Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:04, 25 lip 2016

Do góry
Dziękuję za dobre rady Gruszko Śmigalska Tak, ogród Malkul jest cudowny.
Ja się motam, bo wiedzę o roślinach mam marną.
Dziś mój Pan Ogordniczy zawiózł mnie do swojego dostawcy roślin. Ale miałam raj! I się opanowałam. Wzięłam tylko kilka, które wysadzę na swoją rabatę podokienną. A resztę pooglądałam i teraz muszę zaplanować je w moim ogrodzie. Nie kupię pochopnie, obiecałam sobie

Takie nowinki rozplanowałam pod okno. I teraz czekam na Waszą opinie. Co tu nie tak? Bo nie zasadzę, dopóki nie będę przekonana, że to ma sens.
Mam więc:
miskanta zebrinusa
2x trawę, której nawy niestety nie zapzamietałam. Ta wysoka z białymi brzegami.
2x perovskia
2x szałwia
1x campanulla
1x penstemon chacha lavender
2x ostnica
1x rozchodnik

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:01, 25 lip 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

szałwia fioletowa jest super ,ja sadzę ale czerwoną ....fioletowa chyba fajniejsza

co to za róża na 2 fotce?

Rose der Hoffnung
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:46, 25 lip 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
cos sie dubluje...
to kilka fotek

szałwia fioletowa jest super ,ja sadzę ale czerwoną ....fioletowa chyba fajniejsza

co to za róża na 2 fotce?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:43, 24 lip 2016

Do góry
Właśnie znalazłam taki fajny opis z tą artemisią. Tylko zdjęcia brak

Rabata idealna do miejsc osłoniętych

Ta kombinacja roślin na nasłonecznionej rabacie (około 3 x 1,5 m) wprowadzi do naszego ogrodu zapachy Południa. Spokojne, harmonijne tło tworzy bylica Artemisia ‘Powis Castle’ o bardzo mocno pachnących, srebrzystoszarych liściach. Obok niej rosną szałwia omszona Salvia nemorosa ‘Vesuvio’ i biała kocimiętka Nepeta x faassenii ‘Walker’s Low’.

Brzeg rabaty opanowały pięknie kwitnące rośliny: czyścica Calamintha nepeta ’Gottfried Kühn’, santolina Santolina rosmarinifolia i lawenda wąskolistna Lavandula angustifolia. Wszystkie byliny na rabacie są reprezentowane przez trzy sztuki każdego gatunku.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:32, 24 lip 2016

Do góry
roma2 napisał(a)
He he inspiracja ukochana przez wielu! Bo i warta tego. To srebrne to najprawdopodobniej Artemisia Ponis Castle.

Edit: Nie wiem czy forum, czy mój laptop muli. Tam nie szałwia, a perovskia jest.

Dzięki Roma Ja to chyba tę rabatę zerżnę żywcem. tak pikna!
Przed chwilą odkryłam eucaliptusa gunni i też mi do tego pasuje.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:14, 24 lip 2016

Do góry
He he inspiracja ukochana przez wielu! Bo i warta tego. To srebrne to najprawdopodobniej Artemisia Ponis Castle.

Edit: Nie wiem czy forum, czy mój laptop muli. Tam nie szałwia, a perovskia jest.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:43, 24 lip 2016

Do góry
Obiecane zdjęcia ogrodu
lawenda zakończyła dziś swój żywot

a szałwia zaczyna po raz drugi w tym sezonie
Borówcowy raj 20:18, 24 lip 2016

Do góry
Fotografem nie jestem, oddaję na zdjęciach to co jest u mnie. Pewnie profesjonalista zrobiłby wielkie łał z rabat, które tu są, ja nie umiem. Więc tym bardziej dziękuję za wszystkie pochwały. Szczerze. Lubię ogród form, kocham patrzeć przez okno kuchenne i widzieć bryły, szczególnie ważne dla mnie zimą, kiedy jest trudno się cieszyć z pogody.
Dziś nieporadnie cięłam przekwitnięte róże pnące. Jeszcze dużo się muszę nauczyć w tej materii. Jestem kompletnie zielona i w dodatku mam pokłute ręce całe, ale co tam. I jeszcze na święcie róż dokupiłam sobie dwie odmiany. Do donic. Zobaczymy co z nimi będzie.
Bukszpany pocięte, prawie wszystkie. I nawiezione.
Szałwia ścięta. Za późno, ale pszczółek mi żal było.
Przetacznik ścięty, pusto jest.
Bluszcze uporządkowane.
Jeżówki w motylach. Cudo!
Zostały Szmaragdy do uformowania no i Danica. Ale to później.
Ogarnęłam. Uffff. Jestem zadowolona.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:08, 24 lip 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Cudne masz te hortki Róże wiadomo
Bardzo fajna jest ta ciemna szałwia jednoroczna. Śliczne kolory u Cię

dzieki

szalwie bede powtarzac bo tez mi sie podoba
i oby klosowiec przezimowal
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:06, 24 lip 2016

