Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi po zimie

Ogródek Hanusi po zimie

Gosiniak 23:33, 08 gru 2012

Witam serdecznie, wątku nie sposób ogarnąć, pewnie niedługo będzie następny, ale trochę poczytałam, troszkę pooglądałam i już dobrze wiem, że jesteś wyjątkowo ciepłą i przyjazną osobą z ogromną pasją i talentem pisarskim. A i jeszcze rozdajesz świetne przepisy, oj będę tu zaglądać i jak widać nie ja jedna. Pozdrawiam i miłej niedzieli
Mala_Mi 23:38, 08 gru 2012

hanka_andrus napisał(a)
Zupa krem z porów
++++++++++++++++
4 dorodne pory [tylko białe części]
2 kromki białego chleba,lub 2 czerstwe pszenne bułki,
2 litry rosołu naturalnego/ lub z kostki-zgroza/,
szklanka śmietany kremówki ,sól,pieprz,
filiżanka utartego parmezanu lub innego utartego sera,
duża łyżka masła.

Przekrojone wzdłuż białe części pora kroimy w półplasterki,cebulę siekamy i razem dusimy na maśle ,często mieszając,nie dopuszczamy do zrumienienia.W połowie duszenia dodajemy pokruszony chleb,lub bułki.PO 3 minutach dodajemy wszystko do ciepłego rosołu i gotujemy ,aż pory będą miękkie.a chleb się rozgotuje- około 15-20 minut.Zupę przecedzamy przez sito i gdy trzeba, doprawiamy do smaku,
Gorąca łączymy z ubitą śmietaną,nalewamy do bulionówek,posypujemy utartym serem,podajemy z paluszkami z ciasta francuskiego/najlepiej/, groszkiem ptysiowym /lub jakiekolwiek inne białe pieczywo,np grzanka z bagietki/

Skopiowane, zapisane i wydrukowane Paluszki z ciasta francuskiego ... chociaż pisane po polsku.... za trudne i za skomplikowane, groszek ptysiowy chyba też...... ....... ale reszta do zrobienia No to moje pory ..przyjdzie na nie pora.... Dzięki wielkie
Bogdzia 10:32, 10 gru 2012

Haniu miłego dnia i spacerków z psinką.
weronika77 11:19, 10 gru 2012

Ze spacerku przynieś brzozowe gałazki, świerkowe też...bo wciąż podglądam Twojej zapowiedzi wiankowej.Pozdrawiam cieplutko Haniu.
hanka_andrus 12:24, 10 gru 2012

Weroniko,trochę spasowałam,bo jakieś pogodowe zawirowania są,a mnie głowę rozsadza.Nie będę więc po krzakach łazić,stroik zrobię z tego co znajdę w domu.Pozdrawiam.
Bożenko, z psiną byłam,śniegu przybyło znowu z 15 cm, i ogólnie nie są to już ciekawe marsze, w korytarzach śniegowych.Dziś obowiązkowo z kijkiem , bo ślisko........W niektórych miejscach nie do przejścia.
Dziękuję za życzenia.Mam nadzieję ,że ciśnienie atmosferyczne się ustabilizuje ......to i moje się poprawi.
Pierniczki upieczone,wieczorem ozdabianie.
zuza12 12:38, 10 gru 2012

Witaj Haniu.
U nas też dzisiaj było rano strasznie zaśnieżone. Pługi cały śnieg z ulicy zagarniały na chodniki. Współczuję Ci z powodu tego bólu głowy. Ja tak miałam w sobotę, myślałam, że mi łeb rozsadzi.
Odpoczywaj dzisiaj a jutro będzie nowy dzień i może ciśnienie będzie lepsze.
eliza3 13:06, 10 gru 2012

Witaj, zima u nas śnieżna i mroźna, ja tylko przez okno patrzę, bo jestem dzisiaj strasznie pociągająca i smarkata, ratuję się herbatką i kocykiem. Pozdrawiam i trzymaj się ciepło
AgaNet 16:50, 10 gru 2012

Witaj Haniu
Całości wątku jeszcze nie udało mi sie przejrzeć... ciągle ten brak czasu, wybacz. Staram sie śledzić choc ostatnie wpisy
Widzę że i u Ciebie zima sie mocno daje we znaki.. echh... u mnie po pierwszym ataku zimy juz własnciwie nie ma śladu

Pozdrawiam
zbigniew_gazda 16:55, 10 gru 2012

Haniu trzymaj się zdrowo. Z pieskiem rób krótkie spacerki - tylko jak sie to mówi za potrzebą. Pozdrawiam.
Welka 17:08, 10 gru 2012

asc napisał(a)

Zupa krem z porów
++++++++++++++++
4 dorodne pory [tylko białe części]
2 kromki białego chleba,lub 2 czerstwe pszenne bułki,
2 litry rosołu naturalnego/ lub z kostki-zgroza/,
szklanka śmietany kremówki ,sól,pieprz,
filiżanka utartego parmezanu lub innego utartego sera,
duża łyżka masła.

Przekrojone wzdłuż białe części pora kroimy w półplasterki,cebulę siekamy i razem dusimy na maśle ,często mieszając,nie dopuszczamy do zrumienienia.W połowie duszenia dodajemy pokruszony chleb,lub bułki.PO 3 minutach dodajemy wszystko do ciepłego rosołu i gotujemy ,aż pory będą miękkie.a chleb się rozgotuje- około 15-20 minut.Zupę przecedzamy przez sito i gdy trzeba, doprawiamy do smaku,
Gorąca łączymy z ubitą śmietaną,nalewamy do bulionówek,posypujemy utartym serem,podajemy z paluszkami z ciasta francuskiego/najlepiej/, groszkiem ptysiowym /lub jakiekolwiek inne białe pieczywo,np grzanka z bagietki/

Skopiowane, zapisane i wydrukowane Paluszki z ciasta francuskiego ... chociaż pisane po polsku.... za trudne i za skomplikowane, groszek ptysiowy chyba też...... ....... ale reszta do zrobienia No to moje pory ..przyjdzie na nie pora.... Dzięki wielkie

Też skopiowałam, na moje pory też przyjdzie pora, też wielce dziękuję i pozdrawiam