Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ptasi gaj 20:52, 21 sty 2018

Do góry
Może jeszcze kilka fo. Brzozy zima pięknie przebarwiajsce się jesienią to chyba doorenbos, muszę sprawdzić. Jest zima i brzozy zmieniają swoją skórę. Podobna też do Gold Bark czy Black Star latem korę maja biała.

Te brzozy bardzo szybko urosły u mnie kupiłam po 10 zł w małych doniczkach dwulitrowych od babci która prosiła aby kupić, że nie pożałujesz. Rzeczywiście rosną bardzo szybko maja większe ciut liście od zwykłych brzozy. Pnie przysadziste. Jestem bardzo zadowolona bardzo dużo grzybów kozaków rośnie pod nimi.

Mirkowy ogród (początki) 14:07, 21 sty 2018

Do góry
marba napisał(a)
Mireczko, cudne masz te brzózki. To samosiejki, czy jakieś rasowe?
Basiu brzozy najzwyklejsze. Uwielbiam je mam ich sporo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:47, 21 sty 2018

Do góry
Tak, obiele będą się komponowały z korą brzozy
Brzoza - Betula 10:44, 20 sty 2018

Do góry
3 brzozy 1,5 metra od tui to za blisko. Po paru latach nie dasz rady zapewnić Szmaragdom odpowiednich warunków, bo brzozy wysusza strasznie teren i wyjalowia glebę. Pisze to z własnego doświadczenia.

3 metry już trochę lepiej, ale ogólnie jak najdalej o tui...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:12, 19 sty 2018

Do góry
Mam pytanie do Was
Planuje pewne dosadzanie w łące kwietnej krzewów i drzew

Podpisałam to co już rośnie , a w kółeczkach z numerkiem to co bym dosadzić chciała jeszcze tylko nie wiem czy tak byłoby dobrze?

w pionie czyli tak jak w realu

1 - chciałabym krzewy raczej niskie tak do pasa max kwitnące, myślę nad tawułami japońskimi???
2 - brzozy dorenbos dosadziłabym do tych moich , żeby zima było ciekawiej jak śniegu nie ma
3- myślę ciągle o tym klonie brandywine

Ni i może za kapliczka coś ze świerków na tło bo mi nie pasują szczere pola, a jako niższe piętro wzdłuż siatki w linii wierzb od Pawła i dereni od Agi, dojdą chyba pęcherznice.

Fajnie by to wyglądało jak urośnie??? łąka byłaby taka polana przed brzeziniakiem.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:41, 19 sty 2018

Do góry
Angi czytałam o Twoich poczynaniach Boba Budowniczego Rzeczywiście same plusy takiej decyzji- gratuluję decyzji i powiem Ci, że aż miło się czyta o takiej małżeńskiej współpracy, przedyskutowaniu tematu, planowaniu i działaniu- super! Kibicuję gorąco!

Co do hortek- masz rację- dopóki się nie zbiorą po wiośnie może być licho wizualnie, zwłaszcza, ze ja nalezę do nielicznej grupy, której nie pasują zasuszone kwiaty hortensji- są dla mnie wręcz brzydkie takie brązowe, a od wiosny po obcięciu, w zasadzie nie ma hortek. Przerywnik jak najbardziej tak, ale chyba jednak masz rację, że nie między hortkami.
A co myślisz o dereniach?

Inka
piszesz, że tniesz derenie IH? Myślałam, że one wolno rosną i są kompaktowe?
Pierwszy pin (bakker)- super, tylko zanim coś takiego uhoduję, a w dodatku jak długo tak to wygląda? Same hortki wyglądają ślicznie przez kilka miesięcy, ale wiosną i zimą nie bardzo. Coraz dalej mi to szpaleru z samych hortek....
Pin z trawiszczami świetny- rewelacyjnie wygląda, ale musiałyby to być trawy zimozielone, żeby cokolwiek przed tujami "zostało" po sezonie.
Obwódka z buksa też świetna, ale czy nie powinna być też w takim razie po drugiej stronie rabaty, czyli przy domniemanej lawendzie?

A najbardziej podoba mi się ten pin z kulkami na pniu, w dodatku korespondowałyby z kulkami na pniu, które sugeruje Toszka pod wykuszem! Jest to jakiś pomysł, dla mnie wyjściowo super

Inka słusznie też zauważyłaś, że rabatę kulkową trzeba jakoś połączyć, tudzież wkomponować, więc może własnie te kulki na pniach i pod wykuszem byłyby fajnym rozwiązaniem!?
Co do róż żółtych, to już owych nie posiadam- wydałam jesieniom sąsiadce. Musiałam się ich pozbyć sadząc brzozy.
Jest jeszcze taka sprawa, że z tego pasa od budynku do siatki 80 cm to obwódka z kostki granitowej, więc nie mogę sobie pozwolić na zabranie z tej strony 80 cm., bo na rabatę od strony sąsiada zostałoby zdecydowanie za mało miejsca.

Różana Aniu bez wątku (!)- absolutnie zgadzam się z Toszką- zanim po stronie domu będzie cień, o lawendzie będę pamiętać, że kiedyś tam była, jak poczytam w wątku
Ta lawenda to raczej tak- "aż dorosnę". Jest pomysłem na czas, kiedy ogród nie będzie jedną zgraną całością.

Wiolu, myślę, że rozwiązaniem najlepszym będzie pójście w rośliny, które ani nie lubię głębokiego cienia, ani patelni. Patelnia na pewno jeszcze przez kilka lat będzie od strony wykusza- słońce będzie padać na tamtą stronę, dlatego na te kilka lat jak pisze Toszka- zanim mi się znudzi lawenda wydaje mi się tam dobrym rozwiązaniem.
Brzoza - Betula 09:02, 19 sty 2018

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Ja bym rabatę po prawej przedłużył i w niej spokojnie posadził brzozy masz spory kawałek do domu i ta przedłużona rabata pozwoli tobie na posadzenie nawet większej ilości brzóz

Myslalam o 3 sztukach posadzonych w trojkacie nieregularnym. W plocie jest bramka i ona niestety musi tam zostac, wiec nie przedluze do konca. I po prawej stronie jest dojazdowa ulica. Myslalam, zeby posadzic je 1,5 metra od tui ale to podobno za blisko?
Brzoza - Betula 21:38, 18 sty 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Brzozy obcinamy dopiero po wypuszczenie i rozwinięciu liści bo wcześniej bardzo płaczą mimo zasmarowaniaran i niekorzystnie to wpływa na nie. Najlepszym terminem jest czerwiec-wrzesień.
Przeczytaj o obcinanie brzoz.

No wlasnie roznie o tym pisza, ja w kilku artykulach czytalam ze styczen to najlepszy okres ciecia brzozy bo soki jeszcze nie kraza.
Moze ktos sie jeszcze wypowie
Brzoza - Betula 10:08, 18 sty 2018

Do góry
Ja bym rabatę po prawej przedłużył i w niej spokojnie posadził brzozy masz spory kawałek do domu i ta przedłużona rabata pozwoli tobie na posadzenie nawet większej ilości brzóz
Brzoza - Betula 08:49, 18 sty 2018

Do góry
Konieczki napisał(a)
Danus jestes kochana, wiem ze trzeba ti zrobic z glowa (a te przewodniki to chodzilo mi o korone). Chcialabym aby to byla popristu brzoza
Poczekam tylko na mrozny suchy dzien bo u nas siapi caly dzien

Brzozy obcinamy dopiero po wypuszczenie i rozwinięciu liści bo wcześniej bardzo płaczą mimo zasmarowaniaran i niekorzystnie to wpływa na nie. Najlepszym terminem jest czerwiec-wrzesień.
Przeczytaj o obcinanie brzoz.
Brzoza - Betula 08:27, 18 sty 2018

Do góry
To sie dogadalismy Bardzo blisko domu to nie bedzie. Ale moja dzialka jest waska i z jednej strony dom, a z drugiej tuje i ulica dojazdowa. I sie mecze czy wcisne tam brzozy czy jednak nie. Nie chcialabym z czasem ich usuwac. Krzywa jablonka bedzie usuwana,juz jedna w tamtym roku zostala usunieta.Pozostalosc po poprzednich wlascicielach. Jest za blisko ogrodzenia posadzona. A domek dla dzieci bedzie stal max. 3 lata. I mysle czy rabate przedluzyc po prawej stronie, czy w przyszlosci brzozy na trawniku posadzic.I czy wogole nie bedzie tego za duzo

Działka prawie w Borach Tucholskich 00:35, 18 sty 2018

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
będzie mrozik

zeszłoroczne brzozy

iak było w styczniu 2017

Brzozy są piękne, ale...Ja niestety musiałam swoje wyciąć. W mieście, przy bardzo ciasnej zabudowie - były zbyt wielkim problemem. Dlatego z wielką przyjemnością oglądam Twoje. Pozdrawiam. ewa
Ogród w remoncie 19:01, 17 sty 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Asia za dobra w projektowaniu nie jestem, ale może coś dorzucę od siebie: tam na razie masz same iglaki, może dorzucić jakieś drzewo liściaste w kolorze kolumnowe, bo po drugiej stronie masz brzozy i sosny, też wszystko zielone, może tą zieleń trzeba przełamać, hortki bym dała z tych wyższych bo serby, thuje będą wysokie, przed hortkami wrzuciła bym jeżówki w pasie, można je fajnie gdzieniegdzie przeciąć właśnie rozplenicą hameln, a przed nimi np kulki z bukszpanu utopione w brązowej turzycy żeby wiosną nie było łyso to wsadzić np. białe narcyze, z brązowej turzycy gdzieniegdzie wyłaniające się szafirki kurczę nie wiem czy nie namieszałam

Monia nic nie namieszałaś. Drzewo to dobry pomysł,tylko jakie? Kolumnowe,barwne-nic mi nie przychodzi do głowy. Jedynie buki kolumnowe ,których z różnych względów bym jednak nie chciała.
Ogród w remoncie 18:17, 17 sty 2018

Do góry
Asia za dobra w projektowaniu nie jestem, ale może coś dorzucę od siebie: tam na razie masz same iglaki, może dorzucić jakieś drzewo liściaste w kolorze kolumnowe, bo po drugiej stronie masz brzozy i sosny, też wszystko zielone, może tą zieleń trzeba przełamać, hortki bym dała z tych wyższych bo serby, thuje będą wysokie, przed hortkami wrzuciła bym jeżówki w pasie, można je fajnie gdzieniegdzie przeciąć właśnie rozplenicą hameln, a przed nimi np kulki z bukszpanu utopione w brązowej turzycy żeby wiosną nie było łyso to wsadzić np. białe narcyze, z brązowej turzycy gdzieniegdzie wyłaniające się szafirki kurczę nie wiem czy nie namieszałam
Ogród w remoncie 16:10, 17 sty 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Asia a co tam już masz na tym froncie rozrysowane, oprócz tego żywopłotu z derenia, bo kurczaki nie pamiętam... przypomnisz

Przed dereniami mam zaplanowane po kolei od wjazdu:
Pissardii i pod nimi derenie White Gold,dalej hortensje Phantom,brzozy,rh do sosen i pod nimi.
Ta strona właściwie tak mniej więcej zapełniona,jakieś trawy,byliny z przodu do ścieżki. Natomiast druga strona tam gdzie niwak i później świerki-tu nie mam pomysłu. Plącze mi się po głowie spory kawałek hortek z niższych odmian np Bobo,Bombshell,Litte Lime,pod niwakiem carexy. Co jeszcze? Może rozplenice. Myślałam też o wrzosowisku ale tam za mało słonecznie jednak,chyba,że zupełnie na przodzie,przy ścieżce i kole trawnika.

Ogród niby nowoczesny ale... 12:51, 17 sty 2018

Do góry
AniMa napisał(a)
Ja tam zazdraszczam nowej lazieneczki...bałagan sie ogarnie Koniecznie pochwal się jak skończycie:0
U mnie dzisiaj wywalanie choinek. Przygotowałam sobie już palenisko

Zobaczymy jak wyjdzie będzie mroczna - betonowa

Ja na razie w biurze schowałam święta do kartonów.
Jutro przyniosę gałązki brzozy i będę czekać na zielone
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:01, 16 sty 2018

Do góry
Chcialabym sie zapytac czy te ciemne brzozy u Ciebie to mocno pyla i przyciagaja pszczoly i szerszenie i osy ?
Sosnowe zacisze 21:01, 16 sty 2018

Do góry
marba - Basiu z tego co czytam towarzystwo sosen jest ciężkie dla pozostałych roślin jest ciężkie ale faktycznie są śliczne, niestety nie mam miejsca nawet na trzy brzozy które bardzo lubię.

Wiolka 5_7 - Wiolu dziękuję za przywitanie. Nazwa Twojego wątku świetnie opisuje jak ja pracuję na działce

sylwia_slom... - dziękuję szkoda że na mojej ulicy inni sąsiedzi wycieli działki do zera, jeśli nie wycięli to sosny oszpecili ścinając czubki

Muszelka - tylko domek nie jest na kurzej nóżce...

Bogdzia - dziękuję za szybkie rady. Przepraszam nawet leżąc w szpitalu z dala od pracy i zajęć dnia codziennego nie byłem w stanie przeczytać wszystkich wpisów w Twoich wątkach. Ale jak pozwolisz to będę dużo pytał o rododendrony bo marzą mi się w dużej ilości w lesie przed tarasem. Widzę że Magda zdążyła poinformować ogrodowsko że się zjawię....

Figaro - dziękuję za odwiedziny. Głownie to sosny, tępiona robinia akacjowa, i dęby małe które staram się okiełznać. Ponieważ na działce głównie są sosny to obiecywałem sobie że dosadzę tylko rośliny liściaste... i nie dałem rady.

Mariposa Miło że do mnie zajrzałaś i pozostawiłaś ślad. Ja przeczytałem Twój cały wątek ale tylko przeczytałem. Poprawię się. Nie ma równowagi w przyrodzie u Ciebie brak drzew u mnie ich w nadmiarze, ty masz czasami staw ja suchy piasek ale pomysłu na ogród pełen motyli zazdroszczę.

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 09:33, 16 sty 2018

Do góry
Swoje brzozy tnę około połowy lutego jak ma drugi urlop i jest wszystko ok z nimi
Brzoza - Betula 09:09, 16 sty 2018

Do góry
Nie da się okiełznać drzewa które wyrasta ponad 10 metrów aby było małe, kiedyś jak byłem młodszy to próbowałem zrobić małe drzewo z brzozy ale po około 6 sezonach drzewo było już wyeksploatowane i stare więc kształtowaniem oraz cięciem możemy jej zaszkodzić .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies