Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:32, 13 kwi 2023

Do góry

tak to się robi

Purple Fountain na tego z tyłu(Purpurea Pendula) muszę wziąć większą drabinę
Ogród bez reguł 18:08, 13 kwi 2023

Do góry
galgAsia napisał(a)
I wczoraj, i dzisiaj bez deszczu... A ja zarobiona po kokardy. No co ja poradzę...

Czy szachownice kostkowe są trudne w uprawie? Aż wstyd się przyznać, że nigdy nie widziałam ich na żywo w żadnym ogrodzie (widziałam je tylko na alpejskich łąkach).
Warto kupić cebulki? Uprzedzam, że jestem leniwa (lubię posadzić i żeby samo rosło)
Ogród bez reguł 17:56, 13 kwi 2023

Do góry
I wczoraj, i dzisiaj bez deszczu... A ja zarobiona po kokardy. No co ja poradzę...

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:29, 13 kwi 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Jak bataciątka?

O tak:
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 17:22, 13 kwi 2023

Do góry
Heptakodium chińskie. Pozytywnie mnie zaskoczyło. Bardzo szybko wystartowało. Zobaczcie jakie ma już liście.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:03, 13 kwi 2023

Do góry
An_na napisał(a)
Ale masz jeszcze tyle siły żeby cyknąć fotki co?

Fotki niewiele pokażą, bo rośliny to byliny i trawy, zatem w obecnej fazie rozwoju prawie ich nie widać .

EDIT: Wzbogaceniu w rośliny (w liczbie 20) poddana będzie ta rabata ograniczona łukiem:

Rabata będzie w ciemnym różu i bordo (poza wiosenną żółcią liliowców).
Pojawi sue tu molinua varuegata (na łuku pomiędzy ICE Dance u liliowcami), a także Brachytricha, rozchodniki Munstead Dark Red, przetacznik kłosowy Erica. Z różowości, które już tu są to jeszcze goździki i rdesty Black Field.
Nastawiam się na szał .
Ogród w malinówkach 16:50, 13 kwi 2023

Do góry
Marcin89 napisał(a)
A tutaj efekty mojego czwartkowo-piątkowego pikowania pomidorów.

Może czas nie był idealny, ale po świętach mam zaplanowane inne prace, a niektóre pomidory już dostały pierwsze liście.

Jest armia! Jest moc!
Choroby czereśni - czereśnia 16:37, 13 kwi 2023
Do góry
Witam. Co dolega mojej 8-letniej czereśni? Proszę o pomoc.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:21, 13 kwi 2023

Do góry
DariaB napisał(a)

Patrycjo jasne tylko się nie przestrasz, to jest młoda rabata zakładana późną wiosną zeszłego roku więc nie pokazała jeszcze wszystkiego na co ją stać
Zdjęcia od lipca do września.

Hej Daria

Jaka to odmiana rozchodnika?
Za drzwiami do ogrodu... 15:19, 13 kwi 2023

Do góry
dominka napisał(a)
Aniu cudne dekoracje świąteczne. Stół apetyczny i bez potraw
I ogród kwitnie wiosennie.
Czekamy na słoneczko, po deszczach wszystko ruszy jak szalone ♥♥♥

Jest słoneczko i wreszcie pogoda sprzyjająca działaniom.
U mnie pracę na kilku frontach.
Przygotowania pod nowy placyk wypoczynkowy, pomalutku kończy się remont tarasu, ogólne porządki ogrodowe, przygotowywanie warzywniaka pod wysiewy, itd...
Mam nadzieję,że do końca tygodnia uda się wziąść za układsnid kostki granitowej

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:16, 13 kwi 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Hejo, mam pytanko w sprawie tego rozchodnika brillant. Chcę go posadzić w trawy zamiast tui Danica, bo mi się nie sprawdziła i ogołaca się z tyłu od traw. Jeśli chciałabym szybko uzyskać efekt ładnej kępy, to jak gęsto je sadzić? Ile szerokości ma jedna kępka? Jak szybko one ruszają wiosną? Możesz mi pokazać jak wyglądają teraz?
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:03, 13 kwi 2023

Do góry
Podzieliłam sobie wczoraj czyśćce Hummelo
Poszły na "oczkową"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:26, 13 kwi 2023

Do góry
Z ostatnich prac jakie zrobiłam to zamieszanie na rabacie frontowej, poprzesadzałam rośliny żeby nie było tak od linijki, podzieliłam bodziszka Rozanne i seslerię i dosadziłam na tej rabacie, chciałam ją ujednolicić, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Przyszły zamówione roślinki, część poszła na rabatę z buczkiem, część czeka na obsadzenie na nowej rabacie. Szykuję się do wykonania ścieżki, wyliczyłam, że potrzebuję około 2t kostki granitowej. Jak skończę roboty ziemne to wezmę się za sadzenie, może część wsadzę wcześniej żeby już rosło i chwasty nie zarosły zrytej ziemi. Przyszły też trzcinniki do donic przy murze i bramie. Coś działam mimo, że pogoda słabo współpracuje. Nowe sadzonki są tak małe, że nawet ich nie widać

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:00, 13 kwi 2023

Do góry
Anda napisał(a)

Wiesz, myślę że lepiej by było, gdyby nie był na samym środku lecz jednak troszkę bardziej z boku. Rabaty z soliterem na środku wymagają bardziej formalnych nasadzeń, a Ty przecież formalności nie chcesz

Ewcia tak zrobiłam, posadziłam go bardziej w rogu nie wiem czy go widać na zdjęciu. Tak się rozpędziłam z sadzeniem roślinek, że nie zostawiłam miejsca na element wodny ale to nic, jak będzie trzeba to się roślinki wykopie.
Anna i Ogród 2 12:50, 13 kwi 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
OK, to "ku pamięci" wstawię jeszcze zdjęcie z początku zawiązywania kwiatostanów.

Widać na nim, w jak dużych odległościach były sadzone krzewy. 'Magical Moonolight' to wysoka odmiana z olbrzymimi kwiatostanami. Latem zrobię zdjęcie, by porównać, jaki przyrost mają po dwóch latach.

Jesienią Córka posadziła między krzewami, gniazdowo hiacynty. Ostatnio, gdy byłam u nich, jeszcze nie kwitły.

Ten szpaler jest wzdłuż boku domu. Miejsce na rabatę było tylko pod płotem (fajnie, że jest tło z tuj sąsiada). W marcu hortki zostały drastycznie przycięte.

Liczymy, że za dwa lata będzie już efekt wow

Mam te hortensje u siebie ale coś im nie pasuje bo nie kwitną tak wielkimi kwiatami pomimo nawożenia i podlewania. Miejscami muszę mieć w ogrodzie kiepską ziemię i muszę mocniej się napracować.
U twojej córki są obłędne
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 12:21, 13 kwi 2023

Do góry
Buahaha a teraz słońce wyszlo...

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:29, 13 kwi 2023

Do góry
inka74 napisał(a)
Ja tam mam wrażenie, że my się na wzajem napędzamy do zmian i inspirujemy. Ty coś ode mnie, ja coś od ciebie... obustronnie korzystna wymiana )

Pamiętam, że gdy rozmawiałyśmy o łysości ogrodu to głównie chodziło o rabatę przy kuchennych drzwiach tarasowych.
No to małe porównanie .
04.2021 (to wówczas odbyła się ta rozmowa)

04.2022

04.2023
Ogród prawie wymarzony … 11:22, 13 kwi 2023

Do góry
U mnie wiosna kolorowa tylko na skarpie. Reszta tonie w zieleni czochów i tulipanów

Czochy i tulipy.

Ania na Żuławach 11:15, 13 kwi 2023

Do góry
Nie wiem jeszcze co posadzić na tej rabacie dalej, jak się kończą róże (czerwona kreska to czerwona róża, zielona pojedyncza to ostatni miskant) do rododendrona też czerwonego (zielony gryzmołek) jest 6,5m szer. 1,9 od pnia tui
Dom rzuca cień, dopiero późnym popołudniem jest trochę słońca.
Myślałam żeby tam posadzić hosty ale wiosną zanim ruszą będzie pusto. Muszę coś jeszcze dosadzic tylko co? Chodzi mi po głowie hakonechloa all gold ale ona też późno rusza.
Jeżeli ktoś zajrzy i będzie miał pomysł będę wdzięczna

I z drugiej strony

Na wprost
Stoję pod domem
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:02, 13 kwi 2023

Do góry
Nowe termometry, ten w igloo

Nawet słońca nie ma... jeszcze żeby nocd nie były tak zimne... ale myślę w weekend przeniosę resztę pomidorów I papryk

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies