Witaj ! Dziś zmierzę i Ci podam, ale od razu zastrzegam że ja to sie nie znam Najlepiej jakbyś zapytała bardziej doświadczonych dziewczyn, np. Polinka ma u siebie w ogrodzie graby i może ona Ci doradzi.
Wyznaczając odległość musisz wiedzieć jak je będzie prowadzić, czy będziesz je cięła, czy pieniek bedzie podkrzesany od dołu, czy kupisz okazy jednopniowe czy wielopienne.
Robinia kupiona jeszcze przed czasami czytania ogrodowiska - teraz bym jej do sibie do ogrodu nie posadziła. Po pierwsze rośnie w złym dla niej miejscu - za blisko siatki, po drugi urosła jak diabli i cieniuje mi rabatę, a po trzecie poczytałam o kłopotach jakie pojawiają się po jej wycięciu - liczne odłogi ciągle odrastające. Z tymże ja mam egzemplarz szczepiony i nie wiem czy w moim przypadku po wycieciu też pojawią się odłogi.
Moja ma sporo miejsca i nawet jak da cien to w przypadku mojego ogrodu dobrze bo mam za duzo slonca . Zależy też jaka odmiana moja to jakaś mniejsza baby wiec chyba problemow z nia nie będzie jak z taka zwykla.