Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Boćkowe perypetie ogrodkowe 08:13, 17 paź 2011

Do góry
jak patrze na sprzątniętą rabatę ze świerkami to nasuwa mi się myśl że można ją też inaczej potraktować-posadzić coś niższego, co będzie ładną masą- może róże okrywowe - np białe - White Aspiryn, lub White Rose, albo wypełnić rabatę dużą plamą liliowca Stella D'Oro - ta odmiana kwitnie bardzo długo i jest nie wysoka ( tylko nie wiem czy lubisz żółty, a ten liliowiec jest żółty), albo jasne kule tawuły japońskiej Golden Princess a między nimi coś niziutkiego- runianka japońska jeśli jest tam półcień, czy irga dammera 'Major', albo nawet czerwona odmiana żurawki. Nadają się też tam niskie lilaki Palibin zamiast tawuł japońskich. Wtedy z tyłu można między świerki dosadzić łądną odmianę miskanta chińskiego czy molinia arundiinacea.
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 21:58, 16 paź 2011

Do góry
Sebku, żurawki w gruncie się rozmnażają, dzielic będę na wiosnę; bukszpany-o właśnie mam 2 doniczki z sadzonkami od Danusi-reszta mi padła-muszę zadolować, berberysy i tawuły też sobie znalazły lokum, muszę już je chyba okryć bo szkoda byłoby ich; hortensji mialam mało, ale Lime i tak muszę zakupić dopiero na wiosnęale chodzi mi o to, że mało miejsca mam bo w lutym znów pewnie zacznę szalec z nasionkami(obiecałam sobie, że już nie, ale znając siebie...)więc parapety zastawie znówach...narzekam, narzekam ale i tak to lubię
Ogródek do przeróbek ;) 12:44, 13 paź 2011

Do góry
anka napisał(a)

1-jaśminowiec
2- tawuły (chce zrobić tam takiego zawijaska- pokaże jeszcze)
3- sosny piramidalis
4- hortensje (myślałam o limelight lub anabelle)
5- tuje europa gold
6- tuje smaragd
7- buk purple fountain
8- rododendrony (calsap albo cunningham's white)

pomocy!!!

Analizuję i nieźle, nieźle, ale buk chyba zamień z tą sosną za nim. a 9 to choina kanadyjska? Przydałoby się ich więcej w prawo.

7 zrób stożek z bukszpanu lub cisa.

6 dobrze, daj jednakowe małe zwarte np. jakuszimańskie.

2 - zawijasek strzyżony lub ciąg kulek żółtych, dobrze się je strzyże.
Ogródek do przeróbek ;) 12:58, 12 paź 2011

Do góry
Witam ponownie przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł dotyczący tej cześci rabaty
pierwszy pomysł jaki miałam- przed żółtymi tujami dać żywopłocik z bukszpanu i obok po prawej albo jeddeloch albo nidiformis

ale wpadłam na coś chyba lepszego (z pewnością bardziej praktycznego )

1-jaśminowiec
2- tawuły (chce zrobić tam takiego zawijaska- pokaże jeszcze)
3- sosny piramidalis
4- hortensje (myślałam o limelight lub anabelle)
5- tuje europa gold
6- tuje smaragd
7- buk purple fountain
8- rododendrony (calsap albo cunningham's white)

pomocy!!!
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 00:00, 11 paź 2011

Do góry
profus napisał(a)
Teraz, obok tego koła z kostki, mam inną rabatę. Już ją trochę zmieniłem.
Było tak.

Teraz tak:

W tym rogu posadź jedno piękne drzewo (może być ten wiąz i kilka jednakowych hortensji bukietowych i to wszystko.
No chyba że pachsandrę pod hortensjami i tulipany jeden kolor (biały), żeby wiosną kwitło.

Natomiast wszystko inne przekop.
Zamiast szpaleru tawuł daj zywopłocik z bukszpanu taki jak po drugiej stronie. A tawuły tnij w kulki i zrób z nich gdzieś kompozycję pod drzewem. Po prostu je "rozsyp".

To ja też o pomoc poproszę.... 22:00, 08 paź 2011

Do góry

Świerk tak blisko domu - wysadź go, Tutaj same hortensje.
Ostatnio odkryłam H. paniculata "Silver Dollar". Posadź kilka sztuk i nic więcej.

Na pozostałych rabatkach nie umiem pomóc, bo wg mnie za dużo jest gatunków.
Ale można to uspokoić sadząc żywopłociki z berberysu, bukszpanu, czy tawuły japońskiej, dosadzają po kilka sztuk tych samych roślin.
O....! 19:26, 08 paź 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Klon I tawuły! Cisy i hebe?Jakieś jałowce? Reszty nie rozpoznaję.....

Haniu, rozpoznałaś oczywiscie troche wczesniej wypisałam nazwy tych roślin...
O....! 19:20, 08 paź 2011

Do góry
Klon I tawuły! Cisy i hebe?Jakieś jałowce? Reszty nie rozpoznaję.....
Bałagan w przedogródku 16:12, 07 paź 2011

Do góry
Hmm - według mnie z tyłu zmieści się obwódka z tawuły - a potem posadź na przemian bukszpanowe kule i podsadź je żurawkami
Polecane drzewa i krzewy liściaste 21:48, 06 paź 2011

Do góry
Moi faworyci to; oczywiście klon palmowy, dereń biały, dereń kousa, perukowiec podolski, pęcherznica kalinolistna, klon pospolity(zwyczajny), buk pospolity, tawuły( wszystkie odmiany), budlleja dawida, hortensja ogrodowa, hortensja bukietowa i bukszpany
Bałagan w przedogródku 16:40, 05 paź 2011

Do góry
Tak jeszcze pomyślałam, że może tę całą rabatkę przy furtce przeciąć linią żurawek, jakoś po skosie (tylko nie jest zbyt szeroka), po jednej stronie posadzić same tawuły, a po drugiej same bukszpany?

Moja działeczka - Grzesiu 17:26, 04 paź 2011

Do góry
Cis...nie wytrzymam zanim mi to urośnie
Grab brałem pod uwagę, lubię jego gałązki.
Liguster odpada.
A berberys?
Z przodu tawuły jakieś gold i liriope ciemnolistne?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:40, 30 wrz 2011

Do góry
hej Justi,
dokładnie tak zamierzam zrobić, nie będę pozbywać sie host które bardzo lubie. Żurawkową rabatę mam po drugiej stronie wyjścia do ogrodka, wystarczy z tej strony domu już żurawek Rozejrzę sie za czymś na obwódkę (trzmielinki lub tawuły japońskie - tych mam rozsady jakby co, z żółtymi listkami)
Może dzisiaj mi sie uda to zrobić
Tawuła japońska - Spiraea japonica 21:07, 28 wrz 2011

Do góry
Przejeżdżam pewną trasą dość często i zauważyłam pięknie przycięte tawuły japońskie odmiany "Golden Princess".
To bardzo łatwe w uprawie krzewy. Należy je przycinać "na jeża" wiosną, a potem powtórzyć po kwitnieniu, wtedy się zagęszczają i przyznacie, że taki widok cieszy oczy.

Tawuły japońskie zwłaszcza o żółtych liściach (Goldmund, Golden Princesse, Goldflame) lubią słoneczne stanowiska, wtedy ładnie się wybarwiają. Nie mają specjalnych wymagań.

Osłona tarasu + rabata 18:46, 28 wrz 2011

Do góry
profus napisał(a)
Może tak po całości pasami i tak jak piszesz.
Bliżej Brabantów pas jednego gatunku czegoś żółtego, np. berberys thunberga aurea albo tawuły i, a pod nim pas ciemnych żurawek. A do tego jakieś 3 żółtawe kule, np trzmielina szczepiona na pniu. Będą miały fajne tło.
Cos w tym stylu:

Podoba mi się, zimą może trochę mniej ładnie ale te trzmielinki na pniu w tym miejscu jak dla mnie to strzał w 10 i obstawiam tawułę goldmound lub goldenprincess -- wiosną takie śliczne, swieżutkie, albo rzeczywiście ta trawa hakonechloa macra aureola, czy jakoś tak jeśli zimuje w gruncie.

Albo własnie limelighty poprzetykane trawą i czymś podsadzone, albo nawet bez traw a same hortensje.
Osłona tarasu + rabata 11:54, 28 wrz 2011

Do góry
Może tak po całości pasami i tak jak piszesz.
Bliżej Brabantów pas jednego gatunku czegoś żółtego, np. berberys thunberga aurea albo tawuły i, a pod nim pas ciemnych żurawek. A do tego jakieś 3 żółtawe kule, np trzmielina szczepiona na pniu. Będą miały fajne tło.
Cos w tym stylu:

Bałagan w przedogródku 11:00, 26 wrz 2011

Do góry
Dziękuję Danusiu, pochwały z Twych ust są bardzo mobilizujące

Shrekola pomęczę !

Nie próżnowałam wcale, a wcale

tu posadziłam tawuły japońskie " Crispa"

ale co do nich dosadzić ?

a tak po zmianach, trawa dosiana, jeszcze brakuje kilku roślinek

mam jeszcze dwa miskanty , dosadzić je z lewej, czy dać na tyły ogrodu?

Wersja mini mini 16:25, 22 wrz 2011

Do góry
Ładne bryły można osiągnąć ze zwykłych krzewów liściastych typu berberysy ale ładne odmiany (Atraction, Admiration. Maria), także z tawuły japońskiej którejś odmiany żółtolistnej.
Kubusiowo 22:56, 19 wrz 2011

Do góry
Małgosiu te mniejsze kule to tawuły, które przycinam trzy razy w sezonie - pozdrawiam
Eksperyment ogrodowy Beaty 10:08, 15 wrz 2011

Do góry
Też tak myślę, że plan jest potrzebny, natomiast zawijasek chyba nie pasuje tutaj, kulki ok, a nawet bym dodała kulek z innych roślin, cięła jak Richie np. tawuły japońskie żółte, wtedy zrobi się kolorowiej i dodać żurawek ciemnych, bordowych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies