurat kwitły.. Dla Ciebie i innych symaptyków mojego misz-maszu

I Ludwiczek Lawin

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:18, 15 lis 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dzisiaj 3000 ,ale w sumie 4000 z hakiem.
Naklepaliśmy się w klawiaturę luzakiem,
A jak wchodzisz do swego ogrodu,
to najlepsza pozycja:stawanie "okrakiem".
Niektórzy wolą "na kolanach", inni"na stołeczku"
A jeszcze inni: "nie mogę-ja muszę przy dziecku"
A ty, Aniu, i tak, i siak, i z dzieckiem, i bez
I zawsze się śmiejesz, nie pokazujesz łez.
Nie rzucasz hasełek: Zaorać to wszystko!
I za to Ciebie kocha całe Ogrodowisko!

Nasza Hania znów mi wierszyk stworzyła
Jakbym Wielka, a nie Mała Mi była.
Lecz Hania się myli, sprostować tu muszę
Bo wchodząc na forum cierpiałam katusze
Zaorać też chciałam, wyciepać co było
Zrobić równiutko, czyściutko, by lśniło
Na szczęście chabazie za mocno kochałam
By ciepnąć je w kompost się nie zdecydowałam
I tak przez 3 lata jak w wojsku się czuję
Jeżówki i floksy ostro musztruję
Z flanki na flankę ma armia wędruje
A ja jak Napoleon dobrze się z tym czuję

Hanuś... buziak wielki
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:33, 15 lis 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ja to bym chciał mieć tak przygotowane miejsce pod bylinówke z takim szkieletem
Planuje od wiosny dość sporą rabatę w podobnej kolorystyce tylko bez bieli. Dokładnie to róż purpura i fiolet. Planuje dość sporą listę roślin, ale chce by bylinówka cały sezon od końca maja cieszyła aż do jesieni.
Plany na roślinne mam takie : szałwie, ostróżki, piwonie, pysznogłówki, lilie 'Purple Eye', kilka róż, Miskanty Ml i jakieś wyższe zielone, jeżówki, rutewke kocimiętke, przetacznik 'Red Fox' i jakieś fioletowe, tawułki, werbena, może floksy i rozplenice jak zmieszczę. Z tego co analizowałem z własnego doświadczenia, cały czas coś powinno z tym zestawieniem kwitnąć co nie zmienia faktu, że strasznie tego dużo. Może się przyda

To robimy wymianę - fifty-fifty Ty bierzesz szkielet, a mi dajesz tą bylinówkę z ogrodnikiem do pielęgnacji w pakiecie (gratis)
Będę z zazdrością podglądać, jak to wszystko posadzisz!!! Widać, że przemyślałeś każdą pozycję tej imponującej listy! jestem pod wrażeniem
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:31, 14 lis 2014

Do góry
Ja to bym chciał mieć tak przygotowane miejsce pod bylinówke z takim szkieletem
Planuje od wiosny dość sporą rabatę w podobnej kolorystyce tylko bez bieli. Dokładnie to róż purpura i fiolet. Planuje dość sporą listę roślin, ale chce by bylinówka cały sezon od końca maja cieszyła aż do jesieni.
Plany na roślinne mam takie : szałwie, ostróżki, piwonie, pysznogłówki, lilie 'Purple Eye', kilka róż, Miskanty Ml i jakieś wyższe zielone, jeżówki, rutewke kocimiętke, przetacznik 'Red Fox' i jakieś fioletowe, tawułki, werbena, może floksy i rozplenice jak zmieszczę. Z tego co analizowałem z własnego doświadczenia, cały czas coś powinno z tym zestawieniem kwitnąć co nie zmienia faktu, że strasznie tego dużo. Może się przyda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies