Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ptasi gaj 17:04, 04 lis 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu czy ten trzcinik brachytricha to tegoroczne nasadzenie? Jaką ma on wysokość u ciebie? Niedawno nabyłam sadzonki tego trzcinika, posadziłam jego w towarzystwie rozplenic.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 16:38, 04 lis 2022

Do góry
Wydaje mi się raczej mało możliwe, by jakiś pies chodził po posesji, bardziej kot. Ale czy kot kopie doły? Mój mąż zabezpieczył to miejsce wbijając głęboko pręty i jest spokój na razie.

Klon Red Sunset przebarwia się w końcu

Ambrowiec już łysy

A to moje największe zaskoczenie. Judaszowiec kupowany ostatni (nie znam gatunku, kwitnie na biało), zrobił się cudownie żółty na jesień

Dereń jeszcze bardziej czerwony

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 15:24, 04 lis 2022

Do góry
Skrzynka gazowa

Elektryk skonczyl wodę I kanalizację w domu

Milego weekendu!
W ogródku Martki 14:29, 04 lis 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Różankę wstawiam z innego względu, jak to rozumieć, listopad i taka bujność?

Rok temu w listopadzie było tak:

To fajne zdjęcie! Daje nadzieje, że re początkowo gołe rabaty trochę nabiorą masy
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:27, 04 lis 2022

Do góry
Przyszły dwa gołe Śnieżne Całuski i jedna Novalis.
Tym razem ze względu na Smarta przez Allegro, ale za to u Hyżych
Ładniutkie przyszły

Te Schneekusschen tak polubiłam na rabacie lamelkowej, że stwierdziłam, że w związku ze zmianami na rabacie boho postawię bardziej na krem niż na dodatkowy fiolet (w postaci Blue for You). Ale korci mnie jeszcze kupić ze dwie właśnie dodatkowo do lamelkowej.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:17, 04 lis 2022

Do góry
Początek listopada?
Pelargonie, surfinie i róże mają się swietnie

Jasne plamy na trawniku 10:50, 04 lis 2022

Do góry
Dzień dobry. Trawnik wysiany we wrześniu. Wcześniej gleba przygotowana zgodnie ze wskazówkami z forum. PS. Ziemia nawieziona na założenie trawnika była przesiana, dobrej klasy, wymieszana z ziemią rodzimą poprzez przekopanie glebogryzarką, wyrównanie, przebronowanie i ponowne równanie. Trawa rosła dobrze, ale w niektórych miejscach zaczęły się pojawiać jaśniejsze placki, w których trawa jakby zatrzymała wzrost, a w niektórych miejscach nawet zanikała. Co może być powodem? Najgorsze to, że te miejsca wydają się coraz większe.
Trawnik ani przed sianiem, ani po sianiu nie zasilany żadnymi nawozami ze względu na termin zakładania. Podlewana regularnie.

Proszę o porady, co może być tego powodem.

Sałatka pokrzywowa 10:27, 04 lis 2022

Do góry
Siedzę w domu, właściwie leżę. Dopadł mnie Zły Wirus. Ledwo dycham, więc raczej po ogródku nie pohasam w tym tygodniu.
Ale ciągnie, więc wrzucam parę fotek zapomnianego tematu urządzania zagajnika pod północną granicą. Zdjęcia w trakcie robót. Najbardziej aktualne są w aparacie M., do ktorego chwilowo nie ma dostępu.

wrzesień

październik - już z grabem i dywanem z igieł

Na koniec doszłam do wniosku, że muszę tam dorzucić jednak jakiegoś wąskiego iglaka. Grab stoi już łysy i niczego nie zasłania (he he, kto by się spodziewał).
Co myślicie?
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:44, 04 lis 2022

Do góry
Jesień ma swoje uroki

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 07:44, 04 lis 2022

Do góry

Gracki kwitną, morning light też się zbiera

W moim małym ogródeczku II 23:47, 03 lis 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Czasem różana, a czasem jesienna.

I to ma być babcia na tej ostatniej focie?

Zobacz Dorotka ile tutaj oglądaczy. Piękne cudne dekoracje.

W ogródku Martki 23:36, 03 lis 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Różankę wstawiam z innego względu, jak to rozumieć, listopad i taka bujność?

Rok temu w listopadzie było tak:

Martka mają dobre stanowisko ciepłe i słoneczne.
U mnie też Artemis oszalaly w lecie nie miały tyle kwiatów co teraz bonici tak samo. Widocznie lubią taką pogodę ani za ciepło zimno też nie jest.

Buki to wspaniałe drzewa moje już czekoladowe.
Ok 9 lat temu dostałam od leśnika takie witki. Jak zobaczył w zeszłym roku te witki za głowę się złapał. Moje przycinam i się nageszczaja.
Jestem ciekawa tych twoich Grabów czy będą się jeszcze bardziej przebarwiać.
Już nie pamiętam kiedy je kupowalas i jaka to odmiana, ale bym chętnie takie kupiła.
Mam jednego graba też od leśnika cudownie się przebarwia na cetryne.

Też mam tawuły bardzo jestem z nich zadowolona. Tylko jedne łapie szara pleśń. A gdzie ewentualnie je chcesz posadzić.

Martka a co ciebie dopadła za choroba. Często słyszę że ludzie chorują bez przyczyny.
Kuruj się, też panuje jakaś grupa żołądkowa.
Ogrodowe wariacje 23:35, 03 lis 2022

Do góry
Rozchodniki od Justyny olciamanolcia rosną w moim ogrodzie Justynka dziękuję bardzo za tyle kwiecia ❤️ Posadziłam na rabacie hortensjowej koło rozplenic hameln gold w całym szpalerze. Teraz na fotce słabo widać ale jest super. Tutaj mam trochę ciasno ale na przodzie znalazłam miejsce

Ogród w dolinie 23:16, 03 lis 2022

Do góry

I porównanie, bo równo rok robione zdjęcie i dziś.

To jest tulipanowiec amerykański prawda? Przepięknie się przebarwia. U mnie jest kolumnowy i też go bardzo lubię zawsze elegancki niegdy jesienią nie zawodzi. Tylko już tyle lat nie kwitnie.

Interesuje mnie po prawej stronie tej fotki jest drzewko małe żółto się przebarwiające (nad trzcinnikiem) i nad nim też żółte co to za drzewa.
Bardzo ładny zestaw.
Po niedzieli jadę do ogrodnika może kupię jeszcze jakieś drzewa bo wiosna będzie dużo drożej.
W ogródku Martki 20:24, 03 lis 2022

Do góry
Witaj, wybacz, że tak w biegu - ale choruję ostatnio i nie ma weny na O.
Mało mam fotek z Tor Gold - bo to teren w bezpośrednim sąsiedztwie piaskownicy i zazwyczaj trudny fotogenicznie ze względu na to intensywnie użytkowane sąsiedztwo Na szybko znalazłam takie, tawuły to te limonkowe kule za magnolią, zobacz w jak trudnym miejscu rosną - w sumie na korzeniach potężnej sosny:

Wiosną zrobię więcej zdjęć
P.S. Chryzantemy (bordowe i miodowe), które kupiłam w ramach dekorowania schodów wejściowych dwa albo trzy lata temu, po Wszystkich Świętych wsadziłam do ziemi, pięknie kwitną drugi rok, bez okrywania
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:39, 03 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jakie one fajne
Za drzwiami do ogrodu... 19:35, 03 lis 2022

Do góry
anpi napisał(a)
W lustrze: (trzeba umyć bo jakaś mgła)

"Mgła" w ogrodowych lustrach robi świetną robotę! Nie myj
Nigdy Aniu nie widziałam tego zakątka u ciebie, no cudny jest...
Wzgórze chaosu 19:18, 03 lis 2022

Do góry
Byłaś koło mnie i nie zajrzałaś, czy gdzieś indziej tych dyń szukałaś?
Cudna jesień dawno takiej pięknej i ciepłej nie było....

Nie wiem jakie masz doświadczenia z drzewami wielopniowymi od dołu bo ja już zaobserwowałam na moich magnoliach, że takie drzewa rosną mega szeroko, każdy z pni odchyla się mocno na zewnątrz w walce o słońce odsuwa się od sąsiednich gałęzi(pni), zimą jest to niestety bardzo niewygodne i niebezpieczne zwłaszcza po opadach mokrego, ciężkiego, grubego śniegu. Gałęzie wyginają się prawie do ziemi, przejść pod nimi się nie da, jest spora obawa o wyłamanie. Ja magnolie na biegu wiązałam, gorzej, że im starsze drzewo tym bardziej na zewnątrz wychylone
i mimo wiązania po takim obciążeniu trudno mu wrócić do formy i pionu.
I niby w Wojsławicach czy Brzoskwini widziałyśmy takie formy szeroki, ale przez myśl mi nie przeszło, że to taka przyczyna...
Gdybym miała dziś w podwórku sadzić je jeszcze raz od razu prowadziłabym przynajmniej dołem na jednopniowe, teraz już na to za późno, będzie trzeba z niektórych konarów całkiem zrezygnować
Jesień rozpieszcza nas bardzo, oby jak najdłużej
JEdynie z roku na rok coraz prężniej działają. Bliżej mi do Targu Pietruszkowego w Krakowie, ale wypad do gospodarstwa Darii co roku obowiązkowy. Byłam ze znajomymi, dzień coraz krótszy, łapaliśmy słońce

Magnolia bywa krucha, stąd od dawna pilnujemy jej kształtu.

W tym roku zaraz po kwitnieniu przycięliśmy na pewno z 1,5 metra, jak nie więcej.

W czerwcu były już nowe przyrosty.

Myślę, że śmiało możecie swoją magnolię przycinać. W podwórku nie macie zbyt wiele miejsca na duże drzewa. Lepiej wpuścić trochę słońca z pożytkiem dla domu czy gospody.

Jestem bardzo zadowolona, że wreszcie większość drzew, iglaków mamy pod kontrolą. Coraz bardziej patrzę u siebie na wygodę i bezpieczeństwo.
Drzewa wymagają ogromnej przestrzeni, nawet te które wolno rosną, kiedyś i tak będą duże

W moim małym ogródeczku II 18:55, 03 lis 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)

Urodziwa Ogrodniczka w pięknym ogrodzie .
Na zacytowanym zdjęciu jakiś powojnik?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:57, 03 lis 2022

Do góry

Cofam się i cofam, podziwiam jesienne trawy w niekoszonej łące.
Z remontem posuwacie się do przodu, fajna ta ściana z cegieł. Czyściutka robota, pochwalić fachowca. Jak się domyślam to dzieło Wojtka.
Z tych jesiennych fotek bije takie ciepło, pomimo mglistego poranka. Piękną i kolorową macie jesień w ogrodzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies