Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - co dalej?

Mój ogród - co dalej?

Sebek 20:59, 20 lis 2011

To jest południowy wschód - z przewagą wschodu

ewaglen 22:45, 20 lis 2011

To chyba nie tak gorąco jak u mnie.
Dzięki Sebek za linki. Mam gotowe instrukcje
A propo's tej kuli jeszcze - jaka jest mniej więcej jej średnica?
Sebek 22:58, 21 lis 2011

ewaglen napisał(a)
To chyba nie tak gorąco jak u mnie.
Dzięki Sebek za linki. Mam gotowe instrukcje
A propo's tej kuli jeszcze - jaka jest mniej więcej jej średnica?

Moja ma (chyba) równe 40 cm
Pszczelarnia 09:54, 22 lis 2011

Witaj Ewo, pięknie. Jak się ma taki piękny trawnik!!!!!???. A cis poniżej to jaka odmiana, jak rośnie, ile lat u Ciebie, ile sztuk jest na tym zdjęciu? Jestem na stronie 22 i wiem, że to elegantissima ale chodzi mi o coś bardziej szczegółowego (jakaś Aurea coś tam - mąż przytachał i próbuję oznaczyć, powiem więcej widziałabym je wszędzie u mnie ). I u Ciebie w klimacie kontynentalnym nie marzł?
Stół tarasowy z ławką - bardzo ładnie obrobione drzewo. To gotowiec? I jeszcze mam pytanie o drzwiczki do kuchni letniej. O czymś takim marzę..... .

Szkoda, że u mnie sosny nie chcą rosnąć.

Skończyłam czytać . Ja bym też widziała jakieś trawki przy cisach, zmieszczą się miskanty te lżejsze a na przód też jakies turzyce do tych iglaków (świerk Nimidis to pierwszy raz widzę!). Pozdrawiam i dziękuję za porcje estetycznych doznań.
ewaglen 11:43, 22 lis 2011

Witaj, cieszę się,że zajrzałaś
Jeśli chodzi o cisy, to na zdjęciu widać trzy sztuki, ale w tym zakątku jest chyba 6. Nie mam z tymi cisami najmniejszych kłopotów, a mam ich dużo ( w trzech miejscach grupami posadzone). Jak wrócę do domu, to Ci pokażę inne zdjęcie, z większej perspektywy. Mój ogród ma 5 lat.
Stół na tarasie to wyrób gotowy z drzewa teakowego, kupiony w Jusku.
Drzwiczki do kuchni kupione w sklepie z akcesoriami żeliwnymi. Otwory musieliśmy planować do wielkości drzwiczek. Czyli po prostu, najpierw kupiliśmy drzwiczki, a potem murowaliśmy cegłę.
Pozdrawiam serdecznie
GabiK 12:10, 22 lis 2011

Faktycznie piękne te cisy.
ewaglen 13:59, 22 lis 2011

Zdjęcie cisów jest jesienne. Wiosną i latem są jeszcze bardziej wysycone żółtym kolorem. To wg mnie piękne i niekłopotliwe rośliny. Mam w swoim ogrodzie jeszcze takie gęste, ciemnozielone cisy Repandens. Bardzo efektowna wg mnie ta odmiana. Zdjęcia zamieszczę potem.
ponentasi 15:43, 22 lis 2011

Ewuniu na starszych zdjęciach widziałam świerki na pniu, możesz je teraz pokazać, jak jeszcze je masz?
ponentasi 15:47, 22 lis 2011

Syla 16:47, 22 lis 2011

ewaglen napisał(a)
Kochani, ponieważ cały czas myślę jak poprawić niezbyt udane kompozycje w moim ogrodzie, by z wiosną mieć już gotowy plan, bardzo, bardzo proszę Was o pomoc . Sugestie i rady bardzo mi są potrzebne. Z góry dziękuję pięknie

A oto kolejna rabatka do poprawy:

Rosną tu oprócz świerków Nidiformis tawuły japońskie, posadzone w tym roku w maju, żółte na jesieni i zimą kosówki i bardziej na lewo jałowce Tamarishifolia.
Przy chodniku od strony domu posadzony jest świerk Białobok (zaznaczony czarnym kołem) i niebieskie płożące jałowce, a między nimi sosna oścista ("rarytas" , jak powiedziała Danusia ).

Czy tu, gdzie narysowałam czarne kółka dosadzić tawułkę? Myślę, że gdy tawułka podrośnie, wypełni te przestrzenie i będzie takim żółtym dywanem. Docelowo myślę, że żółte plamy powinny zrównoważyć zielone. Kosodrzewiny wiosną pozielenieją i będą zielone całe lato, więc tej zieleni będzie już sporo. Co myślicie na ten temat? A może macie jakieś inne pomysły?
Jest to tzw przedogródek, więc zależy mi na tym, by był reprezentacyjny.

A nie chciałabyś tu przypadkiem drzewka liściastego czerwonego x 2 i na przeciwną stronę x 1???
i trochę berberysa Admiration ???