Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Anda 16:35, 17 sty 2018

A gdybys potrzebowala do polcienia jakas niecodzienna byline to polecam Gillenia trifoliata https://zojalitwin.wordpress.com/2014/07/04/gillenia-trojlistna/
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 16:56, 17 sty 2018

Anda napisał(a)

To chyba dobrze, co?

A ta kalina Viburnum rhytidophyllum jest zimozielona w PL? Bo u mnie jest

Masz na myśli kalinę sztywnolistną? Chyba jest zimozielona,przynajmniej częściowo. Akurat najmniej mi się podoba z kalin. Gillenię obejrzałam i byłaby fajnym uzupełnieniem może. Nie znałam jej zupełnie.

Ciekawe czy dereń pagodowy by sobie tam nie poradził? Piękne są.
Anda 17:20, 17 sty 2018

Wyprobuj Jesli przygotujesz odpowiednio glebe to powinien dac rade
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 18:17, 17 sty 2018

Asia za dobra w projektowaniu nie jestem, ale może coś dorzucę od siebie: tam na razie masz same iglaki, może dorzucić jakieś drzewo liściaste w kolorze kolumnowe, bo po drugiej stronie masz brzozy i sosny, też wszystko zielone, może tą zieleń trzeba przełamać, hortki bym dała z tych wyższych bo serby, thuje będą wysokie, przed hortkami wrzuciła bym jeżówki w pasie, można je fajnie gdzieniegdzie przeciąć właśnie rozplenicą hameln, a przed nimi np kulki z bukszpanu utopione w brązowej turzycy żeby wiosną nie było łyso to wsadzić np. białe narcyze, z brązowej turzycy gdzieniegdzie wyłaniające się szafirki kurczę nie wiem czy nie namieszałam
AnkaK 18:44, 17 sty 2018

Stojąc tradycyjnie na przejeździe z 10 minut bezczelnie lustrowałam Twoją działkę. Nie machałam bo nikogo nie było
Wiesz co, te carexy nawet w dużej ilości nie będą wyglądały przytłaczająco. Tam jest masa przestrzeni!
AnkaK 18:55, 17 sty 2018

A co do dalszego obsadzania rabat to Hania ma chyba rację - na frontowej przydało by się coś zimozielonego. Nim ruszą derenie i hortensje będzie łyso. Chyba, że morze, ba, ocean cebulowych tam wsadzisz
Po drugiej stronie poszłabym w hortensje, bo mówisz, że masz ich sporo, wysokie trawy i te same zimozielone, co na frontowej - kosodrzewiny albo cisy. Jak dla mnie już sporo tam się będzie działo - i orzech i niwaki i sumaki. Skoro ma być bardziej jednolicie to chyba starczy tych gatunków.
To co z sobotą?
Margerytka40 19:01, 17 sty 2018

Monia81 napisał(a)
Asia za dobra w projektowaniu nie jestem, ale może coś dorzucę od siebie: tam na razie masz same iglaki, może dorzucić jakieś drzewo liściaste w kolorze kolumnowe, bo po drugiej stronie masz brzozy i sosny, też wszystko zielone, może tą zieleń trzeba przełamać, hortki bym dała z tych wyższych bo serby, thuje będą wysokie, przed hortkami wrzuciła bym jeżówki w pasie, można je fajnie gdzieniegdzie przeciąć właśnie rozplenicą hameln, a przed nimi np kulki z bukszpanu utopione w brązowej turzycy żeby wiosną nie było łyso to wsadzić np. białe narcyze, z brązowej turzycy gdzieniegdzie wyłaniające się szafirki kurczę nie wiem czy nie namieszałam

Monia nic nie namieszałaś. Drzewo to dobry pomysł,tylko jakie? Kolumnowe,barwne-nic mi nie przychodzi do głowy. Jedynie buki kolumnowe ,których z różnych względów bym jednak nie chciała.
Margerytka40 19:10, 17 sty 2018

AnkaK napisał(a)
A co do dalszego obsadzania rabat to Hania ma chyba rację - na frontowej przydało by się coś zimozielonego. Nim ruszą derenie i hortensje będzie łyso. Chyba, że morze, ba, ocean cebulowych tam wsadzisz
Po drugiej stronie poszłabym w hortensje, bo mówisz, że masz ich sporo, wysokie trawy i te same zimozielone, co na frontowej - kosodrzewiny albo cisy. Jak dla mnie już sporo tam się będzie działo - i orzech i niwaki i sumaki. Skoro ma być bardziej jednolicie to chyba starczy tych gatunków.
To co z sobotą?

Sobota jak najbardziej ,może być choćby najbliższa. Fajnie by było
Pomyślimy co z tymi zimozielonymi
Monia81 19:15, 17 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)

Monia nic nie namieszałaś. Drzewo to dobry pomysł,tylko jakie? Kolumnowe,barwne-nic mi nie przychodzi do głowy. Jedynie buki kolumnowe ,których z różnych względów bym jednak nie chciała.

Może coś ktoś podpowie ja z kolumnowych w kolorze to widziałam klony kolumnowe np. crimson sentry, buki też- ale ich nie chcesz...
A na tej frontowej rzeczywiście przydałoby się coś zielonego w zimie, tak jak dziewczyny piszą...
AnkaK 19:21, 17 sty 2018

A ambrowce? Ambrowiec slender silhouette. Dziewczyny chwalą.