Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Mój ogród - co dalej? 16:47, 22 lis 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
Kochani, ponieważ cały czas myślę jak poprawić niezbyt udane kompozycje w moim ogrodzie, by z wiosną mieć już gotowy plan, bardzo, bardzo proszę Was o pomoc . Sugestie i rady bardzo mi są potrzebne. Z góry dziękuję pięknie

A oto kolejna rabatka do poprawy:

Rosną tu oprócz świerków Nidiformis tawuły japońskie, posadzone w tym roku w maju, żółte na jesieni i zimą kosówki i bardziej na lewo jałowce Tamarishifolia.
Przy chodniku od strony domu posadzony jest świerk Białobok (zaznaczony czarnym kołem) i niebieskie płożące jałowce, a między nimi sosna oścista ("rarytas" , jak powiedziała Danusia ).

Czy tu, gdzie narysowałam czarne kółka dosadzić tawułkę? Myślę, że gdy tawułka podrośnie, wypełni te przestrzenie i będzie takim żółtym dywanem. Docelowo myślę, że żółte plamy powinny zrównoważyć zielone. Kosodrzewiny wiosną pozielenieją i będą zielone całe lato, więc tej zieleni będzie już sporo. Co myślicie na ten temat? A może macie jakieś inne pomysły?
Jest to tzw przedogródek, więc zależy mi na tym, by był reprezentacyjny.

A nie chciałabyś tu przypadkiem drzewka liściastego czerwonego x 2 i na przeciwną stronę x 1???
i trochę berberysa Admiration ???
Mój ogród - co dalej? 22:44, 19 lis 2011

Do góry
Zobacz Ewo tak by wyglądało z żurawką Sebek ma rację, ja pomyślałam jeszcze o trawach.
Ale wymazałam dwie tawuły
Mój ogród - co dalej? 21:26, 19 lis 2011

Do góry
No mogą być te tawuły - ale tam gdzie mają być dwie jedną
Mój ogród - co dalej? 20:07, 19 lis 2011

Do góry
Kochani, ponieważ cały czas myślę jak poprawić niezbyt udane kompozycje w moim ogrodzie, by z wiosną mieć już gotowy plan, bardzo, bardzo proszę Was o pomoc . Sugestie i rady bardzo mi są potrzebne. Z góry dziękuję pięknie

A oto kolejna rabatka do poprawy:

Rosną tu oprócz świerków Nidiformis tawuły japońskie, posadzone w tym roku w maju, żółte na jesieni i zimą kosówki i bardziej na lewo jałowce Tamarishifolia.
Przy chodniku od strony domu posadzony jest świerk Białobok (zaznaczony czarnym kołem) i niebieskie płożące jałowce, a między nimi sosna oścista ("rarytas" , jak powiedziała Danusia ).

Czy tu, gdzie narysowałam czarne kółka dosadzić tawułkę? Myślę, że gdy tawułka podrośnie, wypełni te przestrzenie i będzie takim żółtym dywanem. Docelowo myślę, że żółte plamy powinny zrównoważyć zielone. Kosodrzewiny wiosną pozielenieją i będą zielone całe lato, więc tej zieleni będzie już sporo. Co myślicie na ten temat? A może macie jakieś inne pomysły?
Jest to tzw przedogródek, więc zależy mi na tym, by był reprezentacyjny.
To właśnie tu 19:26, 18 lis 2011

Do góry
Trzecią upchnełam na rabacie w przedogródku.

Będzie rosła na tle tawuły za azalią żółtą.

To jeszcze w zbliżeniu jej sąsiadka NN

Ogrodomania Oli 14:36, 17 lis 2011

Do góry
Olu, jak zwykle pięknie u Ciebie i cóż mogę powiedzieć więcej...
Moje tawuły już dawno bez liści, podobnie berberysy. Jakieś czary-mary robisz, że u Ciebie jeszcze tak kolorowo? A napisałaś, że posmutniało - kłamczuszka hihihi
A co to jest takie czerwone z czerwonymi kuleczkami chyba pod kostrzewą?
Ogród Dominiki 11:09, 16 lis 2011

Do góry

Tutaj mi pasuje żeby kule były duże ale kolorowe żółte (z żółtego bukszpanu, nawet tawuły japońskiej) i czerwone z berberysu, tylko ładnie uformowane od razu.

Wyobraź sobie te kulki w takim kolorze co żywopłot

Dwa czerwone dęby 23:49, 13 lis 2011

Do góry
Liście dębowe lecą i lecą , gdzie chcą i jak je wiatr poniesie
tu nawtykane w tuję

w gałązkach tawuły i przysłonięty bluszcz

Ogród u stóp klasztoru 21:46, 12 lis 2011

Do góry
znalazłam takie fotki z maja. teraz trochę porosły tawuły a jałowce znacznie zredukowane i uformowane a miedzy jałowcami kolumnowymi posadzony cis na niski żywopłot. w przyszłości mam zamiar wykarczować jałowce kolumnowe , bo ciągle uginają się pod wiatrami i stoją każdy w inną stronę

W cieniu - zacieniona 21:24, 12 lis 2011

Do góry
Tawuły w tym roku oczarowały mnie kolorami.
W cieniu - zacieniona 21:19, 12 lis 2011

Do góry
A wiesz Bogusiu, że podobne zdjęcie tym pięknym, kolorowym liściom tawuły zrobiłam?
One są wyjątkowo barwne!
W cieniu - zacieniona 21:18, 12 lis 2011

Do góry
to tawuły tak się pięknie przebarwiły?
Ogród u stóp klasztoru 20:33, 12 lis 2011

Do góry
oooooooo witam wszystkich . coś ostatnio tu nie zaglądałam a tu taki ruch .
skarpa już obecnie ma trochę inny wygląd niż ten który przypomniał Sebek . troszkę uporządkowałam i wyrzuciłam berberysy oraz dąbrówkę rozłogową. teraz tam trochę łyso ,bo tawuły GOLD MUND są bez liści. nie ma też tej kępy rudbekii. jutro coś ofocę to dam znać co i jak się ma sprawa ze skarpą

Sebek dzięki za PR. co my byśmy bez ciebie tu zrobili
Misiaczek - pierwszy ogród i pierwsze wyzwania 11:25, 11 lis 2011

Do góry
A ja mimo wszystko, że sama mam ogród zimozielony i "prawie" bez iglaków, troszkę bym tych najszlachetniejszych zamieściła. Trwałe przegrody, wysłony i ekrany bardzo się przydają.
Mam tu na myśli te rośliny, które są u mnie, a nie można powiedzieć, że mam ogród iglakowy, a liściasty.

Iglaste polecane przeze mnie:
Picea omorika - świerk serbski
Taxus baccata, Taxus media - cisy te dwie pozycje mam ( no jeszcze strzyżoną daglezję)
Tsuga candensis - choina kanadyjska, którą można strzyć lub nie.

Na tyle chyba dasz się dla dobra ogrodu namówić? i dla własnej prywatności, bo z tych roślin stworzysz enklawę zarówno dla swojej rodziny, jak i dla wrażliwszych na mróz i zimny wiatr roślin.

Liściaste:
Rhododendron - różanecznik
Ilex - ostrokrzew - rożne gatunki w tym Ilex crenata "Golden Gem"
Euonymys fortunei - trzmieliny okrywające glebę różnych kolorów
Pachysandra terminalis - runianka japońska]
Calluna - wrzosy
Erica - wrzośce
Heuchera - kolorowe żurawki
Buxus - bukszpan ( kostki, kule lub żywopłociki)

To elita zimozielonych, a pozostają te zrzucające liście ale bardzo kolorowe - bereberysy, pęcherzrnice, derenie, Hydrangea paniculata - hortensje bukietowe różnej maści, tawuły japońskie.

Ogródkowe perypetie:) 14:06, 08 lis 2011

Do góry

Jeśli jałowce to odmiany o żółtych igłach np. Gold Star, Old Gold i inne np. Holger.
Ja unikam jak ognia jałowców w ogóle, ale te jeszcze lubię. Kiepsko wyglądają sine - niebieskie.
Nadaje się też trzmielina i tawuły japońskie cięte w kulę, a także berberysy.

Wyobraź sobie kolorowe pola z kulek żółtych, czerwonych i pomarańczowych, poprzeplatane żółtymi jałowcami. Nawet pasują jakieś kolumnowe grupami po 3 lub 5 szt.

To od Kasi

Natomiast odnośnie warzywnika, a dlaczego nie miałby być ozdobny?
Jestem nawet za kulami.

Odnośnie warzywników inspiracji szukaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/113-warzywa-w-ogrodzie-nieco-inaczej
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/114-ogrodnictwo-dla-dzieci

Danusiu a który berberys, bo to chyba on, przebarwia się na tak piękny pomarańczowy kolor?

Poprawka, znalazłam wątek Kasi i już wiem Ładna ta rabata taka w moim stylu. Aż zaczęłam się zastanawiać czy nie zmienić przedogródka
Ogródkowe perypetie:) 10:45, 08 lis 2011

Do góry

Odnośnie warzywników inspiracji szukaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/113-warzywa-w-ogrodzie-nieco-inaczej
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/114-ogrodnictwo-dla-dzieci
Nie było mnie kilka dni ( choroba) a tutaj tyle postów Inspiracje widziałam już dawno Pomysł z bukszpanowym obrzeżem poddała mi znajoma M. i chyba mi się podoba Tam będą warzywka a bukszpanowa obwódka będzie nawiązywała do innych bukszpanów, które zapewne pojawią się w ogrodzie Zestawienie u Kasi jest super Bardzo podobają mi się tawuły japońskie i berberysy. Muszę narysować plan nasadzeń i pokazać
Pszczelarnia 10:12, 08 lis 2011

Do góry
Na suche stanowiska przychodzą mi na myśl jałowce a także perukowiec, głóg, żarnowiec, oliwnik, trzmielina europejska, janowiec, liguster, pięciornik, sumak, akacja, róże dzikie, tawuły, , śnieguliczka, tamaryszek,jest jakiś wybor
Ogród na końcu świata- Dominika 12:27, 06 lis 2011

Do góry
Tawuły bezproblemowo się przyjmują,a cis tez można-próbowałam.
Ogród w Alei Lipowej... 19:22, 05 lis 2011

Do góry
Justi, namiastkę bonsai robi się z nieudanych, albo uszkodzonych egzemplarzy oczywiście nie zawsze, stanowczo odradzam cięcie tej kuli. Jest piękna i ja bym wiele dała żeby taką mieć.

Natomiast powalcz aby pod nią pojawiło się pod nią wiele kul dużych nie malutkich, chętnie w innym kolorze (berberysy, tawuły japońskie żółte, inne cisy np. żółte, bukszpany zielone i żółte).

Ja też zaczynam:) 23:52, 04 lis 2011

Do góry
Mnie pomysł z różą się podoba, ale owszem jest kłująca i może to przeszkadzać - zależy jeszcze jak duży stół tam planujesz i ile miejsca zostaje wokół niego
'Lovely Fairy' bardzo ładnie i obficie kwitnie (moja jeszcze kwitnie, a były juz przymrozki). No i jeśli coś za bardzo wystaje do środka placyka to róże można przecież przyciąć.

Rożaneczniki nie rosną przesadnie szybko i wcale nie jestem pewna czy są zbyt duże w tym miejscu - nie wszystkie odmiany osiągaja duże rozmiary. Od różaneczników mniejsze i też zimozielone oraz kwitnące wiosną są azalie japońskie. Jedne i drugie wolą półcień, który tam chyba będzie (choć miałam różanecznik sadzony w pełnym słońcu i nieosłonięty innymi roślinami, który przeżył wiele lat) i glebę kwaśną - i co do wymagań glebowych bardzo się z różami nie zgadzają. No i z tego względu zastanowiłabym się nad takim sąsiedztwem.
Chociaż w tym miejscu coś zimozielonego ładnie by wyglądało. Można pomysleć o rozdzieleniu róż i różaneczników przegrodą wkopana w ziemię, na przykład folią kubełkową.

Róże można zastąpic niskimi odmianami tawuł japońskich, najlepiej o jasnych liściach - jesli potencjalne kłucie jednak Cię zniechęca. Tawuły też zakwitną latem i też na różowo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies