Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

W ogródku Iwony 22:55, 01 lut 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Pisałam też, że mamy pergolę. Wykonał ją własnoręcznie mój M, który jest prawdziwą "złotą rączką". Nie mamy za to tarasu, projekt naszego domu jest z lat 80-tych, a wtedy taras nie był tak oczywisty jak teraz. Ale zacieniona pergola nam to rekompensuje.

Ta pergola z winem i innymi pnączami ozdobnymi jest kapitalna M to prawdziwa złota rączka bo konstrukcja jest bardzo dopracowana i co najważniejsze ma orginalny wygląd nie tak jak w większości ogrodów same klony bez charakteru W gorące dni aż miło tam się na pewno odpoczywa gdy nad głową tętni życie Pozdrawiam serdecznie Twój ogród zachęca do bywania w nim
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:56, 01 lut 2014

Do góry
na cień i zakamarki to musisz bez względu na projekt poczekać ok. 10 lat .i jeszcze pod warunkiem że nic nie przesadzisz . ja miałam zupełnie taki sam problem . nawet moje wpisy brzmiały identycznie . porobiłam rabaty wyspowe -podniesione troszkę ( ciut ).i na końcu każdej wstawiłam 2 -3 drzewa . mam kilka wąskich przejść miedzy nimi i to już zachęca do wyjścia do ogrodu , ponieważ nie widać wszystkiego naraz z tarasu .ja mam chyba jeszcze większa powierzchnię . to wszystko wymaga czasu . posadź na początek wysokie trawy one szybko zapełnią przestrzeń
Aneczkowe marzenia 09:50, 01 lut 2014

Do góry
Witaj Aniu! Wreszcie i do Ciebie dotarłam. Żeby zajrzec do wszystkich wątków trzeba by się sklonowac i to wielokrotnie Pytałaś u mnie o szmaragdy, zapomnialam Ci wtedy napisać, że poprzedniego roku przed wsadzeniem daliśmy jesienią kilka taczek kompostu. Przelezał sobie całą zimę a w czerwcu sadziliśmy tuje. Może dlatego tak śmignęły. Przjrzałam Twoj wątek od poczatku i widzę, że dziewczyny doradziły już kształt rabatek. Projekt wyszedł fajny, podoba mi się. Teraz powinnaś moim zdaniem skupić sie na tzw. szkielecie, czyli drzewach, większych krzewach bo tu na efekty czeka sie najdłużej. A na razie dosadzać jednoroczne bo dają szybki efekt i ogród jest kolorowy. Poza tym mozna je wyhodować samemu. Oczywiście w międzyczasie rozmnażać roslinki które chcesz mieć. A jeszcze co do żywopłotu wzdłuż drogi - ja bym już nie sadziła szmaragdów jeśli są pod ogrodzeniem. Viva poleciła Ci choinę kanadyjską - moim zdaniem jest piękna i można ja puścić swobodnie, najwyżej troszkę przycinać w celu zagęszczenia lub ciąć równo jako żywopłot. Jak chcesz to zobacz u Finki albo u Sylwi, Danusia też stosuje w swoich ogrodach. Troche się rozpisałam, ale może coś pomogłam. Pozdrawiam i życzę pomyślnej realizacji planów.
Kondziowy Ogród :) 22:41, 31 sty 2014

Do góry
dajana napisał(a)

Dziękuję ,chyba już wiem co to za kamień pasuje mi na skarpy i nie tylko Podoba mi się bardzo to miejsce z kranikiem ,jest super .Też bym już wtargnęła z robotami do ogrodu Mam już wstępny projekt swego i doczekać się nie mogę
super ciekawe jak bedzie wyglądał jaki styl wybrałaś
Kondziowy Ogród :) 22:36, 31 sty 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
nie pamietam jak sie nazywa kamień mozna je kupic modlniczce tam gdzie sprzedają kamień on jest taki zielonkawy

Dziękuję ,chyba już wiem co to za kamień pasuje mi na skarpy i nie tylko Podoba mi się bardzo to miejsce z kranikiem ,jest super .Też bym już wtargnęła z robotami do ogrodu Mam już wstępny projekt swego i doczekać się nie mogę
w Oborze też mogą być ogrody 20:24, 31 sty 2014

Do góry
Super projekt, aż boję się pokazać mój ogród.
w Oborze też mogą być ogrody 17:29, 31 sty 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Ala - pamiętaj, że to NIE JEST ŻADEN PROJEKT!!! Jeśli będziesz chciała, żebym zwizualizowała Tobie coś konkretnego - daj znać. Jedyne, co jest moja konkretną propozycją, to drzewa przy bramie wjazdowej. Ja bym tam widziała coś, co będzie wystawało koroną ponad mur. Po pierwsze dlatego, że to miejsce oddalone od wnętrza ogrodu, więc małe rośliny tam znikną. Po drugie dlatego, że będzie ciekawie wyglądało z ulicy... Nie muszę to być catalpy! Sama najlepiej wiesz, co lubisz, więc pole do manewrów masz

Wiem Marto że to nie projekt, ale i tak przedstawia się super!
Mam juz nad czym myśleć, i nawet mąż stwierdził :"o żesz, to nasz ogród? "
Catalpy bardzo mi się podobają, i myślę że mogłyby być. Widziałam że Agnieszka chciała rzut z góry, nie wyślę w taką pogodę i o tej godz. męża na dach ale zrobiłam zdjęcie z okna z łazienki, widać sporo myślę
lewa strona, czyli ulica

prawa strona - orzech

Całość
w Oborze też mogą być ogrody 17:03, 31 sty 2014

Do góry
Ala - pamiętaj, że to NIE JEST ŻADEN PROJEKT!!! Jeśli będziesz chciała, żebym zwizualizowała Tobie coś konkretnego - daj znać. Jedyne, co jest moja konkretną propozycją, to drzewa przy bramie wjazdowej. Ja bym tam widziała coś, co będzie wystawało koroną ponad mur. Po pierwsze dlatego, że to miejsce oddalone od wnętrza ogrodu, więc małe rośliny tam znikną. Po drugie dlatego, że będzie ciekawie wyglądało z ulicy... Nie muszę to być catalpy! Sama najlepiej wiesz, co lubisz, więc pole do manewrów masz
w Oborze też mogą być ogrody 10:19, 31 sty 2014

Do góry
Dzień Dobry

Nie pamiętałam, co masz posadzone na pergoli, ale cos mi switało, że glicynię, więc ją posadziłam.
Reszta to
świerki serbskie
tuje, które masz
rododendrony
trawy-miskanty z hortensjami
obwódki z jasnych żurawek i bukszpanu - ale mogą być z czego zapragniesz
pomiędzy trawy i hortensje posadziłam perowskie - bo bardzo lubię

To nie jest żaden projekt - to jedynie dowód na to, ze jak ogród zarośnie - będzie piękny

WIOSNA

LATO

I NA KONIEC WJAZD W FIOLETACH
Tym razem pod hortensjami lawenda
przy murze z bluszczem - z tyłu wysokie trawy i kocimiętka, a między nimi jasne żywotniki aurea nana

W ogródku Iwony 23:56, 30 sty 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Pisałam też, że mamy pergolę. Wykonał ją własnoręcznie mój M, który jest prawdziwą "złotą rączką". Nie mamy za to tarasu, projekt naszego domu jest z lat 80-tych, a wtedy taras nie był tak oczywisty jak teraz. Ale zacieniona pergola nam to rekompensuje.

Pergolę masz fantastyczną, i już wyobrażam sobie widok kwitnącej wisterii na tej pergoli

..mam wisterię, ale na ścianie, tnę ją dwa razy do roku, a z kwitnieniem różnie bywa

och jak ja chciała bym mieć taką 'złotą rączkę'
Pomysł na ogród 22:11, 30 sty 2014

Do góry
tylko się nie nabijaj z moich wypocin

te czerwone, to lawka, pod nią zwirek, jaki i pod korytkiem z wodą. cegłą obłożyłabym palenisko, a pod wędzarnią, zaryzykowałabym z drewnem.
Myślę, że w takim miejscu musi być utwardzone.
reszta trawa
Może przekombinowałam, jak na taki niewielki teren, może woda w tym miejscu w ogóle nie powinna być?

Jutro kolejny projekt, myślę, że korzystniej będzie jednak po przeciwnej stronie!

Padam!
Do jutra!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:01, 30 sty 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

To prawda projekt Danusi i moje wykonanie. W wyniku śledzenia ogrodowiska dodałam do projektu trochę innych roślin. Mój ogród nie jest duży, czasami mnie to denerwuje, ale z drugiej strony łatwy do ogarnięcia. Wierzę, że każdy kto chce prędzej czy później też będzie się cieszyl ładnymi widokami

Może i nie duży, ale wszystko jest na swoim miejscu i nie musiałaś roślin tir-em przywozić
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:16, 30 sty 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Doczytałam do 60 str. ... sama tam walczysz dzielnie, ale teraz czytam, że gdzieś po drodze Danusiny projekt Ci się przydarzył Ja też wytrwała, doczytam
ooooo matko desperatka jesteś przeleć po łepkach bo tam dużo pleplaniny o niczym
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:12, 30 sty 2014

Do góry
Doczytałam do 60 str. ... sama tam walczysz dzielnie, ale teraz czytam, że gdzieś po drodze Danusiny projekt Ci się przydarzył Ja też wytrwała, doczytam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:37, 30 sty 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
W rok czasu taka przemiana. Rewelacja Danusia zrobiła Ci przepiękny projekt Aniu a Ty wspaniale go zrealizowałaś Mam nadzieję, że i mnie się to uda

To prawda projekt Danusi i moje wykonanie. W wyniku śledzenia ogrodowiska dodałam do projektu trochę innych roślin. Mój ogród nie jest duży, czasami mnie to denerwuje, ale z drugiej strony łatwy do ogarnięcia. Wierzę, że każdy kto chce prędzej czy później też będzie się cieszyl ładnymi widokami
W ogródku Iwony 19:32, 30 sty 2014

Do góry

Ogród zmyślony 19:12, 30 sty 2014

Do góry
myszorek napisał(a)
Irenko, bez Danusi dalej pewnie szarpałabym się i próbowała osiągnąć jakoś to o czym marzyłam. Całe szczęście jest też Ogrodowisko, dzięki któremu przeszłam przyspieszony kurs ogrodnictwa -w jednej pigułce. Teraz nie tylko wiem co można i jak, ale też czego nie warto- a to wielka podpowiedź.
Danusia malowała mi projekt, pokazała kilka innych i zatrybiłam o co chodzi . No i podstawy są, a teraz czas na dopieszczanie i detale. Szlifowanie jest żmudne i wymaga cierpliwości, ale z czasem wszystko wychodzi przecież coraz lepiej.

Witam, właśnie można poznać, że to projekt Danusi. Zazdroszczę
Mnie nie stać na taki projekt, ale się uczę, podpatruję.Może coś mi wyjdzie sensownego.Pozdrawiam,
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:06, 30 sty 2014

Do góry
W rok czasu taka przemiana. Rewelacja Danusia zrobiła Ci przepiękny projekt Aniu a Ty wspaniale go zrealizowałaś Mam nadzieję, że i mnie się to uda
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 10:56, 30 sty 2014

Do góry
Zapisuję sobie też ku pamięci projekt przedogródka. Na pniu trzmielina zielono-biła. Podsadzona zawijaskami bukszpanowymi. Do tego krokusy i tulipany wiosną oraz zawijaski begoniowe latem

Aneczkowe marzenia 00:23, 30 sty 2014

Do góry
Aniu, bardzo ładny projekt zrobiłaś. Myślę, że uda Ci się osiągnąć cel jaki zakładasz.
Co do Conici sama zdecydujesz ale jeśli przy podjeździe chciałabyś ukryć trochę ogród to przy pomocy stożków tego nie osiągniesz. Lepiej będzie wyglądał zwarty żywopłot. Piękny byłby z cisa albo choiny kanadyjskiej. Rosną zdecydowanie szybciej a cenowo porównywalne. W szkółkach można znaleźć sadzonki cisa kopane z gruntu w przystępnej cenie. Jak długi odcinek masz tam zaplanowany?
Widzę, że zapału masz mnóstwo, poparcie męża (to bardzo ważne) więc ogród szybko będzie piękniał . Powodzenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies