Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:54, 10 kwi 2011

Do góry
a ja rozdrobnione gałęzie rzucam na rabatę z iglakami i zasypuje korą . na kompostownik tylko trochę dla rozluźnienia . .no bo jednak gałęzie choć rozdrobnione to jednak długo się rozkładają . a tam tworzą fajną warstwę . potem jak coś dosadzam to widzę że ziemia nabiera luzu

a to mój nowy kompostownik . praaaawie angielski

Ogród u stóp klasztoru 19:09, 10 kwi 2011

Do góry
Elegancki kompostownik
Podwórze - gosp. rolne 23:28, 07 kwi 2011

Do góry
Musicie kochani dokładnie zaplanować tzw. komunikację, czyli trasę, którą się jeździ po terenie. Powinna ona być dość szeroka. Powinniśmy poznać Wasze potrzeby, co chcecie aby sie znalazło w ogrodzie (plac zabaw, kompostownik, altana, grill, staw itp. Czekamy na zdjęcia i ewent. plan działki.
Ogródek Lilki 19:19, 06 kwi 2011

Do góry

i mój ukochany cyprysik groszkowy.

teraz dwie tujki i łuczek z kocimiętki której nawet suche patyczki pięknie pachną

i jeszcze jeden iglaczek którego trochę obstrzygłam

malutki iglaczek w towarzystwie tulipanów

i tulipany przy bramie wjazdowej posadziłam białe, fioletowe i czarne.Już nie mogę się doczekać jak zakwitną - latem są tam róże pomarańczowe i żółte

O ile z tej części przed domem jestem jako tako zadowolona o tyle obok domu i z tyłu - a zresztą zobaczcie sami
Zdjęcie robione z pozycji bramy tulipanów i róż

ten skalniaczek zasłania przydomową oczyszczalnię ścieków

i azalia z boku oczyszczalni

w ogóle azalii mam ok 15 sztuk w całym ogrodzie. Jesienią zrobiłam prawdziwy nalot na leroy merlin. Piękne azalie kupowałam po 5 zł. a jeden ogromny krzak za 10 zł. Klony palmowe wielkości 1,80 m po 10 zł. , które w sezonie kosztowały spore pieniądze. Serduszkę - chyba dobrze napisałam po 3 zł. Ogólnie za zakupy zapłaciłam 200 zł. a nie mogłam zmieścić roślin do samochodu. Bardzo polecam jesienne zakupy w "przymarketowych " ogródkach ogrodniczych. Wtedy jest bowiem totalna wyprzedaż prawie wszystkiego, bardzo dobrych jakościowo roślin.

szpaler bukszpanów wzdłuż domu. Mam wielką ochotę je wykopać i coś ciekawego z nimi zrobić - może coś doradzicie.

i taki sobie kącik przy wędzarni którą z małym skutkiem staram się osłonić tujami

a zobaczcie co tam z ziemi już wygląda , niestety nie wiem co

a tu to na pewno ostróżki - pamiętam. Ale czy to nie za wcześnie ?

I ruszamy dalej - to już tył ogrodu za domem. Długo , łyso i pusto. Mam nadzieję że tuje szybko zarosną tę blachę po lewej stronie

spojrzenie na lewo i można obejść domek do okoła. Tu będzie ścieżka prowadząca do altany.

patrzymy dalej. Po prawej altana obrośnięta winobluszczem. Wystawiłam już donice z lantanami, eukaliptusem i chińską różą.

altana

z boku altany rosną sumaczki i wierzba. Z przodu po każdej stronie posadziłem wisterie szczepione.

murek którego nie wiem kompletnie jak wykończyć bo o ile z tej strony prezentuje się nieźle o tyle z drugiej wystaje czarna folia , ziemia obsiadła i co zrobić z rogami żeby z.iemia się nie obsuwała. No sami oceńcie

i piękna o tej porze roślinka z mojego skalniaczka

za skalniaczkiem - tu sieję warzywka. Za warzywkami rośnie owy klon palmowy za 10 zł. i wysokie bylinki których niestety nazw nie pamiętam.

rzut oka na wprost tam jest budyneczek na drzewo i krateczki na których pnie się winorośl, a za którymi znajduje się kompostownik. Przed posadziłam jarzębinę ,magnolię modrzewie i świerki, z boku brzózki. Mam nadzieję że jak urosną zasłonią mi ten mizernej urody widoczek i stworzą coś w rodzaju małego lasku

idziemy na lewo a tam wjazd z drugiej strony ( taki roboczy ). I małe poletko na którym zamierzam w tym roku zasadzić truskawki.

i wracamy z drugiej strony domu.

img size=640x426]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/1/12342/original.jpg[/img]

Na tym fotorelację zakończono, a teraz proszę piszcie, rysujcie , sugerujcie, wytyczajcie, podpowiadajcie. Za każde zainteresowanie i radę będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie wszystkich .
Ale musicie przyznać że się trochę napracowałam z tymi zdjęciami

Mój 4 arowy azyl... 22:58, 02 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Z reguły nie ma tyle miejsca, żeby kompostownik był wielkości takiej, żeby wystarczyło na cały sezon. Powiem Wam, że bardzo przyspiesza rozkład przesypywanie tym Komposterem Radivit.

Nie stosowałam jeszcze. Ale rozejrzę się
W tym roku mam bardzo dużo odpadów. Wyrzuciłam mnóstwo roślin, które rozlazły się wszerz i wzdłuż i dwie komory kompostownika pełne. Jesienią sypałabym mocznik, chociaż teraz chyba również można)
Mój 4 arowy azyl... 22:06, 02 kwi 2011

Do góry
Z reguły nie ma tyle miejsca, żeby kompostownik był wielkości takiej, żeby wystarczyło na cały sezon. Powiem Wam, że bardzo przyspiesza rozkład przesypywanie tym Komposterem Radivit.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 10:49, 01 kwi 2011

Do góry
Również mam kompostownik jednak jest to po prostu "góra" gałęzi z cięcia ligustru, jakieś
przycinane iglaki, trawa z koszenia, liście z orzecha. Teraz mam problem jak się tego pozbyć
Przez te pare lat nagromadziło się tego wszystkiego i blokuje mi przestrzeń.. eh
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 21:05, 19 mar 2011

Do góry
No tak to się nazywa kompostownik , a nie plastikowe "ladaco"
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:59, 19 mar 2011

Do góry
Kompostownik z palet w Sissinghurst

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:47, 19 mar 2011

Do góry
Jest specjalny środek do przyśpieszenia rozkładu resztek, wrzucasz tam wszystkie obierki z domu, trawę,chwasty, oprócz perzu, nawet możesz gazety te miękkie, ale musisz je zgnieść w kulkę, dobrze jest też przykryć taki kompostownik jakąś płachtą, nawet starym dywanem, ja na jesieni już biorę kompost)
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 15:44, 19 mar 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Taki ,jak proponuje Emil jest najwłaściwszy. Mam w ogrodzie zbudowany kompostownik,murowany,ale chyba go rozwalę.
Trzystopniowy jest najwłaściwszy.w komorze pierwszej składujemy resztki organiczne na bieżąco.
W komorze drugiej przekładamy już trochę przefermentowane resztki z komory pierwszej.
Komora trzecia to już prawdziwy kompost,przełożony z komory drugiej i czekający na zastosowanie w ogrodzie.Mój ,jednokomorowy,mogę użytkować albo na wiosnę,albo późną jesienią i wymaga każdorazowo zdjęcia górnej warstwy,jeszcze nierozłożonej.W ubiegłym roku wykorzystałam ogromne donice plastykowe .składowałam w nich chwasty.przykrywałam i po miesiącu miałam wszystko rozłożone i przerobione.Zastanawiam się nad kupnem zielonego kompostownika z otworem na dole do wygarniania kompostu.Bo tak jak było,w jednej komorze,to mogę zostawić na dwa lata,i potem używać bez przekładania warstw.

Jak długo trwa taki proces tzn ..... teraz zaczyna się wiosna i koszenie trawy ..... to po jakim czasie będzie dobrym kompostem pod roślinki ?
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 11:42, 19 mar 2011

Do góry
Taki ,jak proponuje Emil jest najwłaściwszy. Mam w ogrodzie zbudowany kompostownik,murowany,ale chyba go rozwalę.
Trzystopniowy jest najwłaściwszy.w komorze pierwszej składujemy resztki organiczne na bieżąco.
W komorze drugiej przekładamy już trochę przefermentowane resztki z komory pierwszej.
Komora trzecia to już prawdziwy kompost,przełożony z komory drugiej i czekający na zastosowanie w ogrodzie.Mój ,jednokomorowy,mogę użytkować albo na wiosnę,albo późną jesienią i wymaga każdorazowo zdjęcia górnej warstwy,jeszcze nierozłożonej.W ubiegłym roku wykorzystałam ogromne donice plastykowe .składowałam w nich chwasty.przykrywałam i po miesiącu miałam wszystko rozłożone i przerobione.Zastanawiam się nad kupnem zielonego kompostownika z otworem na dole do wygarniania kompostu.Bo tak jak było,w jednej komorze,to mogę zostawić na dwa lata,i potem używać bez przekładania warstw.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 07:26, 19 mar 2011

Do góry
My też przez 4 lata mieliśmy kompostownik z palet, ale w końcu się rozleciał i mamy teraz inny. Składany z paneli jak siatka na ogrodzenie, tylko są stabilniejsze i malowane na zielono.
Zbyszkowy kwietnik 15:19, 16 mar 2011

Do góry
jotka napisał(a)
No super, widać, że się miało rys. techniczny teraz wszystko jasne
Zastanawiałam się, jak umocowane (wiszą) są skrzynki z kwiatami, ale już napisałeś, że druty lub jakaś siatka zamocowana jest do desek.
Dołączę Twój rysunek dla mojego M. będzie miał na emeryturze co robić ....

Z tak łączonych desek mam zrobiony kompostownik, też fajnie wygląda ...

Jolu miało się miało i często pan profesor poprawiał gwoździem - czyli nie do odzyskania kalka....
Zbyszkowy kwietnik 13:06, 16 mar 2011

Do góry
No super, widać, że się miało rys. techniczny teraz wszystko jasne
Zastanawiałam się, jak umocowane (wiszą) są skrzynki z kwiatami, ale już napisałeś, że druty lub jakaś siatka zamocowana jest do desek.
Dołączę Twój rysunek dla mojego M. będzie miał na emeryturze co robić ....

Z tak łączonych desek mam zrobiony kompostownik, też fajnie wygląda ...
Ogród Sylwii od początku :) 09:56, 04 mar 2011

Do góry
Czyli, rzecz krótko ujmując trawę po skoszeniu rozrzucam po rabatach i podlewam . Mam tej trawy po każdym koszeniu bez liku. A miejsca na kompostownik niet
SOSNOWO II czyli sosny na dobry początek. 10:50, 03 mar 2011

Do góry
Moniś , rysunek jest jak najbardziej czytelny
Rozumiem , że lasek znajduje się na wprost tarasu wschodniego ?
Jeśli tak to po lewej stronie jest kompostownik i obok niego postawienie altanki odpada.
I jeszcze o jedno poproszę, o ile to możliwe , zrób zdjątko widokowe z tarasu wschodniego oraz południowego.
Coś wspólnymi siłami wymyślimy Mamy mało czasu więc do dzieła
Ogród u stóp klasztoru 19:49, 27 lut 2011

Do góry
to mogę wrzucić na kompostownik? fajnie, część zostawię do podlewania, thanks))
Ogródek Goniak 12:04, 23 sty 2011

Do góry
ja mam tak zakryty kompostownik!fjna sprawa, muszę przyznć i niewielki koszt!
Zakątek Olgi 22:34, 16 sty 2011

Do góry
[/UR

No niestety można się pozbyć drzewa łatwiej niż nam się wydaje i to tak bezkarnie.Ale w przyrodzie i dobro i zło powracają do właściciela,więc ja im żle nie życzę, jednakże "Jakie pomagaj Boże, takie Bóg zapłać".

A teraz zaprezentuję ogródek północny- lipcowy,po ulewnych deszczach,niestety znowu z moją osobą.Niektóre miejsca mam dosyć podmokłe i słonko tam prawie nie zagląda ,szczególnie pod murem,dlatego rosną tam dwie hortensje, paproć ,kopytnik.tawułki.Na wprost widać kompostownik,którego już nie ma ,albowiem korzenie klonu urosły do góry i wkomponowały się w kompost.Na płocie próbuję zmusić bluszcz,żeby się po nim wspinał.Sądzę,że ma ku temu doskonałe warunki,bo płot jest chropowaty,jednak mój bluszcz żyje własnym życiem i ani myśli się pozytywnie ustosunkować do moich nalegań.Jak go pozawijam,to przynajmniej nie spada-dzięki i za to.Huśtawkę też przeniosłam na drugą bardziej słoneczną stronę.Więc mam tam teraz spory kawałek do obsadzenia,niestety ziemia raczej sucha i słońca prawie nie ma.
Drzewa są bardzo pookaleczane przez maszyny budowlane i tak sobie pomyślałam,żeby pod nimi(szczególnie tym klonem )posadzić rdestówkę.Niech się wokół niego owija, a tych ran na korze nie będzie widać,a jeszcze jak zakwitnie to już całkiem dobrze.

[URL=http://img199.imageshack.us/i/zdjcianumer11395.jpg/]

Zdjęcie może niezbyt wyrażne,ale to właśnie kawałek najcienistrzej rabatki.

To już chyba całe archiwum teraz postaram się wykonać szkic ogródków i aktualne zdjęcia,puki śnieg stopniał a nowy jeszcze nie spadł.Liczę na Waszą pomoc .Kłaniam się pięknie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies