Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 10:22, 31 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ale ta lewa sadzonka Minervy wypasiona!

Twoja jesień jest cudowna, a ten klon z "noskami" zjawiskowy, bo taki wielobarwny

Duża różnica pomiędzy tymi sadzonkami róż, ale nie narzekam
Klonki teraz nierównomiernie przez słoneczko oświetlony i chyba od tego zależy, że taki wielobarwny jest teraz.
Góra szybciej się przebarwia.

Na dole bardziej zieloniutki.

Anitka 10:34, 31 paź 2018

mirkaka napisał(a)
Anitko, klonik śliczny, jak się nazywa? Ja w tym roku skusiłam się na trzy ale to maluszki jeszcze są.
Widzę że masz na tej rabacie bluszcz silnie rozrośnięty, co robisz i jak często aby go ujarzmić,nie boisz się że opanuje tam posadzone rośliny?

Nie doczytałam ale jestem ciekawa skąd zdobyłaś takie kamienne wykopaliska ?
No i pomysłu na nie jestem też bardzo ciekawa zdradź nam jak najszybciej

To klon 'Scolopendrifolium'
Już się martwię, bo ten bluszcz rośnie tu już ponad 10 lat razem z bukszpanami. Co roku mocno go przycinam na wiosnę i usuwam te pędy, które ukorzeniają się w podłożu. Rozdaje jako sadzonki. W lecie część pędów też przycinam. Chętnie oddam na wiosną jak ktoś chętny.

Wykopaliska z różnych miejsc przywiezione, taki weekendowy wypad od Poznania po rejony zamku Czocha.
Pokaże jak coś będzie widoczne

Anitka 10:42, 31 paź 2018

kasiek napisał(a)
No nareszcie miałam chwilke by jesień Twoja zobaczyc - piękne focie z tymi liści i ta glediczia - zachwycające to drzewko
Patrzac na Twoje kamienne elementy mam szybsze bicie serca , bardzo lubię kamień, nareszcie mam możliwości nieco więcej położyć go u siebie. A korytka super - ja swoje z Itonga tworze. Piekne nabytki - z historia , takie lubię

Niestety po przymrozkach i ostatnich wiatrach glediczje i brzozy już bez liści.

Lubimy jechać po takie rzeczy, często sporo rozmawiamy z osobami, od których takie rzeczy kupujemy. Opowiadają nam skąd je mają, jak zostały znalezione i jakie były ich losy. Przy okazji o okolicznych wydarzeniach coś się dowiadujemy. Fajne są to często historie
abiko 10:43, 31 paź 2018

Ja cię.. pół liścia nie ma na trawniku
Anitka 10:44, 31 paź 2018

Dorota123 napisał(a)
Czytałam, że mech można "zaszczepić" na betonie robiąc mieszankę jogurtu naturalnego i drobinek mchu pozyskanego z kostki lub innych szczelin. Poszperaj w internecie na pewno znajdziesz podpowiedzi.

Kiedyś czytałam o tym sposobie, ale ono ma trochę mchu na sobie i myślę, że w odpowiednich warunkach na nim będzie.
10:48, 31 paź 2018
Anitka napisał(a)

Niestety po przymrozkach i ostatnich wiatrach glediczje i brzozy już bez liści.

I tak jest pięknie
AgnieszkaW 10:51, 31 paź 2018

Anitko, czy ten bluszcz jest taki trochę srebrzysty? Dobrze widzę? Jeśli tak, to zamawiam (zwykły to mam). Teraz widać doskonale strukturę ogrodu, jest pięknie, o to chodzi, by ogród był wow także zimą. Korytko... jest z duszą i klasą, reszta nabytków też. Pozytywnie ich zazdroszczę.
Anitka 10:54, 31 paź 2018

abiko napisał(a)
Ja cię.. pół liścia nie ma na trawniku

Trawnik po koszeniu i kosiarka część wciągnęła, a część wiaterek wywiał - te z brzóz i glediczji, ale jak ściągnie się "różowe okulary" to już nie wygląda to tak pięknie Ku pokrzepieniu serc Aguś

Mocne wiatry wywiały też część suchego z iglaków.

abiko 10:56, 31 paź 2018

Aż mi lepiej..
Anitka 11:02, 31 paź 2018

Jeszce chwilka i czas się za te liście zabrać. Na razie lecą sobie jeszcze.
Bardzo urokliwe wszystko pokrywając Myślałam, że po wczorajszych wichurach więcej odleci Taka niepoprawną optymistką jestem

Ale to taki nierozerwalny urok posiadania dużych już drzew w ogrodzie. Na pocieszenie inni mają jeszcze gorzej Ja lubię grabić te liście.