Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 16:32, 08 paź 2015

roma2 napisał(a)
Widły amerykańskie kup koniecznie. Gdyby były składane i mieściły się do torebki (w zasadzie torby), to bym się z nimi nie rozstawała

Po takiej rekomendacji kupię na pewno.

Toszka napisał(a)
Odnośnie kopania - w ogrodzie wcale nie powinno kopać się łopatą, przerzucając ziemię "do góry nogami". Zdrowiej dla gleby i całej jej bogatej, żywej kultury, właściwości kapilarnych etc powinno się najwyżej ją spulchniać, unosić, napowietrzać. A do tego widły amerykańskie są niezastąpione.

Iwonko i cóż mam napisać. Teoretycznie wiem, że takie kopanie nie do końca jest dobre. Ale szykując teren na mojej ciężkiej ziemi nie bardzo widziałam inne rozwiązanie. Mus było wprowadzić głębiej coś na rozluźnienie. A te widełki poznałam dopiero na forum.

Mira104 napisał(a)
Zastanawiałam się jak takie widły wyglądają, nawet na necie sprawdziłam i eureka mam takie, ale ich nie używam. Takie starocie leżą w blaszaku, pewnie dlatego że ciężkie i raczej kojarzą mi się z rozrzucaniem obornika na polu. Mówicie, że to ostatni dzwonek na sadzenie tui hmm chyba jutro polecę kupić, muszę dosadzić trochę.

Miro ja do obornika mam takie z okrągłymi zębami, amerykańskie maja płaskie. Chyba, że coś pokręciłam to dziewczyny mnie poprawią.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mira104 16:52, 08 paź 2015

a tego to nawet nie wzięłam pod uwagę zęby płaskie czy okrągłe, jaka to różnica? Ja nigdy tym nie pracowałam taki noobek ze mnie
Toszka 16:56, 08 paź 2015

Płaskie, szerokie zęby to amerykańskie, do kopania.
Te o cienkich zębach do przerzucania.
anka_ 16:59, 08 paź 2015

No duża różnica, te z płaskimi to amerykańskie.

Miro tak poważnie to ja amerykańskich też nigdy w rękach nie miałam. Ale napewno takimi zwykłymi do g... (obornika znaczy się) kopać się nie da.

O, Toszka już odpowiedziała.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mira104 17:06, 08 paź 2015

Człowiek całe życie się uczy, a widziałyście te rosyjskie widły do kopania?

http://majawogrodzie.tvn.pl/5,zdjecia,193,Ogrod-w-harmonii-z-natura-odc-479,odcinek.html
Mala_Mi 21:41, 09 paź 2015

anka_ napisał(a)
A ja wstyd się przyznać nie mam żadnej z tych rzeczy.

Pocieszę Cię.. ja mam ale nie używam... mogę nimi tylko kompost przerzucić.. w glinie niestety się nie sprawdzają.. u mnie tylko solidne łopaty i to jeszcze ekstra ostrzone

Z braku czasu nie zaglądam, a czytam, że idziesz z pracami do przodu
Mala_Mi 21:47, 09 paź 2015

Cofnęłam do ostatniego wpisu.. i czytam, że urzędnicy nie pozwolili Ci powiększyć oczka.. bez komentarza...
Ładne focie robisz.. a do Bolestraszyc to prawie koło mnie się jedzie
anka_ 22:56, 09 paź 2015

Mira104 napisał(a)
Człowiek całe życie się uczy, a widziałyście te rosyjskie widły do kopania?

http://majawogrodzie.tvn.pl/5,zdjecia,193,Ogrod-w-harmonii-z-natura-odc-479,odcinek.html

Jak to mówią "człowiek rodzi się głupi i głupi umiera...". Chyba muszę powiedzieć znajomemu, żeby mi przywiózł do testowania

Mala_Mi napisał(a)

Pocieszę Cię.. ja mam ale nie używam... mogę nimi tylko kompost przerzucić.. w glinie niestety się nie sprawdzają.. u mnie tylko solidne łopaty i to jeszcze ekstra ostrzone

Ja dzisiaj złamałam kolejny szpadel. Przez tą suszę jest pioruńsko twardo.

Mala_Mi napisał(a)
Cofnęłam do ostatniego wpisu.. i czytam, że urzędnicy nie pozwolili Ci powiększyć oczka.. bez komentarza...
Ładne focie robisz.. a do Bolestraszyc to prawie koło mnie się jedzie

Co co oczka to ja również nie będę się wypowiadać, bo to co powinno się powiedzieć, nie przeszłoby przez cenzurę.
A Bolestraszyce to moje WIELKIE, niespełnione marzenie. I wiem, że w tym roku się na pewno nie spełni. Do kompletu radosnych wydarzeń w ostatnich dniach doszedł rozwalony samochód. Do kasacji. Więc wszelkie wycieczki odpadają.
Ale mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja zawitać do Bolestraszyc, odwiedzić ciebie Aniu (jak oczywiście zaproszenie aktualne) i Agatkę (Agania).
Marga 08:36, 10 paź 2015

Aniu, u mnie jeżeli łopata nie daje rady sprawdza się kilof, poważnie
Czytam o Twoim oczku, współczuję nerwów.
Pozdrawiam

PS. Kompostownika tez niestety jeszcze nie mam. Mąż mi zbija skrzynie już od wiosny , chyba skończy się na jakiejś brzydkiej pryzmie.
Mira104 10:24, 10 paź 2015

Ania, a w urzędzie jest podany wymiar Twojego oczka?
Bo jeśli nie to ja bym powiększyła bez pytania

Otwarty zbiornik wodny o lustrze wody do 30 m2, zbudowany z nieszkodliwych dla środowiska materiałów, w celach rekreacyjnych, jest oczkiem wodnym. Na taką budowę nie trzeba pozwolenia.

Ja cały czas rozluźniam moja glinę trocinami, piaskiem i widzę, daje to efekt pomału. Wczoraj sadziłam tuje i tam już robi się fajna ziemia, tak samo warzywniak tam tez sypałam sporo trocin jesienią 2014 i wiosna br. Jeśli macie sąsiada co bawi się drzewem, albo stolarnię niedaleko to warto zaopatrzyć się w trociny.
Pozdrawiam