Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:12, 14 wrz 2021

Do góry
Przeczytałam sporo stron i nie dowiedziałam się co ty masz za wodę czy rurę to melioracja czy jakaś kanalizacja?

Ty zrób fundamenty i nie bierz się za budowę bo będziesz wszystkim przepłacać. Bum będzie jeszcze do dopóki banki znowu dają kredyty i wszystkie ceny szaleją. Jak tylko oprocentuja kredyty wszystko wróci do normy poczekaj jeszcze rok.
Miałam taką samą sytuację w 2008 roku gdzie poroterm ściągałem z Wrocławia na szczęście z hurtowni która brała z cegielni w Niemczech.
Nikt ci teraz nie poda ceny czy od metra czy od całości bo to wszystko co się dzieje to istne szaleństwo. W przyszłym roku o tej porze powinno się już to uspokoić będą się prosić z materiałami.
Buduj etapami fundamenty, stan surowy,dach elektryka, woda. Zresztą co ci będę tłumaczyć. Jak masz gdzie mieszkać to buduj rozsądnie. Spieszyć się należy przy łapaniu pcheł
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:50, 14 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Podyp.mrowiska proszkiem do pieczenia najedzony się i kaput.

Dzięki Elu za radę! Muszę tego w takim razie sporo kupić
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:39, 14 wrz 2021

Do góry
Podyp.mrowiska proszkiem do pieczenia najedzony się i kaput.
Ptasi gaj 08:00, 14 wrz 2021

Do góry
CD

Elu, pełno uroku na Twoich rabatach róże prezentują się obłędnie choć to nie ich rok, potrafią pocieszyć duszę. Dalia także przepiękna. Pozdrawiam!
Ogrodowe wariacje 00:43, 14 wrz 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Mirella to są te białe tulipany, które nie wiem jak się nazywają, rosną u mnie od 3 lat w żwirku, posadzone zanim tam coś było zrobione

Te tulipany tak ładnie z tego żwiru wychodzą?
Ja się w tym roku zdziwiłam jak mi hiacynty po wychodziły ze żwiru nie pamiętam abym je w tym żwirze sądziła. Może cebulę nabrely masy i dały radę wyjść. A
Też kupiłam 50 sztuk białych tulipanów i tyle samo czerwonych. Posadzę na rondlu. Może jeszcze dokupie, licząc sadzenie co 10 cm wyjdzie 5 m białych i tyle samo czerwonych.
Ptasi gaj 00:30, 14 wrz 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Elu, szelestu liści brzóz zazdroszczę. One takie małe i żółte, lubię je. Wszędzie u Ciebie jest tak pięknie, że żal bo za chwilę liście opadną i będzie już inaczej.

Basiu lubie ten okres szeleszczących lisci. Brzozy dosyć długo opadają nieraz 1 listopada jeszcze mają liście na drzewie. pierwsze zaczynają i ostatnie opadają.
Ogród Basi 00:26, 14 wrz 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)

Elu, nie wiedziałam, że tak można te pierwiosnki rozmnażać. Chyba się skuszę i tak na próbę zrobię.

Basiu przepraszam, ale zaszło jakieś nieporozumienie. Przeczytałam kilka razy jak to się stało, pisałam o Bergenii a nie o pierwiosnkach. Chyba z mojej winy, ze nie zaznaczyłam,że mowa o bergenii a ty zrozumiałaś o pierwiosnkach.
Bergenie maja takie długie korzenie a nie pierwiosnki.
Sama bym chciała mieć takie pierwiosnki.
Ja w tym roku siąlam pierwiosnki ale marnie po wschodzila.
Odnośnie podziału to trzeba się zgłosić do Dorotki ona ma dużo pierwiosnków i czasem dzieli.
Tylko ona coś od miesiąca nie obecna na forum.

Ale się uśmiałam
Ogród Basi 22:33, 13 wrz 2021

Do góry

Ja wyciągałam długie korzenie pocielam na 10 cm i wsadziłam w nowe ml iejsce pięknie wypuściły nowe liście może już będą kwitły w przyszłym roku.
Kupiłam Bergenie z liśćmi przebarwionych na bordowo bardzo ładne.
Inwg fotek powinny obficie kwitnąć.

Elu, nie wiedziałam, że tak można te pierwiosnki rozmnażać. Chyba się skuszę i tak na próbę zrobię.
Ptasi gaj 13:32, 13 wrz 2021

Do góry
CD

To rydze i inne na działce

Ładne dalie przy ośrodku

Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:26, 13 wrz 2021

Do góry
youngho napisał(a)
Dzień dobry,

trawnik posiany równo 4 tygodnie temu, zraszacze mi wypłukały sporo nasion, przez to jest sporo placków, według mnie bardzo dużo chwastów i trawa nie ma jeszcze 10 cm do skoszenia. Proszę o pomoc jak to uratować.
Trawa: Barenburg RPR

Chwasty są jednoroczne trzeba je kosić nie dopuścić do zakwitnięcia bo się znowu rozsieja. Trawa różnie wschodzi może nawet przez miesiąc czasu to wszystko zależy jak głęboko jest nasiono no i mieszanka składa się z różnych traw. Te na wierzchu najszybciej wschodzą.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:44, 13 wrz 2021

Do góry
Ja też rzuciłam się na miskanty są ładne nie powiem, ale rosną wzwyż i wszerz. Też wiosna pewnie będę wykopywać i dzielić może na osiedlu wkopie. Co za dużo to nie zdrowo.
A jeszcze tak wszystko rośnie jak nigdy.

Pozdrawiam

Oj, ja chyba wszystkie musze poograniczać dzieląc bryły korzeniowe, bo jest zdecydowanie za gęsto i inne rośliny na tym cierpią.
Muszę też mocno ciachnąć wiosną derenie Elegantissima, zetnę je tuż przy ziemi, bo mi zgłuszają hortki i Memory. Cięłam je nawet ze dwa miesiące temu ale to za mało i tak odbiły i są wysokie. Tu je widać za hortkami:

Memory ledwo wystają zza dereni. Jedynie kwiatostany będzie dobrze widać. Chyba dzisiaj je znów przytnę.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:07, 13 wrz 2021

Do góry
R0bson napisał(a)
Ponakuwalem cały ten rejon gliniasty, sypnąłem piaskiem + dobra pogoda ostatnio i wydaje się że jest lepiej. Doradźcie proszę czy nawozić nawozem jesiennym czy dać sobie spokój w tym roku??

Możesz nawieźć jesiennym koniec wrzesienis zawsze się darń wzmocni na zimę.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:05, 13 wrz 2021

Do góry
schwanz24 napisał(a)
witam,

Czy grzyb na trawie w postaci cienkiej przeźroczystej błony, coś jakby pajęczynka między źdźbłami, po dotknięciu palcami prawie zanika, jest szkodliwy dla trawnika?

a skąd wiesz, że to grzyb? Może to pajęczyna i rosa osadza. Powinieneś to pokazać.
Ptasi gaj 22:23, 12 wrz 2021

Do góry
Dzisiaj zmienna, ciepła pogoda. Przechodziły małe burze i słoneczko świeciło. Duża mgła była jak wracaliśmy. Ziemia paruje

Jako tako ogarnięte teraz tylko grabienie. I jedna przeróbka rabaty mnie czeka, ale to może jeszcze poczekać.

Siatka aż dwie na oczko założone mniej liści wpada do wody.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:53, 12 wrz 2021

Do góry
Ja też rzuciłam się na miskanty są ładne nie powiem, ale rosną wzwyż i wszerz. Też wiosna pewnie będę wykopywać i dzielić może na osiedlu wkopie. Co za dużo to nie zdrowo.
A jeszcze tak wszystko rośnie jak nigdy.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 10:21, 12 wrz 2021

Do góry
Oczywiście że trzeba grabić przynajmniej raz w tygodniu. A dlaczego jak spadnie deszcz wtedy taka masa liści bardzo ciężka i lepiasie do grabi. Jak sucho to tylko fiu fiu i zagrabione.
Mam lasek mam i sprzątanie. Pod brzozami mały pikuś gorzej że żwirem i skalniakiem.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 07:49, 12 wrz 2021

Do góry

U mnie basen do złożenia trzeba wodę wypompować a tu nie ma gdzie wody po dziurki w nosie. Jeszcze czekam może susza nastąpi u mnie

Nie maczalam się we swoim bo przyszły deszcze potem wyjazd później też deszcze i to takie lato. Może w przyszłym roku się wytaplam.

Dzielzany już zaglądałam kupię. Ja też kupuje w alb... Można na nich polegać nawet jak się mniejsza się trafi to się wszystko dobrze przyjmuje.
W zeszłym tygodniu paczka przyszła że skalnymi, Bergenie o bordowych liściach i astry od nich. Lubię u nich kupować.

Jak krawcowa kroisz ten trawnik.

Pozdrawiam

Elu nasz olbrzym schowany ,za każdym razem powtarzamy (przy składaniu ) że już nie wyciągniemy go a co roku jednak jest rozkładany wiesz po zimie to człowiek zapomni ile to zachodu przy składaniu
U mnie w okolicy jest mnóstwo szkółek i sklepów ogrodniczym ale czasami lubie zamówić w necie

Trawnik mam jeszcze to poprawienia ale teraz nic nie robię bom chora jestem na antybiotyku ,męczy mnie okrutnie a denerwowuje się bo pogoda cudna i tyle bym zrobiła a tu se neda
czytałam u Ciebie że wybierasz się na Śląsk
Pozdrowionka Elu
Ogród w Klein Kottorz 22:58, 11 wrz 2021

Do góry
Nie Danusiu zbieram w listopadzie lub grudniu nieraz i później jak zimy nie widać. Jak przychodzi mróz to szyszki opadają.
Mam 2 olchy nie daleko i z nich obrywamy szyszki z drzew
Ptasi gaj 09:00, 11 wrz 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Uwielbiam ten widok u Ciebie w sensie brzozy na tym trawniku.
U mnie też brzózki już zaczynają mieć żółte listki.

Też lubię to miejsce a szczególnie jesień na is,te worki z liśćmi. Wczoraj widok piękny lekki wiatr i lescie spadają.

Jadę w stronę Ślaska piękna pogoda.
Ogród z zegarem 08:57, 11 wrz 2021

Do góry
Też takie same judaszowcem widziałam u nas w Melonie przy Puławskiej. Miałam w ręku ale odniosłam. Tak patrzę na te twoje może się jeszcze skuszę miejsce znalazłam.

Agnieszka trawy szybko rosna jak nasadzisz w tym roku np gracilimusy to w przyszłym roku obiętości mogą podwoić.
Więc jak chcesz szybko to rzuć się na trawy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies