Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Tu narazie jest ściernisko... 10:49, 23 cze 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Basiu, lawenda i szałwia piękne u Ciebie, moje chyba czegoś potrzebują, czym nawozisz?
Wiesz, chyba żałuję, że przy tarasie zrobiłam murek oporowy a nie nasyp. Fajnie te rośliny na lekkim zboczu wyglądają

Jolu niczym nie nawożę bo słyszałam że juk i lawendy się nie nawozi. Ze one właśnie lubią sucho i ubogo.
U nas nasypy na skarpach były koniecznością że względów finansowych. Na początku płakać mi się chciało jak po każdej większej ulewie część ziemi spływała i trzeba było uzupełniać. Ale jak się rośliny zakorzeniły to już jest lepiej. Za parę lat nic ich nie ruszy.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:17, 23 cze 2016

Do góry
ivo napisał(a)

A masz zdjęcie jak wygląda teraz sesleria jesienna ?
nie mam ale na tym zdjęciu pt. przekwitająca szałwia" jest widoczna tylko sesleria..ale była dzielona. te co niedzielone maja już spokojnie ponad 30 cm wysokości.
Tu narazie jest ściernisko... 08:37, 23 cze 2016

Do góry
Basiu, lawenda i szałwia piękne u Ciebie, moje chyba czegoś potrzebują, czym nawozisz?
Wiesz, chyba żałuję, że przy tarasie zrobiłam murek oporowy a nie nasyp. Fajnie te rośliny na lekkim zboczu wyglądają
Ogród wśród pól i wiatrów 08:03, 23 cze 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Dzięki Paulinka, byłam widziałam A w ogóle to ja myślałam, że Ty ją masz już wsadzoną, razem z różyczką Nie wiem sama co mam myśleć o kocimiętce, tak ogólnie ... Niby nie wygląda źle, ale się zastanawiam czy jednak szałwia czy lawenda nie daje bardziej spektakularnego efektu.. Ale nic, będę ją obserwować w tym sezonie

Zielone mimi-hosty na ochłodzenie

Jolu jeszcze nic nie posadzone, darn trzeba ściągnąć,a mąż zapracowany. Mi kocimietka się podoba, jedynie trochę denerwuje mnie,że zasycha od spodu, dlatego przed nią dam róże, a przed róże obwodke, tylko muszę zastanowić się z czego, myślałam o przetaczniku, ale nie mam siły w te upały po szkolkach spacerować, zaczekam na ochlodzenie.

Ps. Pięknie wszystko u Ciebie rośnie u mnie też jezowki też tuż tuż. Buziaki
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 06:54, 23 cze 2016

Do góry
Milka napisał(a)

To ja ich ci mogę dać całą 100!
Jeżówki fajne i cena też, Szałwia ma super kolorek
U mnie juz zaczyna Papaja

U mnie papaja też - chyba, bo kupiłam jedną jeżówkę u Koniora i wydawało mi sie, że ją wsadziłam tam gdzie kwitnie teraz papaja. chyba, że pomylili sadzonki i mam wiecej papaji
Ogród Anety 21:34, 22 cze 2016

Do góry
bleebla napisał(a)

Anetko,ta rozowa szalwia to z tych nizszych. Jaka to odmiana.
Ogrod jak zwykle zachwyca. Juz nie moge sie doczekac twojej rabaty trawkowej.

Szałwia kupiona na lokalnym targu więc nie wiem co to za odmiana.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 20:13, 22 cze 2016

Do góry
W tej tonacji srebrnej mam jedną rabatkę. Sino-czerwona, choć czerwonych roślinek jeszcze nie bardzo widać bo dalie i lobelie jeszcze nie kwitną. Cynie i róże zaczynają.
Ta szałwia chyba średnio pasuje, ale jest. Niektóre rośliny z sinymi liśćmi mają fioletowe kwiaty więc i ten kolor musi być. Przetacznik siwy extra wygląda. Sine liście anafalisa super tylko, że te białe kwiaty chyba zetnę, bo to już za dużo kolorów by było.

Ogród wśród pól i wiatrów 19:34, 22 cze 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Dzięki Paulinka, byłam widziałam A w ogóle to ja myślałam, że Ty ją masz już wsadzoną, razem z różyczką Nie wiem sama co mam myśleć o kocimiętce, tak ogólnie ... Niby nie wygląda źle, ale się zastanawiam czy jednak szałwia czy lawenda nie daje bardziej spektakularnego efektu.. Ale nic, będę ją obserwować w tym sezonie

Jolu jakiej odmiany masz te mini hosty czy one zniosą słońce do 13? Chodzi mi o te zielone i "limonkowe" Piękne są
Ukojenie 16:26, 22 cze 2016

Do góry
różowo:

anemony:

---
szałwia:

-------
przebarwiający się czosnek:

Ogród wśród pól i wiatrów 15:16, 22 cze 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Str 583 wstawiłam Ci Jolu zdjęcie kocimietki w całości

W Kruklandii 14:53, 22 cze 2016

Do góry
Ewik napisał(a)

Jak już nie dasz rady to wsadź tam jakieś małe trawki lub byliny a potem wysadzisz. Miałaś szałwia w przechowalniku a może i coś jeszcze znajdziesz

Szałwia z przechowlanika malutka. I tak by jej widać nie było
Liatr może dosadzę....
W Kruklandii 14:44, 22 cze 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

No ok.
Jakoś wytrzymam

Jak już nie dasz rady to wsadź tam jakieś małe trawki lub byliny a potem wysadzisz. Miałaś szałwia w przechowalniku a może i coś jeszcze znajdziesz
Ogródek z futrzakami i kamieniami 14:04, 22 cze 2016

Do góry
Ewik napisał(a)

To jest szałwia mutant ,do ud lekko mi sięga myślę że też na różanym papu się dozywiła,ale plus że się nie pokłada, bo niebieska położyła się po deszczu.niską mam różową .

A no to się wyjaśniło!
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 14:03, 22 cze 2016

Do góry
Kasik napisał(a)
No i na koniec prezent od Pani -właścicielki- piękna rudbekia Wygląda jak chryzantema ale widziałam rozwiniętą i to jest na pewno rudbekia.

To ja ich ci mogę dać całą 100!
Jeżówki fajne i cena też, Szałwia ma super kolorek
U mnie juz zaczyna Papaja
Ogródek z futrzakami i kamieniami 13:55, 22 cze 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

A wydaje się niska.
To szałwię białą masz taką wielką????

To jest szałwia mutant ,do ud lekko mi sięga myślę że też na różanym papu się dozywiła,ale plus że się nie pokłada, bo niebieska położyła się po deszczu.niską mam różową .
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 12:42, 22 cze 2016

Do góry
W ramach dnia wolnego trochę zmian - trzeba poczekać aż się wszystko weźmie w garść jak szałwia okaże się tutaj za niska to pójdzie gdzie indziej a Wy mi doradzicie jaka jest wyższa

Było tak:

jest tak:

Ogródkowe perypetie:) 11:46, 22 cze 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Co to jest za roślinka co różowo kwitnie?
A czyściec wełnisty mocno się rozłazi więc pewnie wejdzie Ci pomiędzy inne rośliny i wyleje się na trawnik U mnie z trzech roślinek pojedynczych zarosło m2 w ciągu pół sezonu.

które różowe?
aaaa szałwia taka różowa, przesadziłam ją w ubiegłym roku z drugiej różanki i tutaj jej bardziej pasuje..
Czyściec.. no tak, obdarowałam już wszystkie sąsiadki w koło, plewię go normalnie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:09, 22 cze 2016

Do góry
Łukasz bardzo ci dziękuję o ja ślepa
rabata jak zwykle cud miód malina
potwoerdzam ze szałwia z różami ślicznie wygląda
dlatego szałwii będe miała więcej

kulki bukszpanowe - no fieszzzzz!!! perfect
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:27, 22 cze 2016

Do góry
Łukasz jakoś tak mam wrażenie, że nic nie zrobiłem, zapewne dlatego, że jeszcze tyle przede mną.

Gosiu ja to ostatnio cały czas o zdjęciach zapominam, ale muszę się poprawić bo coraz więcej do fotografowania

Ewelino dziękuję

Iwonko co fakt to fakt, szałwia dość uniwersalna na dodatek moja sama się skomponowała i w tym roku też zostawię troszkę dłużej by się wysiała

Ewo róże muszą podrosnąć na przyszły rok bo z daleka szałwia wszystko zasłania

Marzenko a wyobraź sobie, że większość tej szałwii to siewki, fajna ta moja odmiana na dodatek w miarę sztywna, chociaż kilka kępek już powiązałem.
Soul w pąku dość czerwona, teraz malinowa, a już widać, że nadal zmienia kolor

Aniu nie będę ukrywać, ale sam spędzam sporo czasu patrząć się na rabatę, ma niedoskonałości bo trawy wypadły, kilka roślin również, ale w żadnym stopniu mi to nie przeszkadza Daj tylko znać gdzie ta bylinówka to będziemy myśleć Widzimy się w sobotę.

Ewo szczerze to ja też się czegoś innego spodziewałem, ale czekam jaki będzie kwiat w rozkwicie, nie powiem, ale sam krzaczek mocno nadrabia bo kwiaty na sztywnych pędach patrzą do góry, a to już dobra cecha
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:33, 22 cze 2016

Do góry
Lukasz ślicznie u Ciebie , moje tereski tez pożarła szałwia, ale biała Soul , mhh .moja w pąku ale chyba nie o to mi chodziło buu .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies