Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:23, 26 kwi 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Kasiu wypatrzyłam na twoich zdjęciach pączki kaliny angielskiej. Jak tobie przezimowała? Moja póki co wygląda nieźle. Aż się boję żeby jakieś wiosenne wariacje pogodowe jej nie zniszczyły.

Kancik boski tobie wyszedł.

Witaj Jolu, tak to kalina angielska z utęsknieniem czekam na kwiaty no i ten zapach chyba ładnie przezimowała zobaczymy
Kancik robił osobiście mój M
Pozdrawiam
To właśnie tu 11:21, 25 kwi 2013

Do góry
Piekna ta kalina:
Ogród dla Agusi 20:23, 23 kwi 2013

Do góry
Jestem ,choć bardzo" nieczasowa" niestety ,tylko jedno zdjęcie tej wiosny.

Viburnum bonadiense "Down"- Kalina wonna
Ogród ogrodniczki 09:46, 22 kwi 2013

Do góry

Jeszcze trochę i pąki na pigwowcu zaczną pękać.
W tym roku będzie dużo kwiatów.

Hiacynty białe i zaraz za nimi łososiowe.

Kalina sztywnolistna ładnie przetrwała zimę.

To właśnie tu 08:37, 21 kwi 2013

Do góry
Piękna ta kalina, Twój ogród jest naprawdę ogrodem zapachów

Czekam na zdjęcia Twojego przedogródka z wiosennymi kwiatami, ślicznie to wygląda
To właśnie tu 07:01, 21 kwi 2013

Do góry
Już Ci zakwitła kalina? Wiem że ona wcześnie kwitnie ale i tak wydaje mi się zr jest bardzo wcześnie. Piękny ma zapach.Pozdrówka.
To właśnie tu 00:56, 21 kwi 2013

Do góry
Kalina urocza!
Mój kawałek raju II 23:40, 20 kwi 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Ale się dzieje. Twoja kalina jeszcze nie kwitnie, a kwitną hiacynty.
A u mnie na odwrót. Kalina kwitnie, a hiacynty nie.
To właśnie tu 23:24, 20 kwi 2013

Do góry
A moja kalina w warmińskim jeszcze nie kwitnie tylko pączki ma wiśnia japońska Koju no mai
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:45, 12 kwi 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Kochane dziewczyny! Zaglądają, i od razu się przejaśniło! Po dwudniowych pracach ogródkowych dziś musiałam odleżeć. Nie to, żeby chora, po prostu zakwasy!
Ale juz jest ok. Sobota i niedziela dla rodziny, a w poniedziałek do czynu! Macham do Was!

Tak wygląda moja trawiasto-hostowa część ogródka przed sprzątaniem.
Hosty jeszcze śpią, kalina ma dużo odrostów-trzeba wyciąć, krokusy zaraz znikną a pokażą się zawilce leśne, już je widziałam, ale słońca potrzebują jeszcze ze 2 dni.
Na zdjęciu, w prawym dolnym rogu liliowiec chyba żółty. Po lewej stronie, obok kostrzewy -rozplenica /niewidoczna/, I jeszcze jakieś roślinki, rozchodnik wielki, i czosnek górski?

Szalała, szalała zakwasów dostała nasza Hania pozdrawiam Haniu
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:14, 12 kwi 2013

Do góry
Kochane dziewczyny! Zaglądają, i od razu się przejaśniło! Po dwudniowych pracach ogródkowych dziś musiałam odleżeć. Nie to, żeby chora, po prostu zakwasy!
Ale juz jest ok. Sobota i niedziela dla rodziny, a w poniedziałek do czynu! Macham do Was!

Tak wygląda moja trawiasto-hostowa część ogródka przed sprzątaniem.
Hosty jeszcze śpią, kalina ma dużo odrostów-trzeba wyciąć, krokusy zaraz znikną a pokażą się zawilce leśne, już je widziałam, ale słońca potrzebują jeszcze ze 2 dni.
Na zdjęciu, w prawym dolnym rogu liliowiec chyba żółty. Po lewej stronie, obok kostrzewy -rozplenica /niewidoczna/, I jeszcze jakieś roślinki, rozchodnik wielki, i czosnek górski?
Wiejski Ogród Moniki 11:36, 12 kwi 2013

Do góry
Z zainteresowaniem obejrzałam wstawione zdjęcia i przeczytałam o Twoich ogrodowych planach, jako że są bliskie mojemu sercu.
Mam nieco mniejszy ogród, ale też duży, bo to prawie pół hektara i też kocham rabaty bylinowe, w stylu wiejsko-angielsko-sielskim. Myślę że mam już niejakie doświadczenie w ich zakładaniu, w tym porażki.
Twój pomysł na długą rabatę pod zielonym żywopłotem jest świetny, rabata będzie miała tło. Nie jestem pewna czy ta kalina schowana w rogu w iglakach to dobry pomysł, chyba będzie tam niezauważalna.
Kształt półkola idealny, nie zmieniaj tego. Sama mam taką okrągłą rabatę na tle żywopłotu z dzikich róż.
Rację mają tutaj ci, którzy piszą, żeby nie sadzić bylin pojedynczo, tylko większymi plamami.
Z Twojego spisu roślin wynika jednak, że prawie wszystkie kwitnąć będą latem, właściwie do połowy sierpnia, a wiosną i jesienią będzie pusto, bo kwiatów nie będzie albo już przekwitną. A budując rabatę bylinową, najtrudniejsze jest to, żeby była kwitnąca od wczesnej wiosny do przymrozków.
Uzupełnij więc listę roślin o cebulowe - narcyzy, krokusy, tulipany, czosnki, różne irysy i piwonie,zawilce, hortensje, krzewy róż, astry- marcinki, wysokie rozchodniki, oraz niewysokie krzewy i krzewinki, np. tawuły, także zimozielone np. bukszpany, niskie kuliste żywotniki, cisy, może jakieś niskie różaneczniki czy azalie jeśli ziemia kwaśna, itp. Z dużych egzemplarzy - piwoni, krzewów róż i innych nie trzeba tworzyć grup.
No i wypełniacze niższe i wyższe - bodziszki, przywrotniki, kocimiętka,zioła, jakieś niewysokie trawy, płożace powojniki, rozchodniki, byliny z wiosennej piątki, czyli poduszeczki floksów, żagwinów, ubiorek, smagliczki, itp. Pomiedzy tym oczywiście jednoroczne.
Coś z tego trzeba wybrać, sadzić te akcenty, plamy i powtarzać jako rytmy na rabacie.
No i planując trzeba myśleć o kolorach i fakturach, bo intensywnie różowa róża obok równie intensywnie żółtego wielkiego kwiatu liliowca wygląda tragicznie i sztucznie, ale już taki liliowiec podsadzony delikatnym bodziszkiem o drobnych różowych kwiatach wygląda dobrze.
Ostrzegam, że nie jest to łatwe, praca z taką rabatą nigdy się nie kończy, bo człowiek ciągle chce coś zmieniać.
Będę podglądać Twoją realizację i tworzenie ogrodu. Masz stare drzewa, to wielki skarb w ogrodzie, którego wszystkim zazdroszczę, bo swoich jeszcze tak dużych nie mam. Potencjał jest w tym Twoim ogrodzie, wierzę że stworzysz piękne miejsce.
Pozdrawiam.
Sunny Malaga 01:11, 07 kwi 2013

Do góry
Aldonko to kalina?
Sunny Malaga 23:07, 03 kwi 2013

Do góry
Kwitnące migdałowce i kalina

Ogrodowe love story 16:24, 02 kwi 2013

Do góry
zamiast pisać pokażę zdjęcia
jak to się zmieniało w ciągu roku

mop zajął miejsce róży

a kalina kwitła zjawiskowo

Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:18, 27 mar 2013

Do góry
Dziękuję za odwiedziny Halinko i ja zaglądam do ciebie masz fajne pomysły na ogród i wszystko ładnie ci rośnie a kalina ( czy dobrze rozpoznałam) jest olbrzymia i cudnie kwitnie. Widzę że lubisz bratki to tak jak ja z utęsknieniem czekam na nie. A kolekcja kaktusów robi wrażenie i świetnie się mają u ciebie. Jeszcze tu wrócę.
Ogród Magdalenka 10:27, 21 mar 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)
Noemi,
ja myslę, że my się zminiamy, dojrzewamy, wiemy czego nam brakuje, a czego nie chcemy w ogrodzie!
ja nie chciałam koloru, a w zeszłym roku- oszalałam i zakupiłam masę bylin na rabatę brzozową
ciekawa jestem efektu w tym roku.
No i zapachu mi też brakowało.... mam jaśminowca (oj pachnie jak się przechdzi obok!), dokupiłam lilaka, mam kalinę (widzę, że w tym roku ma sporo pąków). W końcu ogród to zapachy nie tylko widoki
buziam!

Anula masz rację... zmieniamy się i fajnie ... nie lubię u siebie brak zdecydowania i tego , że sama nie wiem czego chcę .... a tu widzę światełko w tunelu ...

...pięknie pachniał wieczorem wiciokrzew , tylko nie prezentował się ładnie na kratce i dopadały go mszyce .... kalina mi sie bardzo podoba , przypomina odrobinę hortensje nie wiedziałam , że ona pachni ....ojjjjj za mały ogródek, za mały ....

buziaki

Blaski i cienie nowego życia 08:57, 16 mar 2013

Do góry
Marysiu - piękna ta Twoja kalina, a kwiaty niesamowicie podobne do hortensji Poczytałam że to roślina lecznicza i objęta z tych powodów ochroną.

Bogdziu, Irenko, Zeto- oczywiście że cieszymy się z weekendu. Choćby z tego powodu że niesamowite słońce świeci- prawdziwie wiosenne

Gosiu- hortensje są cudowne i jeszcze mnie cieszy to że bardzo łatwe do rozmnażania. Dają niesamowicie szybkie efekty

Ja już z niecierpliwością czekam na zamówione wcześniej 2 hortensje i 2 pelargonie. Myślę że po świętach będą wysyłać. To tylko 2-3 tyg.
Blaski i cienie nowego życia 19:48, 15 mar 2013

Do góry
Ula !
Widzę, że polujesz na hortensje. Niestety, to u mnie to kalina koralowa
Mój zielony, magiczny świat... :) 19:04, 15 mar 2013

Do góry
Green napisał(a)
Witam wszystkich ogrodowo i ogrodowiskowo zakręconych!

Na Ogrodowisko trafiłem jakieś dwa miesiące temu (okolice listopada), przez ten czas prześledziłem trochę wątków i przeżyłem załamanie... Te wszystkie piękne zielone zakątki, jakie zobaczyłem urzekły mnie ale równocześnie stwierdziłem, że nie mam tu czego szukać ze swoim przydomowym skrawkiem ziemi!!!
Szybko jednak szczera i płynąca z głębi serca zazdrość... (ech... ludzka ułomności...) ustąpiła miejsca zapałowi, którego mogliby pozazdrościć mi nawet budowniczy autostrad przed zapowiedzianą ministerialną inspekcją!! Ubrałem się ciepło (wszak było to po połowie listopada) i z niechcicowską gospodarnością przeszyłem wzrokiem moje bagatela 500 z okładem metrów kwadratowych ojcowizny. Nic to, że trawnik przypominał bardziej sweter po zderzeniu z ostem niż gęsty i mięsisty dywan, nie wzruszyły mnie resztki farb i zapraw walające się pod iglakami (scheda po doprowadzonym do końca ostatkiem sił remoncie). Oczyma duszy widziałem już ogródek - marzenie, gdzie na podwyższonych rabatach ograniczonych deskami rosną zioła, sałaty i dynie, gdzie hortensje, które skradły mi serce, tworzą bajkowy żywopłot oddzielając "mój zielony, magiczny świat..." od reszty rzeczywistości a róże - angielskie arystokratki - pysznią się w słońcu wabiąc swoim zapachem masę owadów i ciekawskich sąsiadów. Bez bukietami wręcz krzyczy, że nadszedł maj, kalina (sadzona "ku pamięci" jedynej Kaliny, w której był sex) pomponami jak szlachetnymi kamieniami stoi się i mai wszystko wokół. Piwonie upijają zapachem a liliowce karzą naszą nieuwagę tak niesprawiedliwie szybkim przekwitaniem. Na cały ten zgiełk, jakże piękny i wyczekiwany zgiełk patrzy jabłoń... posadzona w totalnie nietrafionym miejscu raczy domowników barokowymi w swoim smaku i zapachu jabłkami...
Tak wygląda mój wymarzony ogród, czy uda mi się go stworzyć? Czas pokaże a ja nie omieszkam podzielić się wszystkimi moimi osiągnięciami tu na Forum

Tak na raz trudno jest opisać cały ogródek, kolejnymi postami postaram się przybliżyć zainteresowanym (jeżeli ktokolwiek będzie zainteresowany) stan aktualny i zaawansowanie prac ogrodniczych. Na dobry początek mojej bytności na tym forum zdjęcie "ogródeczka" zrobionego z kupionych od razu po wywaleniu betlejemek hiacyntów zachowana jeszcze nutka zimowego nastroju

Witaj Green przeczytałam póki co pierwszy. Twój post i od razu muszę dodać komentarz zanim przeczytam i zobaczę dalej .Coś mi się zdaje że nudzić to nikt u ciebie się nie będzie, a znana wszystkim ( w odpowiednim wieku) Kalina uśmiecha się zza grobu za ocenę jej seksapilu. Sposób opisu roślin jest tak uroczy że wszystkie chciałoby się je mieć.natychmiast. Z taką wyobrażnią to Ty stworzysz bajkę. Lecę dalej zaciekawiona dalszą częścią z pięknym uśmiechem na ustach który nota bene zawdzięczam dziś Tobie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies