Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 16:05, 08 sie 2016

Liatra, Perovska i Graham Thomas - lubię to połączenie

16:19, 08 sie 2016
Iwk4 napisał(a)
Ostatni tydzień bardzo mnie zmęczył. Jak już uporałam się z pracami budowlanymi (właściwie byłam tylko pomocnikiem pana od kostki), trzeba było pouzupełniać ziemią rabaty. Skosić trawnik, wypielić co nieco. Był moment, że złapałam doła, potężnego. Nic mi się nie chciało, nic nie miało sensu, pogoda do d...
Pochmurno, brak słońca i deszcz. Ten deszcz to może być czasami, bynajmniej nie musiałam podlewać ogrodu.
I tłukłam się myślami, że to, co już jest w ogrodzie - to jakiś dziwny misz-masz. I znowu planowanie, co zrobić z tymi moimi kompozycjami. A jak już zobaczyłam inspirację Reni
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390926411/
i jeszcze Nawigatorki inspirka:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391047046/
to zachciało mi się ogrodu prostego w formie, więc znowu przesiedziałam na pinteresie trochę czasu oglądając ogrody nowoczesne.
Podobają mi się bardzo, a jednocześnie tęsknię do koloru w ogrodzie. I jak go mam, to jestem bardzo szczęśliwa....

Iwonko na Twoje rozterki jest jedno lekarstwo...zatrudnić projektanta ogrodu i sprawę rozwiąże
Jesteś niestrudzona w zmianach ogrodowych no i że ciągle Ci się chce PODZIWIAM A lat nie ubywa...
Ja z tych falistych,u mnie fale na rabatach i misz masz który uwielbiam a ogrody geometryczne to spokój i harmonia na rabatach-to nie dla mnie no i gdzie bym moje przydaśki poupychała a kolekcja pokaźna
asiak 16:57, 08 sie 2016

Prace idą na całego
Iwk4 17:03, 08 sie 2016

Aniaaa napisał(a)

Iwonko na Twoje rozterki jest jedno lekarstwo...zatrudnić projektanta ogrodu i sprawę rozwiąże
Jesteś niestrudzona w zmianach ogrodowych no i że ciągle Ci się chce PODZIWIAM A lat nie ubywa...
Ja z tych falistych,u mnie fale na rabatach i misz masz który uwielbiam a ogrody geometryczne to spokój i harmonia na rabatach-to nie dla mnie no i gdzie bym moje przydaśki poupychała a kolekcja pokaźna

Aniu, kiedyś myślałam o projektancie. Na Danusię mnie nie stać, ale cieszę się, kiedy mogę czerpać z jej inspiracji i nawet sobie tą przednią rabatę wyobrażam, odpowiadając na pytanie: Co by tu Danusia posadziła?
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389366921/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391088896/
Będą więc zapewne stożki lub kule. Do tego miskant, rozplenica, żurawki. W tle posadzę na ścianę betonową bluszcz

Byłam kilka dni temu w ogrodzie zaprojektowanym i wykonywanym przez projektanta ( nie będą tu pisać, kto jet wykonawcą, ale kiedyś w lokalnej telewizji chłonęłam porady tej osoby, jeszcze przed Ogrodowiskiem)
Nasadzenia po kilka sztuk, kompozycje są ok. Tylko właścicieli pytałam się, czemu pozwalają na zakładanie agrowłókniny w całym ogrodzie? Odpowiedzieli, żeby nie było zielska, to nawet dwa razy chcieli, by była założona ...
Na stwierdzenie, ze woda i tak będzie przechodzić przez nią (roślinki opatulone, jakby golf miały założone), zapytałam się tylko, czy sprawdzali? Nawodnienie leży pod agro ...
Może się mylę... Tylko czemu ostatnio, jak z rabaty odstawiąłm doniczkę z moimi sadzonkami, korzenie krzewu niedaleko rosnącego w tym miejscu były niemal na wierzchu? Czyli agro zadziała tak samo. Do tego kamyki na wierzch i plus 40 stopni... Współczuję roślinkom ...

Ja wolę mieć możliwość wyściółkowania kompostem, nawiezieniem obornikiem, podsypaniem nawozami specjalistycznymi, dosadzeniem roślin okrywowych.
Wolę pielić i mieć czas na obserwację, co się z moimi roślinkami dzieje

No widzisz, sama piszesz, że te nowoczesne ogrody - to spokój i harmonia. Być może tego mi czasem trzeba, to sobie pooglądam na inspiracjach

Iwk4 17:33, 08 sie 2016

LyraBea napisał(a)
Dzień dobry Iwcia.
Zaczęłam poranek z kawusią w Twoim ogrodzie. To nic, że troszkę ostatnio było rozkopane, ale fajnie się u Ciebie rozsiąść. Ja lubię, gdy w ogrodzie się coś dzieje a tu nie mogę narzekać na brak "dziejstw". Specjalnie miałam w przeglądarce zostawione zdjęcie wejścia przed równaniem fal i teraz, żeby móc sobie porównać:

I teraz

Poprzednio mi się podobało, ale już dojrzałam dawno do wyprostowanych chodników i rabat i tak jest o niebo lepiej. No i właśnie. Wzdłuż ganku zyskałaś miejscówkę na rabatę a to fajny pomysł. Już masz wizję, co tam posadzisz?
U mnie idealna pogoda ogrodnika. W nocy pada, w dzień słoneczko i ciepło. Chwasty jakby trochę mniej rosną, młody trawnik rośnie jak szalony i koszony w poniedziałek już prosi o nóż. Szkoda, że ja przez skórkę czuję jesień. Niestety wraz z jesienią przychodzi chandra co odczuwa się u mnie po braku entuzjazmu przy pracach ogrodowych. Zwyczajnie zaczynam ogród zaniedbywać
Aaaaa, i po dynie zapraszam
Pozdrawiam Iwonko.

Beatko, 4 dni musiałaś czekać, aż odpiszę na twój post.
Byłam w międzyczasie u Zbyszka na służbowym, niby nic nie kazał mi robić, ale brakuje tam kobiecej ręki, więc zamiast usiąść do laptopa, zabrałam się za czyszczenie okien, pranie firan, sprzątanie mieszkania, gotowanie obiadku. Zdążyłam być na kawie u starszego syna, który już następnego dnia wyjeżdżał w góry I tak zleciało...

Ty chyba nie czujesz jesieni przez skórę, tylko ona nadchodzi. Widziałam pierwsze klucze odlatujących ptaków, Vanilki szybciej sie przebarwiają, ... zimno, mokro, ... słońca brak ... odczuwam ten sam smutek powodowany przemijającym latem. I dni coraz krótsze.

Trawkę ci pokolorowałam, resztę ograniczymy obrzeżem i tam wysypię żwirek. Ale trochę podsypki zdejmę, w rogu rośnie szałwia i hortensja pnąca, niech mają więcej dobrej ziemi i będzie gdzie dołożyć nawozu im w nogi. A na wiosnę może jakieś cebulowe tam sie znajdą... Za gankiem jest miejsce, gdzie trzeba dojść do wody, też będzie wysypane żwirkiem.

asiak 17:42, 08 sie 2016

Bardzo podobają mi się takie duże donice Na wiosnę sobie sprawię
I ławeczka mi się podoba, też muszę mieć
Ślicznie
Iwk4 18:00, 08 sie 2016

hindsight napisał(a)
Iwonko, wpadłam z ogrodu po moim nowym odkryciu, bo też uczę się rozpoznawać hortensje. No więc właśnie odkryłam, że Magical Candle ma czerwone ogonki liściowe (te w górnej części pędu, pod kwiatostanem, są zielonkawe, przynajmniej teraz, może bliżej jesieni to się zmieni). Twoja hortensja, z tego, co widzę, ma zielone. Więc stawiam na Limkę jednak. Dobrze odżywioną

Dominiko, pewnie masz rację, ale zobacz sama:
moja NN, podejrzana o bycie Limlight:

hortensje Limlight:

Polar Bear dopiero startuje:

Największe kwiaty ma Phantom:

A Vanilia Fraize zaczyna się przebarwiać, kwiaty są średniej wielkości:
Iwk4 18:05, 08 sie 2016

asiak napisał(a)
Bardzo podobają mi się takie duże donice Na wiosnę sobie sprawię
I ławeczka mi się podoba, też muszę mieć
Ślicznie

Asiu, witaj. Kilka razy już się wpisałaś, a ja jeszcze ci nie odpisałam. Te donice kupowałam pod koniec zimy w O.., mieli wtedy wyprzedaż. Jeszcze jedną średnią miałam, ale się potłukła.
Ławeczka u mnie historyczna, przydałaby się nowa, ale tą robił mój teść, którego już nie ma, więc naprawiamy ją, by jeszcze postała. Miała zrobione nowe poręcze, bo mój psiak zimą potraktował ją jako kość i sobie zęby ostrzył Ale już wyrósł ze szczenięcych głupot

Jak będziesz sobie sprawiała donice, postaraj się kupić sobie kilka w tym samym stylu, bo ja ich mam za mało, a teraz są droższe i nie kupię sobie.
Iwk4 18:17, 08 sie 2016

ewa004 napisał(a)
Odętka ...widziałam ja teraz na działce u tesciowej i zastanawiałam sie dlaczego ja jej nie mam jak ona taka ładna.Nie wiedziałam tylko jak ona sie nazywa ,teraz juz wiem
Buziaczki

Ewa, dostałam sadzonki rok temu od Gosi z ogrodu od nasionka. Mam białą i fioletową, choć bym w jednym miejscu wolała w jednym kolorze. Ale rośnie na rabacie bylinowej, więc tam jest ok.

gobasia 18:21, 08 sie 2016

mam też tką hortkę NN ,kwiaty bardzo podobne do twojej...pędy ma sztywne ,wyprostowane

przeróbki wyszly bardzo fajnie...wygląda to bardzo estetycznie ,tak w kancik