Do góry
Cudne masz te hortki Róże wiadomo
Bardzo fajna jest ta ciemna szałwia jednoroczna. Śliczne kolory u Cię
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:36, 24 lip 2016

Do góry
Tymczasem za radą tu obecnych Pań ustailiśmy z Ogrodniczym, że pod rabatami przekopiemy grunt, czasrnoziem wymieszamy z macierzystą i obornikiem i przygorujemy po roślinki.

Zaczynam myśleć o rabatach. Tak po jedyńczo... Inaczej oszaleję
Zatem pierwsza idzie w plan ta pod oknem.

Dziś jeszcze wygląda tak:

A to jest moje marzenie. Ta rabata i ta kolorystyka:

Ta też ma ładne kolory:

Dziś kupiłam kilka roślinek, może znajdą zastosowanie, szczególnie szałwia:
Życie w wiejskim ogrodzie 23:15, 23 lip 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Moje siewki werbeny już zaczynają kwitnąć, więc może Twoje też zdążą przed przekwitnięciem szałwi. Oby się udalo

Moje samosiejki też już kwitną ale te były przesadzane z innego miejsca dlatego takie marne są Na szczęście mamy dopiero 23 lipiec i do jesieni maja czas nawet jak szałwia przekwitnie będą akcentem kolorystycznym wśród traw
Ogródek Iwony II 20:40, 23 lip 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Róże szałwia i kocimiętka ten zastaw zastosuję bo szałwia i kocimiętka zasłonią mi patyki róż brrr jestem zła na róże i już m

Oooooooo, już druga osoba jest zła na róże Ciekawe dlaczego?
Wczoraj Ewa bacowa mi powiedziała, że ma dość róż. Podobno ma 50.
Ja dziś wszystkie swoje podsypałam nawozem i z tego powodu policzyłam je. Mam 41 róż. Czyli do 50 jeszcze kilka sztuk mogę dokupić
Ogrodowy song 23:51, 22 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dzięki Ewuniu Bardzo mi się podoba Wychodzi na to, ze kwitnie jak szałwia
A zdradzisz źródło?

Reniu nazwy roślin i datę zakupu wpisuję w specjalnym zeszycie...ale dostawcy nie pamiętam
Ogrodowy song 23:44, 22 lip 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Tak to on; mam od zeszłego roku i jest to niska odmiana Rose Zwerg. Kwitnie od czerwca do września, z tym, że po pierwszym kwitnieniu trzeba ściąć. Ścinam pojedyńcze, przekwitnięte kwiatostany. Dopiero teraz pokazał się z dobrej strony...widocznie czasu potrzebował. Kupiłam też wysoki, ale nie znam odmiany.

Dzięki Ewuniu Bardzo mi się podoba Wychodzi na to, ze kwitnie jak szałwia
A zdradzisz źródło?
Ogród do odnowy 21:01, 22 lip 2016

Do góry
Świetna ta szałwia, całkiem pokaźny egzemplarz. Zakupy hortensjowe popieram Przyjęłam, że hortensje bukietowe nie pachną i jakoś ich nie wąchałam do tej pory. Jeżówka się świetnie komponuje z hortensją.
Ogródek Iwony II 20:51, 22 lip 2016

Do góry
Róże szałwia i kocimiętka ten zastaw zastosuję bo szałwia i kocimiętka zasłonią mi patyki róż brrr jestem zła na róże i już m
Ogród do odnowy 20:47, 22 lip 2016

Do góry
szałwia okręgowa

a to chyba cudowność pokazywana przez bozgę?

i kilka innych

Nie słyszałam o takiej a to stara odmiana hortensji, wyselekcjonowana przez R. J. de Belder w Belgii w roku 1975 - pachnąca, choć nie wiem czy ten zapach mi się podoba

http://www.drzewa.com.pl/5465-hortensja-bukietowa-brussels-lace-hydrangea-paniculata-brussels-lace-.html

Ogród do odnowy 15:56, 22 lip 2016

Do góry
Właśnie znowu układam nowe wzorki

Na razie jako niepoprawna sroka nabyłam w ogrodniczym chyba 7 krzaczków hortensji, ale jak się oprzeć gdy 50% przecena była. Później wrzucę foty. Jeżówki i szałwię... taką jedną, już wiem szałwia okręgowa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies