Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 20:34, 07 wrz 2023

TAR napisał(a)
u mnie zawsze problemem bazylii w domu byly mszyce, jak rosnie w skrzynkach na zewnatrz jest lepiej ale i tak zywot ma krotki

Do tej pory nie miałam tego problemu. Obecnie natomiast walczę z owocówkami. Spodobały im się śliwki.
Patrycja_KG_Lu 20:35, 07 wrz 2023

Dorii napisał(a)
Bazylia z marketów u mnie też szybko kończy żywot. Mała doniczka z torfem, gęsto wypełniona roślinkami, w takiej sytuacji ciężko o odpowiednią wilgotność podłoża. Mam wysianą samodzielnie, żyje i da się z niej skorzystać ale nie wygląda zbyt dobrze. Długie zdrewniałe badyle i na końcach listki. Chyba trzeba by ją wysiewać po prostu co jakiś czas.

Moja z samodzielnego siewu wysadzona w maju do tunelu też żyje, a nawet kwitnie.
Makao 21:18, 07 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

To jedna z rzeczy, która mnie zdziwiła. Myślałam, że banki to tylko są na przeziębienia, duszności, kaszel itp., a na szkoleniu okazało się, że lista dolegliwości jest strasznie długa. Druga sprawa, stawia się je nie tylko na plecach. Ja na części praktycznej stawiałam innej osobie niemal na kolanie. A już w ogóle ciekawostką było, że nawet jest układ stawiania na podwyższenie libido u kobiety.

Oo żesz. To te na libido by mi się przydało hahaha
Muszelka 22:24, 07 wrz 2023

Do tej pory nie miałam tego problemu. Obecnie natomiast walczę z owocówkami. Spodobały im się śliwki.

Owocówek można pozbyć się w kilka godzin. Zostaw w pobliżu śliwek miksturę: ocet (najlepiej jabłkowy, ale może być też zwykły) + troszkę cukru + parę kropel płynu do naczyń, + troszkę wody. Wlej roztwór do miseczki/kubka (najlepiej w kolorze żółtym lub pomarańczowym).

Jeśli zrobisz miksturę wieczorem, to rano powinnaś mieć już po kłopocie.
anuska2507 13:37, 08 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)
Tutaj trzeba pamiętać im bardziej sucho i im więcej wapnia w glebie, tym bardziej żółta.
O widzisz, to by się zgadzało U mnie sesleria rośnie na patelni, 2 lata z rzędu była podsypana dolomitem (chciałam podnieść pH wiśniom) i rzeczywiście jest bardzo jasna.
Marcin89 17:17, 08 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
O widzisz, to by się zgadzało U mnie sesleria rośnie na patelni, 2 lata z rzędu była podsypana dolomitem (chciałam podnieść pH wiśniom) i rzeczywiście jest bardzo jasna.
Dowiedziałem się tego tutaj, na forum oczywiście. I zaprosiłem seslerię do swojego ogrodu
Patrycja_KG_Lu 09:56, 09 wrz 2023

Przepiękny Alice’s Dream poleca się na śniadanie.

Kontonaogrod 13:19, 09 wrz 2023

Ale cudo

Patrycja co robisz z brzoskwiń? Mam paré kilo I byloby milo zeby mi te sloiki nie sfermentowaly jak ostatnio...
Kontonaogrod 13:21, 09 wrz 2023

Czy za tunelem byłoby to dobre miejsce? Wystarczający cień i osłona od wiatru?

No pewnie, tylko podlej co jakis czas I bedzie dobrze
Patrycja_KG_Lu 14:45, 09 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Ale cudo

Patrycja co robisz z brzoskwiń? Mam paré kilo I byloby milo zeby mi te sloiki nie sfermentowaly jak ostatnio...

W tym roku nic. Jak był wysyp u dziadków 2 lata temu i były olbrzymie ilości to robiłam dżemy. My akurat brzoskwiniowy lubimy, gdy jest pokrojony w drobną kostkę. Potem słoiki idą do naleśników, do deserków w pucharkach (z serkiem mascarpone lub bitej śmietany), gofrów.

Słoiki miałaś wyparzone? Suche? Nakrętki dobre? Część Ci się popsuła czy wszystkie? Nie oblizałaś łyżki próbując z garnka?