Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Prawie - jak ogród 09:12, 09 lis 2017

Do góry
Piękna jesień, Mariken super, brzozy śliczne. Tuje masz takie dorodne i zadbane, a za płotem chyba las?

Wszystko u Ciebie Beatko mi się podoba
Prawie - jak ogród 08:59, 09 lis 2017

Do góry
super brzozy kupiłaś fajnie że mają gałązki od dołu, u mnie niestety na wysokości blisko dwóch metrów dopiero się zaczynają, łyso trochę.

Jak możesz to i mi podeślij namiar, potrzebuję jeszcze
Prawie - jak ogród 01:58, 09 lis 2017

Do góry
Beatko, brzozy piękne. Napisz mi proszę, gdzie i po ile były, jak wysokie?
Kupiłaś 3?
W jakim rozstawie ostatecznie posadzisz?
Prawie - jak ogród 23:18, 08 lis 2017

Do góry
Piękne brzozy, warte swojej ceny Ja dalej szukam...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:42, 08 lis 2017

Do góry
Gosia, ja Cię bardzo dobrze rozumiem, choć sama drzew na działce nie mam. Mam za to drzewa tuż za ogrodzeniem - w jednym rogu kępę ogromnych akacji i coraz większego graba a wzdłuż północnej granicy niewielki, ale gęsty las (głównie brzozy i klony). W tym roku z tego lasu wyciętych zostało kilkanaście drzew rosnących tuż przy naszym ogrodzeniu i przechylających się na naszą stronę w pogoni za słońcem. Niektóre rosły pod kątem niemal 45 stopni i zagrażały naszemu domowi, kojcom dla psów i ogrodzeniu. Po ich usunięciu nagle rabata pod ogrodzeniem z półcienistej stała się słoneczna no i zauważyłam, że mam duuuużo mniej liści. Nie powiem, żeby mnie to martwiło, choć drzew szkoda. Gdyby właściciel lasu bardziej o niego dbał to drzewa nie rosłyby w takim ścisku i miałyby lepsze warunki rozwoju...
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 17:33, 08 lis 2017

Do góry
Zagajnik jest piekny. Ale chyba w innym miejscu widzialam te brzozy, bo tam jednak byly tuje
Jak dlugo trwa zanim te odmianowe brzozy beda miec 15 metrow? Mam nadzieje, ze nie rosna tak szybko jak nasze rodzime.
"Póki życie trwa..." 09:12, 08 lis 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Nie ma problemu: możesz zrobić ten placyk naprzeciwko tarasu zamiast ławeczki i on będzie robił za atrakcję. Widziałaś placyk ogniskowy u Bacowej? Cudo!

Ławeczka w takim razie przed brzózkami naprzeciwko drzwi wejściowych

Co do trawiastej: nie mówię, żeby z traw całkiem rezygnować. Ale przy perukowcu i tej gołej ścianie naprawdę przyda się coś wyższego. rabatę powiększyłabym tak, jak narysowała Monika i tam sadziła trawy.

Jak posadzisz tam takie krzewy, to tuj nie będziesz potrzebowała. One tam kiepsko wyglądają i tak czy inaczej - za gęsto są posadzone

Ogólnie rzecz biorąc: potrzebujesz więcej żywopłotów i wysokich drzew, żeby Cię osłaniały od wiatrów i od sąsiadów. Struktury. Wrzosy, rozchodniki, trawki - to wszystko ładne roślinki i do wykorzystania ale to biżuteria.

Chciałam jeszcze dac szansę tym trawom,bo w tym roku większosc sadzona i nie było jeszcze efektu zamierzonego.Drzewa wysokie na pewno będę w tej cześci,bo było od początku takie założenie i koniecznie o bordowych liściach wiosna poszerze rabate na wprost drzwi(brzozową) dosadze jeszcze dwie brzozy,no i ławeczka wtedy lepiej sie wkomponuje zaraz pojde oglądnąć placyk u Bacowej,choc u mnie w głowie wciaż placyk,który widziałam u lojalnej w lawendowym, mmmmm miodzio
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 23:59, 07 lis 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Przeżywałam to samo ... tylko mój jest już w pierwszej liceum i ... niestety nic sie nie zmieniło ...

Mój, jak był na poczatku swojej szkolnej kariery, miał za zadanie ułożyć zdania, w których miał zastosować 10 rzeczowników. Ułożył jedno zdanie złożone, w którym wykorzystał wszystkie rzeczowniki
Dziś już jest po maturze, odbywa staż w duzej firmie. Rozbiera, czyści i składa jakieś tam zawory, czy coś podobnego. I cieszy się jak dziecko. Pamiętasz mamo, jak uwielbiałem w szkole rozbierać długopisy i wszystkie cyrkle? Te zawory, to coś w tym rodzaju. Powiedział. ...
Nigdy nie wiemy, co naszym dzieciom najbardziej się przyda, hi, hi

Brzozy super
Duża trójkątna działka......pomoc o zagospodarowanie. 22:35, 07 lis 2017

Do góry
Witam, potrzebuję pomocy w zagospodarowania części działki o powierzchni 3tys. metrów. Cała działka ma 5400m, za domem mamy zagospodarowany teren ( głównie sosnu, jodły brzozy, świerki). Moim marzeniem jest zlikwidowanie starego sądu z 1956 roku,który już prawie nie owocuje. Na środku działki są 3 bardzo duże orzechy włoskie. Czy jest ktoś chętny pomóc mi zagospodarować ten dla mnie olbrzymi teren? Głównie zależy mi na pomysłach wzdłuż ogrodzenia. Środek działki chcemy trawę,żeby wygodnie można byłoby kośić trawę.Obecnie przez gałęzie od jabłoni jest strasznie.
Na zielonej... trawce :) 21:10, 07 lis 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Uwielbiam to katowanie. Cudnie się czuję patrząc na ten ogród.
Mój M jeszcze nie wie, ale cały czas myślę, gdzie wcisnąć kilka brzóz. Gdybym była pewna efektu końcowego, zrobilabym rewolucję. Ale nie jestem pewna, bo miejsca nie ma i to by bylo cos za coś...
Na razie jest warzywnik...

u Ciebie Iwona brzozy to by fajnie wzdłuz podjazdu wygladały, tylko ze tam masz chyba niedaleko tego buka w kólku?
Nowocześnie z różAnką :D 19:47, 07 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Aniu zobacz .

fajne... wielopniowe brzozy są boskie!
buszujesz po pinterest widzie, nudy na forum co
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:02, 07 lis 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)

Moja kotka też taka sama. Ogólnie ma nas w "D" tylko jak ona ma ochotę to przyjdzie się pomiziać.
Podziwiam październikowe prace ogrodowe

Dzięki Kami - zabrakło zdrówka by wszystko zrobić, ale co nagle to po diable
Zimą jeszcze sobie poplanuję rozkład na rabatach
W ostatnią piękna sobotę dosadziłam jeszcze 2 brzozy doorenbosa na froncie, i zadołowałam jedną rozplenicę Black Beaty. Niestety część cebul dalej leży w worku....

Nasz kocur wręcz dopomina się ale wypuszczenia na dwór...stoi pod oknem i wymownie miauczy... przez okres wiosenny stawał pod tv i miauczał tak, że zagłuszał...
Na zielonej... trawce :) 12:52, 07 lis 2017

Do góry
MonikA napisał(a)
Brzozy są piękne, może kiedyś jak młody wyrośnie z alergii na nie będzie ich u mnie więcej

I mnie zachwycają - dziś ładne żaróweczki z nich, ładnie się przebarwiają
"Póki życie trwa..." 11:38, 07 lis 2017

Do góry
MonikA napisał(a)
Acha lawendę możesz też formować w kule, by nawiązać do kulek danici czy bukszpanowych .

Pomyślałam, że trawy mogłabyś wkomponować też w brzozy. Ja u siebie widzę wszędzie rozplenice i miskanty, będę na wiosnę na pewno dzielić
Niższe carexy to dobre wypełniacze, tylko przynajmniej 5 lub 6szt obok siebie albo i więcej, fajne plamy się porobią.
Możesz też pomyśleć o red baronie w liniach jak masz linie prostę, też fajnie będą wyglądać latem i jesienią, np za bukszpanowym żywopłotem, tylko musisz im ograniczniki wkopać by się nie rozrastały w każdą stronę.

Możesz też pomyśleć o hacone jako wypełniaczu, to trawa do 30cm wysokości bambusowa np all gold

A ja myślałam,ze nie jest najgorzej na tych rabaaaatach ,do póki nie trafiłam na ogrodowisko Monia dzięki,ze rozjaśniłas mi w łepetynie pooglądam te pisardi i inne ...ech kusisz pani,kusisz nie moge przez Ciebie pracować ,tylko w rysunki Twoje sie gapię
mam hacone,red barona do przesadzenia ...hm? zawsze to cos na start hehehe
"Póki życie trwa..." 10:59, 07 lis 2017
Do góry
Acha lawendę możesz też formować w kule, by nawiązać do kulek danici czy bukszpanowych .

Pomyślałam, że trawy mogłabyś wkomponować też w brzozy. Ja u siebie widzę wszędzie rozplenice i miskanty, będę na wiosnę na pewno dzielić
Niższe carexy to dobre wypełniacze, tylko przynajmniej 5 lub 6szt obok siebie albo i więcej, fajne plamy się porobią.
Możesz też pomyśleć o red baronie w liniach jak masz linie prostę, też fajnie będą wyglądać latem i jesienią, np za bukszpanowym żywopłotem, tylko musisz im ograniczniki wkopać by się nie rozrastały w każdą stronę.

Możesz też pomyśleć o hacone jako wypełniaczu, to trawa do 30cm wysokości bambusowa np all gold
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:47, 07 lis 2017

Do góry
Niestety mało mam do pokazania

przygody początkującego ceramika to gównie porażki:

z pieca w całości wyjęłam trochę ptaszków i spodków, tabliczki

liście miały być zielone , muszę rozgryźć dlaczego ten liść jasnozielony się pomarszczył?

kubki potrzaskane

wczoraj kręciło mi się w głowie, miałam zachwiania równowagi, strach było się poruszać
zmierzyłam sobie ciśnienie a tu 100 na 65, tętno 65, w związku z tym dzisiaj dzień rozpoczęłam od ćwiczeń w takim ładnym klubie

w takiej postaci brzozy jestem w stanie zaakceptować
"Póki życie trwa..." 09:38, 07 lis 2017

Do góry
MonikA napisał(a)
Benia moja wizja tak na szybko, oczywiście nie musisz niczego na siłę robić
Albo obwódka kwadratowa tylko wokół perukowca, reszta obwódki może być np z carexów zimozielonych plus wypełniacze niskie itp.

Perukowiec zamiast w lawendzie może być w rozplenicach jeśli bedziesz prowadzić go na nodze wysoko

Już ci nie marudzę

Uwielbiam Cię Moniu ten perukowiec rośnie bliżej domu juz od 4 lat ,boje się go przesadzać,juki wykopuje z tego miejsca wiosną,zostana same trawy i lawenda przed nimi jako obwódka,trzmieliny zgina mi w trawiastej,koncepcja Twoja podoba mi sie bardzo,ale nie mam co zrobic z tą ilością trawiszczy ,wiosna poszerzę i porozsadzam ,bo są gęsto posadzone ,a rośnie tam dużo mutantów trawiastych.Wiem,ze myślisz pod kontem zimozielonych,zywopłocik bukszpanowy itp.lubię bardzo!W Twojej wizji jak najbardziej pasuje,ale przy trawiastej juz nie bardzo Masz rację Monia,zima długa....więc będę myślec,miło,ze zainteresowałaś sie planami i dzięki wielkie za sugestię aaa ,brzozy będą owszem,podoba mi się linia przed nimi
Nowocześnie z różAnką :D 08:41, 07 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Andzelika u Ciebie srasznie mi się doorenbosy podobają.. i kuszą równie mocno jak graby u Reni. brzozy mam wogół dzialki wiec niewiem czy iść w strone spojnosci z krajobrazem czy własnie urozmaicenie i wybrania czegoś innego. na spokojnie do przemyslenia te drzewa
Bożenka jabłonki niby ok ale bez szału, rozumiesz?
Kasia klony napewno wybarwieniem górują nad innymi drzewami ale co mi po nim jak lyse za moment są.... moje amanogawy nadal piękne
Marta, Magda dzięki za info

No mnie mój pierwszy klon zawiódł, jakby to powiedzieć...mój pierwszy raz z klonami raczej nieudany jest
Ogród z rzeźbą 08:32, 07 lis 2017

Do góry
Z brzozy są super, szybko się rozkładają.
Ogród z rzeźbą 08:18, 07 lis 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Asia, tylko lasu ze ściółki nie ograbiaj

A liście z brzozy też są dobre? Przecież mam pod nosem (no prawie ) lasek brzozowy. Nic tylko w wory pakować i na kompost. Oj, głupia ja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies