Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Pszczelarnia 21:45, 29 paź 2018

To idę na Monty Dona i chłopczyka oglądać. Zawsze to jakaś pociecha.
m_gocha 22:39, 29 paź 2018

Oj ja też wygodnie w fotelu zasiadłam bo widzę, że powiadomienia z Ogrodowego spektaklu się pojawiły...
A tu chyba nic z tego...

Edit: Miro wrzucę u siebie linki, które wrzuciłaś wcześniej aby mi się nie zagubiły. OK?
mira 00:36, 30 paź 2018

trochę późno to obejrzycie kiedyś

Ewa, Aldona przywołałam wspomnienia - dla wszystkich to w temacie kompostowania i wszelkiego bajzlu ogrodowego - dla Miry - bierz się do roboty za ten bajzel

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9531-de-heerlijkheid-ruinerwold-holandia
Kasya 06:46, 30 paź 2018

Agania napisał(a)

a Ty wiesz Mira, mam jedną┬ hortensję ogrodową posadzoną wiosną do takiego
żelaznego wiaderka i kwiaty zbordowiały...coś w tym sposobie jest?

Jak taka rekomendacja to będę oglądać

Ale to musza być zardzewiałe gwoździe albo trzeba poczekać aż zardzewieje i będą uwalniać Fe3+

A ja ide ogladac teraz bo wieczorem ide spać przy kominku z kotami
mira 22:21, 30 paź 2018

Filomena - ja też igły wykorzystuję jako ściółkę ale pod kwasoluby - w tym roku jest ich sporo i też powędrują ze skoszoną ostatni raz trawą

Waldek - dziękuję za wpis,
kompost z liści to jest dodatkowy kompost, zakładam, że jak ktoś robi kompost z liści to też robi inny kompost więc będą się uzupełniać,
ja mam kompost na zimno bo nie ma mowy o przerzucanie ale dodaję do kompostu co jakiś czas a to gnojówkę z pokrzyw, a to kupiony dodatek do kompostu a teraz na jesień polewam efektywnymi mikroorganizmami -

zastanawiam się zawsze bardziej nad tym ile dobra jest w moim kompoście a nie ile zła / dobrze że przypominasz /nie wiem jak to sprawdzić

Gosia - to jest dobry sposób też mieszanie liści z kompostem, a teraz tak myślę że jak nie ma się teraz miejsca w kompostowniku to liście mogą poczekać w workach na wolną przestrzeń

to co mi podałaś jest super to sobie tu wkleję może ktoś też skorzysta

1.Do kompostowania przeznaczamy przede wszystkim liście, które szybko ulegają rozkładowi np.liście z drzew i krzewów owocowych, a także gatunków ozdobnych, takich jak jak brzoza, grab, jesion, klon, lipa, topola, wiąz.
2.Do kompostownika wrzucamy liście po uprzednim ich rozdrobnieniu (można użyć tzw. ogrodowego odkurzacza z funkcją rozdrabniania liści lub choćby kosiarki.
3.Kompost mieszany z udziałem liści łatwo ulega zbiciu. Dlatego należy go układać cienkimi warstwami, przekładając materiałem rozluźniającym, np. pędami bylin, korą czy wiórami drzewnymi (te ostanie łatwo uzyskamy stosując rozdrabniarkę do gałęzi).
4.W czasie suszy kompost polewamy wodą, a na zimę okrywamy słomą.
5.Do układanego materiału dodajemy resztki dojrzałego kompostu, który podziała jak zakwas w cieście chlebowym.
6.Liście mają niekorzystny stosunek węgla do azotu. Aby zwiększyć udział azotu, do liści dodajemy mocznik lub obornik. Można też dorzucać do liści ‘coś zielonego’ (np. ścinki koszonej trawy, pokrzywy, żywokost, jednoroczne chwasty). Pamiętajmy jednak, aby zmieszany materiał stanowił tylko dodatek do liści – przyjmijmy proporcje 5 do 1 czyli na 5 taczek liści dajemy 1 taczkę materiału bogatego w azot maksymalnie – oczywiście mniej też nie zaszkodzi.
7.Przyda się także towarzystwo dżdżownic lub dodatek przyspieszaczy do kompostowania
8.Na gotowy kompost czeka się 6-12 miesięcy. Na szybkość przerabiania kompostu mają wpływ dodatki azotowe (bez nich kompostowanie jest dużo wolniejsze), pogoda (podczas mrozu tempo procesu jest wolniejsze) oraz rodzaj liści.
Przykrycie pryzmy dodatkowo zapobiegnie szybkiemu wyparowywaniu wilgoci. Kompostownik z liśćmi umieszczamy w zacisznym lecz nie mocno nasłonecznionym miejscu.

Zastosowanie kompostu liściowego:

1. Pod rozsadę warzyw i kwiatów – lekka struktura sprzyja rozwojowi siewek
2. Uprawa gatunków leśnych – m.in. ciemierników, paproci, przylaszczek, anemonów, kopytników, bluszczy.
3. Nieodkwaszony idealnie nadaje się do uprawy gatunków wrzosowatych: różaneczników, azalii, wrzosów i wrzośców, andromed, pierisów.
4. Niezastąpiony w uprawach owocowych: borówek, truskawek, agrestu, jeżyn, porzeczek, malin.
5. Idealna ściółka wiosenna, ograniczająca rozrastanie się chwastów pod wszystkie gatunki ogrodowe.

jutro idę szukać liści
mira 22:36, 30 paź 2018

anpi - nie aż tak z tą ziemią - po prostu dopytaj żeby wiedzieć - sama zobaczysz i daj znać bo będę ciekawa
pieczarka galicyjska to takie stowarzyszenie handlowe

Kasya - ja dziś z trawnika wygrabiłam liście brzozy i układałam je na rabacie bylinowej jak pierzynkę ale mi brakło więc czekam na kolejne dostawy

kasja83 - działaj, działaj bo złota ogrodnikowi nikt nie da samemu trzeba niestety to wypracować

Anda - no tak jak masz mały ogródek to i liści nie ma, a 50 km tez bym nie jechała

Pszczelarnia - gwoździe pod hortensje wbiłam do ziemi to raz a dwa ja tam nie plewię bo nie ma co - gruba warstwa igieł,
też myślałam o tym że można się nadziać

mira 22:41, 30 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Wstawię do dyskusji kompostowej i innej. Dziękuję za pokazanie dalii.

To jest zaplecze!

TAK

zainspirowałaś mnie, zdopingowałaś i ukoiłaś od zniesmaczenia forumowego

tak więc się zawzięłam i pokazałam ten ogród gdzie tak piękne zaplecze było

sama też pomyślałam że muszę w moim zapleczu coś podziałaś - manewry przewidziane na sobotę

dla tych co jeszcze nie widzieli zapraszam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9531-de-heerlijkheid-ruinerwold-holandia?page=2

mira 22:55, 30 paź 2018

Gruszka - rozpoznasz pewnie https://www.ogrodowisko.pl/watek/9531-de-heerlijkheid-ruinerwold-holandia?page=2

Gosiek33 - ja kupiłam plastikowy kilka lat temu właśnie z myślą o resztkach kuchennych żeby w zimie mi się po kompoście nie plątały - teraz mam duże skrzynie i jakoś zawsze przemieszam albo coś dodam choćby kartonowe kawałki - daj na spód siatkę !

Gosia - poczytałam o wypiętrzaniu się krokusów u Ciebie -
ja mam takie podejście do tematu -
sadzę od kilku lat w różnych miejscach po 30-50 sztuk i tak do 5 lat rosną sobie - zauważyłam że po jakimś czasie się wyradzają - te cebulki coraz to nowe stają się malutkie mizerne - może nie nawożę jak trzeba, po takim czasie robię w tym miejscu rewoltę i sadzę od nowa

żeby to pisanie ubarwić foteczka krokusów - ja sadzę łączki bo tylko tak lubię

mira 23:26, 30 paź 2018

Anabell - masz rację same resztki bez dodatku ziemi, kompostu i czegoś tam to się nie da

Monia81 - to musimy się spotkać, już pewnie w kolejnym sezonie - zapraszam - sezon zaczynam bratkami 8 marca

Dorota123 - pozdrawiam

Agania - to dobre wieści właśnie zależy mi na przyciemnieniu hortensji

Katkak - dzięki za pokazanie piwonii - cudowne masz i nowe miejsce tam da wiele radości

Pszczelarnia - siejemy co? mam tak samo, ale już zwalniam, choć na sobotę się sadzę w tandemie z m. - mam jeszcze wiele do posadzenia, rewolty przy kompoście cały warzywnik przedziubać

sierika - jakie to plany - zdradzaj proszę, eukomis lidlowy ma Aldona ja mam z Czech taki jaki zmówiłam - z tym że jedną cebulkę trafił wirus i nie wiem co z tym wywalić ?
mira 23:37, 30 paź 2018

Pszczelarnia - Gabrysia podała znów fajny namiar na serię z Carol

m-gocha - nie wiem o jakie linki Ci chodzi ale oczywiście wklejaj - ja Twoje zapisy tez wklejam

Kasya - tak muszą gwoździe zardzewieć, rzuciłam je na ziemię i juz po paru dniach je łapało, jak wbiłam do ziemi przy korzeniach hortensji to myślę że tam pordzewieją a efekty zobaczę już w kolejnym sezonie
choć nigdy nie będę wiedzieć co przeważyło bo sypie im igły, odpowiednio karmię, jeszcze dałam gwoździe - no co jeszcze mogę

Myślę, ze temat liściowo-kompostowy wyczerpaliśmy trzeba się zabrać za inne sprawy/porządki.
Mam na myśli porządkowanie zdjęć. Staram się na bieżąco opisywać, przeglądać i wywalać co nie tak - jednak dystans paru miesięcy pomaga.
Chcę porobić albumy - to ze zdjęciami rodzinnymi, potem zaraz zajmę się ogrodowymi.
A tymczasem pozdrawiam