Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Mój mały skrawek ziemi 19:51, 26 paź 2013

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Elu olejna myślę , że mało dla takiego żywiołu

Rozplenica jest super ta na zdjęciu to 2 latka , robię również 2 rok eksperyment i przechowuję rozplenicę rubrum , tamtą zimę mi się udało , a tej zobaczymy

Rubrum tez piękna...upoluję w przyszłym roku
Pozdrawiam
Mój mały skrawek ziemi 19:45, 26 paź 2013

Do góry
Elu olejna myślę , że mało dla takiego żywiołu

Rozplenica jest super ta na zdjęciu to 2 latka , robię również 2 rok eksperyment i przechowuję rozplenicę rubrum , tamtą zimę mi się udało , a tej zobaczymy

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:27, 24 paź 2013

Do góry
Znowu nie zaliczyłam ogrodu, syn porwał mnie z rana i kicha, ale chociaż te cwietki mam, nie posadzone, do soboty chyba wytrzymają?
sort ten sam, co u wszystkich

no i kordyliny w ziemi, ale jak tak ciepło, niech siedzą, prognozy tylko pilnuję, aby niespodziewany mróz ich nie zniszczył!

rozplenica Little Bunny

rozplenica Black i już przekwitłe łodygi lilii, mus je wyciągnąć, ostatnio dostałam instrukcję, jak to zrobić..

Ogród w skali mikro :) 09:54, 22 paź 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Dziewczynki ... Jak miło ,że mnie odwiedzacie ... Nawet wtedy , kiedy po raz kolejny w sezonie imprezowym odsypiam szaleństwa ... Dziękuję ... Buziaki Wam zasyłam i życzę miłej niedzieli .... U mnie dziś przepiękne słońce.. Wręcz niesamowite na tę porę roku.. Więc wykorzystuję to na ostatnie łapanie promieni słonecznychi relaks w ogrodzie...

Dla Was parę fotek z jesiennego już mikro ogrodu

Iseli fastigiate... bardzo go lubię .. Trochu mnie wnerwia ,że tak wolno rośnie , o majątku , który kosztował to już taktownie nie wspomnę... Ale przynajmniej ,na połowę ogrodu siem nie rozwala
Tu w towarzystwie red barona.. Który jak widać odczuł już mocno skutki wieczornych przymrozków...

Rozplenica Alinki , specjalnie dla Anusi od ogrodoterapii ... Bo siem martwiła ,że się gdziesik zgubiła....

Za tą pęcherznicę w tym miejscu dostałam po głowie od Dziewczyn ... Że tam za wielka ... A jak kofffam ten kontrast z glauca globosa ... Nie przesadziłam jej , bedom bić. ....
Elu, witaj, nie będą bić, milusi ten Twój ogród mikrusi, ale jak najbardziej w moim klimacie, o te roślinnki imienniczki to musisz szczególnie dbać, mój ogrod jest trochę w skali macro i też cierpię z powodu powolnego wzrostu niektórych iglakowych szczepieńców w ogrodzie, pozdrawiam cieplutko

Ogród w skali mikro :) 22:16, 21 paź 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)

Rozplenica Alinki , specjalnie dla Anusi od ogrodoterapii ... Bo siem martwiła ,że się gdziesik zgubiła....

Za tą pęcherznicę w tym miejscu dostałam po głowie od Dziewczyn ... Że tam za wielka ... A jak kofffam ten kontrast z glauca globosa ... Nie przesadziłam jej , bedom bić. ....

Dziękuję Kochana za zdjątko - mnie siem ona tam od początku podobała. Super
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:25, 21 paź 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
śliczne zdjęcia widzę że masz dużo traw jak byś mogła czy napisać jakie i czy zimują hi hi hi
Kondziu zimowały u mnie miskanty variegatus, gracilimus,ml, rozplenica, frosted curls, red baron, tatarak, hakone, carex ice dance, carex evrygold, zebrinus, giraffe, chyba o niczym nie zapomniałam nie przezimowala tylko stipa
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:57, 20 paź 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Dla rozplenicy warto znaleźć reprezentacyjne miejsce. Jesienią i zimą również zachwyca.

No własnie rozplenica sliczna, duża dorodna... i brak koncepcji gdzie ją posadzic... albo znów dwie różne kocepcje tylko trudno sie zdecydować.... to troche tak że nie miała baba kłopotu...
Ale i tak ciesze sie że ja dostałam, marzyłam o takiej ........

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:36, 20 paź 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Madżen dzięki za instrukcję cięcia, zrozumiałam Twoja to Diabolo?

Nad trawką będę dumać. Rozplenica raczej tam nie wejdzie bo ona szeroka jest a ja potrzebuję coś bardziej smukłego bo mało miejsca tam mam.

Tak mam pęcherznicę diabolo.
Kiedyś Magnolia polecała mi trzcinniki.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:33, 20 paź 2013

Do góry
noemi - Twój ogród był jednym z pierwszych które widziałam na ogrodowisku i jak wspomniałam powyżej był on dużą inspiracją dla mnie. A że nie wyszło to kwestia ze projektu zbytnio nie przygotowałam, nie miałam dobrej ilości roślin. I mój ogrod jest dłuższy więc te kolejne fale już nie wyglądają fajnie.

Dzięki za namiar na pinteres.com... nie znałam

Wczoraj starałam się dokładnie pomierzyc ogródek i ma wymiary 14,8m długość, i 6m szerokość. Od strony domu prawie na całej długości jest pasek płytek chodnikowych o szerokości 80cm.
Luby "sam" wpadł na pomysł, że skoro mamy robić taraz to może warto by najpierw zrobić schody. Na chwilę obecną jest luźny pomysł schodów drewnianych, mały taras [ot żeby na schody od razu z domu nie wychodzić] i zejście.

Starałam się nanieść trochę rzeczy na "plan" ale raczej nic ciekawego z tego nie wyszło. starałam się zachować proporcje, ale jakoś koślawo to wygląda.....

możecie mi coś doradzić?
tam gdzie są schody jest cien przez prawie cały dzien, oprócz ranków do godziny 11-12. Od strony sąsiada jest wysoki mur, my tam składujemy drzewo do kominka. Wg planu ta powierzchnia byłaby osłonięta z góry schodami, ale kwestia co tam można fajnego i efektownego posadzić, żeby lekko przysłonić drzewo, ale też żeby mieć dojście.

starałam się opisać roślinki, ale nie wiem czy coś widać na zdjęciu, zatem idąc od lewej w góre:
na tarasie donica z desek ok. 2-2,5m długości - w niej limelight, trawy [ rozplenica zielona i rubrum], coś lekko kwitnącego, możemy na ścianie zamontować linki i dodać jakiś powojnik.

na tarasie za stołem donica z np. lawenda na pieńku oraz czymś fajnym jako skarpetka już mam parę rewelacyjnych inspiracji z tego forum

tuż obok tarasu wrzuciłam 2 hortensje limelight.
tam gdzie jest krzaczek i krzyzyki to hortensja vanille-fraise oraz żurawki - ciemne od strony trawnika oraz lime od strony horti.

po dłuższym skosie:
w rogu trawy: zebrinus, red baron i jabłoń ok 1m od ogrodenia
po linii kostki brukowej jest niedzwiedzie futro, oraz klon palmowy.
tam gdzieś muszę wkomponować jakieś 15 krzaczków truskawek

w drugim kącie ogródka wrzuciłam tylko zebrinuski.
wzdłóż lini zaznaczyłam modrzew europejski pendula oraz hakuro nishiki. w pobliżu muru [tam gdzie jest ciemno] dałam trzmieliny.

tam gdzie jest pytajnik chciałabym trawę, ale jakoś prostokąt sensownie mi tam nie wchodził.....

wiem, że jest teraz bardzo pusto, ale może lepiej dać się Wam wypowiedzieć
z góry dzięki
udanego tygodnia życzę
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:06, 20 paź 2013

Do góry
Madżen dzięki za instrukcję cięcia, zrozumiałam Twoja to Diabolo?

Nad trawką będę dumać. Rozplenica raczej tam nie wejdzie bo ona szeroka jest a ja potrzebuję coś bardziej smukłego bo mało miejsca tam mam.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:56, 20 paź 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Madżenko fotkami oczy nasyciłam jak zawsze Zainspirowałaś mnie kulkami falującymi w powietrzu połaczynymi z carexem.
Coś podobnego sobie wykombinowałam w myślach. Tyle że moje tawuły są wyżej szepione, na ok 1,5 m. Myślałam żeby za nimi posadzić miskanta albo proso. W nogach mają kulki bukszpanowe i czerwone żurawki. Doradzisz coś?

Mam jeszcze pytanie o pęcherznicę. Ta twoja mnie zachwyca ale wytłumacz blondynce jak taki efekt osiągnąć. Co to znaczy ciąć radylkalnie? no i jak?
Miałam kiedyś zieloną ale takie pachruszcze wyprodukowałam że szok...

Pęcherznicę tnę radykalnie od pierwszego roku - trzy razy w sezonie. Z tego powodu nie kwitnie ale nie chcę mieć dlugich lysych badyli jakie obserwuję wszedzie. Przycinam każdą gałąż o 1/3 lub nawet o połowę. Dzięki temu ładnie się zagęszcza i stanowi ładny żwyopłot. Wiosną przed wypuszczeniem liści przytnę ją w ładny szpaler. Po każdym cięciu wypuszcza bardzo szybko nowe, ładnie wybarwione listki.

Co do trzmielin to obawiam się, ze miskanty będą za wysokie, z czasem z piuropuszami każdy osiąga min 1,5-2 m... może lepsza byłaby wysoka rozplenica. Ja mam giganteum o wysokosci z piuropuszami max 1,4 m
Prosa nie znam więc nie doradzę...
Ogród w skali mikro :) 15:50, 20 paź 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

Ale portreta zrobiłaś... zginął śmiercią plaskatą... opluty monitor... a dzisiaj wycierałam Buziolki

Anuś ... No " śmierć plaskata " bardzooooo obrazowe ... I wszyscy wiedząc co chodzi ... Następnym razem jak coś głupiego będę zamierzała strzelić , to napiszę najpierw : " proszę zaopatrzyć sie w chusteczkę "....

Rozplenica od Alinki jest koło oczka , choć już 200 razy sie zastanawiałam , czy by koło lustra teź nie pasowała .. Obfociłam ją dla Ciebie
Ogród w skali mikro :) 15:40, 20 paź 2013

Do góry
Dziewczynki ... Jak miło ,że mnie odwiedzacie ... Nawet wtedy , kiedy po raz kolejny w sezonie imprezowym odsypiam szaleństwa ... Dziękuję ... Buziaki Wam zasyłam i życzę miłej niedzieli .... U mnie dziś przepiękne słońce.. Wręcz niesamowite na tę porę roku.. Więc wykorzystuję to na ostatnie łapanie promieni słonecznychi relaks w ogrodzie...

Dla Was parę fotek z jesiennego już mikro ogrodu

Iseli fastigiate... bardzo go lubię .. Trochu mnie wnerwia ,że tak wolno rośnie , o majątku , który kosztował to już taktownie nie wspomnę... Ale przynajmniej ,na połowę ogrodu siem nie rozwala
Tu w towarzystwie red barona.. Który jak widać odczuł już mocno skutki wieczornych przymrozków...

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 10:00, 20 paź 2013

Do góry
Spójrzcie jak urosły mi Serby (sadzone w maju ) te różowe kokardy były na czubku kiedy je sadziłam

Rozplenica którą dostałam od Sonki czyli Krysiu i moje jabłuszka dla Drozdów

Krysia zajechała do mnie wieczorem aby rozładować dary a było ich sporo Następnego dnia spędziłysmy miłe chwile .Podczas przeglądu mojego dziadostwa dowiedziałam się dlaczego mam małe pory i selery Z każdego zdania czerpałam wiedzę Otrzymałam tez robale kalifornijskie do kompostownika .Krysia to bardzo doświadczona ogrodniczka i chciałoby się kogoś takiego zatrzymać na dłuzej ,na cały sezon nie tylko z powodu korzyści w postaci nauki ale przemiłego jej towarzystwa Poznałam też kuzynkę Krysi która mieszka w mojej wsi Nasze spotkanie zapowiada się obiecująco

Dosadzone marcinki na rabacie rózanej
Ogród w skali mikro :) 21:27, 19 paź 2013

Do góry
A gdzie jest rozplenica od Alinki???
Ogród u stóp klasztoru 22:23, 18 paź 2013

Do góry
Październik ubarwił Twój ogród Alinko pięknymi kolorami, a rozplenica aż promieniuje w jesiennym słoneczku. Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam serdecznie
Mój mały skrawek ziemi 20:42, 18 paź 2013

Do góry
Kasiu jak widzisz sadzonki odpukać przyjęły się

Moja ukochana rozplenica , najbardziej cieszy oczy

Pokropiło dzisiaj , nie wiem ile , bo nosa nie wystawiłam z pracy przez cały dzień ale jutro sobota wolna i chwila na porządki w ogrodzie ,mus odgruzować trochę chałpę
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:00, 16 paź 2013

Do góry
trzeba sobie jakoś radzić z tymi chłopami nie przepadającymi za roślinami

na necie przejrzałam kilka projektów z poleconej książki i jest wiele bardzo fajnych! Te 3 pokoje są fajne, ale na chwilę obecną przemawia do mnie bardziej ten projekt bo pozwala na największą ilość trawy plus ma kostki granitowe

W sumie dom nie jest na podwyższeniu i zejście z 1go piętra [salon] do ogrodu kiedyś trzeba będzie zrobić , ale podoba mi się ta opcja. Choć pewnie ostatni element który na projekcie jest z kostki ja zostawiłabym z trawą m.in. żeby uniknąć " ....ileeeee????"

bo myślę że drzewo na podest będzie sporym wydatkiem, jeśli je zrobimy od razu...
w realizacji tego ogrodu jest raczej płasko tzn. nie ma drzew jeśli dobrze dojrzałam. U nas mamy jabłonkę [podarunek od znajomych!], mamy klona palmowego (acer palmatum dissectum garnet - uwielbiam te delikatniutkie liście) oraz ostatnio widziałam i się zakochałam w acer aconitifolium... super przebarwia się jesienią - czyż nie jest boski?

i już mamy wsadzone 2 x hakuro nishiki, oraz 2 x modrzew na pniu, oraz 1 rh, mam jakies 36 małych bukszpanów, z 25 wrzosów, 1 jodełkę na pniu blaukissen,kilka biało-zielonych trzmielin, w tym połowa z płożących się, kilka żurawek, hortensje: 2x limelight,2x Vanille fraise,1x Mis Polarny ,1xhot red i chyba 1xAnnabelle gigant. 3 berberysy goldatia, 2 berberysy admiration, trawy: niedzwiedzie futro - 7 szt, zebrinus 7szt, rozplenica japonska -zielona z 7szt, rozplenica japonska bordowa - 7szt, carex 2szt, takie czerwone duże 2szt, imperata red baron - 7szt, lawenda 7szt [chyba lubie liczbę7 ]

oczywiście nawet nie rozważam opcji ze którąś z tych roślin wyrzucę i wg mnie one się jak najbardziej nadają do tego projektu. Kwestia czy przetrwają zimę i potem ewent przesadzenie bo są małe. Nauczka - nie będę zamawiać sadzonek przez internet.

Myślicie, że się uda? pewnie roślin to będzie jeszcze za mało
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:24, 14 paź 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ależ pięknie Irenko. Ten winobluszcz na murze zachwyca, ale reszta też. Pozdrawiam

Agnieszko bardzo dziękuję, fajnie, że aura nas rozpieszcza

róża Novalis i miłorząb Mariken

śliczna trawa, u mnie 2 sezon, ale nie rozszyfrowałyśmy z Finką, co to jest

rozplenica Moudry już żółknie
Ogród z widokiem na jezioro 20:37, 13 paź 2013

Do góry
c.d. walki z piwniczką:
mamy już drzwi - bez klamki jak w psychiatryku
ocieplona styropianem i przykryta folią
w środku są juz półki
a to rozplenica dla odmiany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies