Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Pszczelarnia 16:32, 06 kwi 2018

Jak usiądziesz w fotelu z herbatą rumiankową z miodem: obejrzyj sobie i poczytaj

mira 22:44, 06 kwi 2018

_Martini_ napisał(a)
U niektórych krokusy się kończą, a u innych dopiero zaczynają. Twoje pewnie wieloletnie, że rosną w takich ładnych kępkach.

Martynko ja mam krokusy wczesne i późne czyli te wielkokwiatowe. Te w paski są najpóźniejsze. Mam i w słońcu i cieniu. Tak celowo je ponasadzałam żeby mieć je dość długo. Tak więc część wcześnie przekwita.Ten rok nie był łaskaw dla krokusów ale i tak cieszyły. Dlatego stale dosadzam gdzieś w ogrodzie. Własnie znalazłam kolejne miejsce na nową kępkę.

te najpóźniejsze

Jeśli chodzi o fiołki to mam takie wykopane z trawnika mojej teściowej.Cieszą mnie kolejne ich kupeczki. Czasem je rozsadzam w inne miejsca bo chcę ich mieć dużo. Kupiłam już kilka przeróżnych w innych kolorach i w ciapki ale ich nie widzę w ogrodzie natomiast są takie niepachnące i mocno się rozrastające ale te nie kwitną jeszcze.
Pierwszy mega pachnący

mira 22:54, 06 kwi 2018

vita napisał(a)

Szkoda krokusów, wiem że je uwielbiasz . Narobiła nam ta powracająca zima! Ja mam wiele strat jeszcze do końca niewidocznych. Zajrzałam do kilku roślin...a tam próchno! Nie wiem czy rabarbar dłoniasty zdoła się odbudować, a taki już był potężny. Trudno.
Czytam, że siejesz pietruszkę? Masz już na tyle obeschniętą ziemię, czy siejesz w skrzyni? O wyprawie na lilaki rozmawiałam tylko z Ewunią, ma jakiś szalony logistycznie pomysł Najkorzystniej byłoby gdybym zgarnęła po drodze Vivę i Filomenę. Z obiema mam już doświadczenia podróżnicze i bardzo pozytywne. Trochę daleko jednak. Zobaczymy jak to wyjdzie, bardzo chciałabym

Ja też widzę co kawałek jakieś straty zimowe.Najbardziej mnie wkurza że przemarzły mi róże.To drugi rok z kolei.
Pietruszkę posiałam w skrzyni do bardzo ciepłej ziemi. Jak na razie siałam tylko do skrzyni mam tam cieplutko i nornice to wiedzą brrr.
Plan już znam i bardzo mi się podoba. Musi się udać.Bardzo się ciesze na spotkanie z Wami.
Na zachętę - dla Ciebie wezmę naparstnicę rdzawą, dla Vivy pierwiosnka jaki się je podobał, a dla Filomenty ułudki bo chciała .

W skrzyniach posiałam rzodkiewkę, sałatę, marchewkę, pietruszkę cebulę siedmiolatkę i posadziłam sporo cebuli. To ciepło akurat sprzyja takim manewrom.

pozdrawiam

m_gocha 23:02, 06 kwi 2018

Mira macham wiosennie
Krokusowa łączka śliczna, fiołki zawsze mnie wzruszają i rozczulają... Zapach chyba jeden z piękniejszych
Mus wyjść w teren i poszukać i naniuchać się na cały rok
Sok z brzozy popijam - leje się strumieniem. Trochę zamroziłam
mira 23:04, 06 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)

I to jest dobry plan, Twój i mój! Szalone pomysły są najfajniejsze.

Mira, powiem Ci, że muszę siać jeszcze raz tytonie i lwie paszcze, coś z ziemią nie tak było, za ciężka (powinnam dodać jednak perlit, piasku też nie dałam, bo na szybko wszystko). Nic się nie ruszyło. A tytoń kiełkuje do 14 dni. A przecież nie pierwszy raz sieję tytoń.

Tłukę w swoją głowę naukę: "przygotuj podłoże do siewu starannie".

U mnie właśnie wschodzą jedne i drugie - zobaczę co będzie.
Ja kupuję różne ziemie.Ale miałam w tym roku taką co substral się chyba nazywała. Jakaś taka strasznie zimna była i kupiłam inną.Miałam też wiele perlitu i żwirku.
Na szczęście kupiłam to w grudniu i to było dobre bo zwykle zapominam wtedy jak potrzebuję.

Dziś 3 godziny pikowałam i mam dosć już tych siewów

jakby było mało rosną kolejne pokolenia

mira 23:10, 06 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mira, masz racje z tą różnicą kwitnienia krokusów w zależności od miejsca sadzenia. Te w cieniu dopiero startują.
Przyjemnych prac. Mam nadzieję, że pikowanie nie nadszarpnęło twej cierpliwości.

Ty żartownisiu dziś po 3 godzinach pikowania zastanawiałam się nad sobą .
Uwielbiam siać, potem doglądać jak się wychylają te wszelkie łebki potem znów dogladam, nawet chętnie pikuję ale jak pomyślę że muszę to potem posadzić

Lobelie będą za darmo, no prawie

a na pelargonie mam nowy patent !

wsadziłam w listopadzie do garażu podlałam potem może jeszcze raz podlałam a potem zostały bez wody. Początkiem marca takie suchcielce poprzycinałam i wsadziłam do nowej ziemi. Stara ziemia była wyschnięta na pieprz a korzenie wyglądały na żywe.
No i ruszyły!!!!

mira 23:13, 06 kwi 2018

sierika napisał(a)
O tak, podłoże do siewu to podstawa, ja lubię siac w torfie odkwaszonym, wszystko startuje lekko, zadnej zgorzeli siewek i potem w gruncie też nie ma problemu z ukorzenianiem sadzonek. Ale szkół jest więcej...

Ja kupuję podłoże jak leci co tam jest, ale potem przyglądam się uważnie oczywiście macam i w ręce musi mi się podobać, po dodaniu perlitu albo żwirku musi być lekkie.
Masz rację każdy musi wypracować swój sposób na siew. Ja muszę popracować nad sobą .

mira 23:15, 06 kwi 2018

kasiek napisał(a)
No i mamy obłoczki krokusików - pięknie

Jutro sprawdzę które jeszcze zostały zwłaszcza że był deszcz co prawda bardzo potrzebny.

Te miały jakiś trudny start

mira 23:18, 06 kwi 2018

Urszulla napisał(a)
Dziś był szalony dzień.

A tak jak też szalałam i jutro też się szykuję. Na razie ogród w odstawce a ja ogarniam warzywnik. Mój m. za to stale coś wycina i jest mega bajzel może jutro to ogarniemy zwłaszcza jak zrobi wertykulację.

mira 23:19, 06 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Jak usiądziesz w fotelu z herbatą rumiankową z miodem: obejrzyj sobie i poczytaj

Bardzo dziękuję - zostawiam sobie to na jutro do herbatki .