Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:56, 06 kwi 2020

Do góry
Na razie mam akcję ustawiania wielkiej wazy. Pod spód użyłam koła od żaren, największego jakie posiadam, te są małe

12 000litrów do wykorzystania na podlewanie zamkn 20:21, 06 kwi 2020

Do góry
Przeniesione do wątku istniejącego https://www.ogrodowisko.pl/watek/5996-zbiornik-na-deszczowke?page=3#post_4
Zbiornik na deszczówkę 20:20, 06 kwi 2020

Do góry
sebabros napisał(a)
Witam
Przy budowie domu wkopałem betonowy zbiornik na deszczówkę. Pojemność 12 000 litrów. Oczywiście chcę to wykorzystać. Docelowo na podlewanie tui i trawnika.

Wiem już, że pompka z Leroy Merlin nie wytworzy mi ciśnienia jakie bym sobie życzył. Ani taka za 150zł ani za 400zł - testowałem.

Stąd moje pytanie. W jaki sposób mogę pod ciśnieniem wyciągnąć deszczówkę ze zbiornika?
Potrzebuję hydrofor? Od czego zacząć?

Kwestie powierzchni trawnika, długość linii tui itp zostawiam na razie w spokoju.

Pomożecie ?
Badania gleby pod trawnik 20:19, 06 kwi 2020

Do góry
Tutaj cudów nie ma i nie ma cudownego proszku, który sprawi że poszczególne składniki pokażą idealne wyniki. Ja nie znam takiego sposobu.

Jedynym skutecznym sposobem na to, aby poprawić żyzność gleby oraz jej strukturę jest wprowadzenie do gleby materii organicznej czyli:

- kompostu w dużej ilości. Tym przenawozić się nie da, choćbyś nasypał pół tony na metr/2.
- próchnicy
- obornika zleżałego (nie świeżego)
- ziemi liściowej
- ziemi darniowej
- przekompostowanej kory
- mączki bazaltowej

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 17:00, 06 kwi 2020

Do góry
1. Jeśli masz korę, pozostań przy korze. Trawa jako taka nie jest zbyt estetyczna, więc na wierzch w żadnym wypadku
2.Jesli chwasty mają zawiązane nasiona i skosisz trawę, to przeniesiesz. Ale trawnik kosimy często, więc chwasty w trawniku nie kwitną, chyba że kosisz raz na miesiąc
3.Możesz, ale w mniej widocznym miejscu
4.Lepiej rozdrobnić i na kompost, na rabaty nie polecam.
Rośliny głęboki cień zamkn. 16:56, 06 kwi 2020

Do góry
Proszę tutaj zamieścić pytanie https://www.ogrodowisko.pl/watek/18-rosliny-do-cienia-cieniste-rabaty
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:16, 05 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzeba tą skarpę rozciągnąć. Niekoniecznie w równej odległości, można nieco zmienić kształt rabaty.

Czy o coś takiego Pani chodzi? Taras ma kształt półkola.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:47, 05 kwi 2020

Do góry
Przepraszam, odpiszę potem, lecę ładować siły do ogrodu
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:34, 05 kwi 2020

Do góry
Marcinp napisał(a)
Rozumie że nikt nie czuje się na siłach żeby mi doradzić?

Marcinku, tu nie o siły chodzi, ale o to że nie jestem robotem i że tutaj nikt nie siedzi (w domyśle ja) 24 godziny na dobę i po prostu gdy pracuję w ogrodzie do 8 wieczorem, to czasem nie mam juz chęci otwierać komputera i chciałbym sobie z mężem wieczorkiem posiedzieć przy kawie i po prostu porozmawiać o minionym dniu, a nie siedzieć potem do rana przy komputerze i nie spać całą noc, co często czynię
Przepraszam, że nie zajrzałam 3 kwietnia, ale siedziałam przy kawie, bo właśnie 3 kwietnia miałam 61 urodziny Mam prawo do nie zajrzenia w temat trawniki

Bardzo proszę o nie ponaglanie i powstrzymanie się od wpisów, cierpliwe oczekiwanie na odpowiedź. Pracuję zawodowo, bo jeszcze mogę w czasie epidemii
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:31, 05 kwi 2020

Do góry
Marcinp napisał(a)
Dodam tylko że na dosiewkę wybrałem Gala-Rasen Dark Green wyczytałem że to gatunek o intensywnie ciemnym kolorze dlatego chodzi mi po głowie żeby po całości posiać tą trawę ale pytanie czy tak można.Dołączam jeszcze raz zdjęcie starej trawy jeszcze przed aeracją

A tak wygląda po aeracji naprawdę nie wiem już jakim gatunkiem dosiewać i czy po całości

Jest przegrabione i dosypane ziemi, więc dosiej więcej tam, gdzie bardziej brakuje, a mniej nasion tam gdzie trawa jeszcze jest. Dosiewka z tej samej trawy.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:30, 05 kwi 2020

Do góry
Zgr napisał(a)

Zapachu nie ma jak się sypnie na większej powierzchni?

Będzie, ale to naturalny zapach i zniknie gdy się obornik rozpuści i wniknie w glebę.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:29, 05 kwi 2020

Do góry
ricco1 napisał(a)
Czyli rozumiem, że w tym tygodniu można zrobić już wertykulację??

Można, jeśli nie będzie na minusie w nocy. U mnie było dzisiaj minus 4 i szron wielki na trawniku.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:58, 05 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To bardzo mądra decyzja. Gdy wysiejesz we właściwych warunkach, zarówno wschody będą bardziej efektywne, jak i wzrost trawy.

W związku z tym, że nie wiadomo jak będą będą wyglądały moje najbliższe tygodnie pod względem pracy wysiałem trawę wczoraj.

Na 300mkw zeszło mi 7kg Kiepenkerl Gala Dark - 1kg za dużo, ale dosypywałem lekko tam gdzie nie widziałem w ziemi nasion po zwałowaniu.
Mam ręczny siewnik z korbką ale po spróbowaniu na kawałku stwierdziłem, że lepiej sypac ręcznie posypując ziemię nasionami (bez zamaszystych ruchów, jest lepsza kontrola nad tym gdzie lecą nasiona).
Trawę przykryłem warstwą torfu - najcieńsza jaka się dało byleby zakryła nasiona, poszło 25 worków 80l.
Dziękuję za porady, czekam na efekty.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:04, 04 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nom, stożek grozi paluszkiem, tylko rośnijcie, nie usychajcie

U mnie susza, jak odkręciliśmy wodę, to nam krany popękały, jak naprawiliśmy, to nie można włączyć żeby znowu nie popękały.
Co mogę leję z konewki, węża na kilka godzin włączonego.

Marzę o uruchomieniu automatycznego nawadniania. Susza że hej!

Jutro mam ostatnie nagranie Mai w ogrodzie... i będzie emisja jeszcze starego wyglądu ogrodu hahaha, to dobre. Prace idą do przodu a zdjęcia będą sprzed lat. Przypomnę sobie jak pięknie wyglądała łąka kwietna, bo jutro już jej nie będzie

Ja z sentymentem oglądałam w odcinku altanke której juz nie było, nie wiem czy była jakaś część ogrodu której w trakcie nagrań nie zmieniłam I to jest fajne, łza się kręci w oku jak się ogląda takie sceny
A u Ciebie zawsze jest pieknie! I świetnie wyglądasz z tą nawą figurką
A - to w końcu ile nagrań było?
U mnie tez masakryczna susza, podlewam codziennie od tygodnia, strach pomyśleć jak będzie wyglądał ten rok.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:40, 04 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mogę się pochwalić osobistą tabliczką, stosowną do tematu ogrodowego. Niedługo będzie zardzewiała, na razie metal jest surowy

Jakie to ładne! Misterna robota

Super zakupy Ja dziś za to skończyłem walkę z warzywnikiem Pozbyłem się skrzyń na rzecz kilkukrotnie większej powierzchni Dłonie całe w odciskach, ale warto było
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:01, 04 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Naturalny nawóz do trawników, dolistny, z dozownikiem podpiętym do węża

Pięknie się prezentujesz, uroczy uśmiech .
Czapki też nie lubię bo włosy robią się oklapnięte .
Prymulki śliczne, miałam te czerwone ale przepadły.
Tabliczka super.
U nas chyba więcej pada, na brak wilgoci nie narzekam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:36, 03 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ooo to jeszcze nagrania były
Ciekawa jestem bardzo tego odcinka u Was oby fajnie zmontowali
Bardzo mi się spodobało powiedzenie Kasi i takie w punkt i prawdziwe jest
Tabliczka Cudna!!!

Ja to chyba nie będę oglądać. Bo zmiany lecą do przodu, a nagrania jeszcze za czasów bałaganu, więc bojam siem.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:33, 03 kwi 2020

Do góry
Wsadzone ( zdjęcia z poziomu trawnika)

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:32, 03 kwi 2020

Do góry
Nowe nabytki prymulkowe, już rosną te czerwone i pomarańczowe na egzotycznej rabacie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:30, 03 kwi 2020

Do góry
Mogę się pochwalić osobistą tabliczką, stosowną do tematu ogrodowego. Niedługo będzie zardzewiała, na razie metal jest surowy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies