Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gosiniak"

Same wątpliwości 10:41, 10 gru 2012

Do góry
Dobrze, że zdecydowałaś się na projekt Danusi, ja też bym tak zrobiła. A co do żywopłotu od ulicy to nie muszą byś tuje, przejrzyj sobie artykuły jeśli jeszcze nie czytałaś, może coś wymyślisz. Najlepiej jakby był zimozielony, ale np. z czerwonego berberysu też by dobrze wyglądał.
lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu
Pozdrawiam
Popówek 17:52, 09 gru 2012

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Witaj, masz już troszkę roślinek, wrzosowisko bardzo fajne a ogród duży, więc jest o czym myśleć i co planować. Pochwal się jak coś tam wydumasz. Lista zakupowo- wiosenna rozpoczęta, tak trzymać. Z powojników mogę polecić Arabellę z grupy bylinowych, gdybyś potrzebowała takiego bardzo wytrzymałego i nie pnącego- płoży się po ziemi i może zadarniać. Kwiaty ma mniejsze od tych z grupy wielkokwiatowych, ale za to kwitnie nieprzerwanie i ma masę kwiatów od wiosny do późnego lata i jest całkowicie bezproblemowy. Jeśli byś była zainteresowana to mogę wstawić zdjęcie, ale to tylko taka luźna propozycja. Nie chcę zaśmiecać twojego wątku. Planuj dalej. pozdrawiam

dziękuję za odwiedziny arabellę mam, była kupiona jako jedna z pierwszych powojników u mnie - niestety, coś mi chorowała i nie wiem jak przetrwa zimę
Igiełkowy ogródeczek 14:41, 09 gru 2012

Do góry
Ewelinko- też mi się tak wydaje, że to dobra zmiana, tym bardziej, że dalej jest też kora pod szmaragdami, w ten sposób tworzy się jedna całość.
Kasiu- wielkie dzięki za pochwały
Nieszka- te czerwone drzewka to śliwy wiśniowe, tylko nie pamiętam, która odmiana, tnę je mocno 2 razy do roku, żeby się zagęszczały i nie były takie wielkie. Szczerze to nie spodziewałam się, że będą tak szybko rosły. Mam ich jeszcze więcej, ale reszta jest szczepiona na pniu. Danusia je poleca, więc tym bardziej się cieszę, że dobrze wybrałam. Faktycznie są bezproblemowe i długo trzymają liście. Co do świerków nie wiem czy widziałaś, ale Danusia napisała artykuł o cięciu iglaków. Ja swoich też jeszcze nie cięłam, bo w pierwszym roku praktycznie stały, dopiero w drugim się rozbujały. W 2013 będę je cięła- tak jak pisała Danusia przed ruszeniem wegetacji przewodniki, a później można jeszcze uszczykiwać młode przyrosty o połowę, tak samo robię z kosodrzewinami, ale to już więcej zabawy. Moja sąsiadka jeszcze 2 tygodnie temu cięła swoje dorosłe świerki, robi to chyba od wielu lat, bo są bardzo gęste i zwarte. Tak je pociachała, że ja teraz z czubka takiego świerka zrobiłam sobie choinkę na zewnątrz, więc chyba im to cięcie nie szkodzi, a jeśli się nie ma zbyt dużo miejsca staje się koniecznością.
Ogródek Goniak 14:13, 09 gru 2012

Do góry
Fajnie to wykombinowałaś, widać altana może mieć wiele zastosowań, w zależności od pory roku
Ogródek Goniak 12:59, 09 gru 2012

Do góry
Ładne te zimowe krajobrazy, wpadaj częściej.
Dzięki za radę co do sośnicy.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 12:56, 09 gru 2012

Do góry
Ja również pochwalę robótki, lampion i wianki bardzo ładne, widzę że domek masz już udekorowany na święta, czy jeszcze coś przybędzie Pozdrawiam, będę zaglądać jak ci idą prace na wiosnę w ogródku.
Igiełkowy ogródeczek 12:41, 09 gru 2012

Do góry
Dziękuję wszystkim, aż się chce robić jak takie pochwały.

A teraz ciąg dalszy mojej relacji ogródkowej. Pierwszą rabatkę już widzieliście, pora na następne.
Strona północno- wschodnia w 2010 roku wyglądała tak

W tym roku pozbyłam się kamyczków na rzecz kory- oj było z tym roboty. Pod kamykami była oczywiście nieszczęsna włóknina, którą też zlikwidowałam. Tą zmianę wymyśliłam jesienią, bo wybieranie listków z kamyków zabierało bardzo dużo czasu, a przecież drzewka będą rosły i liści będzie coraz więcej. Tak to wygląda obecnie, niektóre kamienie zostały przeniesione.

W przyszłym roku zamierzam przenieść wszystkie kamienie z tej rabaty na inną, którą tworzę obok. Marzy mi się tam taki zawijasek bukszpanowy, jaki ma wielu z was.
Początki w Kruklandii 09:53, 09 gru 2012

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Masz bardzo elegancki ogród, kanciki, bukszpaniki, wszystko zaplanowane, tak to się powinno robić, pomału i konsekwentnie. Pisałaś u mnie, że nic nie masz, chciałaś mnie zaskoczyć to ci się udało. Masz już bardzo wiele roślin i pięknie skomponowanych, tylko jeszcze młodych, ani się obejrzysz jak twój ogród podrośnie i zdziwisz się, że to tak szybko.Wiem, że jeszcze dużo pracy przed tobą, ale się nie poddawaj, efekty już są i to znakomite. Pozdrowionka

Oj! Ale mnie podbudowałaś Dzięki!
Mnie naprawdę jakoś nie zachwyca to co mam Ale może to dlatego, że jest zima i nic nie widać?
Tak się pocieszam i mam nadzieję że wiosną trochę mnie roślinki zaskoczą
No i ruszę dalej z robotą

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:38, 09 gru 2012

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Anitko, aż mi dech zaparło taki cudny ogród. Ja ci tu dam od 200 kazałaś zaczynać, a początek niesamowity. M każe iść spać, ale jutro wpadnę obejrzeć dokładnie wszystko od początku. Pierniczki wyglądają ślicznie, może sama też upiekę, jeszcze nigdy nie robiłam. Dobranocka

Witaj Gosiu, bardzo mi miło A pierniczki wypróbuj, bo przepis naprawdę łatwy do wykonania

Buziaczki
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 00:13, 09 gru 2012

Do góry
Anitko, aż mi dech zaparło taki cudny ogród. Ja ci tu dam od 200 kazałaś zaczynać, a początek niesamowity. M każe iść spać, ale jutro wpadnę obejrzeć dokładnie wszystko od początku. Pierniczki wyglądają ślicznie, może sama też upiekę, jeszcze nigdy nie robiłam. Dobranocka
Igiełkowy ogródeczek 23:59, 08 gru 2012

Do góry
Dziękuję wszystkim za odwiedzinki.
Haniu- już do ciebie zajrzałam
Dzidka- spodziewaj się mnie i dzięki za pochwałę, ale tak naprawdę należy się dzieciaczkom, ja tylko troszkę pomogłam.
Anitko- zaraz przybędę, ale pewnie zajmie mi chwilę zanim coś napiszę, mówisz od 200, ok tak zrobię.
Popówek 23:53, 08 gru 2012

Do góry
Witaj, masz już troszkę roślinek, wrzosowisko bardzo fajne a ogród duży, więc jest o czym myśleć i co planować. Pochwal się jak coś tam wydumasz. Lista zakupowo- wiosenna rozpoczęta, tak trzymać. Z powojników mogę polecić Arabellę z grupy bylinowych, gdybyś potrzebowała takiego bardzo wytrzymałego i nie pnącego- płoży się po ziemi i może zadarniać. Kwiaty ma mniejsze od tych z grupy wielkokwiatowych, ale za to kwitnie nieprzerwanie i ma masę kwiatów od wiosny do późnego lata i jest całkowicie bezproblemowy. Jeśli byś była zainteresowana to mogę wstawić zdjęcie, ale to tylko taka luźna propozycja. Nie chcę zaśmiecać twojego wątku. Planuj dalej. pozdrawiam
Ogródek Hanusi po zimie 23:33, 08 gru 2012

Do góry
Witam serdecznie, wątku nie sposób ogarnąć, pewnie niedługo będzie następny, ale trochę poczytałam, troszkę pooglądałam i już dobrze wiem, że jesteś wyjątkowo ciepłą i przyjazną osobą z ogromną pasją i talentem pisarskim. A i jeszcze rozdajesz świetne przepisy, oj będę tu zaglądać i jak widać nie ja jedna. Pozdrawiam i miłej niedzieli
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:17, 08 gru 2012

Do góry
Piękne widoczki, a wianuszek zachwyca, jak zawsze. Szybkiego powrotu do zdrówka.
Początki w Kruklandii 23:10, 08 gru 2012

Do góry
Masz bardzo elegancki ogród, kanciki, bukszpaniki, wszystko zaplanowane, tak to się powinno robić, pomału i konsekwentnie. Pisałaś u mnie, że nic nie masz, chciałaś mnie zaskoczyć to ci się udało. Masz już bardzo wiele roślin i pięknie skomponowanych, tylko jeszcze młodych, ani się obejrzysz jak twój ogród podrośnie i zdziwisz się, że to tak szybko.Wiem, że jeszcze dużo pracy przed tobą, ale się nie poddawaj, efekty już są i to znakomite. Pozdrowionka
Wszystko o czym ... Marzysz 22:49, 08 gru 2012

Do góry
Witam cię i ja, faktycznie dzień był dzisiaj wyjątkowy, zrobiłaś cudne zdjęcia- zima na zdjęciach jest taka przyjazna Ogródek masz wyjątkowo zadbany i pięknie skomponowany. Taras wymiata, a warzywnik jaki duży, zresztą cały ogród bardzo duży to robi wrażenie. Pozdrawiam, miłej niedzieli
Trzeba zacząć wszystko od początku 22:38, 08 gru 2012

Do góry
Oj jak zobaczyłam, że z lubuskiego to od razu do ciebie przybiegłam. Masz trochę pracy, ale widzę, że zapału ci nie brakuje, a to połowa sukcesu. Jesteś na ogrodowisku, czyli interesujesz się roślinkami, a to druga połowa. Co do przesadzania bukszpanów Danusia gdzieś pisała, że łatwo się przyjmują i można przesadzać nawet duże okazy. U ciebie widzę jakby żywopłot z bukszpanu, wydaje się być cięty i gęsty. Tylko gdzie ty chcesz go przesadzić i w jakiej formie chciałabyś go mieć (kula, stożek, czy tak jak jest)?
A jeśli chodzi o studnie, to może dałoby się zlikwidować tą ścieżkę i zrobić jedną rabatę tzn. pociągnąć tą rabatkę na pierwszym planie do tej oddzielonej drewnianą palisadą. Mogłabyś wówczas posadzić coś wyższego (hortensje, drugiego rododendrona czy tak jak chciałaś miskanty) i zasłonić studnie. Pozdrawiam i będę zaglądać.
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 22:01, 08 gru 2012

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Właśnie zrobiłam, świeżutki dopiero upleciony
robi wrażenie
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 21:58, 08 gru 2012

Do góry
Dziękuję za powitanie, spotkanie w realu to musi być coś. Maje w ogrodzie oglądam i ciebie też tam widziałam
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 21:46, 08 gru 2012

Do góry
Właśnie zrobiłam, świeżutki dopiero upleciony
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies