Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z koniczynką 09:56, 22 wrz 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ogladam od konca i ciae czytam o koniczynce, ale piekna. Widoki masz piekne. Pomysly dekoracyjne nje z tej ziemi. Mnie sie podobaja te miotly witki chyba brzozowe. Bede obcinala brzozy musze pomyslec o takich dekoracjach.
Nje trzeba duzo wydawac forsy grunt to pomyslunek i jest pieknie. Wszystkie dekoracje piekne. A roze wprost nie do wiary, ze z patykow.
Czy ta czerwona powtarza kwitnienie?

Masz tez piekne floksy bardzo je lubie i mam kilka, ale w tym roku po raz pierwszy dostaly maczniaka i bardzo zle to wygladalo juz u mnie sciete i opryskalam aby grzyb sie nie rozprzestrzenił.

Masz tez duzo bukszpanow i zdrowe? Bo na forum pisza o inwazji cmy. Mam jednego bukszpana dosyc dobrze rosnie i wiecej nie chce bo jakby cma je dorwala bym sie pociela. Widzialam taki wygryziony tylko badyle mial.

Ptaszki piekne, musza miec dobrze i spokoj u ciebie. Widocznje mama i tata ptak sie tam dobrze czuja.

U mnie nazwa "ptasi gaj" bo tez u. Mnie ptakow od groma w tujach pelno gniazd. Tez maja wszelkie warunki aby pedzic spokojny tryb zycia. Woda, pa dokola wlasciciele dzialki jak przyjada to intruzi. Lataja przez pol godziny i wrzeszcza jak w ptasim radiu po jakims czasie sie wszystko uspokaja i cisza lataja. Porozumiewaja sie, ze blogostan sie skonczyl sa wlasciciele.

Znowu ryby od bramy slysza, czuja nie wiem jak to nazwac przyywaja do swojego kata w oczku i czekaja na karme. Robilismy obserwacje, ze cos jest na rzeczy eM brame otwieral one do roga podplywaja i tam czekaja.

Ja to odpisuje tasiemce.

Jeszcze zainteresowalo mnie rozmnazanie roz wazonowych/cietych z patyczkow. Sa takie piekne od serca dane musze tez wyprobowac to rozmnazanje.
Ja to nie mam cierpliwosci ale wyprobuje. Wole leciec do ogrodniczsgo tam Oczy naciesze i przy okazji cos kupie.
W tym roku posadzilam do piasku kilka patykow. Chyba 3 zielone ale lisci nje wypuszczaja boje sie je ruszac najwyzej na zime przeniose do garazu.

Ide patrzec dalej.

Witaj Elu w moich progach...Dziękuję za słowa uznania, zaczerwieniłam się...
Dekoracje ogrodowe robię z różnych rzeczy, jak zresztą zauważyłaś... Lubię naturę i pasujące do niej zużyte przedmioty...Ostatnio napatoczyłam się na złom w cudzym ogrodzie i przygotowany do wyrzucenia stary kociołek, który już widziałam oczami wyobraźni w moim ogrodzie z rosnącymi w nim rojnikami...Jednakże nie mogę trafić na obecność właścicieli i nic z tego raczej nie będzie... Wywiozą złom i tyle z mojej wyobraźni...
Co do róż, to wszystkie powtarzają kwitnienie, ale już słabsze niż pierwsze...W tym sezonie było za sucho na rozmnażanie, bo planowałam nawtykać patyczków różanych i gdyby się przyjęły, mogłabym obdarzyć chętnych...Ale to nic straconego, w następnym roku jak nie będzie suszy, to tak zrobię...
Floksy natomiast, by ustrzec przed mączniakiem robię oprysk z gnojówki pokrzywowej rozcieńczonej wodą 1:10, w fazie liściowej, sporo przed kwitnieniem i na ogół to wystarcza na cały sezon, czasem trzeba powtórzyć jak liście zaczynają pokrywać się nalotem...Po przekwitnieniu floksów nie ścinam za szybko, gdyż czekam by nasionka dojrzały i wysiały się same, one tak fajnie strzelają, nawet dostałam tym w oko...
Z bukszpanami nie robię żadnych zabiegów oprócz cięcia...pilnuję jedynie, by był to suchy dzień...Oprysk Topsinem dostały chyba tylko raz w swoim 12-letnim życiu (te w koniczynce, bo inne młodsze, to już bukszpanowe "dzieci")
Ptaszków jest całe mnóstwo i jak widać nie przeszkadza im nasze towarzystwo...Mam tylko nerwa na kosa, który regularnie rozgrzebuje korę na rabatach, no i pożera wszystkie owocki, które pojawiają się w ogrodzie: borówki, jagodę kamczacką oraz aronię...nie zdążyliśmy spóbować..., nie kradnie jedynie malin....
Rozpisałam się, ale muszę znaleźć czas, by ponownie na dłużej zagłębić się w Twoim niesamowitym ogrodzie...Kaszebszczi płezdrówczi łestawiam dla Ce...
Na zielonej... trawce :) 21:39, 20 wrz 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Uwielbiam Twoje idealne brzozy! Na jakiej wysokości zaczynają sie gałęzie?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:21, 20 wrz 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Sylwia zaglądam do Ciebie ale nie zawsze się wpisuję. Twój ogród bardzo mnie intryguje, ciekawa jestem jak za kilka lat będzie wyglądał
Brzozy rosną szybko Moje już zaczynają przybierać jesienne ubranko, niestety

Też jestem ciekawa co mi z tego mojego sadzenia wyjdzie
Moje brzozy te starsze na dole też już listki przebarwiająJesień widoczna coraz bardziej. Właśnie znika mi tło dla ogrodu, bo kukurydzę kombajny młócą. Będą ścierniska....
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:24, 20 wrz 2018

Do góry
Sylwia zaglądam do Ciebie ale nie zawsze się wpisuję. Twój ogród bardzo mnie intryguje, ciekawa jestem jak za kilka lat będzie wyglądał
Brzozy rosną szybko Moje już zaczynają przybierać jesienne ubranko, niestety
Wśród brzóz i dębów 20:23, 19 wrz 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Basiu, przypominam sobie że byłam już u Ciebie, poznaję po Twoim jarze
Fajnie go zagospodarowałaś. Cudna też kalina i wiosną kwitnąca i teraz koralowa
też mam wielkie brzozy i bardzo mnie już denerwują. Pod nimi rośliny nie chcą rosnąć, a na dodatek bardzo śmiecą.

Cieszę się, że podoba Ci się mój jar, ciągle nad nim pracuję i końca nie widać.
Jeśli chodzi o brzozy to one u mnie niczym nie są podsadzone, żeby było jak najbardziej naturalnie i dlatego mogą sobie śmiecić, bo nie mam pod nimi rabat.
Ja je lubię za cień, jaki dają w upalne lato, bo poza nimi nie mam dużych drzew i pozostała część działki to tzw. patelnia.
Dziękuję za odwiedziny, miło mi, że zajrzałaś.
Wśród brzóz i dębów 19:01, 19 wrz 2018

Do góry
Basiu, przypominam sobie że byłam już u Ciebie, poznaję po Twoim jarze
Fajnie go zagospodarowałaś. Cudna też kalina i wiosną kwitnąca i teraz koralowa
też mam wielkie brzozy i bardzo mnie już denerwują. Pod nimi rośliny nie chcą rosnąć, a na dodatek bardzo śmiecą.
Tajemniczy Ogród 14:38, 19 wrz 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Piękne zakątki masz.
Klona wkomponujesz gdzieś?
a jakby działeczka się powiększyła to było super!!

Czaję się na tego Sango Kaku, chętnie bym go wcisnęła między brzozy Nie przypala go słońce? Bo tam dość słonecznie.
Ogród pod lasem 12:31, 18 wrz 2018

Do góry
Naante napisał(a)

Iza, przypomnij proszę jakie to trawki z przodu (gdzieś widziałam wcześniej, ale nie mogę znaleźć). Strasznie mi się podobają, pięknie wyglądają z tą bielą brzóz .

Na tym zdjęciu to hakonechloa Aureola po lewej i All Gold po prawej. Jeśli chodzi o brzozy, to znacznie bardziej podoba mi się inna kombinacja, którą mam trochę dalej. Trzmielina biało-zielona, mech i szafirki
Między polem, a lasem. 11:26, 18 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Kasztanowiec przy brzozach Dorenboos nie będzie zasłonięty. Brzozy są ażurowe i te szlachetne wolniej rosną.

Uffff.....
Między polem, a lasem. 11:08, 18 wrz 2018

Do góry
Kasztanowiec przy brzozach Dorenboos nie będzie zasłonięty. Brzozy są ażurowe i te szlachetne wolniej rosną.
Między polem, a lasem. 11:05, 18 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Weź tylko jedną rzecz pod uwagę, że drzewa w lesie walczą o byt, o przetrwanie. Silniejszy wygrywa: wodę, światło, próchnicę, minerały.
W ogrodzie rosliny mają jak w raju - przy kochającym ogrodniku - dołek zaprawiony dobrociami, podlewanie, dbanie, maksimum słońca, minimum konkurencji. To i drzewa oszalałe z zachwytu roooosnąąąą, że hej

W środku ogrodu, dużego ogrodu dodam, to gdzieś w oddali od domu ja bym posadziła ze 3-4 duże drzewa. Najlepiej w rogach, bo wtedy nadają ram ogrodowi, tło i sa akcentem architektonicznym. Dodkonale mogą wyglądać zestawienia o różnym pokroju - np. rozłozyste drzewo z kolumnowym, strzelistym. Albo strzeliste, a poniżej o parasolowatej koronie lub rozłożyste, ale niższe. Nada to malowniczy efekt.
Natomiast bliżej domu dopuszczam niższe drzewa np ozdobne z kwiatów lub owoców: jarząby, wiśnie i sliwy ozdobne, rajskie jabłonki lub krzewy podkrzesane tak, by udawały wielopniowe drzewka.

W jednym rogu rośnie ogromniasta lipa. W sumie za działką, ale praktycznie cała "wisi" po mojej stronie. W drugim rogu (od drogi i łąki) posadziłam kasztanowca - pewnie za blisko siatki, więc go trochę przesunę, ale chciałabym, aby mniej więcej w tamtym miejscu został. Tylko zastanawiam się, czy w przyszłości nie zasłonią go brzozy, bo to TEN róg Zawsze podobały mi się tez drzewa przy bramie wjazdowej. Ale jakoś specjalnie ich nie planowałam. To tego miejsca jeszcze nie doszłam.
Pszczelarnia 20:07, 17 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Sialiśmy raz trawę z łąką kwietną ale potem poprawiłam jeszcze swoją mieszanką kwietną (to co zbierałam wcześniej na łąkach i w ogrodzie) i uwałowaliśmy wszystko.

Mam nadzieję, że przynajmniej trawa wzejdzie jeszcze.

Jak będzie ciepło i wilgotno to jeszcze coś oprócz trawy powinno powschodzićJa dziś dosadziłam w łące pod siatka derenie i żylistki variegata wzdłuż ścieżki tu gdzie koziołek. Jak łąka skoszona to dopiero widać moje brzozy jak urosły już
Ptasi gaj 11:21, 17 wrz 2018

Do góry
Brzozy mimo, ze podlewam od 2 tygodni mocno zrzucaja liscie. Mam problem z oczkiem duzo lisci wpada do wody za wczesnie aby rozwinac siatke. Zawsze siatke rozwijslam w polowie pazdziernika to uchronilo od nadmiaru lisci w wodzie.

Kosmos wyrosl na 2 m wysokosci niektore galazki sie pokladaja. Zaczal dopiero kwitnac wczesniej nabieral masy na ziemi kompostowej w pseudo laczce.

Wrzosy juz mialam je wyrzucic bo byly kiepskie wiosna scielam 5 cm od ziemi i wypuscily. Do przerobienia ta rabata.

Pozdrawiam
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:29, 17 wrz 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Zakręt przy dębie...(Iwi! Stało się )

noo brawo śliczne kuleczki wyszły

brzozy olałam już, to moje podlewanie to o kant doooopy ...
byłam w sobotę i dogrzebałam się do korzeni, próchno całkowite.
Między polem, a lasem. 07:54, 17 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Kasiu, nanoś wszystkie rosliny na mapkę ogrodu. Pokazuj co i jak.

Trzymam kciuki. Zdrowiej.
Zaglądam do ciebie często czekając na twoje plany, propozycję. Nie chcę się poganiać, byś pod presją nie była. Pospiech to zły doradca.

Brzozy mogły liscie gubić, bo straszna susza i spiekota w tym roku, a brzoza lubi wodę.
Brzoza Dorenboos ma większe liście niż zwykła. Wszystkie liściaste drzewa gubią liście i one łatwiejsze są do sprzątnięcia z trawnika niż np. igły z iglaków.
Liśćmi nie przejmuj się, bo mozna je sypać na rabaty lub na kompost. To najwspanialszy materiał kompostowo-ściółkujący.
Dęby tak...ale nie w szpalerze, bo dęby mają skłonność do np. mączniaka i szpaler obsypanych "mąką" drzew nie jest budującym widokiem.
Nanoś pomysły na plan. W ten sposób coś powstanie. Chętnie pomogę, ale muszę być na bieżąco z twoimi pomysłami

Dzięki za wsparcie. Powiem szczerze, że znowu byłam w kryzysie. Dobrze, że idzie zima. Zdążę się stęsknić, nabrać chęci i siły.
Żeby nie było, że tylko leżę i jęczę, to wczoraj jakoś poprzesadzałam lawendy. Oczywiście zabrakło ich, a kupienie pewnie zajmie chwilę, bo mam problem z jazdą. Wieczorem może uda mi się wstawić zdjęcia. Z telefonu nie bardzo umiem, więc muszę pokombinować. Wyrosło mi też "coś", czego z pewnością nie sadziłam, ale przyjemnie wygląda (trochę do klona podobne, ale ma czerwone gałązki). To zdjęcie też wstawię "do diagnozy". Zaczęłam też przygotowywać rabaty pod rozplenice. Ciężko idzie, bo jestem ograniczona, a trzeba zdjąć kamień. Karkołomnie wygląda to moje kopanie, ale przynajmniej "coś się dzieje".
Ogród z koniczynką 22:35, 16 wrz 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)

Ogladam od konca i ciae czytam o koniczynce, ale piekna. Widoki masz piekne. Pomysly dekoracyjne nje z tej ziemi. Mnie sie podobaja te miotly witki chyba brzozowe. Bede obcinala brzozy musze pomyslec o takich dekoracjach.
Nje trzeba duzo wydawac forsy grunt to pomyslunek i jest pieknie. Wszystkie dekoracje piekne. A roze wprost nie do wiary, ze z patykow.
Czy ta czerwona powtarza kwitnienie?

Masz tez piekne floksy bardzo je lubie i mam kilka, ale w tym roku po raz pierwszy dostaly maczniaka i bardzo zle to wygladalo juz u mnie sciete i opryskalam aby grzyb sie nie rozprzestrzenił.

Masz tez duzo bukszpanow i zdrowe? Bo na forum pisza o inwazji cmy. Mam jednego bukszpana dosyc dobrze rosnie i wiecej nie chce bo jakby cma je dorwala bym sie pociela. Widzialam taki wygryziony tylko badyle mial.

Ptaszki piekne, musza miec dobrze i spokoj u ciebie. Widocznje mama i tata ptak sie tam dobrze czuja.

U mnie nazwa "ptasi gaj" bo tez u. Mnie ptakow od groma w tujach pelno gniazd. Tez maja wszelkie warunki aby pedzic spokojny tryb zycia. Woda, pa dokola wlasciciele dzialki jak przyjada to intruzi. Lataja przez pol godziny i wrzeszcza jak w ptasim radiu po jakims czasie sie wszystko uspokaja i cisza lataja. Porozumiewaja sie, ze blogostan sie skonczyl sa wlasciciele.

Znowu ryby od bramy slysza, czuja nie wiem jak to nazwac przyywaja do swojego kata w oczku i czekaja na karme. Robilismy obserwacje, ze cos jest na rzeczy eM brame otwieral one do roga podplywaja i tam czekaja.

Ja to odpisuje tasiemce.

Jeszcze zainteresowalo mnie rozmnazanie roz wazonowych/cietych z patyczkow. Sa takie piekne od serca dane musze tez wyprobowac to rozmnazanje.
Ja to nie mam cierpliwosci ale wyprobuje. Wole leciec do ogrodniczsgo tam Oczy naciesze i przy okazji cos kupie.
W tym roku posadzilam do piasku kilka patykow. Chyba 3 zielone ale lisci nje wypuszczaja boje sie je ruszac najwyzej na zime przeniose do garazu.

Ide patrzec dalej.
Ogród z górskim akcentem od zera 20:54, 16 wrz 2018

Do góry
Klamka zapadła, na miejscu w rogu działki stanie sosna czarna. Cyprysiki groszkowe chociaż piękne i przeróżne, niestety będą musiały pojawić się w innym miejscu i w innej formie, ponieważ obawiam się zachodnich wiatrów, które mogłyby im zaszkodzić.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze, sosna będzie corocznie przycinana, aby nieco ograniczyć jej wzrost i nadać kształt.
Posadziłam też dereń biały 'Elegantissima' i hortensję drzewiastą 'Anabelle' (do rozmnożenia).

Na ten rok z sadzenia to wszystko, teraz już tylko planowanie na przyszły. No i trzeba jakoś przetrwać do wiosny .

W przyszłym roku chciałabym, aby pojawiły się brzozy i świerki serbskie, w których się zakochałam za sprawą Danusi (jednak u mnie pojawią się w odmianie 'Nana').
Wiosną zacznie się wysiew na potęgę i walka z perzem.
Lato jeszcze się nie skończyło, a ja już nie mogę się doczekać .

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 17:33, 16 wrz 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Podwykuszowa od frontu...

.... i od ogrodu w stronę frontu

Moim zdaniem jesteś dla siebie za surowa. Może nie wszystko jeszcze jest tip top, ale uważam że to powyżej wyszło. Scieżka super wygląda i rabaty przy niej też. Specjalnie zacytowałam, bo mi się podoba. A brzozy w tle również piękne. Z rh widocznie masz do przejścia trudną drogę, ale moczący się egzemplarz daje nadzieję. Hortensje i miskanty rozrośnięte, piękne. Kulki jeszcze muszą nabrać masy. Na półce misz masz, ale cisy wyraźnie się już odznaczają.

Hortensja w donicy może zaatakował mączniak prawdziwy. Na początku wygląda jak biały nalot, a potem liście robią się brązowe i opadają. Nie wiem czy nie dobrze byłoby oberwać zarażone liście, a resztę opryskać.

W samym słońcu 12:49, 16 wrz 2018

Do góry
Toszka,odpisze w części bo dzieci mi tu wrzeszczą ... Tam gdzie jest gruz chciałam miejsce zrobić dla tuj,których nie mam gdzie przesadzić,niczego więcej na ten rok tam nie planowałam na tej rabacie- i tak jak pisałam chyba wczotaj tuje oddam bo szkdoa by kolejny rok śnieg je łamał i niszczył. Póki co pięknie się zregenerowaly, ale wszystko ma swoje granice i po najbliższej ziemi może się okazać, że zostaną zmasakrowane. I choć one są śliczne bo wyjątkowo w tym roku wszystkie tuje bardzo urosły to bez żalu część tych tuj Danica oddam. Chciałam tylko te 2-3 sztuki dać w tym roku, ale nie widzę ich u siebie bo przy hortensja się nie zmieszczą chyba że od strony brzozy. Nie wiem, nie widzę tego oczami wyobraźni. Mam kilka bukszpanów, które w sumie bez żalu też mogę oddać, jedynie to co dostałam od mamy czyli hortensje oraz Tawuły są zbyt bliskie mojemu sercu, żeby ich się pozbyć... To tylko tyle i aż tyle.

Pod oknem śnieg spada od 80- 90 cm i dalej

Nie wiem czy podejmę się tego odgruzowania bo cała ta ziemia powinna być wywieziona, a nie mam gdzie jej wywieźć a potem potrzebna byłaby nowa , a na to funduszy brak niestety. Ewentualnie przez sitko można byłoby ja jeszcze przesypać

Edit. Od 100 cm i dalej śnieg spada. I tak,okna są na tej ścianie.
Między polem, a lasem. 11:04, 16 wrz 2018

Do góry
Kasiu, nanoś wszystkie rosliny na mapkę ogrodu. Pokazuj co i jak.

Trzymam kciuki. Zdrowiej.
Zaglądam do ciebie często czekając na twoje plany, propozycję. Nie chcę się poganiać, byś pod presją nie była. Pospiech to zły doradca.

Brzozy mogły liscie gubić, bo straszna susza i spiekota w tym roku, a brzoza lubi wodę.
Brzoza Dorenboos ma większe liście niż zwykła. Wszystkie liściaste drzewa gubią liście i one łatwiejsze są do sprzątnięcia z trawnika niż np. igły z iglaków.
Liśćmi nie przejmuj się, bo mozna je sypać na rabaty lub na kompost. To najwspanialszy materiał kompostowo-ściółkujący.
Dęby tak...ale nie w szpalerze, bo dęby mają skłonność do np. mączniaka i szpaler obsypanych "mąką" drzew nie jest budującym widokiem.
Nanoś pomysły na plan. W ten sposób coś powstanie. Chętnie pomogę, ale muszę być na bieżąco z twoimi pomysłami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies