Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 09:49, 14 lis 2011

Haniu, skąd znasz słowo "karminadle"? To jest po czesku mielone.
hanka_andrus 09:59, 14 lis 2011

Karminadle znam chyba z filmu ,,Sól ziemi czarnej"-albo z jakiegoś innego o Śląsku.Przyjęło się u mnie i
trwa.
Joku 10:05, 14 lis 2011

Ewa, bardzo ładnie u ciebie, ładny widok przez okno (w salonie?). Pozdrawiam.
O 'karminadlach' też słyszałam, chyba od męża (ma rodzinę na Sląsku, ale możliwe że też podłapał z filmu, lub od kogoś w pracy).
Pszczelarnia 12:32, 14 lis 2011

"Przygotować tzn. wykopać dół / odpowiednio szeroki i niezbyt głęboki/ i wypełnić go mieszanką jak do rh, czyli torfu wysokiego nieodkwaszonego, dobrej ziemi ogrodowej, ziemi rodzimej, pokruszonej kory, liści dębowych, obornika.... siarki - co kto tam ma. Jeśli dajemy materiały świeże - tzn. liście dębowe tegoroczne, nieprzekompostowaną korę to pamiętajmy żeby ziemi nie ubijać - powinien być dostęp powietrza bo inaczej zgniją a nie rozłożą się jak powinny. Ogrodnicy mówią - próchnica zakopana w ziemi umiera a często o tym zapominamy.Można dać do dołka garść superfosfatu. Tak przygotowaną jesienią glebę badamy wiosną i wynik ph będzie wiarygodny.Na terenach opanowanych przez opuchlaki można podsypać odpowiednim środkiem - np . dursbanem."

Wkleiłam sobie fragment dysertacji o RH autorstwa Magji, żeby nie zapomnieć co powinnam zrobić wiosną. Ale liście dębowe do kompostowania zbiorę jeszcze dziś.
Martek 12:53, 14 lis 2011

Ell wygląda jak starsza siostra tej dwójki dzieciaczków ))
Ładnie Ewo,ładnie.Podziel się kluchami ja podrzucę w nocy ugotowaną galaretę
Pszczelarnia 13:05, 14 lis 2011

Same kluchy śląskie wiosny nie czynią ..., Martku! . Jeszcze modra kapusta i schabik w sosie z grzybkiem był. No nie ma. Idzie zima, jedzenie znika z talerzy błyskawicznie.
Pszczelarnia 13:10, 14 lis 2011

Joku, ten salon zbyt dumnie brzmi, raczej izba . Moja teściowa mówi "świetlica", tak się kiedyś u nich "na wschodzie" nazywało takie pomieszczenia wielofunkcyjne (przyjmowanie gości + prace domowe) w domu. Jeszcze trochę i krosna rozstawię .
Gabriela 14:39, 14 lis 2011

Takie menu jak u Ciebie, kluski, "modro kapusta" i rolada kojarzą mi się z Górnym Śląskiem, tam to podstawa niedzielnego obiadu. Na pierwsze oczywiście nudle z rosołem.
Ewa 15:45, 14 lis 2011

Ewa jak to z tymi liśćmi dębu ? można do kompostownika ?
Pszczelarnia 15:54, 14 lis 2011

Na razie mam w workach. Nie chcę mieszać z innymi składnikami kompostu. Czekam co odpowie Magja na wątku.
Już odpowiedziała. To jest niesamowite. Ten przepływ informacji i dobrego zapału, nawet w listopadzie!

Magjo, wielkie dzięki. Ja już mam tę listę fińskich i już się wstępnie rozglądałam po szkółkach i oczywiście trafiłam do p. Ciepłuchy. Dzisiaj nazbierałam 2 worki liści dębowych. Mogę je przekompostować w tych workach (nylon siateczkowy) jak poleję wodą? Nie mam już miejsca/sił/zapału na 3 kompostownik.

Jasne - można nawet zostawić w zwykłych workach foliowych /takich do śmieci /podziurkowanych solidnie. Dobrze utrzymują wilgoć.Tylko wtedy nie należy ubijać zbyt mocno tych liści. Jak masz jakiś nawóz azotowych sypnij garść / może być nawet saletra do trawnika/- przyspieszy rozkład. Przyobserwuj tylko czy nie obsycha nadmiernie - najwyżej czymś nakryj - nawet chwastami.