Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Iwony 22:16, 09 paź 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
Nieustannie Cię podglądam i zachwycam się ogrodem.

Olga, miło mi i dziękuję.
Dziś było bardzo zimno, w nocy temperatura ujemna zmroziła hortensje. Już nie są różowe, zbrązowiały przez jedną noc. Jutro muszę zrobić porządek z daliami, wykopać kanny. Szkoda,że już jesień.
Na tarasie już nie posiedzę. Podglądam przez okno.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:16, 09 paź 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Cieszę się, że się napatrzyłaś i mnie odwiedziłaś

Piękna jesień u Ciebie, Aganiu

Zachwycam się Twoim dojrzałym ogrodem ilekroć zajrzę...
Ten mój skrawek przestrzeni taki mały, młody, niewyrośnięty...

Nasiona magnoli niezwykle ciekawe. Nie widziałam nigdzie takich.
Pozdrawiam cieplutko
Sprzeczność w ogrodzie 22:16, 09 paź 2015

Do góry
Jana napisał(a)
do dziś sądziłam, że na pierwszym zdjęciu mam rącznik bo go wysiewałam, dziś stwierdzam, że to chyba jednak szarłat. Żeby nie było -na dowód, że mogłam się pomylić mój wysiew nasionek i host z tego roku

Toż to juz zaawansowana produkcja roślinna
Mój ogród nad rzeką... 22:13, 09 paź 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Po fotkach ciężko mi jest osądzić na 100% czy jest to Miscanthus sinensis ,,Gracillimus"
Charakterystyczną cechą jest liść w kształcie wąskiej rynienki z białym cieniutkim paseczkiem i brak jakiegokolwiek przebarwienia na obrzeżach, tak jak jest to widoczne u np. Miscanthus sinensis ,,Morning Light".
Olu. Przetnij ostrymi nożyczkami jeden liść. Na przekroju powinna Ci się ukazać idealna litera U. Następną cechą charakterystyczną dla Gracillimusów jest to, że liście nie wyrastają bezpośrednio tuż nad ziemią, lecz z rurkowatej osnowy która ma długość ok 25-30 cm. Osnowa ta u młodych Gracillimusów o tej porze roku jest przebarwiona na brązowo -czerwony kolor. Cała kępa trawy w dotyku jest ostro szorstka, a niektóre jej liście mają tendencję do lekko spiralnego skrętu.

waldek727 napisał(a)
Strefa przykorzeniowa Miscanthus sinensis ,,Gracillimus"

foto: paulina_ns
Sprzeczność w ogrodzie 22:08, 09 paź 2015

Do góry
Witaj przyszłam z rewizytą, przejrzałam cały wątek. Przeczytałam większość wpisów, trudno mi sobie wyobrazić dwie ogrodniczki w jednym ogrodzie, ale myślę, że sztukę kompromisów musiałyście z T wypracować. Trzeba uszanować upodobania T bo to Ona zakładała ten ogródek i na pewno wkładała w to wiele serca, nie można pozbawiać jej uczestnictwa w dbaniu o ogród.
Wiem, że chcesz wprowadzać zmiany, bo ogród w takiej formie jest bardzo pracochłonny i na pewno Ci się to uda.
Taras macie piękny, a widok z niego zachęca do wypoczynku
Mój 4 arowy azyl... 22:08, 09 paź 2015

Do góry
W trzy godziny pobytu na działce: skoszony trawnik, posadzone hiacynciki hiszpańskie (wreszcie!) i kilkanaście tulipanów, zerwane jabłka, wyzbierane orzechy, pobrane sadzonki ze złocienia krzaczastego.

Jabłka Jonagold i Spartan w tym roku w mniejszej ilości za to większe, bardziej wybarwione i bez parcha

Dobrze mieć sąsiada, który sadzi orzecha włoskiego blisko granicy. Co roku mam sporo orzechów i liści do grabienia również.

to wcześniejszy zbiór

a ten dzisiaj

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:06, 09 paź 2015

Do góry
Z tego myslenia nad bylinówką (kurcze, ja nawet zasypiając mysle o niej...) chyba troche poprzesadzam na innej rabacie...

Ta część jakos nigdy tak do końca mi się nie podobała... moze dlatego, że cisy nie są idealnymi kulami...
ale jakby je troche poprzesadzac...

To co musi zostac na miejscu - duzy bukszpan, buk, obok niego jasminowiec i jego chyba tez mi się nie chce przesadzać...

Inspiracja była rabata frontowa Łukasza , ale mi tak ładnie nie wyjdzie...
I jak to widziałam oczyma wyobraźni to wyglądało ładniej niz przeniesione na paint...

I tak pomyslałam zeby taki układ przenieść na bylinówke... jedną kulke (no, prawie...) bym juz miała
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:01, 09 paź 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Sylwia, spóźnione gratki na 300-tną stronkę

PS. coraz lepsze zdjęcia robisz Przyjemnie się ogląda

Staram się uczyć na błędach i kreatynością w tym względzie wykazać bo wiedzy w tym temacie mam zero
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:53, 09 paź 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Sylwuś gratki na 301

Ściskam Kasiu, a ambrowiec slender silhoette, kolumnowy to i do Ciebie by się nadał
Prawie - jak ogród 21:48, 09 paź 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Beatko, cudownie masz obsadzoną rabatę z trawkami i jaka tu trawkowa rozmaitość

Tak dzis patrzyłam, Aganiu na ten mój ogród i stwierdziłam, że jedynie po carexach jesieni nie widać. Reszta jakaś taka kolorowo - przedzimowa... Rozplenie żółte, miskanty na końcach zasychają... Ech, jesień...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:43, 09 paź 2015

Do góry
chojna napisał(a)

Rzeźna mnie rozwaliła .

Rzeźna goła baba z mega cycem.

Dopiero teraz sens pojęłam
Widziałam kiedyś taka z drzewa ciosaną babę z wielkim cycem, taką jak opisujesz Wielka na dwa metry była, cudowna
a czasem nie na temat ... 21:42, 09 paź 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
c

to ten mlodziutki ?
a czasem nie na temat ... 21:41, 09 paź 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
a tu mój wytęskoniony, mój wymarzony lalalala nie ma go w planie ale ponieważ jestem TAKA SZALONA I NIEPRZYWIDYWALNA teatralnym gestem rzuciłam na ladę 8 zł i zabrałam TO

a co to i skad ?
Kiedyś będzie tu ogród 21:41, 09 paź 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
A ja wstyd się przyznać nie mam żadnej z tych rzeczy.

Pocieszę Cię.. ja mam ale nie używam... mogę nimi tylko kompost przerzucić.. w glinie niestety się nie sprawdzają.. u mnie tylko solidne łopaty i to jeszcze ekstra ostrzone

Z braku czasu nie zaglądam, a czytam, że idziesz z pracami do przodu
a czasem nie na temat ... 21:41, 09 paź 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
a tu mój wytęskoniony, mój wymarzony lalalala nie ma go w planie ale ponieważ jestem TAKA SZALONA I NIEPRZYWIDYWALNA teatralnym gestem rzuciłam na ladę 8 zł i zabrałam TO

pisz prędko skąd te fotele w tle
Hortensjada 21:40, 09 paź 2015

Do góry
bozga napisał(a)

Bardzo się cieszę Mimo wszystko derenie jednak należą do niszowych roślin w naszych ogrodach i fajnie, że ktoś jeszcze się nimi interesuje Mam 14 odmian To mój najcennieszy okaz- Dereń Venus, przezimował i kwitł bez problemu

ale piekny ...albo raczej piękna
ja mam kousa ale jeszcze nie kwitł...
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:40, 09 paź 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
W domu pachnie pigwą,
grzyby już ususzone,
Hania ma dziś ciut wolnego.
Zaglądam w ogrody ulubione.
Wszędzie wrze praca, szeleszczą liście,
błyskają czerwienią jarzębin kiście,
a te cebule, z kodem tajemnym,
już siedzą w waszej ziemi?
Ja swoje jutro zakopię w piach,
czy mi przeżyją atak norników?
Chyba posadzę kilka w koszyku.

uwielbiam twoje wierszyki zawsze jakaś opowieść...
dostałam dziś od kuzynki tulipanki i wetknęłam pod oknem bo nie miałam w planie sadzenia niczego cebulowego a tu niespodzianka poszło w wymiankę ja juki i hosty a ona ooo cebulki kochane te moje kuzynki podobno różowe Lenka będzie wniebowzięta chyba że przez zimę zmieni upodobania hi hi macham wieczorowo Hanusia zapasy cud miód
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:36, 09 paź 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
I wylatują 4 metrowe badyle... nawet jak będę zmuszona użyć randapu.. bo po dobroci to one nie chcą się wynieść z mego ogrodu.. TOPINAMBUR. Co mnie licho podkusiło sadzić.. zdrowe to ma być.. ale w smaku ohydne. Zagłuszyło mi tuje i wyległo się na ponad połowie warzywnika.. masakra.. a były wrzucone do ziemi 4 bulwki.. wykopane wiosną.. a mam tego znów od groma..

Górują nad całym ogrodem... chyba tylko klony mam wyższe w ogrodzie .. oczywiście tylko kilka sterczy jako tako do góry, bo reszta po prostu leży w ogrodzie. NIe mam jak nawet przekopać warzywnika..

oj tak, to jest masakra

ja glupia pielegnowalam na rabatce 2 takie, a bo kwitlo dlugo i tak slonecznie..eMowi sie podobalo
a jak wyrwalam to sie okazalo ze z 1 rosliny powstalo kilkadziesiat !! bulw
wywalilam sporo ale na wione i tak rosly
musialam kazdą roslinke wyrywac recznie
oj ciezko sie pozbyc ale trzeba poki male bo przyrastaja w postepie geometrycznym
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:36, 09 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

To przy ścianie to obiedka o której mi pisałaś ?
a czasem nie na temat ... 21:35, 09 paź 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies