Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodomania Oli

Ogrodomania Oli

ola 14:55, 06 mar 2012

Wszystkie płyty w moim ogródku to produkt firmy Bruk-Bet. Są to zwykłe betonowe płyty imitujące kamień ciosany w kolorze piasku pustyni.
ola 14:58, 06 mar 2012

Wieloszka napisał(a)

Wiesz co, jakoś nie przypominam sobie aby moje kloniki płakały przy cięciu, a przycinam je dwa razy w roku. Wczesną wiosną i latem. Ale pamiętaj, że ja jestem tylko amatorką, poradź się Danusi, już ona będzie wiedziała najlepiej. Pozdrawiam.

Olu, moje klony globosum i royal red też nie płaczą. Ale przycięłam w sobotę, tak na próbę, jedną gałązkę klona "Red Sunset" chociaż widziałam, że ma już duże pąki. Byłam zaskoczona, bo soki polały się ciurkiem Prędko zasmaraowałam maścią i przewiązałam mu rankę. Mam nadzieję, że nie zrobiłam mu krzywdy... Widziałam, że przycięłaś już rozplenice, ja zdążyłam dopiero tawuły i berberysy. Trawy czekają na najbliższy weekend. Piękne zdjęcia Twojego ogrodu - czy ze szronem, czy bez, choć mam nadzieję, że teraz będą już "bez" .

Skoro tak to chyba wstrzymam się w tym roku z cięciem klonów.
To kiedy w takim razie ciąć klony? CZy ktoś wie?
Sebek 22:07, 08 mar 2012

Richie ciął niedawno i stwierdził, że i tak to zrobił późno, bo już puściły soki. Także to ostatni dzwonek...
Wieloszka 22:12, 08 mar 2012

Olu, wczoraj po południu przycinałam klona Royal Red i nie płakał wcale. Więc to chyba zależy od odmiany. Ten który tak obficie mi płakał w sobotę to Red Sunset. Po prostu na próbę utnij jedną gałązkę i zobaczysz. Alinka też napisała, że to ostatni moment na przycinanie liściastych...
sylllwia 07:33, 09 mar 2012

Ja cięłam klony tydzień temu w sobotę i klon jesionolistny 'Flamingo' płakał, a klon zwyczajny 'Royal Red' i 'Drummondii' nie płakały
Wieloszka 08:24, 09 mar 2012

Czyli to czy płaczą, czy nie zależy od odmiany.
Sebek 22:07, 10 mar 2012

Może mają różne warunki świetlne? Bo u mnie gdzieniegdzie ziemia rozmrożona, a gdzie indziej nadal nie...
ola 09:16, 12 mar 2012

Przycięłam w sobotę dosyć drastycznie (mam nadzieję,że się za to nie pogniewa) mojego Garneta i nie uronił ani jednej łezki.
Na zdjęciu to oczywiście krople deszczu, pada u nas dziś od rana.

A tu jeszcze pare ocukrzonych roślinek.

]

Borbetka 09:19, 12 mar 2012

Cudny klon, tak pięknie uformowany. Dziękuję Olu za info o płytach. Pozdrawiam.

borówcowy-raj
jotka 09:22, 12 mar 2012

Pięknie uchwycona chwila na Twoich zdjęciach