Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju

Mój kawałek raju

danuta_ 09:24, 21 lis 2011

Aniu, owoce pigwy imponujące , przetwory muszą być pyszne Ja z kilku otrzymanych owoców zrobiłam soczek do herbaty na bieżące potrzeby - już go nie ma
Pszczelarnia 12:33, 21 lis 2011

Aniu, z ta pigwą to zrobiłam w tamtym roku wszystko nie tak: posadziłam samą jedną i na niedobrym stanowisku (ił, mało słońca - mimo, że wiedziałam, że jako drzewo owocowe potrzebuje słońca). Trzeba przesadzić do aroni wzdłuż warzywnika.
bogumila 12:37, 21 lis 2011

Aniu,czy to pigwa? Rośnie w parku w Oliwie.
barbara_kraj... 15:29, 21 lis 2011

Pigwa, Bogusiu
ell 17:45, 21 lis 2011

W Krakowie na osiedlu Podwawelskim też przy blokach posadzone są pigwy. Jak byłam dzieckiem nikt nie potrafił mi odpowiedzieć co to za owoc. Smakował dziwnie jak dla dziecka i jakiś teki twardy. Dopiero 10 lat temu dowiedziałam się co to za drzewo.
bociek 19:13, 21 lis 2011

Aniu, jakie olbrzymie owoce... Ja znam tylko taki malenkie, jak dzikie jabluszka, ale to pewnie owoce pigwowca... Czy one maja taki sam smak jak pigwa? Lubie herbate z duza iloscia owocow pigwy/pigwowca. Co prawda ani ja ani nikt z moich znajomych czy rodziny nie ma krzaczkow, ale za to kolezanka z pracy czasami na jesieni dzieli sie zbiorami ze swojego ogrodka
Bogdzia 19:13, 21 lis 2011

Nie znam się na przetworach z pigwy choc ma piękny zapach, więc tylko pozdrawiam.
monteverde 20:55, 21 lis 2011

Hej wszystkim owoce pigwowca są bardziej soczyste i kwaśniejsze od owoców pigwy właściwej, ta ma owoce jak jabłka antonówki, a portugalska, ma owoce w kształcie gruszki, dojrzewają później listopad grudzień, Pszczółko moja pigwa też rośnie trochę w cieniu i jakoś sobie radzi, sadziłam tam gdzie miałam miejsce, bo ogród miał dużą wiśnię, śliwkę renklodę i jeszcze jedną wiśnię i olbrzymią przedwojenną gruszkę która dojrzewa w październiku ma pyszne owoce, na zjeździe częstowałam gości chutneyem z niej w tym roku pigwę przycięłam ,żeby wyżej nie rosła, tyle owoców co dala w tym roku niech da i w następnych to mi wystarczy i na dżem i na nalewkę

w Takim stanie zostawiłam stary ogród, zdjęcia robiłam o 7.00 rano dzisiaj przed wyjazdem

Mój stary ogród wygląda jak kątownik wąski i długi, poprosiłam sąsiadkę po lewej to usunęła chwasty, bo jej ogród był strasznie zachwaszczony, biedaczka jest po operacji kręgosłupa, w workach zostawiłam liście i zostawiłam do wiosny cegły z odzysku na chodnik lub podeścik pod kącik wypoczynkowy, połączę je ze starymi płytkami chodnikowymi.
Na starym trzepaku jest rozciągnięta siatka , która została z ogrodzenia i posadzone pnące róże na przemian z powojnikami, jest też tam pnącze cytryńca Wiosna jeszcze kupie ekrany co by zasłonić te dechy na prosto i cosik może poprzesadzam, przy bramce też posadziłam pnącą różę, ogród jest mały więc muszę teraz uważać z nasadzeniami
monteverde 21:01, 21 lis 2011

Przy płocie jeszcze kwitnie czerwona róża i różowa przy trzepaku, jak to wszystko zarośnie to będzie ładnie , najgorsze,że wszystko co potrzebne do ogrodu trzeba nosić przez piwnicę
Kompostownik plastykowy poszedł na miejsce błękitnego anioła w róg po prawej stronie.

A to nowy fiołek
monteverde 21:02, 21 lis 2011

bogumila_bienko napisał(a)
Aniu,czy to pigwa? Rośnie w parku w Oliwie.

Tak Bogusiu to pigwa, zbieraj owoce