Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 17:26, 24 paź 2011

Do góry
a co do ceny to za ile już można kupić dobry kompostownik?.
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 17:00, 23 paź 2011

Do góry
Na zdjęciu poniżej jest borówka w liczbie 6 krzaków, za nią ukosem (by były mniej widoczne) maliny i kompostownik (w chwili obecnej jeszcze borówka go nie zasłania), dalej morela i dwie wiśnie. Morela rośnie już 4 lata i jeszcze praktycznie nie owocowała, zawsze kwiat był zmrożony, za to wisienki owocują każdego roku (w tym roku mają zdrowe ulistnienie więc nawet nie straszą)

Jeśli przed borówką coś posadzę Sebek, będzie problem ze swobodnym dojściem do owoców. Poza tym borówka ma specjalne wymagania i trzeba ją odpowiednio pielęgnować. Zastanawiam się więc jak to pogodzić....
Jeśli chodzi o śliwę Haniu, to u nas ma każdego roku po kilka śliwek, często robaczywych w dodatku. Czy dla kilku śliwek warto trzymać drzewo??? Ozdoba to też wątpliwa.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:22, 21 paź 2011

Do góry
Mój kompostownik to kilka ram okiennych pcv. Zalety to znikomy koszt, trwałość i łatwość montażu i demontażu, oraz dobre napowietrzenie.
Wrzucam wszystkie odpadki kuchenne i roślinne, ale przekontrolowane przez stadko kur z kogutem.

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:01, 21 paź 2011

Do góry
Dodawanie startera do kompostu znacznie przyspiesza ten proces, polecam jak najbardziej, zwłaszcza gdy kompostowniki zapełniają się szybko. Wg mnie najszybciej działa Komposter Radivit formy Neudorf.

U Babci Jasi kompostownik wymurowany jest z cegieł, ale ażurowo - z dziurami.
Dojrzały kompost Babcia rafkuje i ładuje do dużych donic obok i czekają na wykorzystanie. Posypuję potem nim rabaty, trawnik wiosną i w dołki do sadzenia.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 22:03, 20 paź 2011

Do góry
ja nawet taki roczny z drewnianymi odpadkami dokładam na rabaty lub zakładam nowe i na koniec przysypuje kora dla lepszego efektu estetycznego . u mnie wszystkie rabaty podwyższone są usypane z kompostu , z tym że ja ładuję tam wszystko co można :-trawę. rozdrobnione gałęzie , odpadki kuchenne nie przetworzone ,guano gołębie , łodygi jesienią z rabat i chwasty cały sezon. ja natomiast dosypuję przyspiszacza do kompostu , ale to dlatego że u mnie duzo tego . same widzicie jaki u mnie kompostownik . od wiosny już jedna połówka jest pełna . teraz polewam wodą i przykrywam włókniną żeby przyspieszyć
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 10:11, 20 paź 2011

Do góry
nie ważne drewniany czy plastikowy kompostownik ma być przydatny i przez wiele lat służyć ogrodowi
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:43, 19 paź 2011

Do góry
które kompostowniki są lepsze te drewniane zrobione własnoręcznie czy te metalowe podajże ze sklepów bo mam zamiar zaopatrzyć się w taki kompostownik na przyszła wiosnę bo w tym nie zdążyłam
Rajski ogród Ani 20:03, 18 paź 2011

Do góry
ell napisał(a)
Aniu też mi się żal zrobiło, że wszystko na kompostownik, ale jak trzeba , to trzeba. W końcu wiosna niedługo.
A u Ciebie nadal kolorowo.

Elu żeby Ci nie było przykro... ostatnie cynie w wazonie
Projekt ogrodu-potrzebna pomoc :) 07:06, 18 paź 2011

Do góry
Witam,
A jak jest wielkość działki?

Pierwsze co mi się nasuwa to czy na pewno chcesz z tego wykusza mieć widok na drewutnię?
Druga sprawa to pod takimi balkonami (czy nawet szerokimi okapami) trudno utrzymać trawę czy rośliny w dobrej kondycji bez nawadniania (może ogród żwirowy lub coś w tym stylu).
Tak sobie patrzę na wasz domek i otoczenie i wydaje mi się że taras powinien być przedłużony wokól niemalże całego domu - szczególnie obok wykuszu. Będzie fajna komunikacja - bez prowadzenia ścieżek z możliwością wygrzewania się w zachodzącym słońcu (taki domek ranczerów).

Warzywnik dobrze jest dawać blisko kuchni i wkomponować go w całość założenia. Można wydzielić też część gospodarczą (warzywnik, drewutnia, kompostownik, skład gratów wszelkich) i odizolować od ogrodu ozdobnego wyższymi roślinami.

Powodzenia w projektowaniu.
Rajski ogród Ani 06:24, 18 paź 2011

Do góry
Aniu też mi się żal zrobiło, że wszystko na kompostownik, ale jak trzeba , to trzeba. W końcu wiosna niedługo.
A u Ciebie nadal kolorowo.
Bukiety 21:24, 17 paź 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

Prześlicznie to wygląda,I chyba kwiaty nie są ścięte na kompost, skoro w taczce?

...są tuż przed odjazdem do stacji kompostownik

Moja taczka dzisiaj wyglądała fatalnie i też jest u mnie na zdjęciach, ale symbolizuje wyłącznie przemijanie, a Twoja - życie!
Bukiety 21:21, 17 paź 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
Prześlicznie to wygląda,I chyba kwiaty nie są ścięte na kompost, skoro w taczce?

...są tuż przed odjazdem do stacji kompostownik
Rajski ogród Ani 20:41, 17 paź 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Wow jaki przecudny bukiet taczkowy!

...już go nie ma eksmitowany na kompostownik
Rododendronowy ogród. 20:53, 16 paź 2011

Do góry
Dziękuję wszystkim za miłe słowa na powitanie,a szczególnie Hani Andrus która pierwsza się odezwała czym sprawiła mi wielką radosc bo jesteśmy niemal w jednym wieku. Wszystkim pozostałym też bardzo dziękuję. No pozostaje mi jeszcze odpowiedziec na pytanie Sebka: ponieważ moja działka ma ok 3500m to trochę tych rododendronów się zmieściło. Liczyłam jakieś 3 lata temu to było ok 300 (chodzi o nazwę rodzajową czyli obejmującą rododendrony, azalie i azalie japońskie). Od tego czasu trochę przybyło ale już niewiele bo te które miałam tak się rozrastają że co rok jest przesadzanie a niestety już nie bardzo jest gdzie je przesadzac.Są różnej wielkości bo w pierwotnym planie miałam sporo rabat bylinowych,które już nawet były obsadzone,niestety wymagały ciągłego pielenia(nie stosuję kory,nie mam do niej przekonania), a przez to pielenie miałam stale wysokie ciśnienie.Któregoś dnia gdy wyjechałam mój M w trosce o moje zdrowie wszystkie byliny wyrzucił na kompostownik,tak je przy tym niszcząc,że nawet sąsiadom nie było co dac.Na ich miejsce wsadziłam rododendrony,które są sporo mniejsze od tych wcześniej sadzonych, a ciśnienie nadal mam wysokie mimo tak wielkiej troski mijego M.Tyle tytułem wstępu,a teraz pierwsze zdjęcia(jak się uda)

to widok z salonu na mój ogród
Pogaduchy skowronków 20:44, 15 paź 2011

Do góry
Aksamitki musiałam też wyeksmitować z rabaty,czasu coraz mniej,a ja jeszcze daleko w polu......
I to co wy w jeden dzień,ja na tydzień rozkładam.
Za kolejną bytnością kończę sąsiednią rabatę i gracuję ścieżki.
No i została mi do uporządkowania jako takiego tak zwana przeze mnie ,,zemsta Bolka"
To jest teren za domkiem.Jest tam kompostownik i posadzona pigwa.Ale w przestrzeni między płotem Bolek nawsadzał niskich pigwowców i chrzanu ,Z drugiej strony płotu sąsiad ma śmietnik ,między innymi z pokrzywami.Był jeszcze pigwowiec pośredni,ale już go niema,więc mam uwolnione metr gleby.Do reszty muszę z sekatorem,i siekierą.A co z chrzanem?
Rośnie tam już z 10lat,chyba go nawet ogień nie ruszy, a co dopiero łopata......
A może....... chrzanić to?
Przyciąć równo z ziemią i zostawić taki busz ?będzie w dalszym ciągu chaos?
Ogródek Hanusi po zimie 18:42, 15 paź 2011

Do góry
No i już po niektórych roślinkach !
Przymrozek wczoraj i dzisiaj w nocy zrobił swoje!
Trzeba było brać widły w dłoń i robić wykopki.
Wykopałam swoje dalie!Teraz obsychają w szklarence czekając na transport do domowej piwnicy.
Rabata już uporządkowana! Tyko wiosną chyba będzie trochę smutna.....Muszę do ogrodniczego się wybrać w tygodniu,może jeszcze jakieś tulipany zdobędę,bo krokusiki i szafirki już tam rosną,o ile pamiętam.....

Kompostownik jeszcze ma miejsce na kolejne zielone z odzysku.

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 20:16, 14 paź 2011

Do góry
Jolanta Kamińska napisała na Facebooku:

Zbyszku, dylematy każdy ma,
na letnia koszulę coś włożyć się da
O tej porze wszystkich uczulę:
najlepiej ubierać się na cebulę!

... Ja swoich kwiatów nie palę
lecz na kompostownik wywalę
A liście grabię co rusz,
bo lubię grabienie i już!

W niedzielę nad urodą się nie zastanawiałam,
tylko tym z rozumem(chyba) szansę dałam
Słowo "mandat" podwójne znaczenie ma,
więc jak się nie sprawdzą to mandat się da!

Nasz przydomowy ogródek 20:14, 14 paź 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Październikowe dylematy.

Jesień nadeszła szybkimi krokami
Temperatura 30 i bezchmurne niebo - już za nami.
Kwiaty jeszcze pięknie kwitną - mimo wszystko
Czy już pora aby ich dać na palenisko ?

Liście opadają z brzozy i aronii
Grabić czy czekać aż orzech ich dogoni.
Danusia zaleca - grabić na bieżąco
Ale na dworze nie jest za gorąco!

Czy mam już ubrać grubą koszulę i gacie
Czy dalej paradować w letniej szacie ?
W niedzielę też miałem problem z gustem
Skreślić tego z wąsami czy tę z dużym biustem ?

Zamieściłam ten wiersz na naszej stronie na Facebooku i oto jaki odzew:

Jolanta Kamińska:

Zbyszku, dylematy każdy ma,
na letnią koszulę coś włożyć się da
O tej porze wszystkich uczulę:
najlepiej ubierać się na cebulę!

... Ja swoich kwiatów nie palę
lecz na kompostownik wywalę
A liście grabię co rusz,
bo lubię grabienie i już!

W niedzielę nad urodą się nie zastanawiałam,
tylko tym z rozumem(chyba) szansę dałam
Słowo "mandat" podwójne znaczenie ma,
więc jak się nie sprawdzą to mandat się da!
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 07:16, 12 paź 2011

Do góry
Basiu dziękuję Mam nadzieję, że zechcesz odwiedzić stare kąty i się spotkamy i pospacerujemy po urokliwym Rybniku

Sebek, co przechodzę mówię do nich, że jak tak dalej pójdzie to czeka je kompostownik

Wczoraj popracowałam w ogródku, przesadzam kwiatki na jedną rabatkę. Niestety ,u mnie też nie ma takiego wyboru w szkółkach i kupiłam małe hortensje. Zakupy do metamorfozy są zmorą dla mnie teraz.
A tu mróz zapowiadają.
Czy miskanta się tnie teraz? ( ma trochę suchych gałązek)
W cieniu - zacieniona 20:22, 11 paź 2011

Do góry
Jesiennych porządków ciąg dalszy....kolorowy kompostownik - z szałwią.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies