Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:18, 07 paź 2021

Do góry
CD

Liści i igieł wszędzie dużo ma być słoneczna pogoda to trzeba sprzątnąć.

Nawet nie widać co posadzone a to rozchodniki

Ogród w Klein Kottorz 23:15, 07 paź 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Danusiu róże masz jak w banku ale nie wiem kiedy wyślę. Może dam radę jeszcze tej jesieni a jak nie to wiosna 2 szt.

Elu, już dzisiaj się cieszę, mam dla nich miejsce
Zacznę mobilizować syna, żeby mi pospawał podpory.
Ptasi gaj 23:12, 07 paź 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Elu, pospacerowałam i się pozachwycałam ogrodem, masz pięknie
Cudny ten dąb, szkoda, że na taki nie trafiłam, bo lubię takie wąskie drzewa.
A ja sobie kupiłam czerwony i nie bardzo mi się teraz podoba, z zielonego robi się u mnie brązowawy, a nie czerwony

Fajna wycieczka, potwierdzam, że Wrocław jest piękny i wart zwiedzania.
Mieszkałam tam 35 lat, ale teraz wolę moją wieś.

Tak jestem bardzo zaczwycona byłam we Wrocławiu tylko przejazdem.
Wybiore się z eMem jak tylko będzie można może wiosna.

Dęby czerwone też ładne to zależy jaka odmiana. Też widziałam z brązowym ulistnieniem jesienią i to długo się trzymają.
Z błotnych Grinn Pilar jestem bardzo zadowolona i w lecie piękna zieleń liście lśniące piękny pokrój a jesienia cudowne.
Poszukaj w necie są w sprzedaży nawet mniejszy jak kupisz one szybko rosną przy dobrych warunkach.

Tulipanowiec i grujecznik zielony po prawej

Ogród w Klein Kottorz 22:19, 07 paź 2021

Do góry
Danusiu róże masz jak w banku ale nie wiem kiedy wyślę. Może dam radę jeszcze tej jesieni a jak nie to wiosna 2 szt.
W ogródku emerytki 02:43, 07 paź 2021

Do góry
Nie wiem jakie daje sąsiedzi są lekarzami to pewnie mają pojęcie jakie dawać. Jeże żyją to widocznie dobrze się mają albo koty mleko wypijaja nim jeże się dorwą do mleka.

Jak są lekarzami, to pewnie wiedzą
I jeśli jeże i koty /też nie mogą pić zwykłego mleka/ mają się dobrze, to nie ma problemu
Może jestem przeczulona na tym punkcie, ale lepiej napisać.
Przez te parę lat opieki nad jeżami nabyliśmy z eMem trochę wiedzy i chętnie się nią dzielimy, oczywiście dla dobra jeży.
W ogródku Martki 00:14, 07 paź 2021

Do góry
Martka wyprawa za granicę bez granic to jest to!
Niemcy to raczej swoje róże preferują. Po angielskie to do Hyzego teraz jeszcze lub wiosna.
Mnie przytłaczają takie duże szkółki i wychodzę bez roślin. Ale to ja, ty pewnie się czujesz jak ryba w wodzie.
A jak ceno to ci się opłaca tam kupować.
Oliwie angielska mam 3 krzaki każdy krzak w innym miejscu i każdy inaczej kwitnie. Jest ładna, ale krótki kwitnie kwiat. Zapach bardzo ładny.
Ja za Oliwie dałam 4-5 lat temu 50 zł na zamówienie z Anglii było to sporo teraz potaniały
W ogródku emerytki 23:53, 06 paź 2021

Do góry
Nie wiem jakie daje sąsiedzi są lekarzami to pewnie mają pojęcie jakie dawać. Jeże żyją to widocznie dobrze się mają albo koty mleko wypijaja nim jeże się dorwą do mleka.
W ogródku emerytki 22:42, 06 paź 2021

Do góry
Szczawik skąd on się wziął u mnie przecież go nie wysialam.
W tym roku pedzlowalam randapem na drugi dzień było widać że reaguje i został zniszczony. Za tydzień znowu pełno szczawika. Trzeba by było co tydzień gobsmarowac może bym wystroiła, ale jak jest wszędzie to 1 dzień z głowy na smarowanie.
Szczawika nie da się wypielic ma rozłogi w ziemi i wyrasta. Moim zdaniem jest gorszy od perzu i rozgwiazdnicy. Szczawik się wysiewa perz nie ma tyle nasion.

Jerzyki piękne niech się rodzą wszędzie. U nas ich jest bardzo dużo jest nawet oznaczenie przy drodze "uwaga jeze". Przy klatce rośnie duży jałowiec i pod nim mieszkaja dwie rodziny jeży. Biegają po chodnikach szczególnie wieczorem. Sąsiadka im mleko do spodków leje.

Elu, szczawik przyniosłaś sobie z kupowanymi roślinami, nawet jeśli usunęłaś roślinę, wystarczyło, że zostało jedno nasiono i jest
Ja się z jego obecnością pogodziłam, nie stosuję chemii ze względu na jeże.

Dobrze, że są tablice, żeby uważać na jeże, ale kto w nocy patrzy na oznaczenia, a one wędrują właśnie wtedy.

A czy sąsiadka daje mleko bez laktozy?, bo tylko takie mogą pić jeże.
Laktoza powoduje u nich biegunkę, odwodnienie i śmierć
Lepiej niech daje wodę, to im w zupełności wystarczy.
Jeśli możesz to jej przekazać, byłoby super.
W ogródku emerytki 21:57, 06 paź 2021

Do góry
Szczawik skąd on się wziął u mnie przecież go nie wysialam.
W tym roku pedzlowalam randapem na drugi dzień było widać że reaguje i został zniszczony. Za tydzień znowu pełno szczawika. Trzeba by było co tydzień gobsmarowac może bym wystroiła, ale jak jest wszędzie to 1 dzień z głowy na smarowanie.
Szczawika nie da się wypielic ma rozłogi w ziemi i wyrasta. Moim zdaniem jest gorszy od perzu i rozgwiazdnicy. Szczawik się wysiewa perz nie ma tyle nasion.

Jerzyki piękne niech się rodzą wszędzie. U nas ich jest bardzo dużo jest nawet oznaczenie przy drodze "uwaga jeze". Przy klatce rośnie duży jałowiec i pod nim mieszkaja dwie rodziny jeży. Biegają po chodnikach szczególnie wieczorem. Sąsiadka im mleko do spodków leje.
Wszystkiego po trochu 17:10, 06 paź 2021

Do góry

Rutewke mam w 3 miejscach i każda inaczej rośnie. Najladniej się krzewi wbziemi mieszanej kompost glina piasek na podwyższeniu. U mnie mokro więc wszystkie rabaty na podwyższeniu. Jak nie pada to też sucho. U nas we wrześniu nie było tygodnia aby nie lało. Miałam basen na działce dopiero go sprzetnelismy w sobotę bo myślałam, że będzie tak jak w zeszłym roku musiałam podlewać tuje przed zimą. A tu masz tuje mają bardzo mokro i trzeba było wodę z basenu wylać do studzienek i rowu.

Byłam nad morzem blisko Kołobrzegu jechaliśmy przez Stargard... Widziałam wysuszone miejsca.

Patrzyłam czy to nie orliki, ale chyba nie bo orliki mają bardziej masywne liście. Rutewka bardziej delikatne.
Pamiętam w zeszłym roku jesienią przycinalam rutewke i rzuciłam nia przy chodniku aby ją później zgarnąć. Zapomniałam i dopiero wiosną zgarnelam i pewnie to ona się tam wysiala. Jestem bardzo ciekawa czy to rutewka,może zrobię fotkę.
Jeżeli to ona to będę się cieszyć bo jest jej dużo dosyć spora Kępa.

Ta rudbekia bardzo ładna bardzo długo kwitnie. Ja tez kupiłam jedna roślinę kilka lat temu i dopiero w tym roku rozsadzilam do kilku miejsc i ładnie się rozrosły.
Jednak rośliny trzeba rozsadzać.

Spróbuj ściąć rutewke i rzuc przycięte badyle blisko niej może są tam jakieś nasiona i się wysieja. Trzeba próbować.

Elu u mnie kwiaty wszystkie już opadły, chyba przez suszę, nie podlałam na czas.
Ale i tak zrobię jak mówisz Może coś zakiełkuje.
No zrób zdjęcie, ciekawa jestem tych siewek
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:47, 06 paź 2021

Do góry
Dzwonię do ciebie ale ty piszesz i piszesz nie odbierasz.

Matko nic nie dzwoni telefon!!!
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:46, 06 paź 2021

Do góry
Dzwonię do ciebie ale ty piszesz i piszesz nie odbierasz.
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:20, 06 paź 2021

Do góry
Milus Wrocław równie przepiękny jak Twój ogród.

Pozdrawiam z Wrocławia

Elu, aleś ty kochana, dziękuję.
Szkoda, że nie dałaś znać, bym dołączyła, albo do siebie na chwilkę wyciągnęła
Ogród pod pliszką 12:55, 06 paź 2021

Do góry
U mnie też duże kolosy tylko okrągłe. Część już rozdysponowana robimy dżemy i mrożony później będą zimowe kremo-zupku.
Ja wolę te większe do obróbki..
Drzewa powinny z powodzeniem się przyjąć zresztą sądzi i przesadza się drzewa w październiku po opadnięciu liści aby nie musiały drzewko skierowało swoje siły na koemrzen a nie do liści. Lub wczesną wiosną.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:57, 06 paź 2021

Do góry
U mnie rozplenice miały tyle wody ile chciały i nawet więcej i też nie kwitną specjalnie. Więc to nie zależy od wody taki rok. Niektóre rośliny nie specjalnie po tej zimie rosły, kwitły. Za to hortensje nie ma ogrodu aby zawiodły. U mnie limelingi mają kwiaty jak wiadra. Pod wpływem deszczów powyginane na wszystkie strony, ale trudno coś za coś.

Irus tak u ciebie zielono jak by jesień o twoim ogrodzie zapomniała. Marcinki - przepiękny kolor. Zresztą masz dużo roślin bardzo ładnych nie będę wymienia.

Dzisiaj u nas ładna pogoda była, przesadzalam rosliny i porzadkowalam.
Już zjechałam do Wawy w poniedziałek jadę na wycieczkę z Mają więc trzeba się przygotować.

Miłej niedzieli pozdrawiam

O, to ciekawe Elu.
U mnie nieśmiało Moudry zaczyna, a już żółknie. Hortensje też nie wszystkie mi zakwitły, taki dziwny rok. U mnie na bank brak wody i nawozu.
Już powoli złoto wkracza, a marcinki fajny akcent dają. Muszę kilka przesadzić.
O, fajnie że tak działasz i jeszcze wycieczka, ja coś w tym roku siadłam na zadzie, może za rok coś się ruszę. Dzięki Elu
Ptasi gaj 21:42, 05 paź 2021

Do góry
Jestem już w domu. Wycieczka - przepiękna pogoda. We Wrocławiu byłam 30 lat temu. Jestem tym miastem oszołomiona takiego pięknego miasta w Polsce oprócz Wawy nie widziałam. WAWA jako stolica piękna (wieżowce, drapacze chmur,pałac kultury, Nowy Świat.... Wrocław to zupełnie inne miasto. Każdy budynek odnowiony z misternymi ozdobami. Miedzy niektóre wbudowane nowoczesne dopasowane architektonicznie budynki. Dom Muzyki, opera, stare Miasto, kościoły, sąd, 4,5 km fos, Afrykanarium, i tak dalej i tak dalej.
Nie potrafię tego ująć w słowach musicie tam pojechać, aby to miasto zobaczyć zachęcam wszystkich kto może pojechać.

Wszędobylskie pajace

Za drzwiami do ogrodu... 11:28, 05 paź 2021

Do góry
Aniu dziękuję za sprawozdanie. Jeszcze się dokładnie wam nie przyjrzałam wieczorem. Jestem na wsi i afotki nim się otworzą to czasu trzeba sporo. widzę ostatnia stronę piękne trawy one są piękne. Jednąknten rok nie odsląnia ich piękna jak zeszły.
Też bym chciała taka wycieczkę zaliczyć. Trawy to moje królestwo. Fantastyczna fotka ostatnia z tymi marcinkami. Trawy sterczą nie przewracają się.
Bardzo ładnie

Wycieczkę planuj. My byłyśmy tam już trzy razy
W moim przybywa trawiastych akcentów, nie wiem jak się pomieszczą jak się rozrosną
Teraz jeszcze cieszą ostatnie różyczki:

Ogród w Klein Kottorz 08:11, 05 paź 2021

Do góry

Jaki on cudowny.
Grzesiek jak się dowie, że ma kopać trawe i dla mnie to zrezygnuje. Musisz go dobrze podlać i wtedy korzeń namiękna.
Wiosna jak dzieliłam swoje to syn wykopał i później dzieliliśmy piła szablasta na skumulator. Danusiu dobre narzędzie zobacz sobie może ci się przyda.

A jaki masz miskant przy schodach.
Klonik bardzo ładny nie ważne, że drzewo podrożało ważne, że rosnie. jeszcze jakaś róże kupiłaś?

Jak tylko znajdę trochę czasu to przyjadę i spróbuję go wykopać, dla Ciebie Elu tez
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:22, 04 paź 2021

Do góry
Milus Wrocław równie przepiękny jak Twój ogród.

Pozdrawiam z Wrocławia
Ptasi gaj 21:12, 04 paź 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Tez tak sucho u ciebie?U mnie od wiekow nie padalo.A na rabatach tak sucho, ze nawet krzewy zwieszaja liscie.

Nie Kasiu u nas ziemia bardzo namoczoną. Cały wrzesień co drugi dzień lało. Musiałam pompować wodę za studzienek aby nie przebierały

Ale jestem dzisiaj na południu Polski we Wrocławiu cudowna pogoda. Tutaj bardzo sucho trawniki wyschnięte liści zołtych na drzewach tez więcej.
Wrocław cudowny byłam tutaj 30 lat temu wcześniej tylko przejazdem. Zwiedziliśmy dzisiaj Afrykanarium i Katedrę, Hale tysiąclecia obok fontanny.
Jestem zachwycona Wrocławiem jutro Starówka.

Widziałam dzisiaj przepięknego platana ok 200 lat mam foty w aparacie.

Milusia przepiękne miasto masz po sąsiedzku.

Miniatura katedry wrocławskiej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies