Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 14:42, 17 sty 2018

Chyba zostawię na razie myślenie na temat czy się przesłonić czy nie. I tak tej rabaty przed domem nie ruszę w przyszłym sezonie A może okaże się,że wcale to przesłanianie nie potrzebne.
Chcę bardziej skupić się na froncie i miejscu z drugą sosną niwakiem. Sporo tam tego terenu. Macie może jakieś pomysły jak podzielić ten obszar? Pod samą sosną chciałabym carexy tak jak pod tym niwakiem przy chodniku,może inną odmianę żeby nie było nudno ale co dalej?
Monia81 15:02, 17 sty 2018

Asia a co tam już masz na tym froncie rozrysowane, oprócz tego żywopłotu z derenia, bo kurczaki nie pamiętam... przypomnisz
Margerytka40 16:10, 17 sty 2018

Monia81 napisał(a)
Asia a co tam już masz na tym froncie rozrysowane, oprócz tego żywopłotu z derenia, bo kurczaki nie pamiętam... przypomnisz

Przed dereniami mam zaplanowane po kolei od wjazdu:
Pissardii i pod nimi derenie White Gold,dalej hortensje Phantom,brzozy,rh do sosen i pod nimi.
Ta strona właściwie tak mniej więcej zapełniona,jakieś trawy,byliny z przodu do ścieżki. Natomiast druga strona tam gdzie niwak i później świerki-tu nie mam pomysłu. Plącze mi się po głowie spory kawałek hortek z niższych odmian np Bobo,Bombshell,Litte Lime,pod niwakiem carexy. Co jeszcze? Może rozplenice. Myślałam też o wrzosowisku ale tam za mało słonecznie jednak,chyba,że zupełnie na przodzie,przy ścieżce i kole trawnika.

anna_t 16:15, 17 sty 2018

Może tam też kilka szt hortensji i do nich funkie z kulkami buksowymi i hakone? Lub berberys bagatelle i jakieś brązowe trawy plus różowe jezowki
Gruszka_na_w... 16:22, 17 sty 2018

Masz na froncie sporo roślin liściastych. Zimą może być dość smętnie. Może tam, gdzie słonecznie, wsadzić coś zimozielonego: kosodrzewinę Pumilio, ewentualnie cyprysik filifera nana, jakieś wąskokolumnowe cisy, pomiędzy może hakone. Pomyśl o tej rabacie w kontekście 4 pór roku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 16:25, 17 sty 2018

anna_t napisał(a)
Może tam też kilka szt hortensji i do nich funkie z kulkami buksowymi i hakone? Lub berberys bagatelle i jakieś brązowe trawy plus różowe jezowki

Hortensje na pewno tylko jescze myślę czy niskie czy z tych wyższych raczej. Świerki są duże i nie wiem czy coś wyższego przed nimi nie byłoby lepsze.
Berberysy potrzebują dużo słońca a tam tylko z rana pełne słońce,buksy lepiej się nadają.
Anda 16:26, 17 sty 2018

Mialabys tam miejsce na Viburnum plicatum 'Mariesii' albo Viburnum plicatum f. tomentosum ? One tak ladnie pietrowo kwitna.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 16:30, 17 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Masz na froncie sporo roślin liściastych. Zimą może być dość smętnie. Może tam, gdzie słonecznie, wsadzić coś zimozielonego: kosodrzewinę Pumilio, ewentualnie cyprysik filifera nana, jakieś wąskokolumnowe cisy, pomiędzy może hakone. Pomyśl o tej rabacie w kontekście 4 pór roku.

Tak to chcę właśnie zrobić,tylko nic mi nie przychodzi do głowy
Margerytka40 16:32, 17 sty 2018

Anda napisał(a)
Mialabys tam miejsce na Viburnum plicatum 'Mariesii' albo Viburnum plicatum f. tomentosum ? One tak ladnie pietrowo kwitna.

Ewa przypomniałaś mi o moich chciejstwach kalinowych
Anda 16:33, 17 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)

Ewa przypomniałaś mi o moich chciejstwach kalinowych

To chyba dobrze, co?

A ta kalina Viburnum rhytidophyllum jest zimozielona w PL? Bo u mnie jest
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies