Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - co dalej?

Mój ogród - co dalej?

ewaglen 19:33, 19 lis 2011

Tak jak piszą na stronie, do której podaję link.
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/pedzenie-cebulek-kwiatowych-czyli-tulipany-hiacynty-krokusy-i-narcyzy-w-kazdym-domu-id70.html
ewaglen 20:07, 19 lis 2011

Kochani, ponieważ cały czas myślę jak poprawić niezbyt udane kompozycje w moim ogrodzie, by z wiosną mieć już gotowy plan, bardzo, bardzo proszę Was o pomoc . Sugestie i rady bardzo mi są potrzebne. Z góry dziękuję pięknie

A oto kolejna rabatka do poprawy:

Rosną tu oprócz świerków Nidiformis tawuły japońskie, posadzone w tym roku w maju, żółte na jesieni i zimą kosówki i bardziej na lewo jałowce Tamarishifolia.
Przy chodniku od strony domu posadzony jest świerk Białobok (zaznaczony czarnym kołem) i niebieskie płożące jałowce, a między nimi sosna oścista ("rarytas" , jak powiedziała Danusia ).

Czy tu, gdzie narysowałam czarne kółka dosadzić tawułkę? Myślę, że gdy tawułka podrośnie, wypełni te przestrzenie i będzie takim żółtym dywanem. Docelowo myślę, że żółte plamy powinny zrównoważyć zielone. Kosodrzewiny wiosną pozielenieją i będą zielone całe lato, więc tej zieleni będzie już sporo. Co myślicie na ten temat? A może macie jakieś inne pomysły?
Jest to tzw przedogródek, więc zależy mi na tym, by był reprezentacyjny.
Sebek 21:26, 19 lis 2011

No mogą być te tawuły - ale tam gdzie mają być dwie jedną
ewaglen 21:39, 19 lis 2011

Dzięki Sebek Może ktoś jeszcze się wypowie... Mam nadzieję, że Danusia zajrzy też
ewaglen 22:03, 19 lis 2011

I jeszcze mam jedną prośbę do Was?
Wykopałam dzisiaj bratki z fotografii poniżej. Te zielone kępki po lewej stronie to niebieskie dzwonki karpackie. Jak myślicie, co mogłabym posadzić tam zamiast bratków?

Za żółtymi cisami posadziłam dzisiaj 30 cebulek filetowych czosnków, a przed cisami i jałowcami tulipany białe. Teraz jak to piszę przyszło mi do głowy, że te tulipany w tym miejscu to chyba nie do końca dobry pomysł....Sama nie wiem... Tylko z drugiej strony, one w kwietniu, maju będą tylko. Za cisami jest strasznie gęsto. Danusia mi doradzała w tym miejscu coś na pniu, np. cisa. Mam nadzieję, że na wiosnę go tam wcisnę
Sebek 22:19, 19 lis 2011

Może tam łączkę żurawkową - albo tojeść rozesłaną - albo pasychandrę?
ewaglen 22:22, 19 lis 2011

Jeśli żurawki, to w jakim kolorze? Chyba nie żółte, bo by konkurowały z żółcią cisów. Może ciemne??
Sebek 22:24, 19 lis 2011

a może czerwone georgia peach?
ewaglen 22:25, 19 lis 2011

Tojeść jest żółta, a żółty tam już chyba nie pasuje. Na wiosnę cisy są żółciutkie i tej żółci chyba tam wystarczy...
ewaglen 22:27, 19 lis 2011

Co to jest ta georgia peach?