Witam . Chciałam zapytać zaglądających czym podsadzić brzozy doorenbos aby osiągnąć efekt rabaty macie jakies propozycje chciałam podsadzić trawą sporobulus róznołuskowy i jeżówki nie chce zbyt mocno zasłaniać pnia . Rabaty mam wszystkie zaokrąglone wystawa jest południowo-zachodnia . Za pierwszą parą brzóz planuje ścieżkę z płyt kamiennych podobnie jak ma to miejsce na zdjęciu. Jestem otwarta na pomysły i będę wdzięczna za radyi sugestie.Przeprszam za jość zdjęcia ale robiony zza okna.
Tak mi się wydaje ,że na 3 najlepsza będzie bergenia,ona powinna sobie poradzić. Co prawda teraz jest okropna ale akurat tam prawie jej nie widzę
Mam nadzieję ,że szałwia poradzi sobie,to sam brzeg i może da radę . Chętnie dałabym jej więcej ,mam i niebieską i różową i białą. Tylko gdzie jeszcze?
Asiu, a zauważyłaś, że jak wiosną pokazują się cebulowe, to na Ogrodowisku nagle zaczynają dominować bardzo wąskie kadry?. Cebulowe dają wiosną trochę tak pożądanego koloru, ale nie dadzą Ci struktury.
Masz rację, że derenie, brzozy zrobią dobrą robotę. W kącie też planujesz przecież dużo zimozielonych rodków. Tutaj projekt pewnie się utrzyma.
Bardziej mnie zastanawia ta świerkowa rabata. Ale tu znowu masz rację: w razie potrzeby sobie dosadzisz
Tak więc, zamykając ten i przechodząc do innych tematów:
- nie wiem czy szałwia pod tymi pissardi będzie miała wystarczająco dużo słońca;
- jako 3 powtórzyłabym coś z roślin, których już użyłaś; znaczy się - powtórzyć; chociaż bergenie świetnie kontrastują z trawami czy bodziszkami, do tego są wytrzymałe i tanie - w sam raz do Twojego ogrodu
Nie wiem czy zauważyłaś, ale masz tutaj stosunkowo mało bylin kwitnących wczesnym latem.
kwiecień - tulipany, krokusy
maj - rodki
czerwiec - szałwie, czosnki
lipiec - szałwie, bodziszki
sierpień - hortensje
i później już trawy.
Z czego wynika, że długokwitnące szałwie mają Ci robić efekt przez prawie dwa miesiące, a tymczasem masz je w jednym, niewielkim poletku. Zdecydowanie powtórzyłabym je jeszcze.
Ja to widzę podobnie,nawet teraz nie ma tam nic a nie wydaje się pusto. Masa świerków,niwaki zwracają uwagę. Śmiałki mam ,co prawda diabli wiedzą jakie-śmiałki po prostu. Myślisz żeby przed nimi zostawić molinie? Nie mam bladego pojęcia jak to by wyglądało
ale się wstrzeliłam w temat nigry prócz dekoracyjnej mają mieć funkcje zasłaniacza domu sąsiada więc będą rosły dość blisko siebie. Mówisz zostawić je w rzędzie ? Jak będą wzdłuż płotu to wtedy muszę wypełniacz znaleźć na ten cypelek obok ścieżki:
pomysłu żadnego nie mam
zimą pusto?- różaneczniki, świerki w dużej liczbie, kolorowe derenie, białe brzozy, dwa duże niwaki- po prostu inne rzeczy widać zimą.
Śmiałki różnie się zachowują na różnych miejscach- u jednych sa piękne, gdzie indziej szybko się 'filcują'. Pod sosnami łatwo im nie będzie więc warto spróbować. Można je wymieszać z sesleriami- grupy jednych i drugich. Pamiętam, że masz seslerie. Śmiałki próbuj jeśli je masz
Tak do końca to pusto nie będzie,ja to widzę tak - żywopłot ,jego czerwone gałązki zimą i wczesną wiosną widać,brzozy mają bardzo zwracać uwagę ich białe pnie,carexy pòki co nie są złe ale można wcisnąć w nie cebulowe,w rogu aż nadto zimozielonych rh. Na świerkowej w hakonce krokusy ,w hortkach bardzo wczesne tulipany. No nie wiem.
Legenda
P-Pissardii
H-Hortensje Phantom
B-brzozy Doorenbos
D-dereń jadalny
K-klon Artropurpureum
Ś-świerki
1-hakonechloa Albostriata +krokusy
2-hortensje Bobo lub Little Lime cięte dość nisko by stworzyły efekt dywanowy + tulipany turkiestańskie + czosnki Purple Sensation
3-tu muszę poeksperymentować bo nie wiem co tam da radę,paprocie,bergenie,może jeszcze coś z traw mi przyjdzie do głowy
4-bodziszki albo hosty albo brunery ewentualnie carex The Beatles
5-miał być śmiałek darniowy a przed nim
8-molinia Variegata
i tu trochę nie wiem jak to będzie wyglądało,to połączenie traw. Poza tym śmiałek póki co nie bardzo mnie zachwyca ale może warto spróbować?
6-hosty
7-liriope spicata
9-derenie Ivory Halo
10-bukszpan
Wiesz, Reniu, współczuję Ci wyboru. Przecież zwariować można od tego myślenia.
Ja od jesienie myślę jak brzozy rozmieścić na jednej rabacie i też Magnolię wymęczyłam, a i tak nadal myślę i myślę. Ech...
A czy z tego miejsca przerabianego widzisz tę okrągła rabatę z śś? Czy to po drugiej stronie ogrodu? Bo te murki kuszą... dodają smaczku ogrodowi.
Obiecałam ,że pokażę co wymyśliłam na front więc oto plan. Mam trochę wątpliwości jeszcze ale wszystko pewnie i tak wyjdzie jak zawsze w terenie. Ufff...trochę mam tremę chyba
Legenda
P-Pissardii
H-Hortensje Phantom
B-brzozy Doorenbos
D-dereń jadalny
K-klon Artropurpureum
Ś-świerki
1-hakonechloa Albostriata +krokusy
2-hortensje Bobo lub Little Lime cięte dość nisko by stworzyły efekt dywanowy + tulipany turkiestańskie + czosnki Purple Sensation
3-tu muszę poeksperymentować bo nie wiem co tam da radę,paprocie,bergenie,może jeszcze coś z traw mi przyjdzie do głowy
4-bodziszki albo hosty albo brunery ewentualnie carex The Beatles
5-miał być śmiałek darniowy a przed nim
8-molinia Variegata
i tu trochę nie wiem jak to będzie wyglądało,to połączenie traw. Poza tym śmiałek póki co nie bardzo mnie zachwyca ale może warto spróbować?
6-hosty
7-liriope spicata
Rh trochę za gęsto na planie,tu trochę poprawiłam
I tak jeszcze trzeba będzie poprzymierzać przy sadzeniu.
Iza taką wycinkę machnęła, że się zastanawiam czy u siebie czegoś nie ciachnąć. Tylko, że ja bym ze dwie stare brzozy wycięła, żeby nowe nasadzić.
Basiu te ostrokrzewy ponoć dosyć szybko rosną, no ale też przycinać trzeba celem zagęszczenia. Będę jeszcze myśleć.
Na razie w pracy w ramach małego relaksu na szybko stworzyłam wizję przyszłej rabatki z rzeźbą, które definitywnie zmieni miejsce (oby jeszcze w tym roku!).
Makadamia nie wiem czy pamiętasz ale w zeszłym roku to ja chciałam mieć w ogrodzie wszystko : drzewa owocowe, hektar malin, warzywnik, derenie ( w tym jadalne oczywiście), brzozy, plac zabaw, ziemiankę, wielki kompostownik itd. I TY dzielnie próbowałaś mi na to wszystko znaleźć miejsce DOBRA KOBIETO. Przez zimę trochę się ograniczyłam
Weszłam do domu psa zaprowadzić. Szlaban ma. Woziłam obornik a ta małpa mi podkopała różanecznika do korzeni
Wracam do ogrodu, pomierzę rabaty.
Na cisy pod płotem szykuję "koryto" 90 cm. Starczy?
Cześć Aniu,
widzę, że Cię wiosenne słońce obudziło, co?
Rzecz jasna, jestem niezmiernie oburzona, że żaden z proponowanych przeze mnie w zeszłym roku pomysłów nie przypadł Ci do gustu. Skandal po prostu
No ale co zrobić.... Idziemy dalej
Szerokość Rabaty II - zależy w jakim stylu chcesz ogród i jakie zrobisz nasadzenia. Jeżeli ma być szpaler brzóz i pomiędzy nimi szpaler dereni, to 2metry trzeba liczyć (z żywopłotem i czymś przed dereniami - ciemierniki, hosty, jarzmianki itp).
Jeżeli ma być bardziej nieformalnie, a brzozy i derenie mają być luźno rozrzucone (osobiście tak wolę), to i trzy metry nie będzie za dużo.
Jaka jest szerokość rabaty I przy tarasie? Jeżeli więcej niż 3 metry, to dużo jak na samą bylinówkę. Krzewy bym polecała w plecki.
Drzewa z II jak najbardziej pociągnęłabym i na I i na III.
Pobiegałam z wężem po działce i wyszło mi coś takiego
R I - rabata niska : trawy i byliny
R II - rabata osłonowa : Dereń i brzozy ? Dodam że nie chodzi mi o totalne zasłonienie, raczej o rozproszenie sąsiedzkiego wzroku
R III - musiałaby chyba nawiązywać jakoś do sąsiadującej dwójki
R IV - teraz to wąska rabata z clematisami i osłoną tarasu. Do poszerzenia według rysunku
R V - w zeszłym roku wsadziliśmy tam różaneczniki
W tym układzie plac zabaw mógłby sobie stać tam gdzie stoi. W przyszłości plac do likwidacji a R I i II mogłyby zostać połączone.
Karny kąt.... Nie wiem ile tam zostanie miejsca bo to zależy jak szeroka musi być rabata numer II. Póki co może tam sobie stać trampolina
Owocowe kiedyś stąd wylecą( prócz starej jabłoni i zostaną tylko brzozy
musi tu być rabata, żeby zasłonić te płyty chodnikowe mające za zadanie chronić podwórko przed powodzią, gdy rów wyleje.
takie jeszcze dokupiłam bo wychodzi 1,30 za sztukę
i kolejny pustynnik i róże
A to jak już dzwonisz w sprawie brzóz to będziesz pierwsza. U mnie to nie taka prosta sprawa, najpierw muszę piach zamienić w coś w czym te pozostałe rośliny będą chciały rosnąć. Tak więc jak mi się uda w tym sezonie chociaż posadzić brzozy to będzie dobrze. No to będę śledzić Twoje poczynania, coś tam może uda mi się doradzić, a coś może zgapię z gotowca.
Hosty wystawiają kły w zależności od pogody w okolicach połowy kwietnia, ale widać je na rabacie dopiero z początkiem maja. Ale potem to już rosną w oczach.
Pokaż zdjęcie tego miejsca.
Asia przesadzamy gdy ziemia odmarznie
dzwonili do mnie z A, w przyszłym tyg wysyłają
ja jednak w tą sobote nie pojade po brzozy bo do murarza M się umówił