Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Przedogródek Agniechy973 11:49, 09 mar 2012

Do góry
3. Mam problem z powyższą rabatą a zwłąszcza z jej lewą częścią gdzie rośnie ogromny jałowiec. On zdominował wszystko na tej rabatce. Były tam pięciorniki, mniejsze iglaki, bukszpany małe itp. Nie zdążyłam tego przenieść na czas, więc rośliny zginęły pod jałowcem. Tu jest zbliżenie.

Potrzebuję dla niego jakiejś przeciwwagi. Rośliny, które tam jeszcze są:
Od lewej na pierwszym planie:
- jodła a przed nią kępa irysów syberyjskich, wokół niej małe trzmieliny
- świerk conica (teraz widzę, że będzie na tą rabatę za mały)
- wspomniany jałowiec
- złotokap
Drugi plan to buk, krzak bzu i jakiś jałowiec (nie znam nazwy, ale to ten co łątwo się pod śniegiem rozłamuje )
W jałowcu ale od tyłu rosną jakieś tawuły kwitnące na biało przewieszającymi się gałązkami.
W jałowcu z prawej strony próbowałam sadzić powojnik, żeby się po nim piął, ale go pochłonęło. Podobnie z różą okrywową, chociaż ta jeszcze żyje, ale co to za .życie - stłamszona.
Ostatnio oglądałam to: http://www.tvnmeteo.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13,1,1,0,0.html i tam znalazłam rozwiązanie. W połowie (mniej więcej) filmu też widać takie duże jałowce a z nimi duże bordowe berberysy. Czy to byłoby dobre rozwiązanie w tym miejscu? Ile takich berbeysów posadzić i jaką odmianę? A może coś innego tutaj?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:42, 07 mar 2012

Do góry
A ja dziś urwałam się z pracy, co by troszkę w ogrodzie popracować. Przycięłam kilka niżej szczepionych drzewek (te większe zostawiam M.) i tawuły. W 2 godziny przemarzłam do szpiku kości, jednak temp.+3 stopnie przy lekkim wietrze to nie najlepsza pogoda na prace ogrodowe... Ale za to coraz więcej roślinek nabiera kształtów. Jeszcze zostały "tylko" 22 drzewka (nie wiedziałam że tyle ich mam), lawendy i perukowce, laurowiśnie i trzmieliny... A na sobotę wypożyczamy wertykulator i zabieramy się za trawnik o ile deszcz nie pokrzyżuje naszych planów.
Ogrodomania Oli 14:58, 06 mar 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Wiesz co, jakoś nie przypominam sobie aby moje kloniki płakały przy cięciu, a przycinam je dwa razy w roku. Wczesną wiosną i latem. Ale pamiętaj, że ja jestem tylko amatorką, poradź się Danusi, już ona będzie wiedziała najlepiej. Pozdrawiam.

Olu, moje klony globosum i royal red też nie płaczą. Ale przycięłam w sobotę, tak na próbę, jedną gałązkę klona "Red Sunset" chociaż widziałam, że ma już duże pąki. Byłam zaskoczona, bo soki polały się ciurkiem Prędko zasmaraowałam maścią i przewiązałam mu rankę. Mam nadzieję, że nie zrobiłam mu krzywdy... Widziałam, że przycięłaś już rozplenice, ja zdążyłam dopiero tawuły i berberysy. Trawy czekają na najbliższy weekend. Piękne zdjęcia Twojego ogrodu - czy ze szronem, czy bez, choć mam nadzieję, że teraz będą już "bez" .

Skoro tak to chyba wstrzymam się w tym roku z cięciem klonów.
To kiedy w takim razie ciąć klony? CZy ktoś wie?
Ogrodomania Oli 10:35, 06 mar 2012

Do góry
ola napisał(a)
Wiesz co, jakoś nie przypominam sobie aby moje kloniki płakały przy cięciu, a przycinam je dwa razy w roku. Wczesną wiosną i latem. Ale pamiętaj, że ja jestem tylko amatorką, poradź się Danusi, już ona będzie wiedziała najlepiej. Pozdrawiam.

Olu, moje klony globosum i royal red też nie płaczą. Ale przycięłam w sobotę, tak na próbę, jedną gałązkę klona "Red Sunset" chociaż widziałam, że ma już duże pąki. Byłam zaskoczona, bo soki polały się ciurkiem Prędko zasmaraowałam maścią i przewiązałam mu rankę. Mam nadzieję, że nie zrobiłam mu krzywdy... Widziałam, że przycięłaś już rozplenice, ja zdążyłam dopiero tawuły i berberysy. Trawy czekają na najbliższy weekend. Piękne zdjęcia Twojego ogrodu - czy ze szronem, czy bez, choć mam nadzieję, że teraz będą już "bez" .
Mój ogród to moje szczęście. 18:58, 05 mar 2012

Do góry
ElAri napisał(a)

Prosze tylko się nie śmiać <hahaha>

Więc to jest to co chciałbym mieć
Tło chciałbym zasadzić większymi krzewami: Dereń w odmianach, Pęcherznica Kalinolistna.
Przed nimi myślałem o Róży pomarszczonej, Berberysie, Kosodrzewinie, do tego Tawuły i Krzewuszki.
Mogę też posadzić jakieś byliny wieloletnie

Za mało roślin zimozielonych jest. Żywopłoty zrób iglaste. Zimą będziesz miał pusto, kosodrzewina się zestarzeje, z krzewów liściastych spadną liście.
Zamiast świerków srebrnych (P. pungens) posadź świerki serbskie (P. omorika). To będzie dobra decyzja.

Ogród przy rzeczce 09:34, 05 mar 2012

Do góry
Dzień dobry! Mam nadzieję, że będziesz się dobrze czuła wśród nas Beato. Pokazałąś wspaniałe kępy irysów, okwiecone tawuły, rozmaite cebulowe i inne.Wspomniałaś coś o liliowcach, mam nadzieję, że też je wkrótce zobaczymy. Ja je uwielbiam
Pozdrawiam słonecznie
Ogród u stóp klasztoru 22:37, 04 mar 2012

Do góry
alinak napisał(a)

Marzenko fajnie trawa by wyglądała , ale chce coś zimozielonego żeby dziura zniknęła z pola widzenia na cały rok. tam zreszta jest cerex buchanani ( ta sucha brązowa ) koło tawuły japońskiej , nie chce przedobrzyć , bo tam już jest trochę tych gatunków . jak namieszam to ..... wiesz co potem

A miskanta?
On i w zimie dziurę zasłoni a potem, choć przycięty szybko odrośnie.
Kilka traw w pobliżu siebie to ładna i zgrana kompozycja, będzie trawiaście. I pasuje to zarówno do opuncji jaki do tej cuuuudnej juki .
Ogród u stóp klasztoru 22:23, 04 mar 2012

Do góry
marzena napisał(a)
to inną trawę daj - ja właśnie myślałam w tamtym roku, jak zasłonic takie m-ce i tak wykoncypowałam...

Marzenko fajnie trawa by wyglądała , ale chce coś zimozielonego żeby dziura zniknęła z pola widzenia na cały rok. tam zreszta jest cerex buchanani ( ta sucha brązowa ) koło tawuły japońskiej , nie chce przedobrzyć , bo tam już jest trochę tych gatunków . jak namieszam to ..... wiesz co potem
Po prostu ogród... 11:52, 04 mar 2012

Do góry
Wczorajsza słoneczna pogoda zachęcała do pracy w ogrodzie. Zrobiłam obchód pozimowy, niestety niektóre Rh ucierpiały podczas mrozu. Powyciągałam już meble ogrodowe, poprzycinałam tawuły japońskie, wierzbe i klony.
Są i oznaki wiosny w moim ogródku

hiacynty

narcyzy

krokusy

Mój ogród to moje szczęście. 09:45, 03 mar 2012

Do góry

Prosze tylko się nie śmiać <hahaha>

Więc to jest to co chciałbym mieć
Tło chciałbym zasadzić większymi krzewami: Dereń w odmianach, Pęcherznica Kalinolistna.
Przed nimi myślałem o Róży pomarszczonej, Berberysie, Kosodrzewinie, do tego Tawuły i Krzewuszki.
Mogę też posadzić jakieś byliny wieloletnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:23, 03 mar 2012

Do góry
mira napisał(a)
Danusiu, dziś dotarł domek na owady - łał cudowny - jutro latam po ogrodzie i dumam gdzie by tu umieścić
jaka to radocha na koniec tygodnia

Wróciłam własnie - noc bardzo gwieździsta- ciepło na jutro zapowiadają lampę - idzę ciąć do ogorodu
tawuły można juz ? - mają być ujemne temp. w kolejne noce

Jeśli kupiłaś ten domek co ja myślę, no to super wybór. Będzie pięknie wyglądał, a każdy gość zapyta: co to? i Czemu służy? a Ty już będziesz dalej uświadamiać nasze społeczeństwo

Ja bym z cięciem się wstrzymała, zdążymy. Teraz ograbiaj trawnik, myj meble, szukaj donic na wiosenne kompozycje. Wyrzuć stare jeśli zostały na zimę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:10, 03 mar 2012

Do góry
Danusiu, dziś dotarł domek na owady - łał cudowny - jutro latam po ogrodzie i dumam gdzie by tu umieścić
jaka to radocha na koniec tygodnia

Wróciłam własnie - noc bardzo gwieździsta- ciepło na jutro zapowiadają lampę - idzę ciąć do ogorodu
tawuły można juz ? - mają być ujemne temp. w kolejne noce
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:22, 02 mar 2012

Do góry
dach powoli rośnie

jałowce przytnę w kule i powiększę rabatę; dojdą kolejne lawendy i konwalniki, po prawej stronie, gdzie widać rusztowanie stworzę nowe kompozycje na podwyższonej rabacie wykończonej murkiem z piaskowca; tam mam funkie, paprocie, bluszcze, róże i firletki; dojdą powojniki

na taras dam meble wiklinowe z poduchami w róże

tu na przodzie dojdą Rh i azalie, oczywiście jak już będzie wykończone
dołem pod sosnami mam ognik, funkie, paprocie, kula z berberysów, pięciornik, azalia - ale M. ją ciągle tnie i nie kwitnie; acha i tam są tawuły wiosenne

no M. jeszcze nie wie, ale już zamówiłam firmę z oknami i meble; widać jak poniszczona trawa, no ale budowa, zregeneruje się; i tak tej pory nie lubię, bo burawo jest

Rododendronowy ogród. 22:47, 27 lut 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Akurat za trudne...jakoś nie wierzę

Spadający snieg z dachu to jest problem. U mnie jak spadał to po prostu przeniosłam rosliny gdzie indziej a u Ciebie jest takie miejsce że jednak powinny byc, ale wydaje mi się że tawuły i trzmieliny jak ktos Ci radził to dobry pomysł, bo inne rosliny śnieg zniszczy.

Na trzmielinę się chyba zdecyduję, a tawuły odpadają, bo za wysokie.

Ale wiesz ze tawuły możesz ciac bez obaw nawet latem.
Rododendronowy ogród. 22:42, 27 lut 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Spadający snieg z dachu to jest problem. U mnie jak spadał to po prostu przeniosłam rosliny gdzie indziej a u Ciebie jest takie miejsce że jednak powinny byc, ale wydaje mi się że tawuły i trzmieliny jak ktos Ci radził to dobry pomysł, bo inne rosliny śnieg zniszczy.

Na trzmielinę się chyba zdecyduję, a tawuły odpadają, bo za wysokie.
Rododendronowy ogród. 22:33, 27 lut 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Początki w Kruklandii 21:07, 27 lut 2012

Do góry
Posadź tawuły japońskie i trzemieliny. Bardzo dobrze znoszą wszelkie zniszczenia. Mozna je formować w kule. Po każdym cięciu gęstnieją i są ładniejsze
W ogrodzie u Aguniady 09:29, 20 lut 2012

Do góry
Witajcie... wiosnę czuć już w powietrzu, chociaż dzisiaj rano była taka szklanka na drogach dojazdowych do Wawy, że jechałam z duszą na ramieniu...
Agnieszko, tawuła na zdjęciu to Shirobana, kwitnąca na biało-różowo, a w tle widać tawuły Goldmound... Bardzo lubię obie odmiany, chociaż ta pierwsza jest oryginalniejsza przez to dwukolorowe kwitnienie...
Irciu, witam Cię gorąco! zdjęcie przebiśniega cudowne, może i ja dzisiaj poszukam oznak wiosny w ogrodzie?
Nieszko, witam Cię serdecznie i namawiam na brzozowy zagajnik... oczywiście trzeba się liczyć ze spadającymi listkami do oczka, ale to jest do ogarnięcia - i tak dwa razy do roku oczko się czyści...
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 09:15, 17 lut 2012

Do góry
Tawuły i tulipany- to tylko trochę kolekcji,ale jakże pięknej!Gratuluję!
Mój przyszły ogród 15:47, 15 lut 2012

Do góry

dziekuję, bardzo piękna

tawuły Iwciu, bo tawułki to całkiem inne rośliny (wiem że wiesz o co chodzi i tylko zdrabniasz, ale akurat tutaj to mylące jest)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies