Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:18, 15 wrz 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
O rany ale sie usmiałam czytając, że też ja nie wiedziałam że wy tez sie wybieracie do Kutna ....
Dopiero po południu na wizji lokalnej dwóch ogrodów naszej Pani Przyrody - mariolki dowiedziałam sie że mieliście tez tam dotrzec.
Szkoda ze sie nie spotkaliśmy

Spotkałyśmy sie natomiast z Donia - tez z O., ale na momencik tylko bo oni buszowali w Kutnie od rana jako ze oprócz róz kutno słynie z sobotniego targu staroci, niezmiernie ciekawego i bogatego, odbywa sie on zawsze wczesnie rano i własnie Donia ze swoja ekipą od tego targu zaczęła swój dzien w Kutnie.

Mnie w porównaniu z ubiegłym rokiem brakowało na tegorocznym świecie róży większej ilości stoisk z "rasowymi" rozami - w ubiegłym roku były one zgromadzone obok Domu kultury stad i wybór licencjonowanych róz był wiekszy. Kupiłam w ub roku tam własnie swoja ascot i chippendals.

Wystawa kompozycji florystycznych i w ubiegłym i w tym roku mnie zachwyciła, mogłabym tam zamieszkac wsród tych róz.....choc rzeczywiście na parterze te w wazonach były troche "wymeczone".
( tu jest link do naszej realcji z ubiegłorocznej wystawy: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3774-swieto-rozane-ogrod-przy-lesie-i-inne-wrzesien-2013)
Moje zdjecia z tego roku powklejam jak mój komputer domowy mi narawią.. Póki co ogladam i czytam z przyjemnością relacje innych.

W tym roku moim łupem padła róza nostalgia (z gołym korzeniem za całe 5 zł) oraz róza angielska ....zapomniałam nazwy ale sprawdze w domu ... podobna do mousted. Za to nasza kolezanka Kasia Luiza - która nie ma swojego watku ale udziela sie na O - kupiła własnie ta księżne Monaco - sliczna jest , naprawde.......

Ja u waszego znajomego pana trawkowego nabyłam tez w kolorze purpury miskanta purple fall.........ma byc czerwony jak rozplenica rubrum i nie wymarzac jak miskant...zobaczymy.
Dzieki za relacje i foty !

zeszłoroczną relację znam na pamięć ... a Wasz marsz triumfalny z łupami śni mi sie po nocach ... Małgosiu mi bardzo brakowałao stoisk z różami i to dla mnie porażka organizatora ... może nie było wielu takich fariatek jak ja i Kasia (że o Przemko, który się zgodził nad doteleportować na miejsce nie wspomnę ) ale my liczyłyśmy na poważne łupy ... a łupów nie było ... tego kalibru na jaki się szykowałyśmy ... ale nawet bez róż wracałyśmy pełne wrażen i o wiele obrazów w pamięci bogatsze ...

a my ... Małgosiu my jak się już freszcie spotkamy to chyba musimy to przegadać
Początki w Kruklandii 17:15, 15 wrz 2014

Do góry
Kostrzewa i właśnie nie wiem co

Carex ptasie łapki

Carex gold fountains

Tatarak

Miskant ML

Miskant Rotsilber

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:26, 15 wrz 2014

Do góry
Wracając do projekciku mojej narożnej rabaty

1. Hortensje Limelight. A może Silver Dollar?
2. Śliwa wiśniowa.
3. Turzyca buchanani 3 sztuki
4. różowe wrzośce
5. żółte wrzośce
6. turzyca evegold, albo runianka
7. berberys Bagatelle lub admiration cięte w kulki
8. miskant Variegatus x3
9. bergenie

zmieniłam żółtą bażynę na wrzośce o żółtych igiełkach, a kwitnące wiosną na biało, odmiana Golden Starlet, bo mają chociaż dekoracyjne kwiaty w odróżnieniu od bażyny

natomiast skoro będzie już tego żółtego trochę, zamienię turzyce evergold chyba na runiankę, będzie zimozielona i tymczasowo wypełni przestrzenie pomiędzy niedużymi jeszcze hortensjami

no i zastanawiam się czy hortensji nie zamienić na Silver Dollar
Ogród na glinie 13:23, 15 wrz 2014

Do góry
Wracając do projekciku mojej narożnej rabaty

1. Hortensje Limelight. A może Silver Dollar?
2. Śliwa wiśniowa.
3. Turzyca buchanani 3 sztuki
4. różowe wrzośce
5. żółte wrzośce
6. turzyca evegold, albo runianka
7. berberys Bagatelle lub admiration cięte w kulki
8. miskant Variegatus x3
9. bergenie

zmieniłam żółtą bażynę na wrzośce o żółtych igiełkach, a kwitnące wiosną na biało, odmiana Golden Starlet, bo mają chociaż dekoracyjne kwiaty w odróżnieniu od bażyny

natomiast skoro będzie już tego żółtego trochę, zamienię turzyce evergold chyba na runiankę, będzie zimozielona i tymczasowo wypełni przestrzenie pomiędzy niedużymi jeszcze hortensjami

no i zastanawiam się czy hortensji nie zamienić na Silver Dollar
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 13:36, 14 wrz 2014

Do góry

Tak ładnie kwitnie krwawnik, że żal było wyrzucić przy przekopywaniu rabaty pod klonami.

Variegatus to mój ulubiony miskant.
Moja bajka 12:18, 14 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Ech Kasiu ale mnie kusi ten miskant

To koniecznie ulegnij pokusie, bo jest piękny i szybko rośnie
Moja bajka 12:15, 14 wrz 2014
Do góry
Ech Kasiu ale mnie kusi ten miskant
Moja bajka 12:04, 14 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)

Katka ja też teraz na etapie "trawkowania" Super wyglądają na rabatach,dodają takiej lekkości i zwiewności..
A ta trawa z cieniutkimi źdżbłami na trzecim zdjęciu za tym pióropuszem to cóż to takiego? Miskant ML może?
Udanej niedzieli

Tak Aniu, to Morning Light
Rozpoznawanie traw 11:32, 14 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Witam
Czy to miskant 'Adagio'? Taki miał identyfikator przy sobie.Bo doczytuję w googlach,że jest barwy zielonej.

Anulko, to Adagio. A zieleni doczekasz się w przyszłym roku Roślina w donicy męczyła się i dlatego tak wygląda.
Rozpoznawanie traw 11:15, 14 wrz 2014
Do góry
Witam
Czy to miskant 'Adagio'? Taki miał identyfikator przy sobie.Bo doczytuję w googlach,że jest barwy zielonej.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:00, 14 wrz 2014

Do góry
AnnaS

przestudiuj ten wątek, który Ci podsunęła Danusia
zobaczysz jak Ona zakłada ogród, jest aranżacja pod brzozami - wrzosy berberysy, trawy

ale mi nasuwa się również inne rozwiązanie z ogrodu zimozielonego, który robiła Danusia
świetnie rozświetliła zakątek pod dużymi iglastymi drzewami

chodzi mi o ten zakątek za Danusią koszącą trawę
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=140

nie mogłam znaleźć lepszego ujęcia
jak dla mnie przestudiuj oba wątki

tło z tuj, jasne liście to derenie Cornus alba "Ivory Halo"
potem miskant Variegatus a z przodu choiny Jeddeloh, ale nie muszą być one, mogą być inne kuliste iglaste np świerki, dalej wrzosy, wrzośce

tak że proponuję poszerzenie rabaty
ale nie polecam dokupowania wrzosów, bo zwykle wymagają szybkiego posadzenia, przerośnięte korzenie w doniczkach powodują, że szybko w nich marnieją
no chyba że zapadną szybkie decyzje co do kompozycji i nastąpią szybkie działania, to wtedy dokupić takich samych i powiększyć ich poletka, przygotować przepuszczalną, kwaśną glebę, najlepiej troszkę podwyższoną i sadzić
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:51, 14 wrz 2014

Do góry

Anulko, to jest miskant Adagio
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:37, 14 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Asiu czy Twój miskant 'Adagio' ma białe podłużne paseczki na każdym liściu? Czy jest takiej jasnozielonej barwy? Mam zagwozdkę czy on to on
Pozdrawiam

Miscant Adaggio ma przez środek podłużny jasny pasek http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Miscanthus%20sinensis%20%27Adagio%27&lang=1
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:33, 14 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Asiu czy Twój miskant 'Adagio' ma białe podłużne paseczki na każdym liściu? Czy jest takiej jasnozielonej barwy? Mam zagwozdkę czy on to on
Pozdrawiam

Anulka,
ten miskant ma delikatne podłużne paseczki.
Wstaw zdjęcie tego miskanta to go rozpoznamy.
pozdrawiam
Moja bajka 09:30, 14 wrz 2014
Do góry
Katkak napisał(a)
kocham te trawki

Katka ja też teraz na etapie "trawkowania" Super wyglądają na rabatach,dodają takiej lekkości i zwiewności..
A ta trawa z cieniutkimi źdżbłami na trzecim zdjęciu za tym pióropuszem to cóż to takiego? Miskant ML może?
Udanej niedzieli
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 09:23, 14 wrz 2014
Do góry
Pozdrawiam
Nieforemny ogród na przodzie 09:12, 14 wrz 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
witam nocnie
jak nazywa się ta trawka wysoka w paski?

Iwonko to miskant zebrinus - rozrasta się u mnie bardzo ładnie tylko co roku go przesadzam i dzielę więc nie może pokazać się w pełnej okazałości
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:36, 13 wrz 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
popcarol doczytałam że carex evergold i buchanani są zimozielone
czyli wiosną będzie łyso tylko po ścięciu hortensjii i miskantów, czyli to średnie piętro; no i 3 kulki berberysowe bezlistne zostaną
chyba nie jest tak źle z tą zimozielonością
zielone tło żywotników, liście bergenii, żółte i brązowe turzyce, wrzośce i bażyna. Nie bardzo mam co zamienić na runiankę. Wrzośce zakwitną, szkoda usunąć, bażyna da żółty kolor, kulki berberysowe muszę koniecznie mieć, a miskant variegatus czy hortensja jest nie do zastąpienia. No chyba że brakuje tu zielonego koloru?

Jeszcze mam wątpliwości co do kolorystyki, czy jest ok. Może Danusia zajrzy...

O runiance myślałam POD hortensjami - jak zostaną z nich łyse badyle, to chociaż najniższe piętro będzie zimozielone. Więc nie zamiast, a oprócz
Cis - Taxus 22:07, 12 wrz 2014

Do góry
Aga napisał(a)
Cisy sa dwa forma kolumnowa przed nimi jest pas żurawek bordowych i brakuje tylko trawy zastanawiam sie nad miskantem miskant variegata czy miskant morning light.Dodam jeszcze ze naprzeciw tej rabaty znajduje sie rabata z cisami ale ciemnozielonymi kolumnowymi i tam jest miskant varengiata.

bez zdjęć ciężko coś radzić
sugeruję zadać pytanie w dziale dotyczącym projektowania
Cis - Taxus 21:54, 12 wrz 2014

Do góry
Cisy sa dwa forma kolumnowa przed nimi jest pas żurawek bordowych i brakuje tylko trawy zastanawiam sie nad miskantem miskant variegata czy miskant morning light.Dodam jeszcze ze naprzeciw tej rabaty znajduje sie rabata z cisami ale ciemnozielonymi kolumnowymi i tam jest miskant varengiata.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies