Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

paniprzyroda 23:22, 06 kwi 2018

Śliczna łączka krokusowa Czy tam coś potem rośnie? Zgłębiam tematy łączkowe.
mira 23:23, 06 kwi 2018

m_gocha napisał(a)
Mira macham wiosennie
Krokusowa łączka śliczna, fiołki zawsze mnie wzruszają i rozczulają... Zapach chyba jeden z piękniejszych
Mus wyjść w teren i poszukać i naniuchać się na cały rok
Sok z brzozy popijam - leje się strumieniem. Trochę zamroziłam

Gosia jaka radość bije z Twojego machania - macham !!!

Soku z brzozy się opiłam i już z jednej brzozy kiepsko leci.Podobno można pasteryzować z miodem i cytryną ale mi chyba wystarczy to co w siebie wlałam .
Fiołków zawsze mi mało.Widziałaś u Reni - chciałabym zrobić takie jak róże żeby potem w zimie upiec jakieś rogaliczki. Te zatrzymane zapachy są w zimie niesamowite.

mira 23:28, 06 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)
Śliczna łączka krokusowa Czy tam coś potem rośnie? Zgłębiam tematy łączkowe.

To pod wiązem. Kiedyś nic nie rosło, potem jest zielony wiąz. No ale wszystko się zmienia. Wiąz stale idzie do góry a ja podcinam te dolne gałęzie bo i tak jest strasznie łamliwy i te doły trzeb wyciąć.Wsiały mi się tam niezapominajki więc dak im szansę, z boku też jest trochę tulipanów. W lecie wysypywałam drobną korę.

mira 23:34, 06 kwi 2018

Ten szalony przeskok temperatur porywa wszystkie cebulowe.Dzisiaj zerwałam jednego dużego narcyza i musiałam się nawąchać.Cudowne są zapachy wiosny. Jutro będę delektować się maleńkimi listkami które już ma mój klon no i inne.

Poza pracą w ogrodzie na wszelkich frontach uwielbiam tą chwilę kiedy lustruję ogród szukając co nowego wyłazi albo jak się coś tam powiększa. Cudne to jest.

Zostawiam więc trochę mojej wiosny.

mira 23:42, 06 kwi 2018

robótka na jutro - rozsadzić przebiśniegi -to dobry moment

miłego ogrodniczkowania !
Rench 23:58, 06 kwi 2018

mira napisał(a)

O matko, od kilku lat sadze krokusy setkami i nigdy tyle na raz nie miałam
Iryski holenderskie też w tym roku zostaną w postaci kłów.
Piękna wiosna u Ciebie. Ja będę dopiero jutro szukała i ocenię konkretnie straty różane.
m_gocha 00:25, 07 kwi 2018

mira napisał(a)

Gosia jaka radość bije z Twojego machania - macham !!!

Soku z brzozy się opiłam i już z jednej brzozy kiepsko leci.Podobno można pasteryzować z miodem i cytryną ale mi chyba wystarczy to co w siebie wlałam .
Fiołków zawsze mi mało.Widziałaś u Reni - chciałabym zrobić takie jak róże żeby potem w zimie upiec jakieś rogaliczki. Te zatrzymane zapachy są w zimie niesamowite.

Machałam tak trochę nieśmiało i z lekką dozą niepewności (to przez te bratki...)
Gdybyś miała gdzieś przepis o tej pasteryzacji (ile czego i jak długo pasteryzować) wrzuć w wolnej chwili.
Czy dobrze rozumiem? Fiołki można ucierać tak jak płatki róży pomarszczonej na konfiturę? Robiłaś kiedykolwiek? Fiołki są jadalne?
Macham jeszcze raz i jeszcze radośniej
_Martini_ 08:22, 07 kwi 2018

Sprytnie to sobie wymyslilas z sadzeniem krokusow. Też tak zrobię. Podobnie, choć nieświadomie, posadziłam przebiśniegi. Jedne już przekwitły, a drugie mają dopiero listki.
Ale jak to tak masz już taką wiosnę kwitnącą, a w ogrodniczych puste doniczki stoją i wegetacja bylin jeszcze nie ruszyła.
Urszulla 10:23, 07 kwi 2018

Informacja o przebiśniegach bardzo cenna bo dostrzegłam w innym miejscu samotne osobniki. Trafią do rodziny przebiśniegów.

A sadzonki przepikowane to mega wyczyn. Ja za Tobą mam chyba 2 tym opóźnienia ale chyba tyle nie będę miała lobelie niestety nieudane. Rozplenice własne też nie wzejdą. Czekam na resztę traw. Dobrze że temp wyższa się szykuje.
Gruszka_na_w... 19:46, 07 kwi 2018

Rozsady robią wrażenie.
Miodunka u mnie odmówiła współpracy. Chyba za ciężką mam glebę jak na jej wymagania.
Czekam na kwitnienie kaliny angielskiej i namiętnie lustruję ogród. To najprzyjemniejszy moment dnia.
Miłej niedzieli.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies