Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Lecę w kulki... 23:46, 14 sie 2012

Do góry
No ja też nie wiem.
Ania jak TY to tak ogarniasz, że masz tylko beż, biel, zieleń i tawuły ? Nie potrafiłabym się zdecydować na 3 kolory. Palenisko mi się spodobało. Było już w szczegółach?
Ogrodomania Oli 20:11, 14 sie 2012

Do góry
Eh masz wszystkie moje ulubione rosliny
I tawuły, które też są niezawodne. Soczyście zielone poduchy!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:06, 14 sie 2012

Do góry
Hej Kasiu!
tak, wszystko urosło, i to praktycznie w 1 rok!
Z tamtej rabaty muszę usunąć włókninę i wysypać ją korą. I kilka kulek przenieść w prawo na rozchodnikową, a w ich miejsce posadzić wysokie trawy. Tyle że ciągle nie mogę znaleźć w kolicy trzcinników Karl Foerster... może w niedzielę z Krysią na kiermaszu trafimy. W sumie 1 popołudnie i robota skończona, ale póki nie mam traw nie ruszam... wolałabym w necie nie zamawiać, ale w końcu pewnie będę zmuszona. No i zamówiłam 20 dużych czosnkowych kulek na tę rabatę - między trawy
Tawuły tnę podobnie do Richiego, tyle że czekam zwykle aż zakwitną (jednak) - Richie tnie przed kwitnieniem. I częściej - na pewno...
pozdrówka
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:28, 14 sie 2012

Do góry
Karolinko, wreszcie pokazałaś nam swój ogród w szerszej perspektywie! niezły masz busz rośliny się porozrastały, a to miejsce gdzie rosną Umbra, to już totalnie nie do poznania a co chcesz zrobić z tą rabatą przy wejściu? jeśli chodzi o te żółte tawuły (chyba?), to widziałaś jak rosną i jak je tnie Richie w Wysowej? albo jak u Ani (Lecę w kulki)?
Masz tyle pięknych roślin już, że spokojnie można już zrobić porządek z tą rabatą
Pozdrawiam
Warmińskie dylematy 20:45, 13 sie 2012

Do góry
Witaj Megi Przeczytałam Twój wątek od A do Z Tworzysz piękny ogród. Z radami Ogrodowiczan popełnisz mniej błędów. Ważna jest okolica w której sie mieszka. czy Twoje nasadzenia już zimowały? Ja po pierwszej zimie wyrzuciłam bardzo dużo roślin, bo okazało się, że na Podlasiu niestety wymarzają czytałam na jednej z Twoich stron, że chcesz posadzić derenie między rh. Zdecydowanie odradzam. derenie, to bardzo duze krzewy, szybko sie rozrastają. Może lepiej posadzic tawuły? Jest wiele ciekawych odmian i są bezproblemowe
Lecę w kulki... 17:01, 12 sie 2012

Do góry
Niemałe ilości stron miałam do nadrobienia, ale warto było!!! Zdjęcia wakacyjne urocze - jak zawsze w Twoim wykonaniu i piękne miejsca pokazujesz, budowle, rabaty - jak z folderów reklamowych
A ostatnie cięcia - niezłe, niezłe Narzędzie na przedostatnim zdjęciu przyprawia o dreszczyk grozy Moje tawuły i hakuro cięte ok.1,5 miesiąca temu znów tego wymagają...
Ale najbardziej urzekły mnie refleksje na temat ogrodu, "niewolnictwa" i odpoczynku....... Sama prawda! Wprawdzie odpoczywam teraz od ogrodu z przymusu, ale może dzięki temu nabiorę trochę dystansu...
Buziol Aniu!
Mallwinkowo 23:49, 10 sie 2012

Do góry
mallwinka napisał(a)
Witam

a tu roślinki wszystkie z mojej działki. podzielone hosty, za nimi tawuły , mizerne teraz ale moje własnoręcznie wyhodowane, w przyszłym roku mam nadzieję nabiorą okazałości.

Malwinka pięknie!
najważniejsze, że własnoręcznie wyhodowane powinnaś być dumna z siebie!!!!
rozrosną się na 100%
pozdrawiam
Nasz mały raj na ziemi :) 18:05, 10 sie 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Ale foty wklejasz .... są piękne jak do katalogu kulinarengo aż się głodna zrobiłam ..... i co z rabatką ? poszerzyłaś czy jeszcze nie ?

Dziękuję ale do katalogu to im jeszcze duuuuużo brakuje Fasolkę to i ja bym już zjadła a tu narazie same kwiatki... To wszystko przez te myśli o sprzedaży... Mieliśmy wogóle nic nie sadzić... ale byłoby szkoda... Przecież to same pyszności...

Syla rabatka jeszcze nie gotowa... Przez ostatnie dni szalałam w warzywniaku żeby można było Wam co nie co pokazać i popieliłam te rabaty co już mam bo chwaściska się rozpanoszyły na dobre... Muszę się w końcu za nią wziąść bo lawenda już mi przekwitła w donicy i zastanawiam się co z nią dalej robić... Przycięłam... Wypuściła nowe pędy... tylko czy szoku nie dostanie jak ją teraz będę przesadzać... Wybieram się do Pisarzowic na zakupki. Potrzebuję tuje żeby się osłonić i myślałam żeby może kupić tawułę... Tylko ile? Myślisz że trzy wystarczą? Reszta lawendy chyba dopiero w przyszłym roku...

To wszystko zależy jak duża ma być ta rabatka - ja bym się zdecydowała na 5 szt tawuły - będą cięte w kuleczki ...... lawenda wysadzona do gruntu nie dozna urazu , zapewniam tylko mocno podlej dołek ......

Sylwia nie wiem czy wejdzie tam 5 tawuł... Zależy jakie będą kulki Jak zrobię rabatkę to ją pomierzę i wtedy zobaczymy
Nasz mały raj na ziemi :) 07:49, 10 sie 2012

Do góry
siaaska napisał(a)

Ale foty wklejasz .... są piękne jak do katalogu kulinarengo aż się głodna zrobiłam ..... i co z rabatką ? poszerzyłaś czy jeszcze nie ?

Dziękuję ale do katalogu to im jeszcze duuuuużo brakuje Fasolkę to i ja bym już zjadła a tu narazie same kwiatki... To wszystko przez te myśli o sprzedaży... Mieliśmy wogóle nic nie sadzić... ale byłoby szkoda... Przecież to same pyszności...

Syla rabatka jeszcze nie gotowa... Przez ostatnie dni szalałam w warzywniaku żeby można było Wam co nie co pokazać i popieliłam te rabaty co już mam bo chwaściska się rozpanoszyły na dobre... Muszę się w końcu za nią wziąść bo lawenda już mi przekwitła w donicy i zastanawiam się co z nią dalej robić... Przycięłam... Wypuściła nowe pędy... tylko czy szoku nie dostanie jak ją teraz będę przesadzać... Wybieram się do Pisarzowic na zakupki. Potrzebuję tuje żeby się osłonić i myślałam żeby może kupić tawułę... Tylko ile? Myślisz że trzy wystarczą? Reszta lawendy chyba dopiero w przyszłym roku...

To wszystko zależy jak duża ma być ta rabatka - ja bym się zdecydowała na 5 szt tawuły - będą cięte w kuleczki ...... lawenda wysadzona do gruntu nie dozna urazu , zapewniam tylko mocno podlej dołek ......
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:19, 06 sie 2012

Do góry
Przesadź wszystkie tam, gdzie najlepiej rosną, a na słoneczne miejsce posadź berberysy, tawuły japońskie, jaśminowca, weigelę. Spróbuj z hortensją bukietową, nie ogrodową, odmiany polecane przez Ogrodowisko Limelight, Silver Dollar. Phantom.

Więcej o hortensjach tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

i o cięciu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/132-wiosenne-ciecie-w-ogrodzie

Jaśminowca tniemy po przekwitnięciu, teraz moim zdaniem już jest za późno.
Derenia tniemy bardzo wczesną wiosną zanim wypuści liście.
Trawy w założeniach publicznych 21:37, 05 sie 2012

Do góry
Moda,moda, traw przybywa i dobrze, bo są piękne.
Ośrodek "Nad Borkiem" w woj. Lubuskim, powiat Krosno Odrzańskie, gmina Gubin. Usytuowany nad jeziorem Borek, 1 km od wsi Kosarzyn . Teren ośrodka widać świeżo obsadzony i zagospodarowany. Czysto i miło.Nasadzenia to głównie: trawy, lawendy, hortensje krzewiaste (czy też drzewiaste). Są też tawuły , powojniki, i kosodrzewiny. Tak jak lubi Danusia: kilka gatunków , wg mnie fajnie skomponowanych. Wszystko dopiero rośnie, ale już bardzo mi się podoba:

Ogród dla Agusi 23:58, 03 sie 2012

Do góry
W lipcu miałam nareszcie dużo czasu aby nadać oczekiwaną formę wielu krzewom po kwitnieniu poprzez cięcie.Przycinałam Rh,tawuły,berberysy,jałowce,irgę i pigwowiec.

Irgę na wprost mocno przecięłam aby nie zasłaniała jałowca/środek na wprost/.
Niestety w cieniu też sucho mimo deszczu,codzienne podlewanie bo hortensje omdlewaja w upalnym powietrzu.

Ogród w Tarnowie 23:11, 31 lip 2012

Do góry
Ryśku pięknie zaczynają wrzosy kwitnąć
a te tawuły hlip, hlip pieknie wyglądały...
Ogród w Tarnowie 23:04, 31 lip 2012

Do góry
Tawuły czekały na cięcie bo nawet kwitnące nie zbyt ładnie wyglądają

Berberys - Berberis 09:11, 31 lip 2012

Do góry
Wspaniale cięte obwódki, nie muszą być z użyciem berberysów, mogą być tawuły. Ważne aby krzewy były niskie i w odmiennych kolorach. Ciecie wykonano w poziomie i w pionie.

Dwa kolory i dwie wysokości.

Link do zdjęcia
Mallwinkowo 07:05, 31 lip 2012

Do góry
Witam
chciałam wam teraz pokazać jak ogarnełam ten kawałek z ławką, bo do tej pory troche z opuznieniem pokazywałm zdjecia. trawka juz wzeszła ma 3 tyg. ale jakoś marnie mi powschodziła.

tej georgini tu nie bedzie, ale tak miładnie wyrosła ze żal mi było ją przesadzać. niech sobie pokrółuje do jesieni a w przyszłym roku znajde jej jakiś ciekawszy kącik

a tu roślinki wszystkie z mojej działki. podzielone hosty, za nimi tawuły , mizerne teraz ale moje własnoręcznie wyhodowane, w przyszłym roku mam nadzieję nabiorą okazałości.

Brzoza w kompozycjach ogrodowych 15:39, 30 lip 2012

Do góry
Polecam hosty, żurawki, paprocie, rodgersje, lawendę, wrzosy i wrzośce plus karłowe iglaki.

Poza tym hortensje, jaśminowce, trawy (miskanty i rozplenice) turzyce konwalniki czarne, bukszpany i cisy. Magnolie, tawuły japońskie.
Dla odmiany czas na zmiany... 17:25, 29 lip 2012

Do góry
Megi napisał(a)
Ja swoje tawuły strzygę nałogowo mam ich trochę w ogrodzie, bez przycinania opanowałyby inne rośliny.
Rabata super, im więcej oglądam w waszych wątkach ciekawych zestawień, tym mniej wierzę w swoją wizję

Megi, no dajrze spokój, już masz pięknie, a bedzie jeszcze piękniej

Twój plan działnia jest dobry, u Ciebie troszkę inaczej jest, bo Ty już masz jakieś roślinki, ja nie miałam nic, więc było wsio ryba-założenie było że ma byc ładnie
Dla odmiany czas na zmiany... 16:59, 29 lip 2012

Do góry
Ja swoje tawuły strzygę nałogowo mam ich trochę w ogrodzie, bez przycinania opanowałyby inne rośliny.
Rabata super, im więcej oglądam w waszych wątkach ciekawych zestawień, tym mniej wierzę w swoją wizję
Ogród do odświeżenia 17:05, 28 lip 2012

Do góry
Korzystając z tego, że zbliża sie u nas burza i zaczyna kropić, a słońce zaszło wpadłam szybko do ogrodu i obcykałam nasadzenia z ubiegłego tygodnia nie jest to wykończona rabata, więc wszelkich uwag wysłucham i jeszcze mogę w niej namieszać
Hortensja ogrodowa jest tam tylk chwilowo, bo pod wiśnią gdzie dorastała miała ciasno ( jest z osobiście ukorzeninej ubiegłorocznej sadzonki)

większa część rabaty badziej z lewej strony

prawa strona rabaty, tutaj mam zamiar miedzy żurawkami, a pęcherznicą diabolo dosadzić jeszcze dwie tawuły i ścinać je w kulę

obok docelowego stożka ( kiedyś na pewno dam radę go uformować) bukszpanu mają być bukszpanowe kule, a lawendę przesadzę na lewą stronę stożka

a tutaj cała rabata, w której brakuje traw - nie dostałam ich w najbliższym CO, muszę więc jechać dalej

W centralnym punkcie wkopałam Berberys Thunberga 'Atropurpurea, ale po wkopaniu przestał mi się tam podobać Może jak dosadzę kilka Berberysów Thunberga 'Admiration' (jak radzi Agata) ten punkt nabierze wyrazu
Brakuje mi jeszcze koncepcji na wypełnienie rabaty, w linii pomiędzy żurawkami, a bukszpanem, tymi berberysami no i miskantami, które będą z tyłu rabaty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies