Ciesze się, że ci się podoba No mam patyczek teraz, jak się nie uda to wiosną jeszcze jeden wezmę, może załapie, bardzo bym chciała. Jak zrzucę fotki z aparatu to pokaże o jakiego chodzi, ale póki co jeszcze nie pokazałam tych co już w kompie mam
Hibiskusy Sylwia rozmnazamy z 10 cm patyczkow i to wiosna a caly rok mozesz rozmnozyc przez podklad. Ja tak robilam mamie i tesciowej i ona ma teraz caly zywoplot z hibiskusow i ladnie jej rosna. I te z podkladow juz pogonily wzrostem te pierwsze rosliny.
A te brzozy i budleje to hicior roku na ogrodowisku no gratuluje wyczucia i koloru i polaczenia.
Witam wszystkich,
proszę o poradę w sprawie brzozy dorenboos. Jakiś miesiąc temu miała porolowane liście (podlalam kohinorem). Po powrocie z urlopu stwierdzam że brzoza nie wygląda lepiej. Liście ma w plamy, miejscami podsuszone, niektóre z dziurkami jakby powygryzane przez jakiegoś szkodnika, a na spodzie jednego z liści znalazłam skupisko jakby jajek biało-srebrnego koloru. Między niektórymi liśćmi rozpięte są pajęczynki.
Proszę o poradę co może "zjadać" moją brzózkę i czym gada przepędzić by uratować drzewko?
Czym odżywić drzewko, by miało siłę do walki ze szkodnikami?
W upały jest podlewane.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
Aneta
u mnie też brzozowa idzie do zmiany - sadziłam rośliny na słoneczne stanowiska, a teraz brzozy tak porosły, że mam tam regularny cień to i rośliny takie muszę tam umieścić.
Drzewa się rozrosły to i zacienienie się zrobiło, bardzo fajny zestaw roślinek tam planujesz jeszcze ci powiem, że roślinki wszystkie od Ciebie mają się dobrze i nabierają masy buziaki i dzięki
Można kiedyś krokami sprawdzić, ale tam też inaczej to wygląda, bo pod nimi nic nie rośnie, a poza tym gałezie mają do dużej wysokości podkrzesane.
Czekam na wrzesień i będę wymieniać nasadzenia pod brzozami, bo całkiem się tam warunki zmieniły, brzozy urosły i jak kiedyś było słońce to teraz jest cień.
Pójdą tam hosty, paprocie, jarzmianki, zawilce a rozplenice, berberysy i kule buksowe przesadzę w miejsca, gdzie będą lepiej widoczne i łatwiej będzie im żyć.
Dlatego wolę zapytać bo masz z tym już doświadczenie i wiesz co byś zmieniła,a Twoja brzozowa cudo, wiesz, że mi się bardzo podobała mnie chyba też zmyliło to, bo wydaje mi się, że u Kapiasa jak byliśmy to te brzozy właśnie były bardzo blisko posadzone w tym zagajniku, dzięki
nie zauważyłam różnicy muszę przyznać. Zaczęły mnie więcej wszystkie równo, z tym, że ich rozrost jest jakby opóźniony. Moje Doorenbosy ruszyły dopiero od około miesiąca, jeśli chodzi o nowe gałązki gałązki