Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:48, 28 maj 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu przestraszyłaś mnie, myślałam, że serby nie chorują.
Mam ich 10 szt i na razie odpukać, wszystko jest w porządku.
Obok rosną świerki pospolite i co roku wycinam, bo są zaatakowane przez ochojnika.

U mnie też ochojnik grasuje. Wiosna eM pryskał promanalem ale czy nie za późno bo pogoda nie sprzyjała i pryskał na początku kwietnia. O dziwo u mnie świerki zwykle czują się dobrze teraz pięknie wyglądają jak zaczynają wypuszczać młode gałązki.
Też myślałam, że Serb nie do zdarcia,ale jednak coś mu jest. Trudno powiedzieć jaka przyczyna a może go owiało.
W zeszłym roku nibz gruszki nibz pietruszki niedaleko zachorowały dwie choiny kanadyjskie i padły. W drugim końcu ogrodua następna choina taka piękna. Coś jest. W zeszłym roku inna traciła igły w tym roku tfu tfu okaz zdrowia.

Pokaże kilka fotek jak wygląda.

Na dole pnia ma taki wyciek,ale inne też mają i zdrowe. Z tym, że więcej tych igieł brązowych jest og południowi zachodniej strony a z drugiejnodd ooln wsch mniej.

A
Wilczy ogród 22:23, 28 maj 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Obie wersje lubię
Jak znajdziesz pasujące "żabie" kładki, to koniecznie się pochwal

Zuza jak znajdę ,to się pochwalę

Agatorek napisał(a)
Uwielbiam Twój ogród za klony i bordo.
Za skarpę.
Za mini-oczka.
Za bujność na rabatach.
Za kwitnące rodki

No pięknie masz

Agnieszka dziękuję -bardzo się cieszę ,że podoba Ci się mój busz

ElzbietaFranka napisał(a)

Madzia ile litrów mają te misy jaka wysokość?
Moim zdaniem powinnaś do każdej misy posadzic żółtego irysa który krystalizuje wodę. Jakbyś mogła zdobyć szyszki olchowe zmieniają PH wody, glony nie rosną.
Grzegorz ma taki mały grajdołek dopytaj co robi, że ma czystą wodę jakie ma rośliny.
Włóż do misek parę kamieni aby gady mogły wejść do wody tak aby wystawały nad miskę przy ściance. Żabka lubi kamienie musi mieć się gdzie schować.

Czy to macierzanka to niskie zielone

Ela cieszę się ,że trafiłaś na mój nowy

nie wiem ile te kastry mają litrów -największe z okrągłych kastr budowlanych ....

a tego irysa ,to w donicy z ziemią się sadzi ?

kamienie powkładam ......tylko ,że moja córa marudzi ,żebym te mini oczka przeniosła ,gdzie indziej -dalej od basenu ( ona strasznie panikuje na widok żaby -w zeszłym sezonie z oczek żabki wskakiwały sobie do dużego basenu i pływały w najlepsze )
na tą chwilę mam dość ciężkich prac i nie mam pomysłu ,gdzie bym je mogła przenieść ....i nie chce mi się

to niskie zielone to macierzanka -rośnie u mnie w wielu miejscach ,jak głupia

Dorota123 napisał(a)
Wiosenna skarpa przyciąga wzrok, a oczka wodne z brzozowymi kijami wyglądają bardzo fajnie.

Dorotko

cieszę się ,że Ci się podoba
Buziaki

Ogród w Klein Kottorz 21:20, 28 maj 2021

Do góry

Tak to pewnie żółte bo tylko one w rowach rosną. Nie przegap. Też tak pałkę wykopywałam z rowu. Jeszcze niedaleko w rowie rośnie krwawnica, ale wstyd mi z łopata wyrywać jeszcze mnie ktoś pogoni.

U mnie coś marnie marnie tatarak rośnie tak go lubię. Ma takie rozłogi w wodzie a zaledwie parę liści wypuszcza. Jak masz dostęp to też możesz włożyć do stawu.

Rododendronow nakupiłas a gdzie będziesz sądzic. Mnie też kuszą, ale coś nie za bardzo mam rękę do nich.

Elu, to jest rów zaraz przy mojej działce, w nim tylko czasami jest woda. Muszę spytać sąsiadki, może ona te irysy tam posadziła.

Rododendrony mnie trochę rozczarowały, nie wiedziałam że one tak krótko kwitną.
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:46, 28 maj 2021

Do góry

Haniu wiem Legutko jak nikt dobrze opisał zasiewy pierwiosnków. W życiu bym o tym nie wiedziała. Po wysianiu po wierzchu trzeba przyklepac deseczka. Nasion nie zagrzebywac w ziemi.
Pewnie taki błąd zrobiłam przy wysiewie kosmosow Sonata. Wysiałam całą paczkę i nie zeszło nic zagrzebalam w ziemi.
Jakieś kosmosy pełne siałam od razu na rabatkę i powiem Ci Elu, że powschodziły, a ja je zagrzebałam w ziemi.

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:06, 28 maj 2021

Do góry

Nie wiem czy pisałam obecnie nasiona są w lodówce.
Wg opisu na paczkach pisze tak aby nasiona dobrze i rowno wschodziły po wysianiu trzeba je przetrzymać w chłodnym miejscu do 10 stopni przez tydzień czasu a następnie wystawić do ciepła.
Więc tak pomyślałam, że lodówka bez ziemi też może być w sobotę wysieje w glebę.

U mnie w zeszłym roku naparstnice pięknie piwschodzily kupiłam nasiona. Część posadziłam na stałe miejsce we wrześniu część do doniczek i stały w foliaku i wiosna wysadzilam na stałe miejsce. Już wysokie bardzo ładne z kwiatem.
Naparstnice są 2 letnie ale jak liczyć te lata czy poprzedni rok to już się liczy czy lata kwitnienia.

Dziwna sprawa tyle razy kupowałam naparstnice okwitła, na drugi rok śladu po niej nie było.
Dorotko jak to jest napisz.

Pewnie mama widzi świeżość ogrodu po tej byle jakiej wiośnie. Moim zdaniem każdy miesiąc jest inny. U ciebie zawsze pełno kwiatów.
Nie przechłodziłam swoich, a to co mi się pojawiło to niezapominajki. Kupię jeszcze raz nasiona i przechłodzę w piwniczce, tam jest zimno.
Naparstnice już pikuję do dużych, niskich donic. Pierwszy rok liczy się od wysiania, one urosną do pewnej wielkości i tak przezimują. W następnym roku rosną i wypuszczają pędy kwiatowe. Po kwitnięciu, albo wyrywasz, albo pozostawiasz, żeby się wysiały. Naparstnica od wysiania nie zakwitnie Ci w tym samym roku, dlatego jest dwuletnia.

Żywopłotki cisowe. 23:10, 27 maj 2021

Do góry
Haniu wyrazy współczucia. Przykro.
Dębowe zakątki 23:00, 27 maj 2021

Do góry
Witam Aniu

Nawet chciałam w zeszłym roku kupić modraka, ale przeczytałam, że on w zacisznym miejscu powinien rosnąć i zrezygnowałam. U mnie wydmuchow. Zaczekam jak u ciebie będzie kwitł.

Na osiedlu gdzie mieszkam tyle jeży, że chodzą stadami. Wieczorem wracałam tydzień temu tak się wystraszyłam z krzaka wyszły dwa przed moimi nogami.
Nawet znaki mamy "uwaga jeze" należy się cieszyć że są, ale trzeba uważać aby zawału nie dostać.

Aniu pięknie u ciebie.

Pozdrawiam
Glina i zielsko 21:50, 27 maj 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

Kasia tak robie. Kartony grubo kory i zobaczymy.
Plewic bede.

Bo

Perz się nie wysiewa (jak nie dopuścimy do kwitnienia), rozmnaża się jednak poprzez kłącza pod ziemią. Ma białe "grube nici" po 1,5 m w szerz i w dół. Wystarczy 2-3 cm kłącza w ciagu roku przy sprzyjających warunkach urosnąć 20-30 cm.

Najlepiej pedzlować Randapem.bez glikofasu co 2 tygodnie i wtedy można jak bedzie bardzo osłabiony wyścielić kartonem i wysypać kora. Tak zrobiłam 3 lata temu i mam spokój.

Buczki bardzo ładne lubią półcień. Słońce może przypalać liście przy ekspozycji w słońcu tak mają.

Ogród z uśmiechem 20:07, 27 maj 2021

Do góry

Elu, nie jestem ornitologiem tylko amatorem, który cieszy się, że mieszka przy lesie i może podziwiać ten piękny ptasi świat.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 16:39, 27 maj 2021

Do góry
U mnie też nie rosły do pewnego czasu. Jak działka wśród pól, łąk czy drzew wcześniej czy później chwasty, mech będzie rósł.

Pan który przywozi nam nieraz ziemię czy piasek mówi że wislanym piasku z dna rzeki po tygodniu na powierzchni wychodzą chwasty.

Mirela już możesz wysadzić dalie podłej dobrze.
Ptasi gaj 16:36, 27 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Ja też lubię brzozy, ale ich nie mam.

Elu kiedy mam posadzić dalie na rabatę?

Już możesz. Ciepło jest nie ma przymrozków
Bawarka 15:48, 27 maj 2021

Do góry

A co to za drzewo nie przypadkiem araukaria?
Napisałaś Figa a co ona porabia muszę do niej napisać.

Tak tak tak Rowniez nazywana malpim drzewem Oddalam to drzewo Fidze, mam nadzieje ze sie u niej przyjelo, u mnie, przez cala zime stalo w ...Wiaderku z ziemia Nikt go nie chcial, Figa sie nade mna zlitowala
Bawarka 15:45, 27 maj 2021

Do góry
Kasiu jak zwykle piękne foty pokazujesz. Nacieszylam oczy. Myślałam,że tylko u nas śmiecą u was też. Kaczka jak przystroiła gniazdo.
U nas jakby spuścili wodę to sam szłam a tam piaseczek.
Cudowne tereny można nigdzie nie jeździć.

Chyba się doczekałam ziemi indiańskiej w moim kompostowniku po 3 latach.
Przekrój jak pokłady węgla brunatnego. Można kroić.

Pozdrawiam

Ela, dziekuje
Tak, tu tez sa smieci...Troche to zalezy od rejonu, im bogatsza miejscowosc, tym lepsze, zadbane tereny, ale nie zmienia to faktu, ze tych smieci jest coraz wiecej.
Z kaczki tez sie usmialismy; najpierw slomka przywiazywala firaneczki, potem sadzila na parapecie kwiatki Urocze to bylo...gdyby nie fakt, ze to jednak, jakby nie patrzec, smieci.
Tereny tutaj, ta okolica blizsza i dalsza, rzeczywiscie sa cudne...

Ela, rany, masz ziemie? To swietna wiadomosc, chetnie ja obejrze Gratuluje
Sezon 2017 u Hanusi 14:42, 27 maj 2021

Do góry
Dzięki Haniu za opinie. Też nie lubię zasiewów robić, ale kosmosy,rudbekie i cynie, maciejka bardzo lubię i zasieje takie zapchaj dziury.

Pozdrawiam
Sezon 2017 u Hanusi 11:20, 27 maj 2021

Do góry
O jeszcze o naparstnice ale później zapytam bo też pytałam u Dorotki.
Sezon 2017 u Hanusi 11:18, 27 maj 2021

Do góry
Haniu nawiązując do wpusu u Dorotki dot siewu pierwiosnkow tam też odpisałam.

Napisz a jak z kosmosami czy też po wierzchu siać, lub rudbekia chery Brendy. Te dwie rośliny wysialam w marcu i nic nie powschodzila może też po wierzchu trzeba zasiać. Czy masz jakieś doświadczenia.

Bo tak sobie teraz myślę niektóre rudbekie czy kosmosy się same rozsiewają i nikt ich nie zagrzebuje w ziemi tzw samosiejki same wyrastają.
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:12, 27 maj 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Wysiewacie dziewczyny pierwiosnki po przechłodzeniu, brawo.

ale jeszcze podpowiem, ze nasion się nie przykrywa tylko sypie po wierzchu, i wciska sie w ziemię, żeby nie wyfrunęły. jezeli w doniczce, to pod spodem podstawka na stałą wilgoć. i trzymać w półcieniu.

Powodzenia

Haniu wiem Legutko jak nikt dobrze opisał zasiewy pierwiosnków. W życiu bym o tym nie wiedziała. Po wysianiu po wierzchu trzeba przyklepac deseczka. Nasion nie zagrzebywac w ziemi.
Pewnie taki błąd zrobiłam przy wysiewie kosmosow Sonata. Wysialam całą paczkę i nie zeszło nic zagrzebalam w ziemi.
Ptasi gaj 11:04, 27 maj 2021

Do góry
Ja też lubię, ale trzeba wiedzieć o tym, że ta brzoza będzie kiedyś wielką. System korzeniowy jak pajęczyna rozrasta sie tuż pod wierzchem.

U mnie w lasku przy oczku jeszcze tego nie widać, ale w innym miejscu to nawet trawa nie za bardzo rośnie taka sieć korzeni.
Ptasi gaj 09:47, 27 maj 2021

Do góry
Zdjęcia ze spaceru to Powsin. Fotka dla tych którzy mają brzozy taka siatka korzeni jest w waszych ogrodach.

No niestety, tak to wygląda, gdybym to wiedziała 20 lat temu. Teraz już nic nie poradzę, drzewa porosły wielkie
Mirkowy ogród (początki) 23:49, 26 maj 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Szczypiorek kwitnie fajne ma te kuleczki.

A to nie wiem co za roślinka ?
Elu co to za kwiatuszki?

To jest mydlnica bazyliowata. Musisz ją posadzić na jakiś kamieniach wtedy ładnie wygląda. Ona teraz zaczyna kwitnąć.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies