Czy szachownice kostkowe są trudne w uprawie? Aż wstyd się przyznać, że nigdy nie widziałam ich na żywo w żadnym ogrodzie (widziałam je tylko na alpejskich łąkach).
Warto kupić cebulki? Uprzedzam, że jestem leniwa (lubię posadzić i żeby samo rosło)
Fotki niewiele pokażą, bo rośliny to byliny i trawy, zatem w obecnej fazie rozwoju prawie ich nie widać .
EDIT: Wzbogaceniu w rośliny (w liczbie 20) poddana będzie ta rabata ograniczona łukiem:
Rabata będzie w ciemnym różu i bordo (poza wiosenną żółcią liliowców).
Pojawi sue tu molinua varuegata (na łuku pomiędzy ICE Dance u liliowcami), a także Brachytricha, rozchodniki Munstead Dark Red, przetacznik kłosowy Erica. Z różowości, które już tu są to jeszcze goździki i rdesty Black Field.
Nastawiam się na szał .
Jest słoneczko i wreszcie pogoda sprzyjająca działaniom.
U mnie pracę na kilku frontach.
Przygotowania pod nowy placyk wypoczynkowy, pomalutku kończy się remont tarasu, ogólne porządki ogrodowe, przygotowywanie warzywniaka pod wysiewy, itd...
Mam nadzieję,że do końca tygodnia uda się wziąść za układsnid kostki granitowej
Hejo, mam pytanko w sprawie tego rozchodnika brillant. Chcę go posadzić w trawy zamiast tui Danica, bo mi się nie sprawdziła i ogołaca się z tyłu od traw. Jeśli chciałabym szybko uzyskać efekt ładnej kępy, to jak gęsto je sadzić? Ile szerokości ma jedna kępka? Jak szybko one ruszają wiosną? Możesz mi pokazać jak wyglądają teraz?
Z ostatnich prac jakie zrobiłam to zamieszanie na rabacie frontowej, poprzesadzałam rośliny żeby nie było tak od linijki, podzieliłam bodziszka Rozanne i seslerię i dosadziłam na tej rabacie, chciałam ją ujednolicić, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Przyszły zamówione roślinki, część poszła na rabatę z buczkiem, część czeka na obsadzenie na nowej rabacie. Szykuję się do wykonania ścieżki, wyliczyłam, że potrzebuję około 2t kostki granitowej. Jak skończę roboty ziemne to wezmę się za sadzenie, może część wsadzę wcześniej żeby już rosło i chwasty nie zarosły zrytej ziemi. Przyszły też trzcinniki do donic przy murze i bramie. Coś działam mimo, że pogoda słabo współpracuje. Nowe sadzonki są tak małe, że nawet ich nie widać
Ewcia tak zrobiłam, posadziłam go bardziej w rogu nie wiem czy go widać na zdjęciu. Tak się rozpędziłam z sadzeniem roślinek, że nie zostawiłam miejsca na element wodny ale to nic, jak będzie trzeba to się roślinki wykopie.
Mam te hortensje u siebie ale coś im nie pasuje bo nie kwitną tak wielkimi kwiatami pomimo nawożenia i podlewania. Miejscami muszę mieć w ogrodzie kiepską ziemię i muszę mocniej się napracować.
U twojej córki są obłędne
Pamiętam, że gdy rozmawiałyśmy o łysości ogrodu to głównie chodziło o rabatę przy kuchennych drzwiach tarasowych.
No to małe porównanie .
04.2021 (to wówczas odbyła się ta rozmowa)
04.2022
04.2023
Nie wiem jeszcze co posadzić na tej rabacie dalej, jak się kończą róże (czerwona kreska to czerwona róża, zielona pojedyncza to ostatni miskant) do rododendrona też czerwonego (zielony gryzmołek) jest 6,5m szer. 1,9 od pnia tui
Dom rzuca cień, dopiero późnym popołudniem jest trochę słońca.
Myślałam żeby tam posadzić hosty ale wiosną zanim ruszą będzie pusto. Muszę coś jeszcze dosadzic tylko co? Chodzi mi po głowie hakonechloa all gold ale ona też późno rusza.
Jeżeli ktoś zajrzy i będzie miał pomysł będę wdzięczna