Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Bajkowy ogród Weroniki 23:00, 05 gru 2012

Do góry

Lipiec. Bielą się hortensje i późniejsze margerytki. Widać czerwone i różowe floksy.

Magnolia pokazała drugie kwitnienie (słabe, ale zawsze kwiat). Na tym zdjęciu była jeszcze pęcherznica w 2011r. Wolę hortensje i róże, jw.

Hortensje w sierpniu zaczynają się przebarwiać na różowo, weigele kwitną a we wrześniu zwracają uwagę astry chryzantemowe, u mnie łososiowe i czerwone, bywają też inne.

Przypomnienie astrów z 2009r.

Wrzesien, październik, i cd. kwitnienia astrów. Przekwitają te chryzantemowe ale kwitną marcinki, tu widać czerwone i wrzosowe wysokie.
Bajkowy ogród Weroniki 22:15, 05 gru 2012

Do góry
Monteverde, pozdrawiam!

cd. mojej "retroinspekcji" od strony "różanecznikowej"

Zanim zakwitną różaneczniki, uwagę przykuwa wczesna tawuła, jedna przy samym domu i ta widoczna na zdjęciu. Magnolia (na pierwszym planie) za parę lat będzie wielkim, pięknym drzewem.

Gdy przekwitnie i zazieleni się tawuła nowymi listkami, cieszą floksy szydlaste, żagwiny a w głębi po prawej bielą się duże fiołki. Tulipany jedne przekwitają ale są takie, które kwitną później.

Dom powstał w 2008r. a azalie w 2009r.wygladały tak.

A w 2011r. strona różanecznikowa pokazała obfite kwitnięcie rododendronów, i "płomienie" azalii.

Wiosna 2012r. Zima przymroziła wiele roślin i na kwitnienie rododendronów i azalii też miała wpływ, nie najlepszy. Przybył mi tamaryszek, więc powiększyłam rabatę (potem jeszcze bardziej na dodatkowe piwonie i tawuły japońskie).
Ogród Ewy :) 16:27, 04 gru 2012

Do góry
Floksy mam w donicach

Mocno cięte wiosną i po raz 4 przesadzane Mary Rose, przyjęły się ładnie.

Trzeba zacząć wszystko od początku 10:13, 04 gru 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Floksy śliczne,ten biały ....cudowny!

No właśnie, nawet nie wiem jakim sposobem pojawił się w tym roku w ogrodzie
Trzeba zacząć wszystko od początku 17:49, 03 gru 2012

Do góry
Floksy śliczne,ten biały ....cudowny!
Bajkowy ogród Weroniki 20:32, 02 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
Retrospekcja cudna...a Kajtka nie puszczaj na wieś... pies nie musi mieć towarzystwa wsiowych burków aby być szczęśliwy.. on jest mały i wystarczy jedne zabijaka i będziesz miała po Kajtku.
My z tego powodu tu odpuściliśmy spacery z psem, bo za dużo burków samopas lata.... to nie są układane psy i przyjazne..to psy do pilnowania swojego terytorium.

Aniu asc, ja wychodzę z Kajtkiem na smyczy. On jest uciekinier, najczęściej ucieknie panu przy otwieraniu bramy, bo pan ciągle się łudzi, że go uciekania oduczy. Sam też potrafi rozpleść siatkę od strony lasu. Największym zagrożeniem jest obcy pies, który podobnież ucieka od swoich właścicieli i tu rządzi. Widzę, że suczki są grzeczniejsze, a psy z poczucia odpowiedzialności za wszystko, chcą rządzić.Kajtek też.
Dzięki za uznanie dla mojej "retroinspekcji" wejścia.

WYJŚCIE też analizowałam, bo zastanawiałam się co było pierwsze, tulipany czy floksy.

Kwietniowe zdjęcie świadczy, że po przebiśniegach i krokusach, też tawułach wczesnych, pierwsze kwitną tulipany i hiacynty.

W tym samym czasie kwitnie migdałek.

Migdałek i tulipany. Żółte tulipany rosną na trasie " szybkich przelotów" Kajtka. Dotąd zasłaniałam je gałązkami świerku, chyba jednak ustąpię pieskowi,a tulipankom znajdę inne miejsce.

Maj to ten miesiąc, na który czekamy, to wiosna.

Ta strona ogrodu u mnie floksowa, po prawej ręce różanecznikowa.
Bajkowy ogród Weroniki 23:12, 01 gru 2012

Do góry
Irenko, Kajtek bardzo smutny po ostatnim pogryzieniu, leży godzinami na tarasie, a wiesz jak jest zimno.
Na jego upór rady nie ma, trzeba czekać. Poszedł z panem na spacer do lasu, a wróciwszy wstąpił do oczka swoimi łapkami by napić się wody.
Też mam nadzieję, że zima będzie w sam raz.

Tymczasem nos wsadziłam w zdjęcia by prześledzić, co tu zmienić jeszcze w ogrodzie by było inaczej i by się obeszło bez wielkiej rewolucji...
Moja retroinspekcja z wejścia do ogrodu:

Koniec kwietnia i początek maja. Moje ukochane białe tawuły mają stałe miejsca. po kwitnięciu zostaną przycięte.
Tulipany trzeba wykopać (jak nie ubiegną mnie w tym nornice) i uporządkować kolorami. We floksach drzemią hiacynty, choć ostatnio nie spieszyły się z kwitnieniem.
Balkon czeka na kwitnienie wisterii a tej ostatnia zima nie sprzyjała, kwiaty zmarzły już w pąkach.
Po zimnej zośce wieszamy skrzynki z surfiniami.

Floksy zakwitają najpierw pod ścianą garażu i tam wcześniej przekwitają.
Podpory kratki dostały róże i powojniki, co będzie widać na zdjęciach jesiennych.

Ogródek na trzy lata 16:30, 30 lis 2012

Do góry
Bardziej jesiennie jest tylko w okolicach "Smaragda" - trzmielina i floksy przebarwiły się:

Ogród - Moje spełnione marzenie 20:23, 16 lis 2012

Do góry
dajana napisał(a)

Te kwiatuszki ładne. Co to?

Ja tylko zapisuję i zapisuję ,śliczny masz ogród a to dopiero trzecia strona Zakochałam się w tym pierwiosnku ,jaki on piękny!!! floksy kanadyjskie też kupię Wyciągasz konary z Dunajca ?czyli blisko Gór twój ogród .musisz mieć piękne widokiBiegnę dalej

Dziękuję za jakże miłe dla mnie pochwały... A nie mieszkam blisko gór... Co prawda Pomorzanie mówią na nas Górale, ale już Górale mówią na nas Cepry... Mieszkam niedaleko Tarnowa, nad Dunajcem... I konary stamtąd przynoszę...
Co do Floksów, to też je lubię... I te rzadkie Pierwiosnki też lubię...
Ogród - Moje spełnione marzenie 19:02, 16 lis 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)

Te kwiatuszki ładne. Co to?

Ja tylko zapisuję i zapisuję ,śliczny masz ogród a to dopiero trzecia strona Zakochałam się w tym pierwiosnku ,jaki on piękny!!! floksy kanadyjskie też kupię Wyciągasz konary z Dunajca ?czyli blisko Gór twój ogród .musisz mieć piękne widokiBiegnę dalej
Nigdy nie mów nigdy 18:11, 07 lis 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)

U Ciebie może by dzieciary zniszczyły Tam im lepiej będzie.
U mnie spółdzielnia posadziła piękne berberysy na obrzeżach trawnika. Z 25 dwa ukradli już pierwszej nocy, przynajmniej 3 są już podeptane! A takie ładne są, teraz się przebarwiły na krwisto czerwony kolor.
Codziennie je podziwiam jak do pracy idę.
Już powiedziałam : postawić tam draba z pepechą, zaraz spokój będzie. Nic nie ruszą

Tak się składa Kasiu, że M też w szkole pracuje

Co do berberysów to faktycznie szkoda, ale przy blokach tak często bywa...zwłaszcza na osiedlach z dorastającą latoroślą

Trafiłam jak kulą w płot

I bardzo fajnie...przynajmniej jest powód, żeby się uśmiechnąć

Właśnie się z Elizą umówiłyśmy, bardzo się cieszymy, że przyjadą do nas
To bardzo mili i otwarci Ogrodnicy
Elcia jest taka radosna. Taki pozytywny Człowiek. Ostatnio krótko się widzieliśmy, my się spieszyliśmy, padał deszcz a Ela targała dla mnie floksy ze swojego ogrodu.
Bardzo się cieszę, że przyjadą.
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 09:04, 05 lis 2012

Do góry
Rogownicę znam, ale na Twoim zdj. jest bardziej niebiesko-zielona. U mnie jest srebrna. Ale to chyba ta sama roślina. Floksy rzeczywiście śliczne wiosną, a nad macierzanką się zastanawiam, bo mam spory pasek skarpy, bardzo jałowej, nasłonecznionej cały dzień. Tylko kto to będzie plewił zanim ona zarośnie. Kocimiętkę w tym roku na wiosnę też kupiłam i mam to samo doświadczenie, super się rozrasta, to chyba najszybsza moja roślina. Dzięki za chęć podzielenia się Irgi się trochę boję, bo kiedyś jakąś miałam i poszła precz, bo nie dało się pod nią plewić. Zraziłam się, ale to mógł być jakiś kiepski gatunek. Pokaż swoją w wolnej chwili.
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 08:48, 05 lis 2012

Do góry
Agniecha- witam w moim wątku!
Róże są absolutnie cudowne i kwitną jeszcze teraz! Mimo że śnieg już u mnie był. W tym roku wyjątkowo dużo słońca było więc baaaardzo im to pasowało.
Roślinka na ostatnim zdjęciu to rogownica kutnerowata- zadarnia idealnie ale jest bardzo ekspansywna- rośnie szybko więc uważaj gdzie ją sadzisz. Jeśli potrzebujesz roślinek okrywowych to świetnie sprawdzają się: macierzanka (im ma gorszą glebę tym lepiej rośnie- tylko musi mieć duuuużo słońca), floksy- do tego pięknie kwitną tworząc kolorowe poduchy, bardzo dobrze i szybko zadarnia też zimozielony barwinek, świetna (choć niestety nie zimozielona) jest kocimiętka- w jeden sezon z malutkiej sadzonki rosną potężne kępy kwitnące aż do zimy- tylko trzeba uważać bo strasznie się rozsiewa Jeśli chcesz mogę wiosną wysłać Ci trochę kocimiętki bo u mnie rozrosła się potężnie. Polecam Ci też irgi płożące- co prawda nie zadarniają ale szybko się rozrastają- w dwa lata z malutkich krzaczków zrobiły się potężne "dywany".
Rajski ogród Ani 20:51, 24 paź 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)

dotychczas ścięłam tylko to, do czego miałam pewność z roślinami, których jeszcze dokladnie nie znam - uważam, żeby nie pozbawić ich przypadkiem np. kwitnienia
Pozdrawiam Aniu ciepło!
Kasiu ja zostawiam na zimę floksy, rozchodniki okazale, piwonie, chryzantemy
przed chwilą mąż pyta czy przeglądałam pocztę, a ja czy była jakaś? okazało się, że leżała na sole i koliła w oczy dziękuję Kasiu za nasionka i wspaniały bonus widzisz mojego bananka? pozdrawiam

cieszę się, że przesyłka dotarła niech wszystko pięknie kwitnie
bardzo mi się podobają Twoje kompozycje przed domem, a szczególnie ta z bluszczem i donicą
Pozdrawiam
Dziękuję Kasiu ten bluszczyk przezimowuje w domu i na wiosnę gotowy dodatek do kompozycji
Ania i róże i cała reszta :) 11:00, 24 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
pokażę Wam moją owieczkę- ja je baardzo lubię ( teraz wsadziłam kilka do donic, jako zimową dekorcję- zobaczymy czy się sprawdzą)

Tylko co ok 3 lata warto ja wyjąć i podzielić , bo jak jest stara to dziura jej się robi w środku. Na wiosnę wyczesać ze starych liści, albo nawet ściąć krótko. I najlepiej nie dać jej kwitnąć, ściąć kłosy- wtedy jest ślicznie zielona, nie podsycha. Sadź ją rzadko- co 40 cm, bo inaczej nie widać jakie ma ładne kępy.

Białe to floksy, zapomniałam.
Aniu , generalnie to podwójne rzędy, ale mogą być miejsca gdzie jest grubiej, bardziej operuj plamami niż rzędami.
Kostrzewy ułóż sobie tak żeby było ładnie, może 6szt obok siebie, może 8-9 .
Owies - jak poukładasz, to poprzymierzaj go, czy nie może gdzieś być jako akcent, czy ozdoba. Nawet na brzegu kostrzew, jako kontrast-ale sprawdź czy nie gryzą się faktura, miękkością
( nie zestawiałam nigdy tak)

Ta kostrzewa jest wyższa od sinej?
Bardzo ładnie wygląda.
Wskazówki zapamiętałam, czekam na kostrzewy i na resztę róż, jak przyjdą to zrobię wszystko na raz.
Oby wyszło dobrze .
Rajski ogród Ani 15:43, 23 paź 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

dotychczas ścięłam tylko to, do czego miałam pewność z roślinami, których jeszcze dokladnie nie znam - uważam, żeby nie pozbawić ich przypadkiem np. kwitnienia
Pozdrawiam Aniu ciepło!
przed chwilą mąż pyta czy przeglądałam pocztę, a ja czy była jakaś? okazało się, że leżała na sole i koliła w oczy dziękuję Kasiu za nasionka i wspaniały bonus widzisz mojego bananka? pozdrawiam

cieszę się, że przesyłka dotarła niech wszystko pięknie kwitnie
bardzo mi się podobają Twoje kompozycje przed domem, a szczególnie ta z bluszczem i donicą
Pozdrawiam
Pszczelarnia 23:11, 22 paź 2012

Do góry
Po lewej stronie mamy u góry astry - jesienna, na dole lawenda (floksy, pysznogłówki, kocimiętka, szałwie, ruta, irysy) letnia, na dodatek zagłębiona w dole, bo taki był i nie dało się więcej ziemi już nasypać (nie było skąd wziąć).
Rajski ogród Ani 19:10, 22 paź 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Pozdrawiam Aniu ciepło!
Rajski ogród Ani 18:37, 22 paź 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
fajne jesienne fotki wnusia wspaniale rośnie kicia urocza kobea jeszcze kwitnie o tej porze? a podobno kobea kapryśna
Aniu, czy liliowce, floksy też ścinamy?
A witaj Kat ja liliowce ścinałam, a floksy nie koniecznie, musi coś zimą tworzyć klimat i budować śniegowe czapeczki
Rajski ogród Ani 18:30, 22 paź 2012

Do góry
fajne jesienne fotki wnusia wspaniale rośnie kicia urocza kobea jeszcze kwitnie o tej porze? a podobno kobea kapryśna
Aniu, czy liliowce, floksy też ścinamy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies