Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 00:44, 10 sie 2016

wrobelki napisał(a)
ja do Ciebie również zaglądam co do projektowania to ja się nie znam ale Twoimi "rzeźbami" mogę się pozachwycać i hortkami również bo cudne masz
Wróbelku! dzięki, że czasami do mnie przyfruwasz Ja na projektowaniu też niewiele się znam. Ale jak widzę jakiś zakątek ogrodowy to albo mi się podoba albo nie U siebie niestety tworzę ogród zupełnie bez planu i projektu. Z reguły kupuję roślinkę a potem biegam z nią po ogrodzie i zastanawiam się gdzieby ją tu wepchnąć. Wiem, że to ogrodowo niepoprawne zachowanie ale.... cóż zrobić jak tyle roślin mi się podoba, tyle różnych zakątków by się chciało stworzyć atu miejsca brak, bo działka w skali prawie mikro Ten kawałeczek rabaty chciałabym zrobić z pełną rozwagą, po przemyśleniu wszystkich możliwych rozwiązań
m_gocha 01:06, 10 sie 2016

Ku pamięci Herbicydy
m_gocha 01:12, 10 sie 2016

Muszę tutaj się przyznać, że cięcie kulek, czy chmurek na niwakach to tzw. pryszcz w stosunku do cięcia/formowania obwódki. Wolałabym przyciąć sto kulek niż jedną niewielką obwódkę. Muszę jakiś patent na nią wymyślić No chyba, że ktoś mi podpowie jak to zrobić szybko i do tego w miarę równo?
m_gocha 01:20, 10 sie 2016

Kilka fotek mojej "kałuży"i jej okolic

i fragment mojego (kontrolowanego) buszu
BasiaLT 08:12, 10 sie 2016

Normalnie wierzyć mi się nie chce że mając takie cudnie wystrzyżone wielkie formy, cykasz się przy obwódce. Kto jak kto ale ty to powinnaś robić śpiewająco i w podskokach Ogólnie busz i kałuża prześliczne, bardzo mi się też podobają te nieregularne ścieżki z kamienia przerośnięte trawą.
Toszka 10:34, 10 sie 2016

m_gocha napisał(a)
Muszę tutaj się przyznać, że cięcie kulek, czy chmurek na niwakach to tzw. pryszcz w stosunku do cięcia/formowania obwódki. Wolałabym przyciąć sto kulek niż jedną niewielką obwódkę. Muszę jakiś patent na nią wymyślić No chyba, że ktoś mi podpowie jak to zrobić szybko i do tego w miarę równo?

mus nadrobić zaległości forumowe tu znajdziesz sposób

Odnośnie warzywniaka (u ciebie będę pisać) - opuchlak lubi liscie, a larwy uwielbiają mięsiste korzenie. Jeśli masz truskawki, to tym bardziej trzeba uważać.

Zaskoczyłas mnie stwierdzeniem, że kolorystycznie lawenda może nie współgrać z berberysem
tu masz próbkę kolorów Wprawdzie tam żółta trzmielina, ale kolor ten sam.
Przemyśl lawendę, bo przy buksie, berberysie które mają zwarte bryły cos roztrzepanego, zwiewnego będzie bardzo dobrze wyglądać i dawać lekkości.
Cały ogród masz wybryłowany i teraz ciężko ci zaakceptować coś swobodnego
To może niskie przetaczniki i szałwię. Pierwszy ścięty nisko powtarza w sierpniu kwitnienie, a szałwia cięcia 3 razy w roku kwitnie. Tylko mówię o niskich odmianach, kompaktowych.
Pluszakowa 12:43, 10 sie 2016

Toszka mnie wyprzedziła bo miałam ci pisać o patencie z kartonem

Kałuża super
jolka 13:33, 10 sie 2016

m_gocha napisał(a)
Jola myślisz, że taką formę obwódki zostawić, czy ją "wyprostować"?

No pewnie, że zostaw. Jeszcze jakiś czas nad nim popracujesz z sekatorkiem
i będzie rewelacyjny i taki wiesz.. niepospolity

Fotki kałuży i wokół - rewelacja
jolka 13:36, 10 sie 2016

m_gocha napisał(a)
Kilka fotek mojej "kałuży"i jej okolic

Nie mogę oczu oderwać!!
No szacun Małgosia za tak fantazyjne a przy tym perfekcyjne cięcie
anbu 13:36, 10 sie 2016

Kałuża super