Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Rododendronowy ogród II. 19:01, 17 paź 2012

Do góry
Bożenko,zauroczona kolorem w Twoim ogrodzie donoszę,że u mnie przebarwiły się tylko kalina,borówki amerykańskie,i azalie.......nic to w porównaniu do Twojego klonu,a później bukowego tła.
Zdjęć nie robiłam,bo aparat w domu,a ja jeszcze za kozakami po miedzach łaziłam,wolałam nie mieć dodatkowego ciężaru. Spacer po opłotkach udany....2 prawdziwki seledyny,i 8 kozaków 3 czerwone ,reszta babki.
A jutro wyskakuję do bukowego lasu,o ile wstanę po dzisiejszej robocie ogrodowej......
została mi 1 rabata do zrobienia i szklarnia. Z rabatą się uporam szybko,ale szklarnia......muszę ją odkazić,zebrać winogronowe liście co do jednego i spalić,żeby mączniak nie miał pożywki, bo jedną łozę mi zaatakował.Trochę z tym zabawy,czekam aż liście spadną same.
Mój ogród 14:20, 14 paź 2012

Do góry
Witaj!
Kalina i róże przepiękne. A jesienne liście wyglądają na trawie cudnie. Zawsze żałuję, że trzeba je wygrabiać bo kolorystycznie uwielbiam takie zestawienia. I jeszcze jak jesień jest słoneczna, to szelest tych liści i ich pobłyskiwanie nastrajają optymistycznie.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 18:15, 11 paź 2012

Do góry
No i pierwsze w moim ogrodzie formowane bukszpany przywiezione z Pistoii
Nie miałam dla nich lepszego miejsca. Wylądowały na wejściu do najniższej części ogrodu

Tawuły japońskie 'Gold Flame' faktycznie wyglądają, jakby płonęły.

Klon japoński 'Dissectum' też się przebarwił.

Kalina japońska "Roseum' też nie potrafi się zdecydować czy jeszcze zakwitnąć czy już się przebarwiać

I generalnie zrobiło się bardzo kolorowo i jesiennie

Mój jesienny ogród 09:32, 10 paź 2012

Do góry
Witajcie dziewczyny.
Aniu, trudno powiedzieć ale na jakieś 2 tyg. komórka wystarcza mi na zimę a mam prawie półtora i jeszcze 5 wywrotek do przerobienia i całą górę obałków które na odkładałem przy mieleniu. Do wyjazdu coraz bliżej dobrze że mam dużo roboty to czas mi się nie dłuży. Samochód w końcu kupiłem ale do Ciebie się nie wyrobię, szykuje mi się kurs na białystok z towarem to zahaczę oczywiście o Biebrzę, może znów spotkam żurawie w przelocie na noclegownie. Parzyłem to ostatni rejs kanałem był tydzień temu następny za 3 lata.
Tess, EwaG. Wczoraj była dobra pogoda do robienia zdjęć a miskant wygląda teraz przecudnie to jego najlepsze dni do puki kalina nie obleci. Ewo dawniej nie zwracałem na to uwagi, teraz jak patrze na piękno jesieni to zwracam uwagę co sadzę i gdzie. Cały czas coś zmieniam pod wpływem ogrodowiska, jak większość z nas. Pozdrawiam

Ogródek mleczajki 10:41, 09 paź 2012

Do góry
Kochani, witam się z Wami i od razu proszę o rady Bo ja zielona jestem. A wygląda to tak. Mieszkamy tu od sierpnia, po całości wysialiśmy trawę na wiosnę. Właśnie skończyli nam robić ogrodzenie i kostkę. Chciałabym posadzić co nieco w przedogródku chociaż, bo na resztę funduszy brak (działka 12ar). Ale czy nie jest za późno? Może lepiej poczekać do wiosny?
Marzy mi się lawenda wzdłuż ścieżki, na rabacie pod oknem echinacea/rudbekia, rozchodnik okazały, lawenda, miskant Morning Ligt. Wzdłuż ogrodzenia szmaragdy przemieszane z krzewami takimi jak: kalina koralowa, tawuły, krzewuszki, pęcherznice, krzewy budleja...Będą to nieduże sadzonki.
A, przedogródek jest od południa.
Jak tylko fotki zrobię, to wkleję do wątku.

Rośliny, które już mam (głównie prezenty ) na razie stoją na tarasie, ale muszę już im znaleźć dobre miejsce: modrzew na pniu, 3 azalie, biała hortensja, pieris, 3 szmaragdy.

Jak Wy do widzicie?
O....! 19:37, 08 paź 2012

Do góry
marzena napisał(a)
i ...
kalina

dzika róża

irga

rącznik

Piękne zdjecia.Pozdrawiam Marzenko.
O....! 00:18, 06 paź 2012

Do góry
i ...
kalina

dzika róża

irga

rącznik
Zielony galimatias 09:16, 05 paź 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Rozczochrańce czyli będziesz przesadzać? Czy już mi się coś miesza? Bo głowa mnie okropnie dziś boli, nie kojarzę dostatecznie

Tess... yhm... wiosną chciałabym te 3 duże cisy posadzić bliżej siebie i ewentualnie docinać w stożki, o ile się uda. Teraz rosną w dość dużych odstępach - między nimi są posadzone kaliny i tawuły. Chciałam to uporządkować jakoś.. czyli
teraz jest tak:
cis - kalina + tawuła - cis - kalina + tawuła - cis
a chciałabym zgrupować
2 kaliny - 3 cisy - 2 tawuły.

O ile cisy przetrwają, bo jakoś marnie wyglądają ostatnio... nie wiem, czy je jeszcze nawozić przed zimą...?....
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:54, 02 paź 2012

Do góry
Dzisiejszy jesienny ogród...

i kwitnie kalina wonna, w ubiegłym roku też tak jakoś o tej porze, nie wiecie czy to normalny jej termin, dziwnie jakoś... ale pachnie pięknie
Mój jesienny ogród 22:15, 01 paź 2012

Do góry
Kalina śliczna wyszła jutro zrobię zdjęcie mojej trzmielinki, już taka pięknie czerwona, tylko muszę robić bez słońca bo gorzej wychodzi
Mój jesienny ogród 07:31, 01 paź 2012

Do góry
Dzięki Marti i Monte za śłiczne kwiatuchy dla Was ostatnie zdjęcie miesiąca. Kalina wyszła mi przewybornie, od razu poszła na tapetę.

Wczoraj udało mi się pokazać trochę jesiennych zdjęć z mojego ogrodu ale jajładniejsze jeszcze przed Wami, w październiku zawsze robię najwięcej, miłego dzionka bez wiatru, życzę
Ogrodnik mimo woli 23:22, 30 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)

Anusia, Twoje jakoś tak i jakoś inaczej i jakoś podobnie, zapomniane , nie znane przepięknie wyglądają, a Watanabe to kalina japońska, przypomnij nazwę tej Horti , no i oczywiście Everesta podrap za uszkiem a tu Ciebie znalazłam
Ogrodnik mimo woli - strona 959 - Forum ogrodnicze - Ogrodowisko
www.ogrodowisko.pl › Forum › Nasze ogrody › Ogrodnik mimo woli
Dajesz +1 publicznie. Cofnij
3 godz. temu – ... niestety jesienne widoki przebarwiajaca sie hortensja watanabe czy jakoś tak.. bez Miss Kim.. Słoneczniczek wierzbolistyny zwany Maryśką.

Ogród masz pokazowy i ja Ciebie za jego piękno chwalę, a Kazia za trawniczki i inne prace ogrodowe pozdrawiam weekendowo

Dziękujemy za pochwałę....... i o która horti ci chodziło???? Bo coś pokrzaczyło powyżej..... i mój zmysł nie może odgadnać o co chodzi

tą którą nazwałaś Watanabe a ten pokrzaczony kawałek ściągnęłam z wujka google

Pozdrowienia serdeczne dla Mamy
Ogrodnik mimo woli 15:23, 30 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Anusia, Twoje jakoś tak i jakoś inaczej i jakoś podobnie, zapomniane , nie znane przepięknie wyglądają, a Watanabe to kalina japońska, przypomnij nazwę tej Horti , no i oczywiście Everesta podrap za uszkiem a tu Ciebie znalazłam
3 godz. temu – ... niestety jesienne widoki przebarwiajaca sie hortensja watanabe czy jakoś tak.. bez Miss Kim.. Słoneczniczek wierzbolistyny zwany Maryśką.

Ogród masz pokazowy i ja Ciebie za jego piękno chwalę, a Kazia za trawniczki i inne prace ogrodowe pozdrawiam weekendowo

Dziękujemy za pochwałę....... i o która horti ci chodziło???? Bo coś pokrzaczyło powyżej..... i mój zmysł nie może odgadnać o co chodzi
Moje zmagania ogrodowe 11:48, 30 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
a ta kalina na Watanabe mi po listkach podchodzi

Ta z drugiego zdjęcia to ta, wcześniejsza to kalina bodnantska dawn, zdjęcia cebulek gdzieś mam, zaraz wrzucę
Ogrodnik mimo woli 23:36, 29 wrz 2012

Do góry

Mój kawałek raju II 23:14, 29 wrz 2012

Do góry
a nad w ogrodzie nad morzem kalina Roseum kwitnie
Moje zmagania ogrodowe 00:31, 29 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Obejrzałam żurawki w necie Burnishedd Bronze to żuraweczka fajne wszystkie

A moja kalina bodnantenska jeszcze się nie przebarwia może dlatego ,że rośnie w półcieniu.?
Moje zmagania ogrodowe 22:54, 28 wrz 2012

Do góry
a ta kalina na Watanabe mi po listkach podchodzi
Mój kawałek raju II 22:37, 28 wrz 2012

Do góry
Siedzę sobie dzisiaj na stołeczku i wyrywam chwaściory k. forsycji Golden Times i co widzę?..... kwiatki i świeże pączki listków a 2 dni temu robiłam jej zdjęcie bo ładnie się przebarwiają na czerwono i nic jeszcze nie było a w ogrodzie nad morzem zakwitła dwoma kulami kalina Roseum jak wrócę wkleję fotki
Ogród dla Agusi 22:17, 28 wrz 2012

Do góry
W ogrodzie traw,na końcu ogrodu gdzie zazwyczaj jest najspokojniej pozostawiłam stertę kamieni aby mogły w niej zamieszkać płazy i owady.Dobre to miejsce na ogród mchów ,powstający z wyboru roślin/ zamierzam kontynuować zamysł przyrody/.

Zasiała się kalina a niebawem dosadzę hortensję pnącą aby pięła się na ok.1,5 górkę a może jeszcze rojniki na południową stronę i jakieś trawki.Myślę,że pozostawienie takiego wzniesienia urozmaici w miarę płaski teren.

Wydaje mi się też,że będzie to dobre miejsce na założenie stawiku zasilanego wodą przesączającą sie przez skały jako takie tajemnicze miejsce na zakończenie leśnej części mojego ogrodu.Miejsce już sobie wyznaczyłam.Będzie to takie mini uroczysko pod czerwonym bukiem / już rośnie/.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies