Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 08:31, 08 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
Ania mieszaj i sadź bo roślino zawsze lepiej w ziemi.
Tak zrobię
anuska2507 08:54, 08 wrz 2023

Magara napisał(a)

Eh, chyba jestem się w stanie zgodzić z tym, że ceny z neta to ściema. Jak dochodzi co do czego to się okazuje, że trzeba dopłacić za sryliard elementów
Ania, u mnie temat wciąż z tyłu głowy, kasy na zainwestowanie brak bo są inne priorytety, na dofinansowanie - nie wiem czy mamy szanse. Działka letniskowa. Że tu żyjemy i Małżonek nawet zameldowany - nie wiadomo czy ma to przełożenie, nikt nie potrafi nam odpowiedzieć na to proste pytanie
Może niepotrzebnie pytacie W regulaminie jest napisane, że na działce musi znajdować się budynek mieszkalny jednorodzinny, który w dniu rozliczania inwestycji musi być oddany do użytkowania. Jeśli jesteście zainteresowani, to poczytaj te regulaminy. Inwestycję można zakończyć w czerwcu 2024, to prawie rok na realizację. Chociaż rozumiem ból, bo najpierw trzeba wyłożyć swoją kasę. Ale nie trzeba w ciemno, można wstawić zbiornik dopiero po otrzymaniu pozytywnej decyzji o dofinansowaniu. My nie czekaliśmy, bo i tak zależało nam i na samym zbiorniku i na tym, żeby go zainstalować póki mamy dostęp na tyły ogrodu przez sąsiednią pustą jeszcze działkę.
anuska2507 09:18, 08 wrz 2023

Wczoraj rozsadziłam wysiane wczesnym latem ostrogowce. Rosły w jednej doniczce i miały już za ciasno.
Sprawdzałam stan ukorzenianych cisów. Niektóre zeszłoroczne Hilli miały już korzenie przerastające dno doniczki. Ponadto są zielone, więc chyba się ukorzeniły Zajrzałam też do tegorocznych cisów pospolitych i jedna sadzonka miło mnie zaskoczyła korzonkami Ciekawe po jakim czasie powstałby z tych cisów żywopłot

Agatorek 17:40, 08 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
Może podpowiecie mi jak lepiej zrobić. Mam teraz zrytą działkę, gdzieniegdzie muszę dorzucić ziemi, wyrównać, dosiać trawnik. Wytyczyłabym planowane rabaty, w które mogłabym posadzić kupione już drzewa i krzewy. A mam ich kilka: 4 brzozy, śś, oczar, 3 tawuły Grefsheim. I teraz pytanie o przygotowanie gleby. Czy wystarczy, jeśli wymieszam ziemię z obornikiem, mączką bazaltową i korą?

I drugie pytanie: czy można jeszcze we wrześniu przycinać bukszpany czy już za późno i lepiej wiosną?

Pytanie pierwsze - sadź teraz. Lepiej jesienią. Zwłaszcza że masz stary obornik.

Bukszpany ostatni raz tnie się w sierpniu. Ale myślę, że jakbyś zrobiła to teraz, to też byłoby dobrze. Jest ciepło, a nawet bardzo ciepło.

O, też miałaś wykopki
anuska2507 19:09, 08 wrz 2023

Tiaa... też trochę pokopaliśmy

Git, dzięki za rady

anuska2507 19:21, 08 wrz 2023

W tematycznym wątku pokazałam efekty zeszłorocznego ukorzeniania cisów Hilli.

A tu szałwia Caradonna z sadzonek zielnych
Judith 19:39, 08 wrz 2023

Wspaniałe sukcesy korzonkowe . Gratulacje .
ajka 22:11, 08 wrz 2023

Gratuluję zbiornika. Super inwestycja.

Aniu podobno kupowałaś jabłoń rajską. Mogę wiedzieć gdzie znalazłaś?
Magara 22:45, 08 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
Może niepotrzebnie pytacie W regulaminie jest napisane, że na działce musi znajdować się budynek mieszkalny jednorodzinny, który w dniu rozliczania inwestycji musi być oddany do użytkowania. Jeśli jesteście zainteresowani, to poczytaj te regulaminy. Inwestycję można zakończyć w czerwcu 2024, to prawie rok na realizację. Chociaż rozumiem ból, bo najpierw trzeba wyłożyć swoją kasę. Ale nie trzeba w ciemno, można wstawić zbiornik dopiero po otrzymaniu pozytywnej decyzji o dofinansowaniu. My nie czekaliśmy, bo i tak zależało nam i na samym zbiorniku i na tym, żeby go zainstalować póki mamy dostęp na tyły ogrodu przez sąsiednią pustą jeszcze działkę.

Ania, dzięki Wciąż mam temat z tyłu głowy ale tam tyle tematów, że nie ogarniam
anuska2507 12:40, 09 wrz 2023

Judith napisał(a)
Wspaniałe sukcesy korzonkowe . Gratulacje .
A dziękuję samodzielne rozmnażanie roślin daje mi dużo satysfakcji. Ostatnio żartowałam, że może szkółkę trzeba założyć