Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:30, 27 lis 2013

Do góry
ANIU to strona właśnie południowo-wschodnia, ale w południe hosty zasłaniają wysokie tuje od sąsiada zaraz za płotem, bo moje strzygę jak na zdjęciu i latem gdy jest susza to nieustannie je podlewam.I tu właśnie myślałam na wiosnę dać korę. Tylko nie wiem co posadzić pomiędzy hostami i bukszpanikami . Ta właśnie strona z hostami nie jest tak stroma jak to co stoją donice z dragonami.
Tam gdzie donice i 2 migdałki pomyślałam że dam karmnik ościsty (str,174 u Weroniki (Bajkowy ogród Weroniki) lub floksy te niskie też jak u Weroniki ( str 168) bardzo mi się podobają. Moźe Weronika się nie obrazi. Czy może tak być ?
POZDRAWIAM CIĘ ANIU I WSZYSTKICH Z OGRODOWISKA !
Mój skromny ogródek 21:27, 27 lis 2013

Do góry
ANIU to strona właśnie południowo-wschodnia, ale w południe hosty zasłaniają wysokie tuje od sąsiada zaraz za płotem, bo moje strzygę jak na zdjęciu i latem gdy jest susza to nieustannie je podlewam.I tu właśnie myślałam na wiosnę dać korę. Tylko nie wiem co posadzić pomiędzy hostami i bukszpanikami . Ta właśnie strona z hostami nie jest tak stroma jak to co stoją donice z dragonami.
Tam gdzie donice i 2 migdałki pomyślałam że dam karmnik ościsty (str,174 u Weroniki (Bajkowy ogród Weroniki) lub floksy te niskie też jak u Weroniki ( str 168) bardzo mi się podobają . Czy może tak być ?
POZDRAWIAM CIĘ ANIU I WSZYSTKICH Z OGRODOWISKA !
Puste miejsce 08:45, 23 lis 2013

Do góry
Jestem za 2 opcją tylko nie wiem czy ten jęzor po prawej przy chodniku ma być tak wysoko. Tam miałam przejście z podjazdu na trawnik i na cały ogród [ dobrze to widać na zdjęciu na 1 stronie. Jeśli chodzi o miejsce gdzie są 3 samotne iglaki po prawej to po wykopaniu ich robić tam rabatkę czy zostawić pusty trawnik? Z tych iglaków jeden to cis wysoki na 160 i na nim mi zależy bo jest ładny i zdrowy choć nigdy nie cięty. Wracając do rabaty przy tarasie naćkałam tam strasznie ale myślałam że tak będzie ładnie raz zakwitnie pięciornik potem róża, floksy i cały rok będzie kolorowo. Moje jedyne wytłumaczenie, sadziłam jak nie wiedziałam o istnieniu Ogrodowiska.
Danusiu co zaznaczyłaś niebieskimi gwiazdkami? czy to iglaki na pniu? a te pozostałe linie to co tam ma być?
Puste miejsce 17:47, 21 lis 2013

Do góry
A może w ogóle przewrót?

Na wyjściu z tarasu stożki lub kule - strażnicy.
Zwęzić te rabaty, po co takie wielkie?
Po co ścieżka z trawnika taka wąska?
bez ścieżki. Wywalić pięciorniki, nawłocie, floksy.
Wszystko co masz po kilka sztuk - pogrupować i napisz czego i ile masz.

Ogrodowe przygody 19:37, 14 lis 2013

Do góry
dziękuję za wizytę
mam kilka rabat takich powiedzmy oficjalnych czyli trzymam się w ramach ustalonych sprawdzonych roślin, ale mam też taką dziką rabatę czyli słoneczniki dalie floksy liliowce
korci mnie by jeszcze w tym sezonie dokupić kilka róż
nie wiem czy ryzykować...
Ogródek skalny 23:09, 11 lis 2013

Do góry
Witam Panieciesze sie ze nie tylko mi sie podoba Staralam sie by byl kwitnacy od wiosny do jesieni, ale faktycznie najbardziej kolorowo jest wiosna (m.in.rosliny cebulowe,zagwin, floksy,kosacce,smagliczka skalna i gozdziki) niestety niemam zdjecia,gdyz na sam koniec zimy bylam kontuzjowana i przez 4 mies o kulach chodzilam bez obcizenia nogi takze niewiele moglam zdzialac ale szkice planow ,kazdego zakatka na dzialce juz rozrysowalam to od wiosny wezme sie ostro do pracy (oczywiscie niewytrzymalabym do wiosny,ale spodziewam sie dzidziusia takze lepiej poczekam)) Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow- super strona!
sprobuje zrobic jutro jakies fotki bo mam sporo odmian rozchodnika okazalego i to one graja teraz 1 wsze skrzypce
Ogródek skalny 16:20, 11 lis 2013

Do góry
Skalniaki przewaznie najpiękniejsze są wiosną, w maju gdy kwitną floksy szydlaste czy gęsiówki. Ciekawa jestem kiedy Twój jest najbardziej kolorowy?
Pomysł na ogród 17:00, 10 lis 2013

Do góry
Mam ten sam problem (spadający śnieg) i w związku z tym rabatę bylinowo - cebulowo - trawiastą.
Wszystkie krzewy i drzewa w tym miejscu były połamane, dlatego zdecydowałam się obsadzić problemową rabatę bylinami później wymieniłam byliny na trawy.
Spadający śnieg nie szkodzi też moim hortensjom ogrodowym. Mają tak sztywne pędy, że nic ich nie łamie, ale ich wada, to przemarzanie pąków kwiatowych, przez co nie zawsze kwitną.
Tu masz moja rabatę trawiastą: z tyłu są miskanty - 3 odmiany ,
w tym jaśniejszy variegatus; z przodu rozplenice.
wersja letnia i jesienna
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=49
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=52
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=72
Za trawami sa wysokie byliny : zawilec japoński i dzielżan ogrodowy.
Ale w tym roku dosadziałam między trawy jeżówki i floksy, bo jednak było mi trochę za zielono i właśnie monotonnie.
Trawy podsadzone są barwinkiem, żurawkami i runianką.
Podejrzałam też ostatnio trawy u Any, tutaj są pogrupowane.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=853
Sam musisz ocenić czy Ci sie podoba

Spadający śnieg nie szkodzi też moim hortensjom ogrodowym. Mają tak sztywne pędy, że nic ich nie łamie, ale ich wada, to przemarzanie pąków kwiatowych, przez co nie zawsze kwitną.
Pokażę nasz ogród 21:25, 05 lis 2013

Do góry
Pod koniec lata dostadziłam między rozplenice trochę kwiatów: jeżówki, floksy i pysznogłówki, Rabata latem,tylko zielona, wydawała mi się zbyt monotonna. Ale kwiaty starałam wsadzić się dystretnie, by łebki wyglądały zza kęp traw. Mam nadzieję, że osiągnę zamierzony efekt
Koloru w ogrodzie dodają też kolorowe liście żurawek, szczególnie lubię odcienie żółci i pomarańczy, berberysy o żółtych i czerwonych liściach i iglaki w żółtym odcieniu.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:14, 04 lis 2013

Do góry
lista Ani Asc ... po weryfikacji zastosować co się zmieści ... (uwaga własna kopiarki)

Muszę sobie zrobić zestaw żelaznych roślin na kwitnące rabaty.. takie które długo kwitną, są ładne i bezproblemowe.. albo coś wnoszą do ogrodu, że bez tego to ani rusz......

[b]Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki

Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia (maj chyba jest najbardziej kwitnącym miesiącem.... inne miesiace do pięt majowi nie dorastają

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostrózki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, , firletka kwiecista, krwawnik, złocienie

lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki. goryczka jakaś tam wysoka

wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
pażdziernik - to co zaczęło we wrześniu

kocimietka już w maju ... no to bardzo ładnie z jej strony ...
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:13, 04 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)
Gierczuś - nie tylko są jeżówki... można mieć ogród i bez nich.. zwłaszcza mikro Jakby każdy miał to samo, to co byśmy oglądali na forum

Julka - a Ty skąd sie znalazłaś??? Albo gdzie sie zgubiłaś??

Muszę sobie zrobić zestaw żelaznych roślin na kwitnące rabaty.. takie które długo kwitną, są ładne i bezproblemowe.. albo coś wnoszą do ogrodu, że bez tego to ani rusz......
Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia (maj chyba jest najbardziej kwitnącym miesiącem.... inne miesiace do pięt majowi nie dorastają
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostrózki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, , firletka kwiecista, krwawnik, złocienie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki. goryczka jakaś tam wysoka

Patrzę na moja skróconą listę tego co mus z kwitnących... i się trochę uzbierało.... i mam ochotę dopisać jeszcze to i owo.. ale ... to miał być skrót... I jak się mam ograniczać????

Zwaliłam se tą listę ..... Mam nadzieję ,że praw autorskich płacić nie bedem musiała

A tak serio ... .. Dzieki ...
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:10, 04 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)

[b]Marzec
- krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki

Bardzo fajna lista,nie wymyślisz nic więcej na wrzesień ?
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:17, 03 lis 2013

Do góry
Gierczuś - nie tylko są jeżówki... można mieć ogród i bez nich.. zwłaszcza mikro Jakby każdy miał to samo, to co byśmy oglądali na forum

Julka - a Ty skąd sie znalazłaś??? Albo gdzie sie zgubiłaś??

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki

Patrzę na moja skróconą listę tego co mus z kwitnących... i się trochę uzbierało.... i mam ochotę dopisać jeszcze to i owo.. ale ... to miał być skrót... I jak się mam ograniczać????
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:24, 31 paź 2013

Do góry
To co dziś pośpiewamy?
Pozdrawiam, Bogdziu.
Ewa, mi też sie nie nudzi.

Dziś piękny dzionek, ciepło było i słonecznie. Ale ranki i wieczory chłodne. Dziś znowu jest już szron na trawie. Chryzantemę sprzed domu chowam do ganku, może jeszcze trochę postoi.

Sadziłam dziś floksa szydlastego. Dostałam w ub. roku od Elfika na spotkaniu u Kapiasów 3 sadzonki, każdą inną - fioletową, różową i w paski biało-różowe. Zdecydowałam się podsadzić nim moje tawuły Goldmound (te, które rosną przy berb. Green Carpet nad suchą rzeką). Wybrałam wersję fioletową, bo tawuły mają żółte liście i ten kolor będzie chyba najlepszy z tych co mam. Podsadziłam tylko pasem wzdłuż kostki betonowej. Stwierdziłam, że jak ma zarastać ciągle trawą, to już lepiej niech będą floksy. Zakwitną wiosną a potem będą zielone, to nie będą się rzucać w oczy. Jedną kępę podzieliłam na małe sadzonki, nie liczyłam, ale obstawiam ok. 20 szt. Niestety trochę mi zabrakło i teraz nie wiem czy dorzucić ten różowy (to akurat pójdzie w nogi cisom repandens) czy poczekać i w przyszłym roku zrobić następne sadzonki z fioletowego. Taki błahy problem, ale nie ma o czym pisać to piszę co mam aktualnie na tapecie
Starorzecze na górce 13:49, 31 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Agato (piękne zdjęcie w awatarze), pamięta się zapachy i potem próbuje odtwarzać wszystko po kolei, obraz, smak, zapach. Takie przywoływanie dawnych dni. Do dziś pamiętam zapach róż i piwonii oraz ziół.

Widząc Twój ogród takie właśnie odniosłam wrażenie - przywoływanie sielskich obrazów z przeszłości prześwietlonych słońcem (trochę tak jak na moim awatrze; jak się w słoneczny dzień zmruży oczy, to wszystko rozpływa się w świetle: kolory, obraz, dźwieki i zapachy dopełniają całości; tak widzę to, co robisz u siebie).

Twoje ule, ach Twoje ule malowane! Dawno nie zaglądałam, muszę koniecznie.
A jak floksy? Przesadzałas w końcu, przyjęły się ładnie?
Pszczelarnia 08:48, 30 paź 2013

Do góry
Ewa, dobrze że sadzisz gęsto te byliny, bo to chroni przed plewieniem . Robi się to porządnie tylko na wiosnę, tak w maju, jak jeszcze rośliny duże nie wyrosną, ale chwasty tak, a potem tylko trochę w przerwach, na brzegach, gdzie najwięcej światła. Chwasty które wyrastają między rozrośniętymi roślinami są rachityczne, wyciągnięte i łatwo je usunąć, korzenie mają wtedy marne.
U mnie w kilku miejscach mam na brzegach rośliny niskie, zadarniające - macierzanki, goździki niziutkie, floksy szydlaste, rozchodniki i między nimi wyrasta mi niestety skrzyp, który trzeba usuwać dwa razy. Ale u Ciebie rośliny są większe, więc chyba nie będzie tego problemu.
Pszczelarnia 22:17, 29 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dla Ciebie wszystko. O ułożeniu jeszcze nie ma mowy. Będą korekty. Wysadziłam tony kamieni (zdjęcie poniżej widać kamienie na składowisku), wszystkie drzewa (jeszcze jedno zostało), krzewy (3 derenie, 3 azalie, 6 berberysów 'Admiration', 3 sosny, 3 rh repandensy, 3 berberysy 'Juliane', 3 irgi, 5 cisów, 1 żylistka), wszystkie trawy, róże, kwiaty - było tego setki.
I wsadziłam: szałwie, trawy, łubiny, kosaćce, floksy, pysznogłówki, jeżówki, maruny, rozchodniki, sasanki, róże, ostróżki, przetaczniki, bodziszki (2 gatunki), jarzmianki, sadźce, krwiściągi i chabry, zawilce (2 gatunki), nawet penstemony te wysokie i agastache. Trawy (rozplenice, seslerie, miskanty). Wszystko w większych ilościach. Czekam aż plecy rabaty (cisy) urosną. Już je widać, szybko zleci.

O matko! ALe długa ta lista! Ciekawa jestem efektów. Bardzo ciekawa.
A to na zdj. co pokazujesz to też nowe, prawda? Jaką różę tam masz? Tylko nie mogę dojść, z której to strony. WYgląda, że od tego tarasu, przy którym rosła magnolia, ale tam widzę świerk na zdjęciu i już nie wiem
Pszczelarnia 21:11, 28 paź 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Pszczółko, wypatrzyłam, że rabatki się jednak zmieniły. Pochwalisz się co tam posadziłaś i jak to ułożyłaś?

Dla Ciebie wszystko. O ułożeniu jeszcze nie ma mowy. Będą korekty. Wysadziłam tony kamieni (zdjęcie poniżej widać kamienie na składowisku), wszystkie drzewa (jeszcze jedno zostało), krzewy (3 derenie, 3 azalie, 6 berberysów 'Admiration', 3 sosny, 3 rh repandensy, 3 berberysy 'Juliane', 3 irgi, 5 cisów, 1 żylistka), wszystkie trawy, róże, kwiaty - było tego setki.
I wsadziłam: szałwie, trawy, łubiny, kosaćce, floksy, pysznogłówki, jeżówki, maruny, rozchodniki, sasanki, róże, ostróżki, przetaczniki, bodziszki (2 gatunki), jarzmianki, sadźce, krwiściągi i chabry, zawilce (2 gatunki), nawet penstemony te wysokie i agastache. Trawy (rozplenice, seslerie, miskanty). Wszystko w większych ilościach. Czekam aż plecy rabaty (cisy) urosną. Już je widać, szybko zleci.

Biały domek pod lasem 20:31, 15 paź 2013

Do góry
Mnie się też wydaje, że jesień w tym roku bardziej kolorowa. Może dlatego, że u nas niewiele przymrozków było, mało liści spadło, a teraz się ślicznie przebarwiają.

Rabatka bardzo urozmaicona. Dobrze, że pytasz, zapiszę, bo sama zapomnę co tam jest.
Obwódka z żurawki różowej (nazwy nie zapisałam ) i przywrotnika. (Jeśli chodzi o nazwy odmian, to wolę zakupy w sklepach internetowych, wtedy mam nazwy na papierze i nie zapomnę )
Patrząc od lewej będą - niezapominajki, pomiędzy nimi tulipany Purple Prince na wiosnę, a potem czosnki Sphaerocephalon powinny się pojawić. Potem jest dużo krwawnika, między nim dwie kępy duże miskanta Morning Light. Na tyle dalej są floksy - biało różowe, potem przerwa na krwawnik i znów floksy - białe. Przed nim przetacznik. Potem rozchodnik a między nim Malus Ola, przed rozchodnikiem żurawka Melting Fire - trzy sadzonki z jednej zrobiłam. Potem już przywrotnik, między którym się pojawią wiosną tulipany Queen of night. Między rozchodniki poszły krokusy, mam nadzieję, że zdążą zakwitnąć zanim je reszta zasłoni.
W centralnym miejscu jest duża kępa trawy - Eragrostis spectabilis (Miłka okazała). Widać ją na zdjęciach powyżej za rozplenicą. To chyba nie jest dobry czas na przesadzanie traw, ale nie mogłam się oprzeć i poszła
Przed nią jeszcze jest miejsce, zastanawiam się czy dać więcej krwawnika, czy coś innego Może trawki jakieś niższe. Dziś już za ciemno było i tak na dokończenie.
Rabatka była przemyślana wstępnie, ale zmian spontanicznych nie zabrakło. Może to niezgodne ze sztuką ogrodniczą, ale mnie takie eksperymenty sprawiają tyle przyjemności, że nawet wizja przesadzania za rok mnie nie odstrasza
Miało być plamami, bo nie lubię prostych rzędów, kwadratów i zbyt dużo symetrii itp w moim ogrodzie.
Będą plamy?
Zapomniałam napisać, że w tle ma być pęcherznica o zielonych lisciach - tam są trzy, kolejne, choć małe na razie czekają na dosadzenie. Liczę na szybkie zielone tło
O....! 20:05, 15 paź 2013

Do góry
Debra, no różne rośliny tu są, po prostu wyrywałam trawę, którą początkowo porośnięta była ta piwniczka i sadziłam...
co jeszcze ?
róże The Fairy, lawenda, fiołki motylkowate, rojniki ( w tych okrągłych małych misach, ale nie tylko tam), małe mahonie, tawuły, barwinek variegata, orliki, floksy szydlaste, goździki, rogownica...i inne...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies