Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:31, 22 lis 2017

Do góry
u mnie starsi już przeszli ciężki okres nastoletni, kiedy nie wiedzieli co chcą, najmłodszy w tym jeszcze tkwi.
Teraz dużym już nie kupujemy zabawek ani gier, tylko Kindle do czytania, plecaki na wyprawy, buty traperskie itp.
Dixit- jedna z niewielu gier, które lubię. Ale to raczej gra dla bardziej społecznych typów
Dla starszych chłopaków, ale chyba jednak 12+ gra Neuroshima
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 09:52, 21 lis 2017

Do góry
ale masz współgospodarza w ogrodzie! Fajnie popatrzeć, ale chyba wolę tak z daleka.

Siewy jak zwykle frapujące.
Czy masz u siebie może zawilca wielosicznego rubra (A. multifida?)-jeśli tak, to napisz jak się sprawuje.
Bardzo czekam na przyszły sezon z krwiściagiem od Ciebie. Dziękuję jeszcze raz
Dwa ogrody 14:21, 20 lis 2017

Do góry
jakie pięknie wianki!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:59, 19 lis 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Vila, wyciągam z gruntu ze wszystkim. W art. jest opisane i są zdjęcia. https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/518-ogrod-kwiatowy-z-cebulek

Gosia- posadzić do donicy i ładnie ozdobić. Dodać ciemierniki albo wstążki.

Magnolia- okrywac gdy temp. ustabilizuje się na minusie -5 co najmniej.

bardzo sprytne ,dziękuję
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:58, 19 lis 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Hm i co tu napisać pięknie Agatko mam pytanko, bo myślę już o przyszłym sezonie, masz tych magnolii, dlatego czy możesz mi polecić jakąś konkretnie z późniejszych, bo chciałabym móc cieszyć się jej kwiatami i nie bać się, że jej przymrozki będą straszne, pozdrawiam i buziam

Monia z późniejszych magnolii mogę Ci polecić Nigrę...ona kwitnie na przełomie maja i czerwca, z nowości mogę Ci polecić magnolię Sunsation, też kwitnie później

Magnolia Genie cała w pąkach...posadzona w wielu ogrodach

piękna jest, ale przymrozki deformują jej kwiaty i nie pokazała w pełni u mnie swojego piękna.
Cisowy spełnia swoją rolę...zielonej ściany i osłony dla magnolii
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:08, 18 lis 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W tych warunkach należy poprawić sytuację dla drzewa. Nie można go narazić na glinę/piasek i smażenie i patelnię. Przynajmniej warunki glebowe koniecznie popraw. Wzbogać glebę dużą ilością kompostu + łopata obornika spróchniałego, żeby nieco uzdrowić życie glebowe. Wtedy wybór drzew będzie większy, a teraz to ja nie doradzę niczego. Chyba, że zwykłą brzozę.

Magnolia odpada. Nie znosi takich warunków.

Będę poprawiać glebę - tak jak radzisz, ale nie uda mi sie pod całym przyszłym obrysem korony :/ Do tego dodam nawodnianie.
Nad brzozami sie zastanawiałam, ale... nie do końca jestem przekonana (mam ich już sporo w ogrodzie) i chyba szukam jakiegoś parasola. Zawsze przypomina mi sie podwórko pewnego starego domu który miał na froncie poskręcane chyba z 70 / 80 letnie magnolie - były piękne, eleganckie i takie azjatyckie - jak maxi bonsai. Ale w tym miejscu magnolia nie ma szans.

Ps. Tam gdzie będzie magnolia mam drewnianą fasadę i jest już materiał na oczko z wodą. Oraz mam nawiezioną dobra ziemię (wkopana koparką) I jest też ocieniona przez kształt budynku. Może uda sie ją utrzymać tym bardziej, że marzy mi się zimozielona wiec zakładam, że będzie to loteria (pomimo dobrego osłonięcia przed zimnymi wiatrami przez budynki).

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:11, 18 lis 2017

Do góry
Vila, wyciągam z gruntu ze wszystkim. W art. jest opisane i są zdjęcia. https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/518-ogrod-kwiatowy-z-cebulek

Gosia- posadzić do donicy i ładnie ozdobić. Dodać ciemierniki albo wstążki.

Magnolia- okrywac gdy temp. ustabilizuje się na minusie -5 co najmniej.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:51, 18 lis 2017

Do góry
Sima napisał(a)
Mam bardzo pojedyncze pytanie bo nie wiem już co posadzić. Pomóżcie - proszę

Jakie drzewo?

Warunki:
Pełne słońce - wybitne południe.
Rozgrzana kostka betonowa w kolorze grafitu
Podłoże rozgrzebane po budowie - raz glina raz piasek.
Zakładam susze bo będzie na pustyni betonowe,j ale na 1 metrze mamy już wysokie wody gruntowe.
Rozgrzana (tak że jajka w lecie można smażyć) ciemna fasada (w odległości 5 m od planowanego drzewa)
Klimat to Wrocław

W tych warunkach należy poprawić sytuację dla drzewa. Nie można go narazić na glinę/piasek i smażenie i patelnię. Przynajmniej warunki glebowe koniecznie popraw. Wzbogać glebę dużą ilością kompostu + łopata obornika spróchniałego, żeby nieco uzdrowić życie glebowe. Wtedy wybór drzew będzie większy, a teraz to ja nie doradzę niczego. Chyba, że zwykłą brzozę.

Magnolia odpada. Nie znosi takich warunków.
Ogród z koniczynką 11:33, 18 lis 2017

Do góry
Rodek szykuje pąki na wiosnę...

...bodziszek nie przebarwił się jeszcze...(komuś obiecałam i nie pamiętam komu...)

trzmielina coraz wyższa...

magnolia ma sporo pąków...cieszę się...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:14, 18 lis 2017

Do góry
Mam bardzo pojedyncze pytanie bo nie wiem już co posadzić. Pomóżcie - proszę

Jakie drzewo?

Warunki:
Pełne słońce - wybitne południe.
Rozgrzana kostka betonowa w kolorze grafitu
Podłoże rozgrzebane po budowie - raz glina raz piasek.
Zakładam susze bo będzie na pustyni betonowe,j ale na 1 metrze mamy już wysokie wody gruntowe.
Rozgrzana (tak że jajka w lecie można smażyć) ciemna fasada (w odległości 5 m od planowanego drzewa)
Klimat to Wrocław

Miejsce na drzewo:
Front domu
Koło ogrodzenia zewnetrznego i bramy przesuwnej, na wprost drzwi wejściowych
Obok drzewa bede przejeżdżać autem i parkować.
Rabata pod drzewem - wielkość 0,7 na 1,2
Nie daleko ściany budynku

Cel:
Ocienić trochę podjazd
Osłonić widok z drzwi wejściowych na ulicę i przechodniów (i nas też)
Nie zdominować sylwetki domu zbyt wysokim drzewem
Może stołówka i schronienie dla ptaków.

Zastanawiałam sie nad klonem tatarskim, ambrowcem (ale jest za duży).
Planuje posadzić też magnolie (jak by się udało to grandiflore) bliżej drzwi, oraz jakiegoś iglaka (może serbski? - mąż chce miec choinkę, ja uwielbiam serbskie ale są chyba za wysokie w tym miejscu).
1. ? Drzewo na które nie mam pomysłu
2. Magnolia grandiflora edith bogue
3. Iglak
Żywopłot z cisu (docelowa wysokość do 2,5 m). Za żywopłotem z cisu w odległości 3 m zaczyna mi sie warzywnik.
Żywopłot z tuj (docelowa wysokość do 3,5m)

Rysowane z palca wiec przepraszam za formę

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 16:49, 17 lis 2017

Do góry
vita napisał(a)

Roboty z warzywnikiem jest dużo, ale satysfakcji z własnych warzyw chyba więcej? Właśnie przekopałam jedno z poletek dodając wiór rogowych. Zastanawiam się, chyba ten nawóz miał iść pod ozdobne? Używasz wiór rogowych?
Katel dała mi cynk latem, że jest promocja na ten nawóz i zrobiłam trochę zapasów.
Ogród mam już na zimę ogarnięty, zostały nieliczne już róże do obsypania i ostatnie wysiewy. Coś mi się też samo na rabacie wysiało, zastanawiam się, czy to przylaszczki czy cyklameny? Wolałabym aby cyklameny

Dopytam jeszcze: siana przez Ciebie gillenia skiełkowała?
Ponowiłam próbę, może się uda?

raczej cyklameny. U mnie siewki przylaszczki bardzo szybko maja trójkątne listeczki.
Faktycznie piękna jesień u Ciebie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:53, 17 lis 2017

Do góry
Magnolia ma kruche korzenie, nie lubi przesadzania. Tym bardziej jesienią, kiedy to nie zdąży okrzepnąć (jak mówi Monty Don) i nie zdąży się zakorzenić. Tym samym jej szanse na przetrwanie maleją. Za blisko zima jest.

Zostaw do wiosny.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:49, 15 lis 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Magnolia w pąkach kwiatowych.

mogę zapytać czym masz pomalowaną na biało pergolę?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:25, 15 lis 2017

Do góry
Magnolia w pąkach kwiatowych.

Pszczelarnia 09:36, 15 lis 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
karpa słuszna, a wyciągnięcie jej na wierzch to wyzwanie niemałe.

Odkopaliśmy korzenie i obcięli siekierkami. Resztę zrobiła kopareczka sąsiada - na swoich gąsienicach stawała dęba.
Pszczelarnia 09:34, 15 lis 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
jak jeszcze pogodnie i kolorowo masz w ogrodzie.
Dereniowa jest świetna, teraz montanty pięknie zardzewiały, grają z dereniami.
Czy ciemiernik cuchnący jest twardszy niż wschodni czy niger? Jak Twoje doświadczenia- mniej wymaga wilgoci?

Urzekający widok na szklarnię i okolice zza żywopłotu bukowego.

Cebule już posadzone? Oziminę siałaś?

Cebule już dawno posadzone - zapomniałam, że sadziłam. Nawet kilka donic z nimi w ziemi zadołowałam. Wśród nich też przebiśniegi, bardzo lubię przebiśniegowe doniczusie na parapecie przed domem jako znak przedwiośnia.

Cuchnący jest nie do zdarcia. Czasami sporadycznie łapie go coś jakby uwiąd. Bardzo fajnie wyglądałby np. z konwalnikiem czarnym. Kolorystycznie i siedliskowo.
Niger'y są najsłabsze. A wschodnie też nie do zdarcia, mają olbrzymie liście po latach, są silne - widziałaś u mnie. Ciemiernikom dobrze jest dać żyzną próchniczną glebę, choć cuchnące u mnie rosną na klepisku.

Oziminę posiałam, wiosną skopię. W tym roku zrezygnowałam z obornika w warzywniku w ogóle.

Ten żywopłot bukowy przydaje teraz blasku ogrodowi i fajnie okala sad i warzywnik.

Pszczelarnia 09:19, 15 lis 2017

Do góry
karpa słuszna, a wyciągnięcie jej na wierzch to wyzwanie niemałe.
Pszczelarnia 09:18, 15 lis 2017

Do góry
jak jeszcze pogodnie i kolorowo masz w ogrodzie.
Dereniowa jest świetna, teraz montanty pięknie zardzewiały, grają z dereniami.
Czy ciemiernik cuchnący jest twardszy niż wschodni czy niger? Jak Twoje doświadczenia- mniej wymaga wilgoci?

Urzekający widok na szklarnię i okolice zza żywopłotu bukowego.

Cebule już posadzone? Oziminę siałaś?
Pszczelarnia 23:19, 14 lis 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)

Magnolia Leonard Messel? Bedzie pani z niej zadowolona To rozowa piekna chmura kwiatow, przez koneserow uznawana za jedna z ladniejszych z rodziny magnolii.

Piękna i nazwa jak dla mnie wyjątkowa bo pochodzi od założyciela ogrodu Nymans /byłam/ ponoć on ją wyselekcjonował. Nie mam magnolii ale ta by mi się podobała.

Kolorowe derenie pięknie dają teraz kolor.
Oglądałam dziś ciemiernika cuchnącego który kupiłam bo mnie namówiłaś - piękne ma liście teraz - na razie mały.

pozdrawiam
Pszczelarnia 22:54, 14 lis 2017

Do góry

Magnolia Leonard Messel? Bedzie pani z niej zadowolona To rozowa piekna chmura kwiatow, przez koneserow uznawana za jedna z ladniejszych z rodziny magnolii.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies