Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Między polem, a lasem. 10:46, 16 lip 2018

Do góry
Niestety obecnie nie mam możliwości wstawienia własnych zdjęć/plików, więc muszę posiłkować się dodanymi wcześniej.

Wymyśliłam, że w rogu posadzę taki jakby "lasek brzozowy", po obwodzie (od podjazdu do płotu) hortensje.

W środku mniejszego kółka też kilka brzóz, chcę tutaj też ławkę, więc one miały by być taką "otoczką". Tylko co dać na obwódkę? Tu jest mokro.

Wzdłuż płotu/żywopłotu także trzy brzozy. I tu mam problem z tą rabatą. Ona jest wybitnie mokra. Sa tam dwie matesekwwoje, ale nie upieram się. Może grupami wierzby/ derenie/ byliny lubiące mokro (kosaćce, liliowce)?

Lubię go :) 10:23, 16 lip 2018

Do góry
Pięknie Hortki i brzozy
Ogród pod lasem 08:24, 16 lip 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Jestem ubłocona, pożarta przez komary i mokra, bo mnie burza złapała, ale trochę sadzenia znów do przodu. Aaa i umordowana, bo sadziłam koło brzozy. Powiem Wam, że może być mokro, może być błoto, ale komary i meszki są dla mnie nie do przejścia. No nienawidzę tych choler:/

A powiem Wam ,ze ta susza u nas ma jednak plusy...nie ma komarów.Jakies znikome ilości.W nocy zawsze uruchamiałam jakies antyrepelenty bo spac nie szło tak gryzły a teraz otwarte okna a nic nie lataW ogrodzie tez mało co ukąsi
Witam, i o radę pytam :-) 05:56, 16 lip 2018

Do góry
Efffa napisał(a)
Co to za drzewa masz w buszu?

Brzozy doorenbos
Malutki pod lasem 18:21, 15 lip 2018

Do góry
Dziewczyny, bardzo przepraszam, za tak długie milczenie, ale miałam wczoraj gości, więc gotowanie, pieczenie, itd. Niestety na tarasie nie dało się posiedzieć, bo zimno i pada co chwilę. Nawet meble na taras kupiłam i nie skorzystaliśmy, ba nawet M nie złożył, bo co chwilę padało. No ale posiedzieliśmy ze znajomymi do 6 rano, więc teraz wracam do żywych
Będę miała od tego kolegi zdjęcia z drona Już po wstępnym lataniu wczoraj stwierdziłam, że mam za dużo brzydkiego, suchego trawnika

Jak to Toszka napisała, wracając do meritum, postanowiłam napisać do sąsiadki Oni są bardzo w porządku, także wyraziła swoje wątpliwości co do prywatności, napisała, że nie myślała jeszcze o nasadzeniach, ale chciałaby, żeby i nam i im było dobrze Stwierdziła, że jak mam jakiś pomysł, to żebym sadziła, bo zanim oni zamieszkają, to już ładnie urośnie. Uprzedziłam ją, że chciałabym coś wysokiego między tarasami, nie było sprzeciwu
Wiecie co??? Chyba już mi wstępnie przeszło. M też skutecznie mi uświadomił, że wiele osób chętnie by się ze mną zamieniło Tak jak Mirella pisała
Siedzę sobie i wstępnie myślę, że chyba dobrze będzie tak jak narysowałam, po lewej, między tarasami serby, a po prawej brzozy, czy jakieś inne drzewa. Pomyślałam, że na tej dalszej części ogrodu przecież zimą nie przebywam, a latem będą liście, które mnie przysłonią. Serby po lewej, zamiast części żywopłotu z cisa załatwią sprawę także patrzenia w okna zimą. Z tych ich dużych okien i z dołu i z góry moich nie będzie widać i odwrotnie
Chyba będzie dobrze, a w miejscu gdzie plac zabaw zawsze planowałam wielką brzozową rabatę
Ogród pod lasem 20:15, 14 lip 2018

Do góry
Jestem ubłocona, pożarta przez komary i mokra, bo mnie burza złapała, ale trochę sadzenia znów do przodu. Aaa i umordowana, bo sadziłam koło brzozy. Powiem Wam, że może być mokro, może być błoto, ale komary i meszki są dla mnie nie do przejścia. No nienawidzę tych choler:/
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 14:08, 13 lip 2018

Do góry
haha

za dobrze mnie znasz Madzia
przywiozłam trzy worki doniczek i już mi się kończą tak samo jak miejsce żeby te doniczki ustawiać haha

rosną już brzozy doorenbos, setki host, trochę zawilców, kopytnika, cisów, bukszpanów, przywrotnika, brunnery, traw, czy żurawek (które muszę sprzedać), no i prób ukorzeniania hortensji...
Ptasi gaj 10:28, 13 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
A ja wlasnie wrecz przeciwnie kocham duze trwaniki soczyste i przestrzeń u Eli idealny

Po tych upalach i skwarze zastanawiamy sie, czy drzew lisciastych nie posadzić aby cien był.
Brzozy troche zaslaniaja, ale po godz 15 a do pietnastej patelnia.
Z ogródka na wsi 22:06, 12 lip 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Może do Ciebie ta ćma nie doleci. Rób obwódkę, nie cykaj się, nie zawsze jest taki gorący rok, a póki rośliny małe, to i ćma nie wyrządzi większych szkód, jakby się trafiła.

Z obwódką porządniej wygląda, i trawnik też nabierze innego blasku. bo o niego bardziej zadbasz,

Inspekt popieram. Działaj.

Zamiast planowanej brzozy i migdałka znajdź bardzo wysokie byliny: sadziec, dzielżan wysokie jesienne astry, słoneczniki. Drzew w tym miejscu bym nie sadziła, najwyżej na przedłużeniu budynku.

No właśnie...trawnik też by zmienił charakter Dwie pozytywne zmiany za jednym razem

Inspekt będzie robiony (tylko nie wiem z czego... bo mam cegłę białą i pomarańczową)...działania muszą poczekać, bo w przyszłym tygodniu wybywam na leżing, plażing, smażing...chociaż na to się nie zapowiada hahah...

Haniu, jak na przedłużeniu budynku?
Z ogródka na wsi 21:55, 12 lip 2018

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Radziu, jak dla mnie bukszpany na obwodki ok. Sama go w wielu miejscach posadziłam. Bardzo schludnie wyglądają wtedy rabaty. Co do migdałka i brzozy nie pchałabym ich tam bo zasłoni to co wartościowe, pnące roze na podpórki przy ścianie świetny pomysł. I na tym bym poprzestała. Ale jak zbierzesz inne pomysły to będziesz miał szerszy pogląd na to co proponują bardziej doświadczeni ogrodnicy. Będę śledzić

Elu powiem szczerze, że w sumie nawet trochę chodziło mi o przysłonięcie...bo tak widzieć wszystko na pierwszy rzut oka...niby szersze perspektywy fajne, ale taka małą kurtyna z drzewa mogłaby zaciekawić i zachęcić (chociażby osoby, które wpadają do babci, bo mają jakąś sprawę) żeby zajrzeć dalej...

Brzozy nie chciałbym pospolitej...na tak duże drzewo nie mogę sobie pozwolić (chyba że byłaby cięta)...więc za wiele zasłaniać też by nie zasłaniała...

Na tych ścianach, które widać więcej pnączy nie planuję...
Z ogródka na wsi 21:47, 12 lip 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Witaj Radziu, na mrówki stosowałam dwie metody: liście pomidorów i cynamon, mrówki poszły w inne miejsce Jeśli lubisz pnącza, wykorzystaj uschniętą brzozę. Plany ciekawe, ale według mnie drzewa i pnące róże na kratkach zasłonią cegłę. Może na kratki powojniki ? Zajrzyj do mnie, wstawiłam zdjęcie bukszpanów.

Wolałbym je wybić na dobre...bo potem mogę latać z jednego miejsca na drugie za nimi

Uschniętej brzozy nie zamierzam wyrzucać...albo ją gdzieś umiejscowię i puszczę po niej clemathisy albo chociażby wilec, albo zostawię ją sobie "na zaś" i wykorzystam przy dekorowaniu jesienią albo zimną...

Róże już są posadzone...przyjęły się i już podskoczyły...ale spokojnie Grażynko...cegły nie zasłonią choćby nie wiem jak się starały...sporo jej u mnie...mają tylko stworzyć zieloną przesłonę miejscami

Byłem i bukszpany widziałem Super pomysł Szkoda że u mnie miejsca trochę za mało
Z ogródka na wsi 21:39, 12 lip 2018

Do góry
Może do Ciebie ta ćma nie doleci. Rób obwódkę, nie cykaj się, nie zawsze jest taki gorący rok, a póki rośliny małe, to i ćma nie wyrządzi większych szkód, jakby się trafiła.

Z obwódką porządniej wygląda, i trawnik też nabierze innego blasku. bo o niego bardziej zadbasz,

Inspekt popieram. Działaj.

Zamiast planowanej brzozy i migdałka znajdź bardzo wysokie byliny: sadziec, dzielżan wysokie jesienne astry, słoneczniki. Drzew w tym miejscu bym nie sadziła, najwyżej na przedłużeniu budynku.
Z ogródka na wsi 21:24, 12 lip 2018

Do góry
Radziu, jak dla mnie bukszpany na obwodki ok. Sama go w wielu miejscach posadziłam. Bardzo schludnie wyglądają wtedy rabaty. Co do migdałka i brzozy nie pchałabym ich tam bo zasłoni to co wartościowe, pnące roze na podpórki przy ścianie świetny pomysł. I na tym bym poprzestała. Ale jak zbierzesz inne pomysły to będziesz miał szerszy pogląd na to co proponują bardziej doświadczeni ogrodnicy. Będę śledzić
Malutki pod lasem 20:58, 12 lip 2018

Do góry
Aniu, brzozy będą łyse zimą i nie tylko.
Malutki pod lasem 09:41, 12 lip 2018

Do góry
zgadzam się z Renią,serby to ci dużo miejsca na dole zajmą, moze drzewa raczej? brzozy np
Ogród z rzeźbą 08:37, 12 lip 2018

Do góry
Hakonki wspaniale tak rozswietlają rabate a te brzozy sa cudowne pieknie czysto
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies