Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:41, 02 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A u mnie szałwia ustąpiła miejsca lawendzie i główkowatym

mus zacytować bo to fantasyczne połączenie!!! będzie kopiowane na potęgę! wiem to na 100% BOMBA!!!
Ogród z pergolą 17:25, 02 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Anka, róże piękne.. ciekawe jak wygląda różanka w całości.. pokażesz ?
Nie sadziłaś może w róże szałwi tej niskiej? to takie rośliny wypełniacze - szałwia i przywrotnik, nie musiałabyś też tak pielić bo zarosłyby ładnie... a pasują do każdego koloru róży
Ja jak obsadzę już różankę, co zamierzam dokończyć jesienią, to wiosną zasypię grubą warstwą kompostu

wstydzę się..
bo ja właśnie podobnie jak ty bedę ja zasypywać grubo kompostem ale teraz wysypuje trawe zeby chwastów było jak najmniej i nie wyglada ona zbyt ciekawie..
potrzebuję własnie wypełniaczy, myślałam przed spotkaniem u Nikity do tej szkółki kolo niej podjechać. Twoja szałwia jest super
Z Pszenicznej ... 10:33, 02 lip 2016

Do góry
Moja szałwia leży plackiem, chciałam z niej obwódkę, ale się nie nadaje, pokłada sie faktycznie, i albo kupię na obwódkę niższą, albo będę kombinować coś innego (czyżby bukszpan )
Ogród z pergolą 10:16, 02 lip 2016

Do góry
Anka, róże piękne.. ciekawe jak wygląda różanka w całości.. pokażesz ?
Nie sadziłaś może w róże szałwi tej niskiej? to takie rośliny wypełniacze - szałwia i przywrotnik, nie musiałabyś też tak pielić bo zarosłyby ładnie... a pasują do każdego koloru róży
Ja jak obsadzę już różankę, co zamierzam dokończyć jesienią, to wiosną zasypię grubą warstwą kompostu
Z Pszenicznej ... 09:08, 02 lip 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Super płotek przy różach, co to za trawę tam posadziłaś? Szukam własnie czegoś takiego do moich. Z tyłu widzę, jak go tu zwą "zajęcze ucho" ? Gdybyśmy się miały spotkać w Wojsławicach, a u Ciebie znalazłaby się mała sadzonka, to ciocia Aga ją z chęcią przygarnie Jutro muszę sprawdzić czy moja gipsówka z siewu wyszła...

Aga, płotek postawiłam bo szałwia jest za duża i pokłada się na róże. Pójdzie w jakieś inne miejsce. Tutaj chcę obwódkę właśnie z czyśćca wełnistego Jak chcesz to mogę zapakować w kopertę bąbelkową i wysłać Ci kilka sztuk, bo nie wiem czy 100% będę w Wojsławicach, choć już wpisane w kalendarz
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 23:19, 01 lip 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Masz podobne warunki glebowe jak u mnie (glina) Hameln i Moudry tego samego wzrostu czyli do 0.5 m dorasta z kwiatostanem ok 0.7 m

Co do bylin można poszaleć, wybór ogromny Ja uwielbiam szałwie omszone, mogą być też jeżówki, astry itp. ... na Marchołta mają dobrą ofertę

Hmm rozplenica i szałwia omszona Na zmianę ?
Czy w szpalerze te szałwie ?
Do raju daleko - u Ewy 23:04, 01 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Szałwia ta jest jednoroczna. Kupiłam sadzonkę, ale pierwszy raz, wiec jeszcze nie wiem jak się zachowuje

Namiary już chyba masz od Gosi Do jutra

Kolejne róże:
Peace

I ta chyba nie odszyfrowana

Ale te róże zwiewne, falbianiaste. Już oczami wyobraźni widzę u siebie rabatę różaną, ale to w przyszłym roku. A tym roku nie wygrzebię się z akcji trawnik A te szałwie nie wyglądają mi na jednoroczne...Hmmm, muszę poszukać w necie.
Do zobaczenia jutro Ewcia
Księżycowy... 21:38, 01 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

U Ciebie ten warzywnik jest taki wymuskany, wypielony, zapalikowany, normalnie do katalogu można dać. Nie wiem ile musisz godzin mu poświęcić,ale pięknie jest, krzyczę to głośno, słyszysz? pięknie... wszystko ma swoje miejsce, teraz już tylko dorobić mu " duszę" w postaci kwiatów, róż, jabłonek ozdobnych itd ... oj będzie to mistrzostwo wiem to na 100%

podpisano - miła koleżanka od rozsady

Kochana, wbrew pozorom wciąż spędzam w nim mniej czasu, niż bym chciała. Dzisiaj weszłam do niego pierwszy raz od tygodnia i znowu nie zrobiłam wszystkiego co chciałam. Jak weszłam na zewnętrzną rabatę z kwiatami, to nie wiedziałam za co się najpierw zabrać Ścięłam ostróżki, zrobiłam porządek po tulipanach, dosadziłam aminki i malwy czarne. Swoje miejsce znalazła w końcu szałwia lekarska i pysznogłówka. Plewi mi się tam najgorzej, bo muszę myszkować pomiędzy kępami. Jak ogarnie się chwasty na wiosnę, to później dużo nie trzeba plewić. To mój pełny drugi sezon,a perzu już prawie nie ma. Teraz mam innego wroga - oset, ze skrzypem właściwie nie walczę, tylko go wykorzystuję na gnojówkę.

Ucieszyłam się bardzo, jak zobaczyłam, że sadzonki dla Ciebie jednak przeżyły i rosną. Resztę dosadzę, jak wejdę teraz w truskawki. Na kiedy je chcesz?

Teraz pokażę Ci coś naprawdę ekstra (no chyba, że już znasz). Dla mnie cudo i do tego dążę

http://my-cottage-life-bubisa.blogspot.com/2016/06/moje-roze.html
Do raju daleko - u Ewy 21:18, 01 lip 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Szałwia, którą tu pokazałaś, nie zimuje? Kupujesz gotowe sadzonki czy z nasion hodujesz? Różyczka cudowna i w tym zestawieniu i sama w sobie.

To ja coś koło tej godziny powinnam się pojawić. Tylko gdzie dokładnie? Podacie mi namiary na PM?

Szałwia ta jest jednoroczna. Kupiłam sadzonkę, ale pierwszy raz, wiec jeszcze nie wiem jak się zachowuje

Namiary już chyba masz od Gosi Do jutra

Kolejne róże:
Peace

I ta chyba nie odszyfrowana

Kosolkowa Pasja 18:32, 01 lip 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
Będzie już niedługo jet już co pooglądać u Ciebie. Masz tak gęsto, że rozsadzisz byliny i będzie cały ogród

Może nie cały ale na pewno sporo. Wczoraj porozsadzałam część jeżówek(może 1/3 z tych co zostały - wydałam pewnie z 400 sadzonek). Wyszły ładne poletka w pustych miejscach na innych rabatach. Szałwia rozsiała się jak głupia! Zielono pod krzaczkami. Będzie z siewek dużo orlików, kocimiętki, ostróżek całe mnóstwo i naparstnic. Inne podzielę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:57, 01 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ślicznie...w masie siła
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:45, 01 lip 2016

Do góry

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:44, 01 lip 2016

Do góry
W moim ogrodzie wszystko zmęczone upałem, róże powolutku przekwitaja, nie nadążam ich obrywac,szałwia też swój okres świetności ma za sobą - w wekend idzie pod nóż, do hortensji trzeba poczekać jeszcze troche a jezówki co prawda już startuja ale spokojnie, jeszcze troche do do właściwego efektu....powolutku budza sie tez liliowce...
Telefon przekłamuje kolory, ten pierwszy liliowiec jest bardzo, bardzo ciepło żółty a ostatni w chłodnym żółtym odcieniu a tu wygladaja niemal identycznie.

U Agi - czyli słońce i piach 14:34, 01 lip 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Aga szałwia super ci rośnie u mnie wymarzła nie wiem czemu.Stipa większą od mojej w tym roku marnie mi rośnie choć sadzonki miałam ładne.
Mirko, to lawenda jest ale te kwiatostany takie inne są (krótkie)i nie wiem czy to nie jednoroczna?
Komendówka 12:09, 01 lip 2016

Do góry
Wróbelki nie wiem co to za szałwia. Kupiłam jako szałwię , Gdzieś wyżej pisałam, które są kompaktowe, tak piszą dziewczyny - Ogrodniczki przez duże "O".
Do raju daleko - u Ewy 09:53, 01 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ewciu, u Ciebie same piękne zestawienia U mnie jarzmianka jest z szałwią tylko dlatego, że jarzmianka się pokłada. U Ciebie też?

A to inne zestawienie - róża Double Delight z szałwią jednoroczną.

Szałwia, którą tu pokazałaś, nie zimuje? Kupujesz gotowe sadzonki czy z nasion hodujesz? Różyczka cudowna i w tym zestawieniu i sama w sobie.
Margo napisał(a)

Mi 11.00 jak najbardziej pasuje

Ewo rabata różana przepiękna

To ja coś koło tej godziny powinnam się pojawić. Tylko gdzie dokładnie? Podacie mi namiary na PM?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:09, 01 lip 2016

Do góry
Marta pewnie już piszę

Aniu (Mathildis) szałwia to odmiana Blue Queen piszą, że ma 30cm no u mnie wyrosła dwa razy taka z siewek.
Dziwne, że tą zurawkę przypala bo na słońcu powinna dobrze sobie radzić, a nie ma za sucho, bo na słońcu to dość ważny warunek dla żurawek i ściółka do tego.
Trudno mi doradzić coś podobnego bo Berry Smothie jest jedyna w swoim rodzaju.

Marzeno dziękuję bardzo

Aniu u mnie ma słońce od 14 do wieczora i radzi sobie bardzo dobrze, w głębszym cieniu zapewne będzie słabiej kwitła, ale trudno mi powiedzieć, mogę tylko spekulować

Agnieszko

Do raju daleko - u Ewy 00:05, 01 lip 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Przedogrodek robi wrażenie szałwia i jarzmianki śliczne wyglądają, mam podobne zestawienie

Ewciu, u Ciebie same piękne zestawienia U mnie jarzmianka jest z szałwią tylko dlatego, że jarzmianka się pokłada. U Ciebie też?

A to inne zestawienie - róża Double Delight z szałwią jednoroczną.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:56, 30 cze 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jakoś nie potrafię wyrobić się z robotą, udało się dzisiaj skosić trawnik, przyciąć kolejne buksy, rozłożyć basen przy okazji okazało się, że dziurawy, więc trzeba łatać, wyplewiłem troszkę przedogródek, i pomalowałem sufit w pokoju, a gdzie reszta...

Przypomniało mi się o zdjęciach łapiąc ostatnie promyki słońca

Dobrze że wszyscy tak często cytowali te zdjęcia bo zdążyłam nasycić nimi oczy. Pięknie ci to wyszło. Gdzieś już podawałeś ale nie zapamiętałam jak nazywa się ta Szałwia?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:38, 30 cze 2016

Do góry
Asiu z dnia na dzień coraz więcej rozkwita, szczyt kwitnienia będzie najwcześniej za tydzień lub dwa

Teresko będzie teraz chwilka przerwy bo szałwia i róże będą miały przerwę, ale jest zastępstwo do oderwania od nich wzroku Dziękuję, że zaglądasz.

Aniu broń Boże nie elektryk, tego to ja się nie dotykam bz moim udziałem kabelki są niebezpieczne
Żurawka to Pink Pearl, bardzo obficie kwitnie, podobnie robi to Cassis tyle, że kwiaty różowe

Beatko mecz z relacją na żywo na telefonie, teraz już patrzę, ja się zbyt przy tym stresuję, a za piłką nie przepadam
Najgorszy koszmar jaki mógłbym obecnie mieć to nieprzycięte bukszpany, chociaż 4 nadal czekają na pogodę i chęci

Alicjo pierwszego gola jeszcze słyszałem w domu

jazzy tak szkoda mi wycinać tych czosnków, ale powoli trzeba się pzbywać wcześniejszych bylin bo bałagan się zaczyna robić
Buksy to ciąłem już spokojnie setki razy, więc wprawy troszkę jest

Aniu to w sumie dwa moje ulubione miejsca w ogrodzie, a pracuję nad tym by było ich więcej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies